13. MAJ 1998 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

S anktetovym mikrofonom

Vsimli ste si?

Pamatnici, a nielen oni, tvrdia, ze breznianske namestie svojim tvarom je jedno z najkrajsich. Rozsiahlu plochu treba aj zaplnit, ozivit, aby lahodila oku. Vsetko sa naraz neda, ale aj to malo co pribudlo (drevena vezicka) znicili vandali. Nedavno sa tu objavili ozdobne stlpiky a lavicky.

- Vsimli ste si zmeny na namesti, - znela preto nasa anketova otazka.


Anezka Ridzonova, podnikatelka, Pohronska Polhora:

- Je to uz na pohlad prijemnejsie. Vezicka, co tam bola, vobec nechyba, bola skareda, zhorena, v poslednej dobe sa o nu akosi prestali starat. Povedala by som, ze tam chyba viacej informacnych tabul. Ked si clovek sadne na lavicky, moze ich prestudovat a vie, kde co najde.

Pavol Koncz, robotnik, Valaska:

- Nie som sice odtialto, ale vsimol som si, ze zrusili tu vezicku. Podla mna je to takto krajsie, nie?Aj lavicky pribudli, ale je tam dost velky ruch z aut. Neviem ci si tam niekto takto v strede tyzdna oddychne.

Katarina Morongova, studentka, Brezno:

- Vsimla som si zmeny. Myslim si, ze ako sa Brezno stalo okresom, zacali sa stavat nove a rekonstruovat stare budovy,

najma na Razusovej ulici, kde pribudli nove obchody. Myslim si, ze mesto nadobuda novy raz. Vidno tu zmeny. V Brezne sa citim teraz lepsie ako dakedy predtym. Ale tie smeti! To by sa malo zmenit. Myslim si, ze v Brezne by sa mali vystavat socialne priestory, chybaju mi tu hlavne socialne zariadenia. Myslim si, ze vacsina obyvatelov Brezna by nesla do nasich verejnych zachodov.

Anna Lipnicanova, kucharka, Hronec:

- Do Brezna chodievam malokedy, ale je tu vela novych obchodov. A namestie? Pribudli tu auta, lavicky. Viete co, ja sem chodim vacsinou za svojimi povinnostami a malokedy si vsimam veci okolo seba. To by som musela tu byvat.

Rastislav Gross, robotnik, Brezno:

- Kedze su majove dni, pribudol tu maj. Dali dolu drevenu vezu, ktora bola dlhsie obhorena. Mohli ju aj skor odstranit, neviem sice kvoli comu tam bola. Namestie vyzera lepsie s lavickami, len keby bolo lepsie pocasie, aby sme si na nich mohli aj posediet, ale stale prsi. Sadol by som si, oddychol, popozeral sa po okoli. S tym parkovanim v meste je to dost tazke a ked zaparkujete, potrebujete parkovacie listky. Privital by som neplatene parkovisko.

Bozena Bauerova, kuricka, Brezno:

- Namestie je pekne, ciste, upravene, pribudli lavicky, aj pekne stlpiky. Mesto sa snazi. Nase namestie navstevnici chvalia, aj moj svagor z Bratislavy povedal, ze mame najkrajsie namestie

(ria, ng)

Garaze v nedohladne

Na jesen minuleho roka ma oslovila miestna stavebna firma s navrhom vystavby radovych garazi na sidlisku Zapad v lokalite za poslednym obytnym domom takmer oproti benzinovemu cerpadlu Benzinol. Kedze som poslancom v tomto obvode, upozornil som potencialnych stavitelov, ze v prvom rade by bolo vhodne urobit prieskum verejnej mienky na sidlisku, ci ludia vobec suhlasia s takou stavbou. Tiez som chcel, aby v pripade realizacie boli uprednostneni miestni obyvatelia. Firma chcela postavit garaze dodavkou "na kluc", a preto za mojej asistencie urobila prieskum formou anketovych listkov. Zo sidliska Zapad prejavilo osemdesiattri obcanov suhlasne stanovisko, dvaja boli proti vystavbe. Anketu som odovzdal v novembri minuleho roka prednostovi mestskeho uradu s tym, aby dalsiu iniciativu prevzal stavebny odbor Mestskeho uradu v Brezne. Na kazdom zasadnuti mestskej rady a mestskeho zastupitelstva som pozadoval informacie o stave veci. Stavebny odbor zvolal 10. marca zaujemcov o garaze do zasadacky mestskeho uradu. Tu ucastnici znovu vyplnili anketu s otazkou, ci chcu stavat garaze "na kluc" alebo svojpomocne. Tu vsak cela iniciativa konci. Obcania ma oslovuju na ulici, ale i telefonicky, ziadaju informacie v nadeji, ze ide o realnu vec. Uz sa citim trapne, ked im, zial, neviem podat ocakavanu odpoved. Vyzyvam kompetentnych, dame obcanovi uspokojivu a nezavadzajucu odpoved, alebo ich budeme vodit za nos?!

Marian Kvackaj, poslanec mestskeho zastupitelstva

Vazena redakcia a spotrebitelia,

chcela by som reagovat na clanok uverejneny 29. aprila, ktory sa tykal zalohovania pivovych flias.

Dna 20. aprila Pivovar Urpin B. Bystrica, majitel pan Cupka nariadil znizenie ceny pivovych flias z doterajsej ceny dve koruny na cenu jednej koruny. Dna 21. aprila sme vsetkym nasim odberatelom, cize aj Horehronskemu spotrebnemu druzstvu Jednota, dodali pivo Urpin vo flasiach za korunu a pritom vsetky vratene flase sme este oductovali po dve koruny. Maloobchod Jednota Vecierka mal vykupovat flase zo starej dodavky piva po dve koruny a novu dodavku piva predavat flasu po korune. Potraviny Televizor su nasa maloobchodna predajna. v ktorej nedoslo k ziadnym nedorozumeniam voci konecnemu spotrebitelovi.

Elena Fatunova, Velkoobchod potravin - Brezno

Prosba

Chcem poprosit cloveka, ktory v pondelok 4. maja 1998 v potravinach obchodneho domu v Brezne pri vychode na parkovisko asi tak o pol jednej poobede zobral moju ciernu penazenku, aby mi, ak sa uz aj odvazil siahnut na cudzie peniaze, poslal alebo vhodil do schranky aspon penazenku so zvyskom obsahu pre mna tak potrebnym a dolezitym.

Uznavam, potrestala som sa sama za svoju nepozornost a nezodpovednost, ale ak ma ten clovek aspon trochu svedomia prosim ho, aby mi aspon doklady vratil.

Dakujem, Radka Mutisova

Podakovanie

Niekolkoko rokov sa marne obcania hornej casti ulice Cesty osloboditelov v Brezne snazili o zabezpecenie osvetlenia tejto casti. Doslo tu k niekolkym vlamaniam, pretoze neosvetlena ulica lakala zlodejov.

Vyslovujeme podakovanie Ing. Petrovi Medvedovi a kolektivu, pretoze pochopili situaciu obcanov a uz je osvetleny aj tento usek.

Obcania Cesty Osloboditelov

Napravia to?

Dna 2. maja som cakal na autobusovej stanici v Podbrezovej na linkovy autobus Bratislava - Brezno s odchodom z Podbrezovej do Brezna o 20.40 hodine. Autobus prisiel vcas, avsak na moje prekvapenie nezastavil na zastavke cislo 1, kde by podla cestovneho poriadku zastavit mal, ale asi o patdesiat metrov dalej, takze spolu s dalsou cakajucou sme sa museli rozbehnut, aby sme do neho stihli nastupit. Podarilo sa nam to len vdaka rychlym noham a tomu, ze z autobusa vystupovalo dost vela ludi, takze sa musel dlhsie zdrzat.

Na moju otazku, preco nezastavil na zastavke, ale az daleko za nou, mi vodic podrazdene odvetil, ze tak stoji vzdy a ze ak sa mi to nepaci, aby som autobusmi necestoval. Jeho postoj k mojej kritike povazujem za neadekvatny, arogantny a urazajuci. Okrem toho sa domnievam, ze zastavenim autobusu na hlavnej ceste, tesne pred najazdom na most cez Hron, ohrozil vodic aj bezpecnost cestnej premavky v tomto useku.

Ziadam preto vedenie podniku SAD Brezno, ktoremu podla mojho zistenia tato autobusova linka patri, o vyjadrenie sa k uvedenej zalezitosti a hlavne o zjednanie napravy tak, aby vodici utobusov tejto linky zastavovali v Podbrezovej tam, kde je na to vyhradene miesto, teda na zasavke c. 1 a nenutili cestujucu verejnost k atletickym vykonom.

Mgr. Leo Lichvar, Podbrezova

Nekonecny pribeh III.

Ak niekto nema vecne argumenty, pomoze si nadavkami do hyen, certov a smradov. Ak nieco smrdi, potom je to fakt, ze veduci ekonomicko-obchodneho useku Lesov mesta Brezna a dalsi vyznamni funkcionari tejto organizacie maju v sukromnej spol.r.o. Transdrev nastrcenych rodinnych prislusnikov.

Firma Transdrev je vzhladom na tuto skutocnost zvyhodnena oproti ostatnym odberatelom, lebo cez spominanych funkcionarov maju Lesy mesta Brezna perfektne zmapovane. Hovori sa tomu stret zaujmov. Pytam sa konatelov Lesov mesta Brezna ci im tento stav neprekaza?!

Dufam, ze odpoved dostanem na valnom zhromazdeni Lesov mesta Brezna.

Marian Kvackaj


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT