25. FEBRUAR  2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Popolcovou stredou (5. marca) koncia fasiangy a az do Velkej noci potrva postne obdobie. Je preto prirodzene, ze sa ludia oddavna usilovali co najlepsie vyuzit dni predchadzajuce prisnemu postu. Hlavne v zavere fasiangov bolo dovolene takmer vsetko. Ludia sa spravali bezstarostne, uvolnene, akoby v tychto dnoch odkladali svoju identitu. Vsetko, co urobili a povedali, islo na konto akehosi dvojnika, postavy, ktorej masku pouzili a za ktoru akoby niesli zodpovednost. Pre vacsinu taketo vybocenie z kazdodenneho stereotypu znamenalo dusevnu relaxaciu, co vysvetluje oblubu fasiangovych masiek v modernej spolocnosti. Ako vy prezivate fasiangy? - znela nasa anketova otazka.


S anketovym mikrofonom


Fasiangy, Turice ...

Slavka Sujova, casnicka, Brezno:
- S manzelom sme zamestnani, takze ani nevnimame, ze su fasiangy. Na plesy nechodievame, ale deti v skole mali fasiangovu zabavu v triede.

Ing. Jana Turcanova, referentka, Podbrezova:
- Pocas fasiangov zvykneme ist na ples a syn v skolke mava kazdorocne karneval. Akurat vo stvrtok 27. februara pecieme v skolke pampusiky, chystam sa tam. Na ples pojdeme v piatok.

Marta Dudova, dochodkyna, Predajna:
- Prave teraz v piatok Obecny urad v Predajnej s kulturnou komisiou organizuje uz treti maskarny fasiangovy ples, na ktory sme uz dopredu predavali vstupenky. Deti uz mali karneval na lade a este pred jarnymi prazdninami budu mat v telocvicni maskarny ples. Fasiangy, to je obdobie veselosti, po nich nasleduje priprava na velkonocne sviatky.

D. M., nezamestnany, Brezno:
- Fasiangy znamenaju obdobie plesov, zabav, vystrajania. Hlavne kedysi na dedinach to tak byvalo, pretoze po fasiangoch nasledoval dlhy niekolkotyzdnovy post az do Velkej noci. Fasiangy koncia pochovanim basy na Skaredu stredu. Veselo byva hlavne v C. Balogu, kde kazdorocne poriadaju festival, ale aj vo Valaskej, kedy dedinou chodia bursovnici. S detmi tam chodievam, aj tohto roku sa chystame.

Milena Vraniakova, robotnicka, Brezno:
- Vyrastala som v Pohronskej Polhore, kde byvali fasiangove zabavy. Tie su sice aj teraz, ale ako sme starsi, nechodievame na ne, len deti. Toto obdobie zabav konci Popolcovou stredou, ale to si uz velmi nepamatam. Na dedine to byvalo ine ako v meste.

Marcela Kubusova, studentka, Polomka:
- Fasiangove obdobie najeko intenzivne neprezivam, na plesy este nechodim. Fasiangy poznam skor z televizie, pretoze teraz sa im asi nevenuje taka pozornost ako predtym. V niektorych dedinach ich oslavuju v maskach. Viem, ze u nas v Polomke bude nejaky fasiangovy program.

Jana Duricova, kucharka, Helpa:
- Fasiangy su casom radosti. Je to obdobie od Vianoc do Skaredej stredy. Potom zacina post. Na dedinach zvyknu piect pampusiky, byvaju rozne zabavy, plesy. Nedavno sme sa boli pozriet na krnackove preteky, navstevujeme rozne akcie pre deti, pojdeme na fasiangovy ples.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Zamyslenie nad biologickou olympiadou

Trinasteho februara sa Centrum volneho casu v Brezne stalo dejiskom okresneho kola biologickej olympiady v kategorii C. Kazdorocne sa v tychto priestoroch stretava mlada generacia, ktora ma rada prirodu, zivu i nezivu, uci sa ju poznavat, chapat a tym aj chranit.
Biologicka olympiada ma medzi ostatnymi specificke postavenie. Od ziakov sa totiz vyzaduje nielen primerana teoreticka priprava, ale aj realizacia narocneho projektu, t. j. vhodny vyber temy s prirodovednou alebo ekologickou problematikou, samotne pozorovanie, vyhodnotenie, napisanie spravy, priprava nastenky, tzv. posteru a jeho prezentacia pred okresnou komisiou.
Osem ziakov 8. a 9. rocnika zakladnej skoly a dvaja z Gymnazia J. Chalupku v Brezne prejavili dobre teoreticke znalosti a predstavili zaujimave projekty. Najvyssi pocet bodov a tym aj 1. miesto ziskala Ivana Vojtkova z Polomky, ktora pod vedenim Mgr. Ireny Navoyovej vypracovala projekt Liecive rastliny. Na 2. mieste sa umiestnila Zuzana Zibrinova z Pionierskej 2, ktora sa venovala pozorovaniu skrecka pod vedenim Dr. Petra Navoya. Na 3. mieste skoncil Jakub Sliacan z Pionierskej 4, ktory sa zaoberal aktualnou problematikou triedenia odpadu s odbornou pomocou Ing. Aleny Zilinkovej. Osobitne treba spomenut vykony ziakov 3. rocnika gymnazia, Jaroslava Svinciaka a Petra Pravotiaka, ktori sa v konkurencii starsich ziakov prezentovali dobrymi teoretickymi vedomostami a zaradili sa medzi uspesnych riesitelov.
Podakovanie patri clenom okresnej biologickej komisie pod vedenim jej predsedu Mgr. Petra Navoya zo Zakladnej skoly v Pohorelej, ako aj vsetkym pedagogickym pracovnikom, ktori ,,este stale" nad ramec svojich povinnosti sa ziakom venuju a pripravuju ich na podobne sutaze.
Nedostatok financii, problem dneska, bohuzial ovplyvnuje aj organizovanie tychto postupovych sutazi, predmetovych olympiad i akukolvek dennodennu pracu s detmi a mladezou.
Verim, ze nadsenie neubudne dospelym ani detom a tuzba po novych vedomostiach a dokazovani svojich schopnosti prekona tento problem. Aj ked otazka ,,dokedy" sa vynara coraz castejsie a nastojcivejsie, a treba podotknut, ze aj opodstatnene.

Mgr. Renata Vrlakova,CVC Brezno

Zrusili nam autobus

Autobus, ktory mal odchod z Rohoznej o 8.15 hodine, zrusili. Vraj sa nevyplacal. Teraz chodi spoj z Pohronskej Polhory, ktory by mal ist cez Rohoznu o 8.20, ale vacsinou je 8.30, ked pride. Ludia samozrejme na zastavke stoja, lepsie povedane mrznu, od 8.15, ak by nahodou isiel presne. Za tymto autobusom, ktory je uplne plny, ide hned druhy, ale prazdny, pretoze ten prvy zoberie vsetkych cestujucich, a preto meska od Polhory, Michalovej. Ak v Rohoznej nahodou zastane, sofer povie, ze za nim ide druhy.
Takze pre SAD je rentabilnejsie, ked chodi prazdny autobus z Pohronskej Polhory, ako ked isiel z Rohoznej a v nom bolo stale par ludi. Ale co sa cudujeme? Dnes cim komplikovanejsie, tym lepsie a ekonomickejsie.
Este by sme sa chceli ,,podakovat" za sprijemnovanie cesty soferovi, ktory sa tvari, ze on je tu pre nas a nie my pre neho. Tento clovek nema absolutne ziadny seriozny pristup k cestujucim.
Boli by sme radi, keby ,,sadka" cestovny poriadok upravila, ludia by na zastavkach zbytocne nemrzli, alebo nech nam vratia naspat autobus. Rohozna patri pod mesto, ale ziadne vyhody nema, len same povinnosti.

Mrznuci cestujuci

...

Otvoreny list riaditelovi a vodicom SAD

Vazeny pan riaditel a vodici, dakujeme Vam, ze nam sprijemnujete cestu po zdrazeni cestovneho tym, ze nas nechavate cestovat v luxuse nevykurovaneho prostredia. Pani soferi, ak budeme tuzit po otuzovani, obratime sa na Klub bielych medvedov.

Cest vynimkam!

Vasi cestujuci

Stanovisko SAD BBDS, a. s., zavod Brezno

Po prideleni siestich nizkokapacitnych autobusov zn. Mercedes nasmu zavodu sme vyhodnotili frekvenciu cestujucich, trzby a naklady na jednotlivych autobusovych linkach.
Na zaklade toho bol jeden autobus prideleny aj na linku 603450 Pohronska Polhora - Podkorenova - Brezno - Piesok.
Na spojoch, kde bola vyssia frekvencia cestujucich, bol ponechany autobus Karosa, kde bolo cestujucich menej, premava autobus Mercedes. Spojom, ktory premaval o 8.15 hodine z Rohoznej, cestovalo v priemere styri az pat cestujucich (vyhodnotene z elektronickej pokladne), preto sme urobili upravu a v sucasnosti premava o 8.15 hodine z Pohronskej Polhory, pretoze tam dovezie ziakov z Kubickej. Z Rohoznej ma odchod o 8.35 hodine.
Spoj, ktory premaval z Pohronskej Polhory o 8. hodine, ostal nezmeneny a premava tam autobus Karosa. Z Rohoznej ma odchod o 8.23 hodine, ktory aj dodrziava, co sme si overili po vyhodnoteni elektronickej pokladne. V januari trikrat meskal jednu az dve minuty, v Rohoznej zakazdym nastupovali cestujuci. Cestujuci z Rohoznej si teda mozu vybrat z dvoch spojov v rozpati dvanastich az patnastich minut. Co sa tyka vodica, zatial nebola na neho ziadna staznost. Aj napriek tomu bol s nim urobeny pohovor, pri ktorom bol upozorneny na slusne spravanie k cestujucim. Na toto vodicov upozornujeme na kazdej vyrobnej porade.

...

K otvorenemu listu sa nemozeme objektivne vyjadrit, pokial autori neuvedu konkretnych vodicov a SPZ autobusu.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT