1. FEBRUAR 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

 
Okienko pre starostov

V tychto dnoch prebieha siroka diskusia k navrhu koncepcie decentralizacie a modernizacie verejnej spravy.

V utorok 25. januara zasadala v Bratislave rozsirena rada Zdruzenia miest a obci Slovenska, ktorej hlavnym bodom rokovania bol navrh koncepcie decentralizacie a modernizacie verejnej spravy v Slovenskej republike za ucasti splnomocnenca vlady pre reformu verejnej spravy Viktora Niznanskeho. Pritomni starostovia a primatori, riadni clenovia rady, ako aj prizvani, ktori pracuju v odbornych sekciach, pripadne starostovia navrhovanych sidiel spolocnych uradov, si vypoculi prierez z materialu o koncepcii s tym, ze v diskusii vystupili najma prizvani starostovia a primatori. Po tomto stretnuti vo vecernych hodinach zasadalo predsednictvo a 26. januara Rada ZMOS pripravila stanovisko, ktoreho zjednodusene znenie uvadzam:

a) ZMOS konstatuje, ze navrh koncepcie zohladnuje pripomienky a poznatky z pracovnych stretnuti. Koncepcia predpoklada zasadne zmeny vo vykonnej moci formou presunu kompetencii zo statnej spravy na organy miestnej a regionalnej samospravy. Presun kompetencii posilnuje posobnost a zodpovednost organov samospravy za riesenie problemov samospravy.

b) ZMOS pozaduje:
- aby sa stal obligatornym miestom na pripomienkovanie vsetkych pravnych predpisov, financnych zmien poslaneckych navrhov a aby vsetky zmeny noriem a smernic isli sucasne so zmenou - prenesenim kompetencii
- uzemnym a spravnym clenenim zabezpecit rovnocenny rozvoj regionu
- zakonom stanovit oficialne a prenesene kompetencie
- prijatie moratoria na zmeny vlastnictva majetku a nakladania s nim, ktory ma prejst do vlastnictva obci a VUC- aby system kontroly verejnej spravy zodpovedal principom Europskej charty miestnej samospravy a ziada zavedenie spravneho sudnictva
- realizovat reformu podla alternativy c. 1, t. j. zaciatok cinnosti samospravy VUC od januara 2001, z coho vyplyvaju dalsie ulohy v presune kompetencii, majetku a pripravy rozpoctov a noriem.

ZMOS povazuje navrh VUC v pocte 11+1 za racionalny; definitivne hranice a sidla VUC urcit po diskusii s dotknutymi obcami.

Toto stanovisko bude uplatnene na rokovani Rady vlady SR pre verejnu spravu, pripadne na dalsom dopracovani navrhov koncepcie.

Rada ZMOS sa dalej zaoberala tymito cinnostami: X. snem ZMOS sa uskutocni 12. - 13. aprila v bratislavskom Istropolise, vyzyvam starostov na podanie ponuky z nasho regionu na dotvorenie sprievodneho programu slavnostnej casti snemu, delegacny kluc 1:5 , co je 675 delegatov, ostatne informacie dostanu starostovia na regionalnom sneme.

V sucasnosti sa pripravuje novela ustavy SR, pricom s niektorymi navrhmi Rada ZMOS nesuhlasi a ziada poslancov NR SR a vladu, aby sa pristupilo ku kompletnemu rieseniu IV. hlavy s jej previazanim s ustanoveniami ostatnych hlav ustavy. Zaroven treba riesit postavenie VUC:

h0005g.jpg (49489 bytes)
Zda sa vam, ze by v tomto priestore malo vozidlo
na odvoz odpadu problemy so zaparkovanymi
osobnymi autami?

- dlzku volebneho obdobia komunalnych organov
- financovanie samospravnych organov
- rozdelenie kompetencii medzi statne organy a samospravu, schvalovanie zakonov v miestnej uzemnej samosprave a VUC formou ustavnych zakonov
- rada podmienuje schvalenie noriem len po schvaleni v tomto organe
- koncepcia transformacie s. p. Vodarne a kanalizacie; novy navrh transformacie dava priestor na zachovanie funkcnosti vodarenskych celkov; pre priebeh a pripravu transformacie v ramci Regionalneho zdruzenia so STVAK zorganizujeme samostatne rokovanie. Ziadam starostov obci o dokladnu pripravu navrhu na transformaciu za svoju obec.
- Pre potrebu nominacii zastupcov ZMOS do delegacie SR do kongresu miestnych a regionalnych samosprav pri Rade Europy ziadam oznamit recove zdatnych starostov, pripadne poslancov ci pracovnikov obecnych uradov.
- Podla cenoveho vymeru vydaneho ministerstvom financii je mozne do ceny tepla kalkulovat pat percent na rozvodne potrubia a desat percent na vyrobu tepla
- Do 28. februara bude rozdeleny celorocny prispevok na samospravne funkcie obci do 3000 obyvatelov.
- Treba pocitat s tym, ze podielove dane v januari 2000 budu tvorit vyssiu sumu ako jednu dvanastinu z rocneho pridelu.
Ing. Vladimir Fasko

predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria
primator Brezna

 

Knizne novinky  

Par slov o lacnych knihach

Pred par rokmi "vyslo" vydavatelstvo Slovart na slovensky knizny trh s velmi zaujimavym a smelym projektom. Zakupilo od francuzskeho vydavatelstva Larousse autorske prava na ediciu knih Zivot v prirode a v kratkom case po sebe vysli aj u nas prekrasne knihy o prirode, kazda z nich je venovana jednemu typu krajiny a prinasa vela fotografickeho materialu, ale hlavne zakladnych i tych menej znamych informacii o zivote tej-ktorej oblasti a jej rastlinnych i zivocisnych druhoch. Savany, Puste a polopuste, Tundra a polarne oblasti, Listnate lesy... - kto ma doma piataka, temy priam vystrihnute z predpisaneho uciva.

Ale... V case, kedy zacali tieto knihy u nas vychadzat, cena 399 korun za jeden zvazok bola uctyhodna vzhladom na ceny ostatnych knih, dnes by bola mozno porovnatelna (ved obycajna Steelka vyjde na 189 korun), horsia je vsak kupyschopnost obyvatelstva. Tak nam tieto krasne knizocky klesli pred Vianocami s cenou az na 199 korun, a teraz po Vianociach prichadza vydavatel, v snahe predat a uvolnit si financne prostriedky s cenou, za ktoru sa neda nekupit, 95 korun.

 

Poradna zdravia v Brezne hodnoti
Zamyslime sa nad svojim zdravim
Zdravie je jednou z najdolezitejlich ludskych hodnot, je to najcennejsie, co clovek ma. Kazdy clovek nesie osobnu zodpovednost za svoje zdravie, no ma pri tom aj pravo na pomoc od spolocnosti, aby si zdravie udrzal, narusene zdravie znovu ziskal, pripadne sa primerane vyrovnal so zmenou zdravotneho stavu.

Svojou troskou k udrziavaniu zdravia nasich spoluobcanov sa snazi prispiet aj Poradna zdravia v Brezne, ktora je pracoviskom Statneho zdravotneho ustavu Banska Bystrica.

V roku 1999 v Poradni zdravia vysetrili 485 klientov. Prvykrat navstivilo poradnu 222 klientov, z toho 181 zien a 41 muzov, ostatni ju navstivili opakovane podla zistenych vysledkov. Uskutocnili 1246 iochemickych vysetreni (cholesterol, tuky, cukor a dobry cholesterol). Zvysene hodnoty zaznamenali u 329 klientov, glukozy u 39 a tuku v 77 pripadoch. Zvysenu telesnu hmotnost malo 153 klientov a hodnoty zvyseneho krvneho tlaku namerali 201 klientom. Vekova skladba sa pohybovala od 18 do 34 rokov (46 klientov), od 35 do 54 rokov (179), nad 55 rokov 260 klientov.

Cinnost poradne zdravia bude pokracovat aj v tomto roku. Kazdy z nas by sa mal zamysliet nad svojim zdravim, sposobom stravovania a nad zivotnym stylom. Navstivit poradnu prvykrat ma pravo kazdy obcan po telefonickom alebo osobnom objednani dopredu na cisle telefonu 6302564 (nemocnica, prve poschodie polikliniky). Poradna je otvorena kazdy utorok a stvrtok od 7.00 do 9.30 hodiny. Klient pride nalacno, odoberie sa mu krv na cholesterol, tuky, cukor a na dobry cholesterol. Okrem tychto vysetreni sa odmeria vyska, hmotnost, krvny tlak a pulz. Lekar v rozhovore s klientom zisti osobnu a rodinnu anamnezu a na zaklade zistenych vysetreni mu odporuci dalsi sposob zivotospravy, pohybu a dalsie aktivity. Pri zisteni zvysenych hodnot aj po opakovanych navstevach sa odporuci navsteva svojho osetrujuceho lekara, resp. odbornej ambulancie.

Oddelenie vychovy ku zdraviu

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT