1. FEBRUAR 2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Vojenska ci nahradna civilna sluzba? Tato otazka v sucasnosti trapi tisicky mladych muzov a ich rodinnych prislusnikov. Pred rokom 1989 bola len 24-mesacna zakladna vojenska sluzba, v roku 1990 ju skratili na 18 mesiacov a vznikla aj 27-mesacna civilna sluzba, v roku 1993 vojensku skratili na 15 mesiacov a civilnu na 18 mesiacov, od roku 1995 plati 12-mesacna vojenska a 24-mesacna civilna sluzba. Prvym januarom 2001 vstupi do platnosti novela branneho zakona, podla ktoreho sa vojenska sluzba krati na 9 mesiacov. Pripravuje sa aj novela zakona o civilnej sluzbe, podla vladneho navrhu by mala trvat 18 mesiacov, kym poslanecky navrh hovori o 15 mesiacoch. Nazory na tuto temu nahraval nas anketovy mikrofon:

S anketovym mikrofonom


Vojenska ci civilna?

Neznamy pan:
- Ja som bol na normalnej vojne a myslim si, ze mladi by mali skusit riadnu vojnu. Co sa maju zasivat! Podla mojho nazoru, je dobra vec, ze je aj civilna sluzba. Ale aj tak chlapci by mali absolvovat riadnu vojnu. Skusil som to aj ja a nezaskodilo mi to.

Ladislav Rostar, servisny pracovnik, Brezno:
- Som za civilnu sluzbu a myslim si, ze by ju mali skratit. Keby som mal ist teraz na vojnu, urcite by som si radsej vybral "civilku". Vojna mi sice daco dala, viac som si zacal vazit bezne veci, ktore by mi inak pripadali samozrejme. Malo by to byt na kazdom, aby si vybral, ci chce byt vojak, saskovat niekde a hrat sa na nieco, alebo byt v civile.

Alena Mlynarcikova, studentka, Brezno:
- No ja neviem, ale myslim si, ze civilna sluzba je lepsia, vlastne je dobre, ak bude kratsia, ten chlapec je doma a nie je to taka vojenska drezura.

Neznamy mlady muz:
- Mna sa to netyka, ja mam modru knizku.

Vladimir Rosik, nakladac, Brezno:
- Ja som bol na obycajnej zakladnej sluzbe, ale mala by byt aj "civilka" pre tych, ktorym nabozenske vyznanie nedovoluje narabat so zbranou. "Civilka" by mala byt aspon jeden a polnasobok normalnej, nie som za jej skracovanie. To je moj nazor.

Jan Kan, automechanik, Bacuch:
- Ja som bol na vojne, ale moj nazor na to je, ze civilnu sluzbu sa oplati trochu skratit. Kto bol na zakladnej sluzbe dva roky, tazko sa mu o tom rozprava. Moj nazor na to je, ze by mohla byt kratsia aj zakladna vojna aj civilna. Teraz, ked uz mam dieta, urcite by som si vybral "civilku".

Lubomir Fodor, stavbar, Valaska:
- Myslim si, ze chlapcom vojna dobre urobi, naucia sa kusok toho poriadku a drezury. Ja som bol tiez dva roky pri pohranicnej strazi a to bola dost tvrda vojna. Aj ja mam syna a treba si uvedomit, ze zakladna vojenska sluzba je pre stat a chlapci budu mat spomienky aj v dobrom aj v zlom. Riadna vojenska sluzba im nezaskodi. K civilnej sluzbe a k jej skracovaniu sa neviem vyjadrit, lebo ja som bol na vojne v roku 1985.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Podakovania

Dakujem kolektivu Zakladnej skoly v Helpe a okolitym skolam Horehronia, ziakom, obcanom Helpy i obecnemu uradu. V neposlednom rade v.d.p. prodekanovi Janovi Gnipovi, osetrujucim lekarom a sestram, ktori robili vsetko pre zmiernenie utrpenia mojho manzela Jozefa Vozara.

Maria Vozarova
manzelka

Detske oddelenie Nemocnice s poliklinikou v Brezne dakuje za poskytnutie financnej pomoci v roku 1999 Zeleziarnam Podbrezova a.s., firmam Vonsch Brezno, Sunik Podbrezova, CKKJ Kov Plast, s.r.o., Piesok, Jan Kirdaj, Obecnemu uradu Podbrezova a p. Kuchtovi, H. Lehota.

Novorodenecke oddelenie Nemocnice s poliklinikou v Brezne dakuje za plienky, ktore kupila Lesna sprava Dobroc v ramci koncorocnej akcie Hodina detom. Prajeme vsetkym zamestnancom vela zdravia a osobnych uspechov.

Usmev a pekne slovo otvaraju srdcia i dvere

V dnesnej uponahlanej dobe, ked sa kazdy clovek dennodenne stretava s mnozstvom problemov, su tvare ludi utrapene a zachmurene, ako keby zabudli na to, co je usmev a pekne slovo.

Kazdy clovek by si mal uvedomit, ze usmev na tvari a pekne slovo otvaraju mnoho zavretych dveri a ludskych srdc. Kazdemu urcite dobre padne, ked pride do obchodu a predavacka sa nanho milo usmeje, odzdravi ho, ako keby nanho skaredo zazrela a pozdravila ho len tak popod nos.

Ludia niekedy ako keby zabudli, co je to ucta k starsim. V autobuse sa uz len malokedy stane, ze mladsi uvolne miesto starsiemu. V zamestnani by bolo lepsie, keby veduci svojho podriadeneho za chybu, ktoru urobil, primerane potrestal, nez aby na neho nakrical a prepustil ho z prace. V skole by sa mali k sebe ucitelia a ziaci spravat ohladuplnejsie, aby medzi nimi nevznikali zbytocne nezhody.

Ludia by si mali uvedomit, ze aj ked maju svoje vlastne starosti, mali by sa spravat aspon trochu ludsky. Vyzyvam ludi, aby dodrziavali zakladne principy slusnosti, lebo inak si neviem predstavit, co by sa stalo, keby sa na ne uplne zabudlo.

A preto budme ludski!

Filip Duraj,
ziak VII. triedy Zakladnej skoly v Benusi

Clenovia ZPKO rokovali

V stredu 26. januara mali v priestoroch Horehronskeho spotrebneho druzstva vyrocnu clensku schodzu clenovia Okresnej pobocky ZPKO v Brezne. Zvaz protikomunistickeho odboja zdruzuje byvalych politickych vaznov Slovenska, ktori boli za styridsat rokov totalitneho rezimu nespravodlivo prenasledovani, casto odsudeni a vazneni. O ich utrapach a krivdach by sa mala dozvediet cela spolocnost, ale najma mladi ludia, aby nedopustili nikdy viac navrat komunistickej zlovole. O zlocinoch toho obdobia sa pise na strankach casopisu Svedectvo, ktory si mozete precitat, pripadne objednat v kancelarii OP ZPKO - budova Horehronskeho spotrebneho druzstva, Nam. gen. M. R. Stefanika 20, kazdu stredu od 9. do 12. hodiny.

Schodzu viedol predseda OP ZPKO v Brezne Frantisek Zsolnai. Vo svojej sprave zhodnotil posobenie organizacie za uplynuly rok a nacrtol hlavne ulohy do buduceho obdobia. Za hosti sa clenom prihovoril predseda Krajskej pobocky ZPKO v Banskej Bystrici pan Macko a za Ustredie ZPKO v Bratislave jeho podpredseda JUDr. Kovacovsky.

Rokovanie prebehlo v dobrej pracovnej atmosfere a po druznom posedeni s chutnym obedom odchadzali clenovia z celeho okresu domov s presvedcenim, ze ZPKO ma svoj vyznam a jeho rady treba neustale rozsirovat o rodinnych prislusnikov i sympatizantov, aby sa naplnilo ich kredo: "Odpustili sme, ale nikdy nezabudneme!"

A. Urban,
podpredseda OP ZPKO v Brezne

Vsetky ocka ziarili

V nasej materskej skole na Ulici Martina Benku 1 (na starom Mazornikove) v Brezne hladame stale nove formy a metody na podporu zdravia deti navstevujucich nasu skolku. Jednou z foriem bol plavecky vycvik vlani v oktobri a teraz v zime pokracujeme dalsimi aktivitami: Skolaci vodu nosili a klzisko si pripravili, pokial v skole sedeli, ucili sa, citali, zatial malym kamaratom klzisko prepozicali. Za tyzden sme bruslili, padali a vstavali, az sme koncene stabilitu na korculiach ziskali. Ked vsak prejde kratky cas, pojdeme na brusle zas. Aha deti, snezi, pada sniezik sviezi, pada biela vlocka, ziaria vsetky ocka. A my sme to vyuzili, na lyze nas postavili, cely tyzden lyzovali a vy ste sa usmievali.

Deti sa pri tychto zimnych aktivitach obcerstvovali teplym bylinkovym cajom. Spolu s ucitelkami im pomahali aj ochotni rodicia Monika Kysucka, Beata Janstova, Pavol Precuch, Ing. Jozef Mikula, Peter Slovik, Ladislav Zakalicky pod odbornym vedenim Lucie Fabriciusovej. Deticky dostali za svoje vykony sladke odmeny a diplom.

Anna Kondelcikova, riaditelka
Snimka: Monika Kysucka


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT