1. FEBRUUAR 2000 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Breznianski sportovci v 20. storoci

BREZNIANSKY FUTBAL

Aky si bol? Aky si?  Aky budes?

h0005h.jpg (76178 bytes)
Muzstvo SK Brezno v roku 1927, zlava: clen SK E.
Revesz, hraci: Lopusny, Dr. Fajkis, Kupcok, Nezbeda,
Zachar, Dr. Kadar, Strelinger, Rohringer, Komora,
Nemsila, K. Polak.
h0005i.jpg (64676 bytes)
Najlepsie muzstvo Brezna v predvojnovych rokoch,
ktore hralo vo Velkej 1. A triede Stredoslovenskej zupy,
zlava: Makony, Benko, Matula, Albert, Kovac, Peihoffner,
Gottier, Rusko, Petrasko, Polak, Kuvik.

Bolo to v juni roku 1913 kedy banskobystricke denniky napisali spravu, ze na Horehroni zalozili sportovy klub BSE - Breznobanya Sport Egylet (sportovy spolok Banske Brezno). Vo svojich zaciatkoch mal 70 riadnych a 36 podporujucich clenov. Bol zvoleny sestclenny vybor, ktoreho predsedom sa stal Dr. Jan Bruoth. Na prvom "valnom zhromazdeni" sa vytvorili odbory: strelecky, sermiarsky, tenisovy a v prvom roku cinnosti aj odbor futbalovy. Z nich prve tri o niekolko rokov zanikli a ten najoblubenejsi - futbal - zacal prakticky pisat historiu breznianskeho sportu.

 

Ako to zacinalo?

Zaciatky futbalu v Brezne zostanu natrvalo spojene s prvymi priekopnikmi Adolfom Navoyom a Janom Slabejom, ktori ako prvi v Brezne kopali do "kozenej". Po niekolkych rokoch sa odohral aj prvy zapas na priestrannom namesti, kde za branky sluzili - na jednej strane dva gastanove stromy (pred mestskou radnicou), na druhom konci zasa dva kamene (oproti domu osvety). A kto nastupil na prvy zapas? Kader nasho muzstva tvorili: Julius Bruoth, Jan Zibrin, bratia Seleckovci (z Bystrej), Dr. D. Bruoth, R. Brecka, Fillo, Rajhardta, Koloman, Balint. A ked sa do Brezna dostali aj pravidla futbalu, to uz privrzencov tohto sportu coraz viac pribudalo. Treba spomenut, ze na prvy oficialny zapas sa vyniesli z miestnej hasicne divacke lavice a vyberalo sa do taniera i vstupne. Na prvy zapas mimo Brezna cestovali na dvoch seniakoch (senne vozy) do Tisovca v zostave: Babusiak, Balint, Eugen a Jan Lubeck, Jan Zibrin, Stradal, Brecka, Neufeld, Gregor, Karafa a Sobota.

Do roku 1922 sa hravalo na namesti, neskorsie na farskych lukach (za malou stanicou). Az v roku 1925 doslo k vystavbe ihriska, ktore uz v juli tohto isteho roku bolo aj slavnostne otvorene, a to zapasom s velmi silnym celkom Slavie Banska Bystrica, nad ktorym zvitazili domaci v pomere 1:0. Postupne sa breznianski futbalisti dostavali na vzostupnu uroven. V rokoch 1932 - 1933 mali za superov muzstva: Kezmarok, Hnusta, Jelsava, Handlova, Kremnica, Banska Stiavnica, Nova Bana, atd. Po vynikajucich vysledkoch sa dostalo Brezno do Velkej 1.A triedy Stredoslovenskej zupy. O tento uspech sa pricinili hraci: Bukovina, Navoy, Pollak, S. Zachar - kapitan muzstva, Petrasko, Makony, Peihoffner, Mateicka, Rusko, Zigmund, Kuvik, Vybostok, Bulla, Olejnik, Chladny, Kramer, Barbaric, Laco, Albert a Gottier. V tejto sutazi boli muzstva FC Vrutky, TTS Trencin, ZTK Zvolen, SK Zilina... a sutaz dokoncili na poslednom mieste, ked z osemnastich zapasov len v jednom vyhrali s celkovym skore 18:82. Aj v dalsich rokoch cinnosti futbalu v Brezne prisli neuspechy.

 

Dalsia klesajuca uroven

V priebehu vojnovych rokov zaznamenala sa dalsia klesajuca uroven. Muzstvo hravalo v nizsich sutaziach, ktore organizacne patrili pod Zvolensku zupu. Z tychto cias si spominame najma na hracov: Stefana Stehlika, Ludovita Giertliho, Ondreja Bukovinu, Juliusa Slabeja, na bratov Zacharovcov, Jozefa Gondu a dalsich. Az po oslobodeni v roku 1945 nastalo ozivenie cinnosti breznianskeho futbalu. Muzstvo posilnili tunajsi studenti: Laco Horsky (neskorsi reprezentant v ladovom hokeji), Jan Choma a neskorsie mladi odchovanci: Jan Kuvik, Jan Vondercik, D. Pampurik, Jindrich Hyzdal, E. Muco. Trenerom bol Vojtech Zachar, ktory neskorsie postupil do Ziliny, odkial sa vypracoval az do reprezentacneho muzstva CSR. V tom case patrili medzi najobetavejsich funkcionarov Stefan Zachar, Ondrej Dubiny a dalsi. Muzstvo hravalo vacsinou v I. A triede.

Vybudovanim zavodu Mostarne Brezno v roku 1949 zacali sa pisat svetlejsie stranky historie breznianskeho futbalu. Trvalo to sice az do roku 1954, aby postupilo v tom case do najvyssej sutaze - majstrovstva kraja. Trener Bacusan mal vtedy k dispozicii hracov: Jan Kuvik, Dezider Divok, Stefan Turna st., Rudolf Verkin, Jindrich Hyzdal, Ladislav Murinak, Ludovit Giertl, Tibor Kovac, Jan Vondercik, Eduard Muco, Milan Velan, Tibor Kolarovic a mnohych dalsich. Vojaci, ktori prisli do Brezna, stali sa milacikmi obecenstva (Cernoch, Sliva, Melka, neskorsie Turcek, Lauko, Nosal, Hilko). Muzstvo bojovalo s velkym odusevnenim, avsak po vyhre v Lucenci v pomere 3:2 a nestastnej prehre v Piesku 0:1 museli breznianski futbalisti opustit sutaz.

Muzstvo Brezna, ktore vypadlo z majstrovstiev kraja do krajskej sutaze, zacalo uspesne. Remiza v Malachove 0:0, vyhra nad Slovenskou Lupcou 7:0, s Dubovou dalsi uspech 3:1... predpokladalo sa favorizovanie Brezna. V odvetnej casti sa dostavilo sklamanie a po viacerych prehrach obsadilo Brezno len tretie miesto.

V dalsej sezone s trenerom Bogdanom hraci hrali ako najlepsie vedeli, ale medzi krajsku elitu sa im nepodarilo prebojovat. Sutaz ukoncili na siedmom mieste, co bolo velkym sklamanim.

(Pokracovanie)
Samuel Pampurik

Vyzrebovanie II. kola stolnotenisovych sutazi

 

I. kolo:      8. 1.: D. Lehota - Podkonice, Lubietova B - Hronec, Mostenica - Podbrezova C, Selce - Podbrezova B

II. kolo:   15.1.: Podbrezova B - Salkova, Podbrezova C - Selce, Podkonice - Hronec, D. Lehota - Lokomotiva C

III. kolo:  22. 1.: Salkova - D. Lehota, Hronec - Lokomotiva C, Podbrezova B - Podbrezova C

IV. kolo:  29. 1.: Podbrezova C - Salkova, Lubietova B - Podbrezova B, Hronec - D. Lehota

V. kolo:    5. 2.: Salkova - Hronec, D. Lehota - Mostenica, Podkonice - Podbrezova B, Lubietova B - Podbrezova C

VI. kolo:  12. 2.: Pokodnice - Podbrezova C, Lokomotiva C - Podbrezova B, D. Lehota - Selce, Hronec - MostenicaB

VII. kolo: 19. 2.: Selce - Hronec, Podbrezova B - D. Lehota, Lokomotiva C - Podbrezova C

VIII. kolo: 26. 2: Podbrezova C - D. Lehota, Podbrezova B - Hronec

IX. kolo:    4. 3.: Podbrezova B - Mostenica B, Podbrezova C - Hronec, Lubietova B - D. Lehota

 

 

Vyhlasia najlepsich sportovcov a kolektivy

Z iniciativy Mestskeho sportoveho klubu a Komisie sportu a rekreacie pri Mestskom zastupitelstve v Brezne je na piatok 4. februara pripraveny slavnostny akt vyhlasovania najlepsich sportovcov a sportovych kolektivov okresu Brezno za rok 1999. Podujatie sa uskutocni v kinosale Domu kultury v Brezne so zaciatkom o 17. hodine.

Vyhlasia tu desat najlepsich jednotlivcov v kategorii dospelych i mladeze a tri najuspesnejsie kolektivy dospelych a mladeze. Vstup na vyhlasovanie najlepsich sportovcov a kolektivov je volny.

Organizatori pozyvaju preto vsetkych priaznivcov sportu v Brezne a v okoli, ktori budu mat moznost vidiet spickovych sportovcov, ucastnikov olympijskych hier, majstrovstiev sveta ci majstrovstiev Europy. Vyhlasovanie ankety je prestizna otazka a samotni akteri budu zvedavi, ci odborna komisia da svoje hlasy biatlonistom, cyklokrosarom, volejbalistom, futbalistom, kolkarom, motoristom ci atletom, ktori maju najvacsie sance obsadit v ankete popredne umiestnenia.

(ov)

  

Biela stopa SNP

Dvadsiaty siedmy rocnik narodneho vytrvalostneho behu na lyziach Biela stopa SNP sa uskutocni 12. - 13. februara. Organizatori v tomto roku, kedy su vyborne snehove podmienky, ocakavaju ucast viac ako tisic lyziarov. Start v kategoriach na 25 a 50 km je v Kremnici na Krahuliach, ciel v Kralikoch. Prihlasky so zaplatenim zvyseneho startovneho v organizacnom vybore prijimaju do 12. februara.

(jz) 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT