24. JUN  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Delegacia Brezna v Ciechanowe

Na dvojdnove stretnutie s nazvom Forum partnerskych miest vo stvrtok 19. juna do polskeho Ciechanowa odcestovali primator Brezna Ing. Jaroslav Demian a poslanci mestskeho zastupitelstva Ing. Daniel Backo a Ing. Dusan Svantner. Prave na tomto tradicnom podujati pred dvoma rokmi bola podpisana partnerska zmluva, cim zacala vzajomna spolupraca Brezna a Ciechanowa. O dalsich moznostiach realizacie spolocnych projektov v kulture, osvete a sporte hovorili aj na konferencii, ktora bola sucastou bohateho programu tejto navstevy.

(r)

Mgr. Juraj Smrecan prezidentom NAMK SR

Prezidium Narodneho automotoklubu Slovenskej republiky (NAMK) na svojom mimoriadnom zasadnuti v Bratislave za prezidenta tejto vyznamnej celostatnej organizacie zvolilo Mgr. Juraja Smrecana. Zvolenie do najvyssej funkcie organizacie zdruzujucej motoristov Slovenska je vysledkom jeho takmer tridsatrocnej prace pri rozvoji motoristickeho sportu. Priority pri nastupe do funkcie vidi Mgr. Juraj Smrecan v rozvoji dopravnej vychovy mladeze, v skvalitneni cestnej sluzby, podmienok pre rozmach motorizmu, karavaningu a kempingu. Potesujucou je skutocnost, ze novy prezident NAMK SR je rodakom z nasho regionu.

(js)

Vyhrali desatdnovy zajazd po Europe

V tomto skolskom roku sa uskutocnil uz 8. rocnik multimedialnej sutaze pre mladez Eurorebus. Na tejto dlhodobej sutazi sa zucastnuju kolektivy skolskych tried. Na zaklade uspesnosti v korespondencnych kolach sa najlepsie triedy prebojovali do celostatneho kola v Nitre. Boli medzi nimi aj zastupcovia Zakladnej skoly na Pionierskej 2 v Brezne, z 5. A triedy Patrik Giertl a Alexandra Sinska a z 9. A triedy Lubica Auxtova a Lenka Uradnikova, ktore sa umiestnili na 16. mieste zo sedemdesiatich tried a vybojovali postup svojej triedy do medzinarodneho kola v Olomouci. Zislo sa tu styridsat dvojclennych druzstiev z Ciech (20) a zo Slovenska (20). Deviatu A triedu reprezentovali David Svacina a Roman Veverka. Sutaziaci mali patdesiat minut na vyplnenie testu z roznych odborov (atronomia, geografia, literatura, biologia, historia, vseobecny prehlad). Umiestnili sa na vybornom 11. mieste, pricom zo slovenskych skol boli treti. Motivaciou pre ich pokracovatelov moze byt hlavna cena - desatdnovy zajazd po Europe pre desat zastupcov triedy.

(dj)

Opytali sme sa za vas
primatora Brezna Ing. Jaroslava Demiana

o V suvislosti s navrhom na vytvorenie spolocneho podniku medzi mestom Breznom a spolocnostou Slavia Capital, a. s., sa vo verejnosti casto hovori o tom, ze mesto takymto sposobom pride o to posledne lukrativne, co ma - o mestske lesy. Je to naozaj tak?

- V prvom rade chcem povedat, ze viem pochopit obavy niektorych obcanov nasho mesta, ale zaroven musim dodat, ze tie vyplyvaju z ich neznalosti celeho zameru vytvorenia spolocneho podniku. Zamerom na vytvorenie spolocneho podniku v ziadnom pripade nie je o mestske lesy prist, ale naopak, snazit sa zefektivnit ich hospodarsku cinnost a to tak z ekonomickeho, ako aj z ekologickeho hladiska. Zaroven sa mestu ponuka vyhodna dlhodoba uverova linka za bezkonkurencnu urokovu sadzbu, pricom tym, ze mesto bude polovicnym akcionarom spolocneho podniku, bude platit len polovicnu urokovu sadzbu z celkovej dohodnutej. Este raz teda zopakujem, o mestske lesy Brezno nepride a rozne chyry na tuto temu by som mozno pripisal ludom, ktori doteraz - castokrat aj na ukor samotneho mesta z mestskych lesov roky profitovali. Samozrejme, mozeme si vybrat medzi predajom mestskeho majetku, ako je to napriklad v pripade hotela Dumbier, za ktory vsak sotva dostaneme tolko financnych prostriedkov, kolko by sme potrebovali, alebo inou alternativou, akou je vytvorenie spolocneho podniku. Takto nepriamo mozeme do nasho regionu prilakat investorov, zabezpecit finalizaciu vyroby a podporit tak rast novych pracovnych miest.

o Spominali ste, ze mesto ziska dlhodoby uver za bezkonkurencnu urokovu sadzbu. Aka bude ta sadzba a na aky ucel budu financne prostriedky pouzite?

- Veci este nie su v takom definitivnom stadiu, aby sme mohli konkretne hovorit o vyske urokovej sadzby. Vsetko je v stadiu rokovania a v stadiu, ked nasi poslanci musia rozhodnut, ci pojdeme touto cestou. Kazdopadne, malo by ist o dlhodoby, asi desatrocny uver vo vyske vyse 100 milionov korun, pricom urokova sadzba bude ovela nizsia, nez ake malo v minulosti a dnes mesto Brezno pri uz existujucich uveroch.

o Na aky ucel by mohli byt takto ziskane financne prostriedky pouzite?

- Brezno potrebuje ziskat financne prostriedky na uz odsuhlasenu vystavbu zimneho stadiona, kde treba asi 40 milionov korun na zastresenie existujucej odkrytej ladovej plochy. Zo strany obcanov mesta je coraz silnejsia poziadavka na sprevadzkovanie dlhodobo uzatvorenej a dnes znacne schatranej krytej plavarne. V plane mame aj vystavbu noveho domu smutku ci vybudovanie novej autobusovej stanice, cim by sme dosiahli nielen zrusenie starej na namesti, ale aj na jej mieste vytvorenie novych parkovacich miest pre navstevnikov Brezna. A nakoniec - velky doraz kladieme na riesenie bytovej problematiky, kde by sme chceli aj s prispevkom mesta zacat vystavbu novych najomnych bytov. Ako vidite, moznosti, kde by sme potrebovali investovat nemale financie, je neurekom.
Na zaver chcem ale zdoraznit, ze vsetko je v stadiu rokovani a posudzovani ponuky Slavia Capital, a. s. Aj mestska rada odporucila tuto ponuku zatial nepredkladat na zasadnutie mestskeho zastupitelstva, dalej rokovat so Slavia Capital, a. s., a upresnit podmienky, za ktorych by pripadne spolocny podnik bol vytvoreny. V konecnom dosledku o celej zalezitosti rozhodnu poslanci mestskeho zastupitelstva.

 

Hravou formou dokazovali svoju zrucnost

h0325d.jpg (16020 bytes)Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v spolupraci s Centrom volneho casu v Brezne v utorok 17. juna v priestoroch Zakladnej skoly na Pionierskej 2 uskutocnilo dopravnu sutaz Predskolak - kolobezka, bicykel, v ktorej sutazili deti z Materskej skoly sidliacej na Ulici Dr. Clementisa.
Skolkari hravou formou preukazali svoje zrucnosti v jazde a treba povedat, ze im to slo velmi dobre. Dokazali prejst po kolajnici (ohranicenej doske), zvladli slalom, osmicku a co je najdolezitejsie - zastavit na znacke. Devat stvorclennych druzstiev cyklistov a tri stvorclenne kolobezkarov same pomenovali, a tak vznikol tim Slovenska, Madarska, Brezna, Francuzska, Pariza, Havkacov, Kolobeziek, Motylikov, Prilbacov atd. V kategorii cyklistov zvitazilo druzstvo Madarov, na druhom mieste skoncili Parizania a na tretom Francuzi. Prve miesto v kategorii kolobezkarov patrilo Motylikom pred Prilbacmi a Kolobezkami. Centrum volneho casu odmenilo deti diplomami a okresne riaditelstvo Policajneho zboru im pripravilo male, ale pekne vecne ceny.
,,Nasou snahou bude tento projekt realizovat v ramci celeho mesta. Treba zvysovat pravne vedomie deti uz v predskolskom veku, takisto ziskavat jazdne zrucnosti a formy spravania sa deti na nasich cestach, aby sme predchadzali moznym situaciam, ako su smrtelne dopravne nehody ci nehody s ublizenim na zdravi", povedala nam policajna hovorkyna npor. Mgr. Dana Kmetova.

(dk)

 

h0325c.jpg (11096 bytes)Den postihnutych deti vo Vydrove

Obcianske zdruzenie ELLIS v spolupraci s Ciernohronskou zeleznicou a obcianskym zdruzenim Vydra v Ciernom Balogu na sobotu 21. juna pripravilo podujatie s nazvom Den postihnutych deti - Dobyjanie stredovekeho hradu. Do novootvoreneho turistickeho arealu vo Vydrove sa navstevnici doviezli parnym vlacikom z Hronca alebo z Cierneho Balogu. Pre ratolesti boli pripravene rozne sutaze a pestry kulturny program, v ktorom sa predstavili clenovia historickeho sermu Jago zo Spisskej Novej Vsi, folkovy spevak Jano Milan a s frajerskym tancom vystupili ziaci zo Zakladnej skoly na Pionierskej 2 v Brezne. Na zaver po uspesnom dobyti hradu postaveneho z kartonov, v ktorych sa nachadzali sladke odmeny, nechybalo pasovanie statocnych bojovnikov do rytierskeho radu. Podujatie sa uskutocnilo vdaka podpore Europskeho spolocenstva, ktoru Ellis ziskalo prostrednictvom nadacie pre podporu obcianskych aktivit.

(mk)
Snimka. Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT