25. FEBRUAR  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Chovatelska prehliadka
Okresna organizacia Slovenskeho polovnickeho zvazu v Brezne v klube Omega 8. a 9. marca (v sobotu od 14. do 19. hodiny, v nedelu od 8. do 12. hodiny) usporiada chovatelsku prehliadku polovnickych trofeji ulovenych vlani. Navstevnici prehliadky sa mozu oboznamit s vysledkami celorocnej prace polovnikov, pracovnikov statnych lesov a urbaru pri ochrane zveri, zivotneho prostredia i selektivnom odstrele. Vystava ponukne trofejne parozia jelenej a srncej zveri, diviacich klov, vypracovanych kozi z ulovenych medvedov i koze a lebky z dalsich seliem. Vhodnym doplnenim budu putace s vytvarnymi pracami ziakov zakladnych skol, ktore vytvorili v kruzkoch mladych priatelov polovnictva pri polovnickych zdruzeniach. Svojimi pracami sa budu prezentovat aj rezbari a vyrobcovia nozov s vyrobkami zameranymi na polovnicku tematiku. Zabezpeceny je aj predaj polovnickych potrieb, osatenia, obuvi a knih s polovnickou tematikou tykajucou sa nasho prostredia. Obdivovatelia kynologie mozu vzhliadnut prostrednictvom videonahravok skusky farbiarov, duricov, jednotlive plemena pri praci na stope a pri vykone polovneho prava. Odborne rady a vysvetlenia podaju organizatori chovatelskej prehliadky.

Zasadala Ustredna skolska rada BBSK
Vo stvrtok 20. februara sa konalo ustanovujuce zasadnutie Uzemnej skolskej rady Banskobystrickeho samospravneho kraja, ktorej clenmi su pedagogicki zamestnanci, nepedagogicky zamestnanec, rodicia, ziak, pravnicka (fyzicka) osoba, zastupcovia BBSK, krajskeho uradu a odborovej organizacie. Na tomto zasadnuti zvolili predsedu, ktorym sa stal kvestor Univerzity M. Bela v B. Bystrici Mgr. Jan Komoda.

Strateni snoubordisti
Asi hodinu a pol clenovia Horskej zachrannej sluzby hladali snoubordistov, ktori sa v sobotu vecer 22. februara stratili na Certovici. Dvadsatstyrirocny Cech a Kanadan a tridsatjedenrocny Slovak sa zatulali asi o pol tretej popoludni. Uz bola tma, ked natrafili na skialpinistu, ktory ich doviedol na hreben Certova svadba a nasmeroval na turisticky chodnik. Po nom vycerpani dorazili do stanice Horskej zachrannej sluzby.

Sarapati chripka

Chripkova epidemia je uz takmer vo vsetkych krajoch Slovenska. Podla hygienikov chripku na Slovensku sposobuju rovnake virusy, ake zapricinili chripkovu epidemiu na Madagaskare.
Z udajov, ktore nam v piatok 21. februara poskytla hlavna odbornicka ministerstva zdravotnictva pre epidemiologiu MUDr. Maria Avdicova, vyplyva, ze v Banskobystrickom kraji v 8. kalendarnom tyzdni v porovnani s predchadzajucim rokom zaznamenali vzostup chorobnosti na chripku a jej podobnych ochoreni o 294,9 percenta.
V okrese Brezno v porovnani s predchadzajucim tyzdnom nastal narast o 98,11 percenta. Lekarske osetrenie najcastejsie vyhladali deti vo veku 6 - 14 rokov, kde je zvysenie o 113,16 percenta, vo veku 15 - 59 rokov 101,85 percenta, u ludi starsich ako 60 rokov 75 percent a najmenej u deti do 5 rokov (61,90 percenta). Chripkove prazdniny zatial nevyhlasili v ziadnej skole okresu Brezno, hoci v kraji uz niekolko skol pre chripku zatvorili.
Ake su prve priznaky chripky? Casto zacina zimnicou, bolestami hlavy, teplota stupa na 39 - 40 stupnov Celzia. Ide o akutne zapalove ochorenie hornych dychacich ciest a jej nastup je nahly, z pevneho zdravia cloveka. Chori pocituju slabost, unavu, malatnost, maju bolesti svalov a klbov, najma ruk a noh. V dosledku zapalu sliznice nosa, nosohltanu, hrtanu, priedusnice a priedusiek vznika suchy kasel. Pacienti maju nadchu, stazuju si na pocit sucha a skriabania v hrdle, palenia za hrudnou kostou. Mozu mat aj zapal spojiviek. Pokial nevzniknu komplikacie, priznaky po troch az piatich dnoch odzneju, hoci unava a slabost mozu pretrvavat. K uplnemu vyzdraveniu obvykle dojde do dvoch tyzdnov od prvych priznakov.

(r)

Polrocny ziacky koncert

h0308c.jpg (14240 bytes)V stredajsi podvecer 19. februara sa v koncertnej sale Zakladnej umeleckej skoly v Brezne uskutocnil polrocny ziacky koncert. Ako nam povedala riaditelka Mgr. Gabriela Pravotiakova, chceli ukazat co najviac, a preto sa predstavili vsetky nastroje, ktore vyucuju: klavir, husle, akordeon, spev, klarinet, priecna flauta, altova flauta, cimbal, trubka. Ziaci literarno-dramatickeho odboru ucinkovali s pasmom Nova skola. Okrem solovych skladieb koncert obohatila aj komorna hra. Hudobny vecer plny talentov, na ktore sa prisli pozriet aj prednosta okresneho uradu Ing. Daniel Backo a veduca oddelenia skolstva mestskeho uradu Mgr. Gabriela Pavukova, koncil vystupenim slacikoveho orchestra.

(r)

 

wpe1.jpg (3099 bytes)Kradnu ako straky
Takmer denne sa objavuju zaznamy o zlodejoch v obchodoch. Pat minut po druhej 6. februara pri takejto ,,cinnosti" v M-markete na Nalepkovej ulici prichytili A. P. z Brezna, ktora tam ukradla cokoladu za 4,90. Na druhy den pat minut po dvanastej v Bille A. S. z Brezna uchmatla tovar za 290 korun a 9. februara predpoludnim L. M. z Brezna sa z tohto supermarketu pokusala prepasovat tovar za 180,30 koruny. Desiateho februara o stvrt na jednu mali skodnu v predajni Satel, kde sa vybral kradnut J. A. z Cierneho Balogu. Kminov M. B. a I. B. si vsimli v Bille pat minut po siedmej vecer 10. februara, prvy z nich ma na rovasi lup bezmala za 250 korun, druhy takmer za 150 korun. V obchodnom dome Jednota 12. februara A. P. z Brezna chcela bez platenia ubziknut s tovarom za 97,70 koruny. Poniektori uz blokove pokuty zaplatili, tych menej ,,solventnych" to este len caka.

Rozbil okna a usiel
A. P. z Kuzmanyho ulice 8. februara o desiatej vecer telefonicky oznamila, ze jej ktosi porozbijal okna. Hliadka po prichode na miesto prezrela okolie, ale vytrznik uz stihol ufujazdit.

Skoncili v utulku
Tulave psy v uliciach mesta nie su javom nezvycajnym. Koniec tulaniu sa piatim z nich spravil sarha, ktory mesto pravidelne navstevuje na zaklade dohody. Pri odchyte zvierat 12. februara mu asistovali mestski policajti. Tulaci skoncili v utulku vo Zvolene.

Smutny koniec
Prihodu s tragickym koncom zaznamenali 12. februara o siestej vecer. Po telefonate, ze na zemi na Razusovej ulici lezi muz, sa tam vybrali. Informacia bola pravdiva. Nasli tam J. D. z Brezna, ktory po prevoze do nemocnice zomrel. Znamky nasilia, ani zavinenie smrti cudzou osobou nezistili.

,,Na mol"
Polonahu opitu bezdomovkynu 19. februara tridsatpat minut po siestej vecer nasli na Cipkovom nabrezi. Zena nevedela o sebe a hliadku vobec nevnimala. Postarali sa o nu v nemocnici, kde ju odviezla privolana sanitka.

Chyba zachytka
Popri dlhoprstych najcastejsie zaznamy su na adresu opilcov. Hliadka ich nachadza na zemi neraz v zalostnom stave. Niektori sa preberu a nasmeruju ich domov, ale stane sa, ze treba privolat pomoc zdravotnikov. Taketo pripady vsak patria inde, do zachytnej protialkoholickej stanice, kde by sa o nich postarali.

(mp)

Na Kaklene sa snubi historia so sucasnostou

Je slnecna sobota s datumom 22. februar a bezmala tridsat ludi, odetych v historickych odevoch a na historickych lyziach, sa rano zo stanice Ciernohronskej zeleznice v Ciernom Balogu vydava na turu.
Nie, nejde o nakrucanie historickeho filmu, ale o sportovo-recesisticku akciu s nazvom Kaklen, ktoru Vidiecka rozvojova aktivita Vydra organizuje uz niekolko rokov. Okrem skalnych ucastnikov prisli aj novi z rozlicnych kutov Slovenska, ale aj z Ciech.
Na historickych lyziach, poniektori na bezkach, ale aj peso uspesne dorazili do Vydrovskej doliny. Na unavu nemohli ani pomysliet, pretoze popoludni ich cakal bohaty program a vecer vyrocne stretnutie clenov Vydry.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT