8. FEBRUAR 2000 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Breznianski sportovci v 20. storoci

BREZNIANSKY FUTBAL

Aky si bol? Aky si? Aky budes?

(Pokracovanie)

Vstup do dalsieho rocnika (1958) sezony sa nicim nelisil od predoslych. Bol pomerne slaby hracsky kader. Predchadzajuceho trenera Bogdana vystriedal trener Anton Lackovic. K zmene doslo aj vo vedeni futbaloveho oddielu, ktoreho predsedom sa stal Julius Rozko. K osvedcenym hracom pribudli mladi: Istvan a Omiliak z dorastu, Stefan Turna ml. z Cierneho Balogu, Jozef Javorcik zo Zvolena a Peter Javorcik z B-muzstva. Tuho sa bojovalo o primat so Selcami a az posledny zapas vo Zvolene s prehrou Brezna 2:4 rozhodol o postupe a o vitazovi do vyssej sutaze. Stalo sa nim muzstvo Seliec.

V dalsej sezone hrali futbalisti Brezna v I. B triede Banskobystrickeho kraja. Uspechy boli coraz mensie, co bolo hlavnou pricinou, ze Brezno ukoncilo tento rocnik len v dolnej polovici tabulky. Potom - po reorganizacii sutazi - bolo preradene do II. triedy Banskobystrickeho okresu. O futbal v nasom meste sa prejavil slaby zaujem. Prichodom Dukly Trencin do Brezna sa civilnemu muzstvu vobec nedarilo. Breznianski hraci nie a nie z II. triedy postupit. Podarilo sa to az v rocniku 1961-62. Pod vedenim trenera Dusana Trepaca a s dobrou funkcionarskou starostlivostou sa konecne dostavili aj uspechy. Bolo to hlavne v rozhodujucom zapase s Tatranom Cierny Balog, v ktorom Brezno vyhralo 4:2 a zaistilo si tak postup do I. A triedy.

Zaciatok posobenia v I. A triede bol na neuverenie. V prvom zapase hraci Brezna vyhrali so Selcami 2:1, v dalsich doslo k rozcarovaniu. Prehra v Turanoch 0:2, doma s Likavkou 0:3, remiza s Pieskom 0:0 a znovu prehra - v Ondreji 0:1 ukoncili neuspesny start v tejto sutazi. Po tomto neuspechu bol z funkcie trenera odvolany Dusan Trepac a na jeho miesto dosadeny Frantisek Lukacovic. A pomohlo to! Nasledovali vyhry so Slovenskou Lupcou 4:1, v Turcianskych Tepliciach 2:0, na domacej pode s Tvrdosinom 8:0, v Diviakoch 1:0, s Mokradou (doma) 3:0, ako aj necakana prehra v Banskej Bystrici s B-muzstvom odsunuli breznianske muzstvo na druhe miesto za Spartakom Piesok. V odvete viedol muzstvo prof. Dusan Navratil z Banskej Bystrice. Trener mal k dispozicii hracov: brankari Herich, Lendak, obrancovia Hilko, Turcek, Divok, Fabry, zaloznici Nosal, Istvan, Palenik, utocnici Velan, S. Turna ml., Pac, Lauko, Pendziviater, Varga, Haviar, J. Kovacik.

V roku 1963-64 hralo breznianske muzstvo opat v I. A triede, ale uz oslabene o vojakov, ktori ukoncili vojensku zakladnu sluzbu. Naproti tomu prisli posily, z Dukly Komarno Zitnansky a Saray, z Cierneho Balogu Tibor Podkonicky, z Hronova Anton Pavelka. Zdalo sa, ze po prvom vyhratom zapase dojde k naprave. Opak bol pravdou. Na domacej pode prehrali hraci Brezna s Duklou Novaky 1:3, s Handlovou B 0:1, remizovali s Prievidzou B..., a tak nie div, ze v jesennej polovici sutaze obsadili az 8. miesto. Pred druhou polovicou sutaze doslo k vymene trenera. Prisiel novy trener - Anton Tatar z Velkeho Krtisa a aj dalsie hracske posily: J. Makusa zo Salkovej, Stulrajter z Cierneho Balogu, Ing. Lehotsky, Majer a Ing. Miklos. Vsetko bolo v nasom oddieli ako zakliate. Neuspechy nie a nie zastavit. Hraci podavali slabe vykony, najma na domacej pode. Po prehrach s Dubovou 0:1, s Duklou Novaky 0:1, s Prievidzou B 0:0, s Hlinikom 2:2 boli odrazu v pasme zostupu. O zotrvanie v sutazi bojovali na pode supera s Druzstevnikom Kos, nad ktorym dokazali zvitazit 4:2. Nastali radikalne zmeny - vo vybore, hracskeho kadra a trenera. Staronovy trener Trepac uz po niekolkykrat zacal spolu s hracmi svoje ulohy plnit zodpovedne, co sa nakoniec ukazalo vo vysledkoch. Stvrte miesto po prvej polovici sutaze (v rocniku 1966-67) dalo impulz - v ustrety dalsim uspechom. Po vysledkoch v druhej casti sutaze: vyhry na domacej pode s Nitrianskym Pravnom 3:0, so Ziarom B 2:0, s Medzibrodom 3:0, s Hlinikom 9:0, s Oslanmi 3:1, v Dubovej 2:0, v Novakoch 6:3... dokazali breznianski hraci ako novacik sutaze vyhrat a postupit do vyssej sutaze I.A triedy Stredoslovenskeho kraja. V jesennej polovici tejto sutaze si viedlo muzstvo priam idealne. Prve miesto v tabulke napovedalo, ze sa zacina blyskat na lepsie casy. Konecne. Jarna cast pripravy bola zverena novemu trenerovi Marianovi Duriancikovi z Hronova. V tom case ohlasil prestup do Brezna (z Bardejova) aj byvaly prvoligovy brankar Ivan Ripper, ktory ako sa ukazalo, svojimi skusenostami pomohol mlademu kolektivu pokracovat v dalsich uspechoch. A ked k tomu pridame i trenerovu narocnost, potom nijako neprekvapuju dosahovane vysledky. Ziskane body: v Krupine 3:2, vo Velkom Krtisi 1:1, v Harmanci 2:2, doma s Hrinovou 3:0, s Rimavskou Sobotou 1:0, s Dolnymi Hamrami 2:1... potvrdili vzostupnu uroven breznianskeho futbalu. O com svedci dalsi postup do oblastneho majstrovstva. Bol to uz druhy postup za dva roky. Pricinili sa o to hraci: Ripper, Fabry, Ing. Lehotsky, Pavelka, Vejmelka, Svrcek, Vanik, Podkonicky, Cernak, Kysel, Kohar a Dandul. Veducim muzstva bol Jozef Belko, ktory spolu s predsedom oddielu Samuelom Pampurikom a dalsimi clenmi vyboru, vykonali velky kus prace. Za odmenu bol kolektiv na zajazde v Juhoslavii.

Dobra praca futbaloveho oddielu ocividne pritiahla coraz viac priaznivcov, a to uz na dokoncenom stadione v Brezne. Na zapasy prichadzali uz stovky fanusikov. Neboli sklamani. Vysledky v jeseni na vlastnom ihrisku: Turany 2:2, Lucenec 3:1, Mokrad 5:2, Hronov 1:0, Slovenska Lupca 0:0, Vrutky 1:1, Cadca 7:2; na ihriskach supera: v Ruzomberku 0:4, so Zvolenom 0:0, v Krasne 0:2, s Banskou Bystricou B 2:0, s Martinom B 1:0 ako aj so Zilinou B 2:2, boli predzvestou dalsieho dobreho ucinkovania v sutazi. A len nestastna remiza (doma) s Martinom B 1:1, ako aj kuriozny vysledok zapasu Zvolen - Banska Bystrica B 8:0 (v poslednom kole) pripravili Brezno o dalsi postup do divizie, do ktorej sa tak dostal len s lepsim skore Zvolen. Lenze, co nebolo, moze byt! Povedali si vo futbalovom oddieli. V dalsom rocniku oblastneho majstrovstva (1969-70) uz na zaciatku bolo citit velku ctiziadost. Muzstvo za prvych sest kol nestratilo ani jeden bod. Realne vyhliadky na postup sa premenili v dobre organizovanej praci oddielu. Vymena trenera Duriancika, ktoreho nahradil Dusan Kriak, sa stala jednou z opatreni nepustit sancu "dolu vodou". Do muzstva prisli nove hracske kadre: Ing. Karol Polak a Dusan Pisoja - z Ruzomberka. A kedze jarna cast pripravy bola dobra, dobre boli aj samostne vysledky v odvete. Muzstvo Brezna sa tak stava postupujucim do druhej najvyssej slovenskej sutaze - do divizie.

(Pokracovanie)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT