29. APRIL 1998 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Vidiek krajsim domovom

Dedina pokorou k prirode

Zvykli sme si zit na ukor prirody, nerozmyslat nad jej zivotom, nezaoberat sa hranicami jej sil, branit sa vplyvu civilizacie. Priroda na vidieku sa stala samozrejmostou, cit ci spolucitenie s prirodou zoslabli. Kamen, rastlina, kvietok, strom ci potok nie su tak blizko k srdcu cloveka, ako by si to priroda zasluzila. Vidiek je miestom chranenych prirodnych rezervacii a narodnych parkov. Dedina a mestecko su povolane stat sa ich strazcami. Vidiek, to je v prvom rade priroda vzdy charakterizovana osobitostou svojho obrazu, tvarou svojej krajiny, lesov a strani, poli a luk, potokov a mokradi. Krajinu dotvaraju a stale viac ovladaju ludske sidla, prave dedina je jej podriadenou sucastou. Dedine je preto urcene vyznacovat sa pokorou k prirode, nevystatovat sa, nepovysovat sa, neublizovat a chranit. Ulohou rozvoja dedin je prisposobovat svoje poziadavky ekologickej stabilite krajiny, stavat a budovat s pokorou. Idealom sveta je trvaloudrzatelny rozvoj na Zemi, rozvoj, ktory ma vzdy na mysli stav a blaho prirody.

Zodpovednost dediny za prirodu je siroka, zacina pracou na pode, vidiek je miestom chleba, tu zije clovek Zeme, vidiek je domom polnohospodarstva. Clovek mudrou formou a mierou polnohospodarstva chrani, udrzuje a zveladuje prirodu, je jej zahradnikom. Vidiek je zarukou trvaloudrzatelneho stavu nasej prirody. Domace polnohospodarstvo s chovom domacich zvierat je toho prostriedkom. Ostava na uzemnom planovani a architekture dat tejto ludsky prospesnej cinnosti najvhodnejsiu organizaciu spoluposobenia s dalsimi narokmi moderneho zivota vidieka. Vidiek je miestom vyroby potravin, je miestom lesneho a vodneho hospodarstva. Rozvoju kazdej dediny je urcene zaujat k tomuto poslaniu vidieka svoje ekologicke stanovisklo. Rozhodujucou je sila ludskeho citu k prirode. Ten je zarukou, ze pri kazdom planovani a vystavbe sa predstavi ludska pokora k prirode.

Vnutorny vztah cloveka k prirode je orientaciou vkusu a nazoru na obnovu dediny. Tvar dediny je toho nositelom a dokazom. Dedinu v tomto zmysle charakterizuje rozkvitnuty vsadepritomny kvietok v trave ci v udrziavanom jarku pozdlz cesty. Tvar dediny charakterizuje jej ponorenie medzi koruny stromov. Prirodzenu zelen v dnesnej dedine plnej civilizacnych dosledkov rozmnozuju kvetinace, kvetinace znizuju pomer asfaltu a betonu v prospech prirody. Kvetinace su prostriedkom kultivacie dopravnych priestorov, kultivuju zachmurenu ci chladnu tvar domov. Architektonicka obnova je znamenim zapasu vidieka znovu vynikat spolupatricnostou s krajinou, dedina znovu miestom zivota v objati prirody. Vnutorny vztah cloveka k prirode je zarukou starostlivoti o kazdy kusok zeme, ci na svojom, ci na spolocnom. Je zarukou citu hospodara a vkusu stavitela.
Architektonicka obnova prichadza s mnohymi podnetmi ako naplnit dedinu krasou zelene, ako zuzit cesty a nahradit asfalt zelenou, ako obmedzit expanziu betonu v zaujme zelene. Posobenie zelene je mozne sugestivne umocnit, zelen sa stava v ponuke svojej bohatej skladby architektonickou stavbou kazdej dediny a mestecka. Kazdy strom, kamen, kvet a travnik tak spoji svoje funkcne poslanie s poslanim "zelenej" dediny, dediny oazy nebeskeho pokoja a ticha, idyly stastia.

Obnova dediny je osvetou a skolou ochrany prirody, poriadnu dedinu reprezentuje kvet na verejnom priestranstve.

(Nabuduce o mieste penazi v architektonickej obnove).

Prof. Michal Sarafin

 

Kazdy svojimi silami

Pred dvadsiatimi osmimi rokmi studenti Stanfordskej univerzity z americkej Kalifornie, ku ktorym sa pridalo takmer 20 milionov obcanov, demonstrovali za prijatie novych ekologickych zakonov a navysenie prostriedkov statneho rozpoctu na ochranu zivotneho prostredia. Vysledkom bol sestbodovy program prijaty kongresom USA a riesenie ekologickych problemov. Pod vplyvom tejto udalosti v roku 1990 vznikla myslienka kazdorocne uctievat 22. april ako Den Zeme s mottom "Mysli globalne, konaj lokalne". Den Zeme je upozornenim, ze globalne problemy (ozonova diera, kysle dazde, jadrove nebezpecenstvo, klimaticke zmeny, jedovate odpady, drancovanie prirodnych zdrojov) treba riesit u seba a okamzite. V tento den ma kazdy obyvatel Zeme, samozrejme podla svojich sil a na svojej urovni, prilezitost dokazat svoj skutocny vztah k prirode.

Svoj vztah k Zemi prostrednictvom kresieb na asfalt vyjadrili breznianske deti v nedelnajsie popoludnie 26. aprila v parku pri horehronskom muzeu.

(r)
Snimka: Peter Bercik


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT