13. MAJ 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Irsko - krajina a ludia

Irsko je krajina leziaca zapadne od Velkej Britanie. Je to krajina s bohatym folklorom a historiou, datovanou od cias vikingskych vpadov a keltskej kultury. Tomuto ostrovu sa podarilo zachovat si svoje zvlastnosti, ktore robia niektore veci typicky " irske". Odhliadnuc od historie, Irsko je dnes modernou krajinou s vysokym zivotnym standardom, patriacou do Europskej unie. Podobne ako na Slovensku je jeho populacia mala, asi styri miliony obyvatelov.

Vystava fotografii zachytava Irsko ako krajinu a jeho obyvatelov v priebehu osmich rokov ako ich videl autor David Lynch pocas jeho prazdninovych potuliek po " Zelenom ostrove".

David Lynch pochadza z irskeho Dublinu.Fotografovaniu sa venuje od svojich jedenastich rokov. V roku 1989 zacal ako sedemnastrocny studovat na College of Art and Design v meste Dun Laoghaire. Studium ukoncil v roku 1992 ziskanim diplomu v oblasti obchodnej fotografie (Commercial photography diploma).

Pracoval v studiach pre potreby obchodnej reklamy a mody. Jeho hlavna cinnost spocivala v praci pre RTE - irsku televiziu, pre ktoru spracoval EUROVIZIU v rokoch 1994, 1995 a 1997. Spolupracuje aj s " PRESS PHOTO AGENCY " v Londyne. Tejto agenture poskytol aj fotografie zo Slovenska pre ich obrazovu kniznicu.

Jeho fotografie ovplyvnil predovsetkym fakt, ze byva blizko mora a to sa stalo motivom mnohych jeho zaberov. Ako sam hovori, rad sa kocha pohladom na more, fotoaparat nosi stale so sebou, aby mu na jeho cestach neuniklo nieco zaujimave.

Vystava " Irsko - krajina a ludia " je spristupnena v Horehronskom muzeu v Brezne na Nam. gen. M. R. Stefanika 55 (radnica) a potrva do 29. maja.

H. Peterajova

Pocta S. Chalupkovi

V Hornej Lehote - rodisku jedneho z najrevolucnejsich basnikov Sturovskej skoly, narodovca - evanjelickeho farara Sama Chalupku sa v nedelu 17. maja uskutocni spomienkove stretnutie k 115. vyrociu jeho smrti. Stretnutie zacne o pol jedenastej predpoludnim v evanjelickom a. v. kostole slavnostnymi sluzbami Bozimi, kde bude mat slavnostnu kazen ThDr. Jan Dubiny, pokracuje slavnostnym aktom polozenia vencov k pamatniku a skonci sa v evanjelickom cintorine pri jeho hrobe. Na vsetkych troch miestach bude po urcitych castiach Chalupkovu basen Mor ho! recitovat Juraj Sarvas z Divadla J. G. Tajovskeho vo Zvolene a s hymnickymi piesnami sa predstavi i Spevacky zbor mesta Brezna pod taktovkou Doc. Dr. Milana Pazurika, CSc. K ucastnikom stretnutia sa prihovori aj starosta obce Otto Vacok. Podujatie zorganizovali Obecny urad, Evanjelicky a. v. cirkevny zbor v Hornej Lehote, Okresny urad - odbor skolstva a kultury v Brezne a Stredoslovenske osvetove stredisko v Banskej bystrici.

(DaRa)

Zaciatok hudobnej tradicie

Koncom aprila sa konal 1. rocnik huslovej sutaze ziakov zakladnych umeleckych skol, ktoru v spolupraci s odborom skolstva a kultury Okresneho uradu v Brezne pripravila vo svojej koncertnej sale breznianska ZUS. V konkurencii ziakov zo zakladnych umeleckych skol z Popradu, Ruzomberka, Liptovskeho Hradku, Liptovskeho Mikulasa a Tornale mladi huslisti z Brezna ziskali tieto ocenenia: laureat sutaze a 1. miesto Martin Mateides, 2. miesto Martin Akuratny, 3. miesto Lukas Turna a Sandra Ballova. Ceny odovzdal hlavny sponzor sutaze Ing. E. Caban a podporili ju aj odbor skolstva OU Brezno, Ivan Jorcik, Obecny urad Hronec, ktorym organizatori vyslovuju podakovanie.

Ivan Nemky

Pripomenuli si Den matiek

Mestska organizacia Ziveny v Brezne si druhu majovu nedelu pripomenula Den matiek. Sviatok, ktory patri vsetkym mamam, mamickam, starym a prastarym mamam bez rozdielu. Kytickou vyjadrit vdaku za starostlivost a lasku. Zivena bola prvou organizaciou, ktora tradiciu Dna matiek obnovila uz v roku 1990.

Zivena je nepoliticka organizacia a zdruzuje vsetky zeny bez rozdielu vierovyznania. Jej cielom je predovsetkym humanna cinnost. Po zruseni Slovenskeho zvazu zien bola v januari 1990 v Martine obnovena a v Brezne sa jej zalozenie datuje od 19. aprila 1990. Pri jej zalozeni nechybali byvale clenky Jolana Breckova a Ruzena Skrovinova a nove clenky Maria Parobekova a Ing. Vilma Pacerova. Dnes je nasa cinnost trochu odlisna. Viac sa venujeme kulturno-osvetovej cinnosti. Rucne prace nasich cleniek a ostatnych zien z okolia vystavujeme na roznych vystavach, napriklad v Horehrosnkom muzeu v Brezne pred velkonocnymi a vianocnymi sviatkami. Takymto sposobom sa dostavame do povedomia nasho mesta.

Vybor MO Ziveny

Dialogy o Francuzsku

V stredu 6. maja breznianski dochodcovia vo svojom klube privitali hosti z Francuzska - manzelov Barbaru a Jozefa Nivetovcov. Kedze obidvaja su v dochodkovom veku, hovorili o zivote dochodcov vo Francuzsku, o ich socialnom a zdravotnom zabezpeceni, o cestovani a o tom, preco opat zavitali do Brezna. Manzelia po druhykrat vyucuju v intenzivnom kurze francuzstiny, ktory organizuje mestske kulturne stredisko a zaroven prehlbuju vedomosti ziakov z ich rodneho jazyka v zakladnej skole na Pionierskej 4 a vo vsetkych strednych skolach v Brezne.

(zs)

Opytali sme za vas

riaditelky Pedagogicko - psychologickej poradne v Brezne, ktoru zriadil Okresny urad v Brezne a nachadza sa v priestoroch MS na Hradbach c. 9 v Brezne, Mgr. Olgy Javorcikovej:

Ako hodnotite prvy rok cinnosti poradne?

- Kedze este stale osveta a informovanost nasich obcanov v oblasti poskytovania pedagogicko-psychologickych sluzieb nie je dostatocna, uvediem najskor niekolko statistickych udajov tykajucich sa nasej prace.

V poradni zabezpecujeme pedagogicko-psychologicky servis 66 zariadeniam v okrese Brezno. Vo vsetkych zakladnych skolach je evidovanych 7178 ziakov, v osobitnych skolach - 363 ziakov, v materskych skolach - 1898 ziakov a v detskych domovoch je 67 ziakov, co je spolu 9506 ziakov v celom okrese Brezno.

Denne mame poziadavky od rodicov, starych rodicov, ucitelov, vychovavatelov, detskych lekarov, odboru socialnych veci a pod., o psychologicke vysetrenia, posudenie skolskej zrelosti, intelektu, profesijnej orientacie, vysetrenia postihnutych deti... Skolam a rodicom poskytujeme metodiky material.

Usporaduvame prednasky a seminare na rozne temy tykajuce sa osobnostneho i odborneho vyvinu, v snahe predchadzat roznym negativnym javom a zucastnovat sa tak adekvatne na prevencii detskej delikvencii, kriminality, drogovych zavislosti a inych patalogickych javov u deti a mladeze.

Hoci od zriadenia poradne uplynul iba jeden rok, bolo uz vysetrenych vyse 400 deti, uskutocnenych niekolko stoviek rozhovorov a pohovorov s rodicmi a ich detmi, riaditelmi i vychovnymi poradcami, ktorych odborne i metodicky usmernujeme.

V poradni pracuju skuseni pedagogicki i psychologicki pracovnici, ktori maju dlhorocnu prax vo svojich odboroch a vacsine klientov dokazu pomoct. "Zazracny prutik" vsak nemame a ked niekto poradnu navstivi z nanutenia, pripadne ak rodicia dietata a jeho pedagogovia nezacnu okamzite spolupracovat a jednotne posobit na dieta podla rad odbornikov, vysledok potom zakonite nie je uspokojivy. Problemova rodina = problemove dieta. Prostredie, spolocnost formuje. Lahsie sa formuje ako naprava. A vo vychove to plati dvojnasobne. Napriklad do prace zubneho lekara sa nikto nestara. Pokojne sa mu zverime do ruk. "Odbornikmi" na vychovu , vzdelavanie nasich deti sme vsak casto vsetci , co v sucasnosti velmi stazuje pracu pedagogom, vychovavatelom, ci pracovnikom poradne. Je potesitelne, ze stale viac rodicov pocituje potrebu poradit sa uz pri prvych vaznejsich priestupkoch, ci nedorozumeniach so svojimi detmi a navstivia nasu poradnu bez komplexu " co si o nas ini pomyslia." Riesenie najdeme, o com svedcia kladne odozvy a stastne oci rodicov i deti, ktori si opat nasli cestu k sebe.

Zial , len z moralnych oceneni sa vyzit neda a aj nase zariadenie zasahuje nepriazniva financna situacia v skolstve. Poziadali sme o pomoc formou sponzorskeho daru vsetky banky, zavody v nasom okrese i mnohych podnikatelov, avsak ku kladnej odozve nedoslo. Nanestastie, vacsina ludi si mysli - "to sa nas netyka" a len malo obcanov si uvedomuje, ze je uplne nezmyselne "zacat kopat studnu, ked nas uz trapi smad". Prevencia a profylaxia su odbornikmi, ktore sa vsak rodi DNES, TU a TERAZ.

Mame teda zodpovednost za prevenciu u deti v celom okrese.Nas vplyv na rodiny je nezastupitelny a je to vlastne neoddelitelna sucast nasej prace, i nasho kazdodenneho vychovneho posobenia. Dvojnasobne preto tesia "prve lastovicky" vo forme materialnej pomoci od manzelov Kicovcov z hotela Partizan na Taloch, pana majitela Nepsinskeho z predajne SENS v Brezne, ci pana Pavla Lakatosa z Akvaristickych sluzieb, ktoreho rybicky v akvariu potesili mnoho smutnych deticiek.

Nevzdavame sa, verime, ze coraz viac ludi si uvedomi poslanie pedagogicko-psychologickej poradne a ked budu chciet urobit dobry skutok, spomenu si na nas ( ... uz rok hladame kopirovaci stroj, ktory tak nevyhnutne potrebujeme ku nasej kazdodennej praci...).

Hovorca Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne kpt. Miroslav Valach o ochoreni z klobas

Pachatelovi hrozi minimalne jeden rok

- Dvadsiateho stvrteho aprila na zaklade informacii o ochoreni vacsieho poctu obcanov vo Valaskej, ktorej nasledkom bola hospitalizacia viacerych z nich, zacali prislusnici Obvodneho odelenia PZ Podbrezova tunajsieho Okresneho riaditelstva PZ preverovanie. Zistili, ze nasledkom paraziitarneho ochorenia po poziti surovych klobas vo Valaskej pocas fasiangov je len v Brezne hospitalizovanych bezmala sto osob. Preverovanie potvrdilo, ze islo o parazitarne ochorenie sposobene Trichinelou, ktore sa neprenasa z osoby na osobu. Do organizmu sa parazit dostava po poziti tepelne nespracovaneho kontaminovaneho (nakazeneho) masa alebo masovych vyrobkov.

Policajne preverovanie je zamerane na zistenie skutocnosti, ci v tomto pripade nedoslo k spachaniu trestneho cinu v zmysle paragrafu 194 trestneho zakona "Ohrozovanie zdravia zavadnymi potravinami a inymi potrebami", ktory znie - Kto ma na predaj alebo na tento ucel vyrobi alebo sebe alebo inemu z nedbanlivosti zadovazi potraviny alebo ine predmety, ktorych pozitie alebo pouzitie ma obvykly ucel, je nebezpecne ludskemu zdraviu", alebo k inym trestnym cinom. S cielom preverit tieto skutocnosti boli odobrate vzorky z masa pouziteho na vyrobu klobas, ktore su v sucasnej dobe predmetom expertizneho skumania. Preveruju sa skutocnosti, ci nedoslo k poruseniu hygienickych a veterinarnych predpisov.

Pri potvrdeni, ze cin spachala konkretna osoba, vysetrovatel vznesie obvinenie. Pachatelovi tohto trestneho cinu hrozi trest odnatia slobody v dlzke minimalne jeden rok, podla sposobenych nasledkov.

V dnoch 20. - 24. aprila sa konala celostatna sutaz GASTROCOOP SLOVAKIA ´98 ziakov spotrebnych druzstiev v sutaznych odboroch kuchar, casnik, cukrar, barman a predavac NAMESTOVO - SLANICKA OSADA 1998. Zucastnili sa jej ziaci SOU strojarskeho Brezno, ktori odborny vycvik vykonavaju v SPV Horehronske - SD Brezno. Ziaci sutazili v odbore kuchar, casnik a predavac. Do prehliadkovej casti prispeli misou Horehronske plnene pstruhy, vykladnou skrinou a darcekovym kosom. V sutaznych disciplinach ziaci ziskali v odbore kuchar Lucia Berczeliova a Lenka Belkova ( na snimke Anny Ziakovej), zlatu medialu, v odbore casnik Michal Huska a Jan Frana zlatu medailu a v odbore predavac Jan Dubeci striebornu medailu. Sutaz bola o to vyznamnejsia, ze sa konala s medzinarodnou ucastou.

Maria Hevesiova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT