24. JUN 2003 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablizku

,,Prosim vas, je na tom nieco divne, ked zena robi muzsku pracu? Zijem sama a stava sa, ze si musim urobit aj take veci, ktore zvyknu robit muzi. Ked ma pri tom vidia ludia, nejako velmi si ma obzeraju."

Niekedy davno pri praseni koberca som pocula priamu otazku: ,,Ty nemas muza?" Polozil mi ju nahodne okoloiduci spoluziak zo strednej skoly, ktory vyrastol a zil na dedine. Vyslovil ju uplne vazne. Zil v prostredi, v ktorom bolo potrebne vykonavat mnozstvo roznorodych fyzickych prac. Prace okolo pola, domacich zvierat a domacnosti sa tam rokmi rozdelili medzi dva pary ruk - muzske a zenske. Je samozrejme, ze tie muzske, silnejsie, sa museli chopit tych najtazsich prac. Nielen preto, ze mali pevnejsie svaly, ale hlavne preto, aby zena mohla zvladnut svoju dolezitu a nezastupitelnu ulohu - materstvo. Pevne rozdelenie prac znamenalo rozdelenie povinnosti, ale aj rozhodovania. Rokmi udrziavana a dedinou kontrolovana tradicia mohla potlacit tych lenivejsich, ktori si chceli zo svojej kopky prehodit na kopku svojho partnera. Zabezpecovala tiez plynule vykonavanie potrebnych prac bez kazdodennych zbytocnych dojednavani: ,,Dnes umyjes riady ty, alebo ich mam poumyvat ja"? Zena sa nemala miesat do rozhodovania o muzskych pracach, muz sa jej nemal co miesat do jej kompetencii. Delenie teda malo viac vyznamov.

Zivot nas presuva do panelakov, technicke vymozenosti odburavaju narocnu telesnu pracu. Mnohe prace - muzske i zenske - uz nepozname ani z pocutia. Kopka povinnosti okolo domacnosti vyzera trochu inac. ,,Vcera som pral", znie este trochu zvlastne, ale uz to neznamena, ze dotycny stal pol dna v potoku a buchal piestom. Automaticka pracka sa svojou obsluhou skor priblizila k ,,muzskym" zalezitostiam (cim nechcem tvrdit, ze muzi maju prat). Kosenie elektrickou kosackou je tiez celkom ina praca ako kosenie kosou. Preto klasicke delenie prac na muzske a zenske nemoze platit vo svojej povodnej podobe. Je tu vsak este jedna vec - zivot casto privedie cloveka do situacii, kedy chtiac-nechtiac musi vykonavat prace, ktore naozaj nalezia skor tomu druhemu pohlaviu. Vtedy niet inej moznosti, len pozbierat sily a skusit sa prekonat. A okoliu neostava ina moznost, len to prijat.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

...

Ak vasi trapi nejaky problem z oblasti psychologie dospelych alebo dospievajucich, na vase otazky zodpovie Mgr. Marcela Skultetyova z Centra poradensko-psychologickych sluzieb v Brezne (c. t. 6114155).

 

AFORIZMY

Nevedia sformulovat vetu, ale chcu mat posledne slovo.

...

Povedat pravdu este neznamena spinit do vlastneho hniezda.

...

Zivot je hra, v ktorej prehravaju stale ti isti.

...

Muzi v kreslach koncia na lavici obzalovanych

...

Zi tak, aby v tvojom nekrologu nemuseli klamat.

...

Najhorsie na tom vsetkom je, ze to este nie je vsetko.

...

Zli politici odpovedaju na otazky vykricnikmi.

...

Nebudte smutny, ked stratite peniaze - urcite ich niekto najde.

...

Vysvetlujte z oci do oci, ale nevytmavujte poza chrbty.

...

Malo by sa zlacnovat. Aspon podla politickych gest.

...

Uspesny zacina tam, kde neuspesni koncia.

...

Kazdy dolezity mudrlant je zbytocny hlupak.

..

Nadej umiera posledna. Ale ako dalej?!

...

Vlievat do hlupakov mudrost je ako chodit s kosom po vodu.

Zdravy rozum musi zvitazit. Inak vsetci prehrame.

...

Clovek zacina starnut, ked zacne stisovat radio.

...

Zivot - to je rozpravka, v ktorej vyhrava zlo.

...

Casto az vrchol donuti cloveka hladat hlbku.

...

Priatel vam daruje uzdu, nepriatel trojskeho kona.

...

Zobrak tuzi vlastnit kuzelnicky cylinder.

...

Nezaslapujte cerva. Urobte z neho navnadu.

...

Nejedna kopka nestastia sniva, ze si nakopi.

...

Nie je dolezite, co citas, ale ci tomu rozumies.

...

Cim horsi politici, tym lepsia satira.

...

Az po potope vyplava pravda na povrch.

...

Mame vela mudrych ludi. Len sa este nestretli.

...

Nase polnohospodarstvo stoji na hlinenych nohach.

...

Velke papule by mali byt na chvoste.

Stekanie pristane ludom ako psovi piata noha.

...

Na nedodrziavanie desatoro mal desat vyhovoriek.

...

Myslienky vylozene na dlan zapricinuju stav na vojnovej nohe.

...

Davat na sekeru je dvojsecna zbran.

...

Hlavu mame vo hviezdach, nohy v hnoji.

...

Tahat z niekoho peniaze znamena spustat sa.

...

Boh ludi spaja, nabozenstva rozdeluju.

...

Matkam viac pristane dojcenie ako bitie do hrude.

...

Gol zo sestnastky? Osmy div sveta!

...

Najprv sa s ludmi spriatel, az potom sa s nimi poskriep.

...

Na cele by sme mali mat najchapavejsich a nie najchamtivejsich.

...

Poriadne to roztocime. Vyberte si trojkolky.

Marian Palko

  

h0325f.jpg (23188 bytes)Civilizacia je dialog medzi clovekom a vodou

(Indira Gandhiova)

Voda je sucastou vsetkeho ziveho, je nenahraditelnou zlozkou rastlin, zivocichov a aj cloveka. Prevaznu cast vody na Zemi tvori slana voda – 97%, necele 3% sladka voda. Okrem viditelnych – pozemnych mori, riek a jazier su aj neviditelne – podzemne. Pramienky vody predierajuce sa z horskej uzlabiny alebo spod korenov stromov – to su ojedinele prejavy prave tychto podzemnych vod.
Na cokolvek okolo seba pozriete, vo vsetkom, pripadne za vsetkym je voda. Je nenahraditelna vo vyrobe tak priemyselnej ako aj polnohospodarskej, pouziva sa ako zakladna surovina, pomocna latka, nositel energie, je tiez jednou z najvyhodnejsich prepravnych ciest. Voda! Za vsetkym, vsade je voda. Ak jej je vsak privela, vyvolava u ludi respekt a strach. Cloveka ohromuju necakane lejaky, prietrze mracien, zaplavy. Od nepamati sa clovek ucil chranit sa pred velkou vodou, snazil sa naucit vodu ovladat.

Rok 2003 OSN vyhlasila za Rok vody – ochrancov vody a ochrany pred vodou

Prave v tomto roku si obcianske zdruzenie Brezniansky zvaz ochrancov prirody a krajiny vytycil ciel – zaevidovat vsetky zachytene a upravene pramene vody v katastri mesta. Rok vody je najvhodnejsia prilezitost na to, aby sa zviditelnila dlhorocna, nezistna praca obyvatela nasho mesta Stefana Libica (na snimke). Sam vyhladal, upravil a udrziava vyse dvadsat pramenov v blizkom okoli mesta. Najznamejsie su na Banisku pri chodniku vedla hlavnej cesty, za nemocnicou (pri ceste od Murina na Banisko). Dalsie pramene su na Cachove, na Strigove, Pod zliebkom, pod Skalkou, Na Hornych Lazoch, v Laznej, na Rurach. S. Libic nas oboznamil s tym, ako pramene hlada , ako ich upravuje tak, aby sluzili tak cloveku ako aj zvieratam. Z jeho pramenov sa moze kazdy napit bez obav, pretoze pre cloveka sluzi voda vytekajuca z rurky alebo dreveneho zliebka a pre zvierata je pod nim napajadlo z kamenov, do ktoreho voda steka.
Pri “Libicovych” pramenoch si mozete nielen uhasit smad, osviezit sa, ale aj odpocinut si, pretoze pri mnohych z nich zhotovil jednoduche lavicky. S. Libic pravidelne obchadza “svoje” pramene, cisti ich, udrziava a neunavne opravuje poskodene lavicky, pripadne zhotovuje nove namiesto tych, ktore “tiez milovnici prirody” pouzili na rozlozenie ohna.
Tak ako prvy lovec bosy pokorne sklanam k tebe dlane a dviham plne po nacreti ked davas sa mi odovzdane a davajuc sa unikas mi cez prsty a cez pory tela. Ty ako duch si nesmrtelna a prudis iba chvilu malu cez tvary kvetu, ktore vzduvas duzinou duse, ktora chcela preniknut ku dnu tvojho toku a prehrat chvaly celu skalu od rosy k duham prezazracnym od studni k putniam, z ktorych piju hoviadka smadne dlhym duskom i basnik svoju poeziu.
Basnik Jan Kostra v uryvku basne Chvala vody vyjadril uctu vode. My chceme tymto clankom vyjadrit chvalu zivotadarnej vode a vsetkym tym, ktori si ju vazia a prejavuju to svojimi cinmi, svojim sposobom zivota, tak ako napriklad pan Stefan Libic.
Nase obcianske zdruzenie nema tolko financnych prostriedkov, aby mohlo zabezpecit rozbor vody (ci ide o pitnu) aspon niektorych “Libicovych” pramenov. Poplatok za rozbor jednej vzorky je asi 1000 korun. Ti, ktori by chceli pomoct pri tomto rozbore, ozvite sa do konca jula pisomne na nasu adresu BZOPK Brezno, Krculova 32 – uvedte, akou sumou by ste boli ochotni prispiet a tiez uvedte poradie pramenov, ktorych kvalitu vody by bolo dobre poznat, nezabudnite uviest vasu adresu, pripadne telefonne cislo, aby sme sa mohli s vami skontaktovat.

Vybor Breznianskeho zvazu ochrancov prirody a krajiny

 

Kedy vychadza, kedy zapada

Jul: (datum: 1. jula, vychod Slnka: 4.46, zapad Slnka: 20.43), 2. 4.47, 20.43, 3. 4.47, 20.42, 4. 4.48, 20.42, 5. 4.49, 20.42, 6. 4.50, 20.41, 7. 4.50, 20.41, 8. 4.51, 20.40, 9. 4.52, 20.40, 10. 4.53, 20.39, 11. 4.54, 20.38, 12. 4.55, 20.38, 13. 4.56, 20.37, 14. 4.57, 20.36, 15. 4.58, 20.35, 16. 4.59, 20.35, 17. 5.00, 20.34, 18. 5.01, 20.33, 19. 5.02, 20.32, 20. 5.03, 20.31, 21. 5.04, 20.30, 22. 5.05, 20.29, 23. 5.06, 20.28, 24. 5.07, 20.26, 25. 5.09, 20.25, 26. 5.10, 20.24, 27. 5.11, 20.23, 28. 5.12, 20.22, 29. 5.14, 20.20, 30. 5.15, 20.19, 31. 5.16, 20.18.

Mesiac je v splne 13. jula o 21. hodine a 21. minute, Slnko vstupuje do znamenia Lev 23. jula o 7. hodine a 53. minute. Mesiac sa v nove bude nachadzat 29. jula o 8. hodine a 53. minute. Slnko bude svietit 1. jula 15 hodin a 57 minut, 31. jula 15 hodin a 2 minuty, cas slnecneho svitu sa skrati o 55 minut.

Mgr. Jozef Pupis

Rozpis lekarenskych pohotovostnych sluzieb na jul

1. utorok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., Banisko 2, 2. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 3. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 4. piatok: Medikament, Kuzmanyho 1, 5. sobota: Medikament, 6. nedela: Vitamin, Nam. gen. M. R. Stefanika 31, 7. pondelok: Vitamin, 8. utorok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 9. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 10. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 11. piatok: Afrodita, Nam. gen. M. R. Stefanika 8, 12. sobota: Afrodita, 13. nedela: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 14. pondelok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 15. utorok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 16. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 17. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 18. piatok: Medikament, 19. sobota: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 20. nedela: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 21. pondelok: Vitamin, 22. utorok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 23. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 24. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 25. piatok: Afrodita, 26. sobota: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 27. nedela: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 28. pondelok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 29. utorok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 30. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 31. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o.

Povinnostou kazdej lekarne je vyvesit rozpis pohotovostnych sluzieb na viditelnom mieste.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT