12. AUGUST 1998 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Sme nablizku
Zo vsetkych stran nas zahrnaju informaciami o nebezpeci slnka a opalovania. Pocula som vsak, ze slnko dodava telu aj vitaminy a energiu. J e to pravda?

Zn: Co dokaze slnko

Casto sa hovori o skodlivosti slnecneho ziarenia. Hovorme vsak na chvilu pre zmenu aj o zdravi, ktore nam slnko dava. Pre lepsiu predstavivost ponukame iba maly zoznam dobrodeni, za ktore vdacime iba slnku. Slnecne luce nicia bakterie a urychluju hojenie otvorenych ran. Slnecne ziarenie vynikajuco a ucinne posobi proti lupienke (psoriaze), na ktoru trpi cim dalej, tym viac ludi. Ako je zname, slnko je aj najlepsim liekom proti akne a mastnej pleti. Okrem toho, pri slneni sa vytvara v nasom tele dolezity vitamin D, ktory je potrebny pre stavbu kosti a zivotnost zubov. Vitamin D posobi aj v crevach, ktore vstrebavaju pod jeho vplyvom zo stravy viac vapnika, co nas chrani pred zlomeninami, rachitidou a osteoporozou (nedostatok vapnika v starsom veku). Pri slneni sa zvysuje hladina mineralov v krvi, co nas chrani pred svalovymi krcami.

Nuz a napokon, slnko znizuje produkciu hormonu melatoninu a lieci tak nase depresie. Trochu slnka - a hned nam je trochu lepsie. Zmizne unava i malatnost. Zrazu sa citime fit a plni energie. A je to pravda - v rozumnych davkach posobi slnko na nas organizmus ako vitaminova bomba. Dve hodiny slnenia posobia na nas organizmus tak zotavujuco, ako dva dni dovolenky. Vegetativny nervovy system nasho tela je priamo ovplyvnovany slnkom, cim sa zlepsuje fyzicka a psychicka stabilita a vykonnost.

Ked slnko pekne svieti a hreje, akoby sa nam lahsie stracali nabytocne kilogramy. A je to pravda - ibaze musime tomu pomoct i sami. Slnecne ziarenie totiz posobi na stitnu zlazu, cim sa zrychluje nasa latkova vymena a rychlejsie sa odburavaju tukove rezervy. Samozrejme, za predpokladu, ze sa nebudeme prejedat.

I napriek vsetkemu uvedenemu, s prilisnym slnenim to skutocne netreba prehanat. Privela slnka skodi a nasa plet si dobre zapamata i to najmensie spalenie.

(ro)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT