29. APRIL 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Navsteva SDL u primatora

Cestou do Rimavskej Soboty sa v utorok 21. aprila u primatora Brezna zastavili predseda SDL Jozef Migas a poslankyna NR SR, kandidatka na prezidentku republiky Brigita Schmögnerova. Pani poslankyna priblizila atmosferu volieb prezidenta, pricom zdoraznila, ze podporu cakala od poslankyn a nepredpokladala, ze prave ony pouziju take nevyberane sposoby vediac, ze kandidat sa nemoze branit. Predseda SDL hovoril o hlavnom poslani 5. zjazdu SDL, ktore naznacuje heslo "Lepsi zivot pre cestneho a pracoviteho cloveka". Povedal, ze bude otvoreny s mnozstvom sprievodnych akcii aj pre deti. SDL sa venuje a poukazuje na problemy nizkej zivotnej urovne, nezamestnanosti, kriminality, nedostatocnych socialnych prav, a prave tieto su zvlast vypukle na Horehroni a v rimavskosobotskej a velkokrtisskej oblasti, kde ich kroky smerovali po odchode z breznianskej radnice.

(hh)

Rokovali protifasisticki bojovnici

V utorok 21. aprila sa vo velkej zasadacke Mestskeho uradu v Brezne konalo prve plenarne zasadnutie Okresneho vyboru Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov. Predseda tejto organizacie Frantisek Chramec v hodnotiacej sprave zhodnotil ich cinnost v uplynulom stvrtroku, na ktorej sa podielali komisie socialno-zdravotna, historicko-dokumentacna, osvetova a revizna. Hovorili aj o podujatiach, ktore maju za sebou, aj o tych, ktore ich este cakaju. V uzneseni, ktore na zaver prijali, sa okrem ineho zdoraznuje potreba zvysovania clenskej zakladne, hlavne z radov mladeze.

(sm)

Vitazi republikoveho kola

Po uspechu v oblastnom kole, ktore sa uskutocnilo v Istebnom, vybojovalo si druzstvo ziakov SOU strojarskeho Brezno pravo ucasti na republikovom kole sutaze praktickych zrucnosti a odbornych vedomosti profesie mechanik opravar cestnych motorovych vozidiel. Rezortne kolo, ktore sa uskutocnilo v dnoch 15. - 17. aprila, usporiadalo SOU Prakovce. V konkurencii najlepsich ucilist z celeho Slovenska druzstvo SOU strojarskeho Brezno v zlozeni Martin Schuster a Matej Duris zvitazilo pred SOU Banovce nad Bebravou, treti skoncili ziaci SOU Bardejov. Hodnotny vysledok pri prvom starte je odrazom kvalitnych podmienok v Autoservise Brezno a SAD Brezno, kde ziaci vykonavaju odbornu prax. Podakovanie patri aj Ondrejovi Filovi a Ing. Frantiskovi Fodorovi, ktori ziakov na sutaz pripravili.

M. Cernak

Uvidite v televizii

V stredu vecer 22. aprila sa po uspesnom natacani v Slovenskej televizii v Kosiciach vratili tanecnici detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo a detska ludova hudba. Vysledok ich snazenia si mozete pozriet v sobotu 2. maja na STV 1 o 8.15 hodine v programe Vandrovnici idu, v reprize 4. a 9. maja.

(zs)

Ozivena tradicia - nevsedny zazitok

Chramovy spevacky koncert dychovej hudby sa uskutocnil v Rimskokatolickom kostole sv. Klementa v Hronci v nedelu 19. aprila popoludni pri prilezitosti predpoludnajsieho sviatku birmovania v tamojsej farnosti.

V programe koncertu odznelo sedem casti z Biblickych pisni A. Dvoraka, Aria a Duett z Pergolesiho Stabat mater, Agnus Dei od G. Bizeta, skladba Panis Angelicus od C. Francka a seria krasnych duchovnych piesni rovnakeho nazvu Ave Maria od roznych skladatelov - J. Cherubiniho, F. Schuberta, M. Marchesiho, Ch. Gounoda a G. Donizettiho. Skladby interpretovali spevacky - sopranistky Katarina Sotnarova a Mgr. Helena Sevcikova, na organe ich sprevadzala Mgr. Zuzana Haragova - pedagogicky hudobnych umeleckych skol v Prievidzi a Topolcanoch.

Koncert poskytol miestnym posluchacom mocny umelecky zazitok a pripomenul im davnu atmosferu a tradiciu vysokej hudobnej kultury hroncianskeho kostola, najma v 2. polovici 19. storocia v byvalom zeleziarskom i kulturnom centre Horehronia.

Podakovanie za organizaciu patri vdp. Pavlovi Pakosovi, hroncianskemu fararovi.

Martin Weiss

Pri prilezitosti Dna Zeme

Pri prilezitosti Dna Zeme, 22. aprila, Vydra - vidiecka rozvojova aktivita vydala informacny letak o Dobrocskom pralese. Tato narodna prirodna rezervacia sa nachadza na strednom Slovensku vo Veporskych vrchoch 6 km juzne od Cierneho Balogu. Je jednym z najstarsie chranenych uzemi na Slovensku - od roka 1913. Dovodom ochrany je zachovanie poslednych zvyskov povodnych lesov, ktore sa vyvijali na nasom uzemi tisicrocia, kym dospeli k dnesnej podobe - vrcholovemu stadiu.

Zaujimavostou Dobrocskeho pralesu su nielen stromy, z ktorych niektore su hrubsie ako 130 cm, ale i zvierata, pre ktore je vhodnym utociskom pred civilizaciou. Najzaujimavejsim vtakom je malicka sova - kuvicok vrabci, ktory dorasta do velkosti len 10 cm. V roku 1964 vichor zlomil znamu, tzv. Dobrocsku jedlu, ktora dosahovala vek 450 - 500 rokov, priemer jej kmena bol 193 cm, vyska 56 m a jej hmotnost bola 38 ton.

Informacny letak Vydra vydala v spolupraci so SAZP - COPK Banska Bystrica a Odstepnym lesnym zavodom Cierny Balog s financnou podporou Nadacie Ekopolis. Okrem letaka je pre navstevnikov pripraveny i oddychovy pristresok a pre objednane skupiny i odborny sprievodca.

Dobrocsky prales je jednou z mnohych atrakcii regionu Cierneho Hrona a spolu s Ciernohronskou lesnou zeleznicou a zivymi folklornymi tradiciami Cierneho Balogu je miestom prijemneho odpocinku pre vsetkych navstevnikov.

Peter Furdik

Opytali sme sa za vas

predsedu Polnohospodarskeho druzstva Dumbier v Brezne Ing. Daniela Backu

Ako ste pripraveni na jarne prace?

- S jarnymi pracami sme zacali, pokial to bolo mozne, to znamena, ako nam to dovolili klimaticke podmienky. Este pred velkonocnymi sviatkami sme zasiali jarny jacmen na vymere zhruba 46 ha. Prihnojili sme 230 ha ozimnej psenice a 212 ha ozimnej raze. Doteraz sme stihli pobranit okolo 600 ha luk a pasienkov a po zime sme povalcovali vsetky oziminy, ktore boli vplyvom mrazov podvihnute. Momentalne mame asi dvojtyzdnovu prestavku, pretoze vplyvom dazdiveho pocasia nemozeme vstupit na pole. Pred nami je sejba jednorocnych krmovin na vymere 456 ha, sejba kukurice na vymere 63 ha a zemiakov priblizne 70 ha. Tieto prace nas cakaju najblizsie. Medzitym budu prace pozostavat z prihnojovania luk a pasienkov, ochrany rastlin proti burinam a skodcom. Prakticky nezastaneme a ked toto vsetko urobime, uz zacne prva kosba. Velmi nam chybaju tie dva dazdive tyzdne, hoci dazd bolo z hladiska dostatku vlahy velmi treba.

Stretnutia s teologmi

V utorok 21. aprila usporiadal Institut sv. Frantiska Saleskeho v spolupraci s Farskymi uradmi Lopej a Cierny Balog stretnutie s ThLic. Davidom Tencerom. Omf. David Tencer je kapucinom na Raticovom vrchu, ma licenciat z teologie. Temou spolocnych stretnuti je Modlitba.

Utorkova prednaska bola zamerana na poznanie Biblie ako zjaveneho Bozieho slova, na spravne citanie a vyklad. Pravidelne citanie a uvazovanie nad tymto zdrojom krestanskej inspiracie vedie k osobnemu poznaniu velkosti a krasy Boha. Dalsie stretnutie s Davidom Tencerom, kde budeme este hlbsie prenikat a spoznavat Pismo svate, sa uskutocni 12. maja v Klube dochodcov v Lopeji o 16.30 a v kostole v Ciernom Balogu po vecernej svatej omsi o 18. hodine.

Prezit hlbsie svatu omsu znamena dobre ju pochopit. Mozeme povedat, ze "kazda veta" ma vo svatej omsi svoj vyznam. Pokusme sa spolu s ThDr. Vojtechom Nepsinskym lepsie spoznavat a potom aj lepsie s vacsou radostou prezivat svatu omsu. ThDr. Vojtech Nepsinsky je profesorom Teologickeho institutu v Badine. Uz druha cast prednasky sa uskutocni v stredu 29. aprila v kostole v Podbrezovej po vecernej svatej omsi o 18.45 a v kostole vo Valaskej po vecernej svatej omsi o 19.45.

Lubica Latinakova

Epidemiologovia varuju!

Nekonzumujte potraviny zo suroveho alebo tepelne nespracovaneho masa! Nekonzumujte potraviny neznameho povodu!

V poslednych dnoch sme zaznamenali vyskyt ochoreni na Trichinelozu u obyvatelov z Valaskej a okolia. Ochoreli po konzumacii surovych klobas zo psieho masa, ktore sa vyrabaju a konzumuju ako "tradicia" pocas fasiangovych sviatkov. Doteraz su hospitalizovani styria pacienti.

Ochorenie sa vyskytne po poziti suroveho masa alebo vyrobkov, ktore sa pred konzumaciou tepelne neupravuju. Pramenom povodcu nakazy su divozijuce zvierata, diva svina, liska, medved alebo domace zvierata, pes, macka ... Ochorenie sa prejavuje nevolnostou, zvracanim, hnackami, kolikovymi bolestami brucha. Objavuje sa teplota do 41 °C, moze sa pridruzit opuch viecok, tvare, vyrazka, neskor sa pridruzia bolesti svalov a klbov. Niektore z uvedenych priznakov mozu chybat alebo su nenapadne, takze si ich pacient nemusi vsimnut. Tazkosti zacinaju asi osem dni po poziti trichinelozneho masa, ale aj po dlhsej dobe (zavisi to od mnozstva skonzumovanej potravy a mnozstva lariev obsiahnutych v mase).

Povodcom ochorenia je parazit Trichinela, asi 1 - 4 mm dlha, volnym okom neviditelna, ktora je obsiahnuta vo svaloch uvedenych zvierat.

Z preventivnych opatreni je najdolezitejsia konzumacia dostatocne tepelne upravenych potravin, konzumacia masa a masovych vyrobkov, ktore su veterinarne prehliadnute. Vyhybajte sa konzumu potravin neznameho povodu.

Upozornujem obcanov, ktori maju v anamneze konzum klobas zo psieho masa a mali niektore z uvedenych priznakov, aby sa prihlasili u svojho osetrujuceho lekara alebo v ambulancii infekcneho oddelenia Nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Jest psov je nielen neeticke, ale aj zivotu nebezpecne!!!

MUDr. Viera Morihladkova,
veduca oddelenia infekcnej epidemiologie Statneho zdravotneho ustavu v Banskej Bystrici

 

 

 

Text pod snimku:

Nastal cas maturitnych skusok. Na snimke Petra Bercika studenti breznianskeho gymnazia, ktori v utorok 21. aprila absolvovali pisomne skusky dospelosti.

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT