4. JANUAR 2005 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dokazom toho, ze mesto Brezno sa komplexne stara o rozvoj a podporu komunalneho a vykonnostneho sportu je znovuotvorenie krytej plavarne na Mazornikove. Po rozsiahlej rekonstrukcii tento sportovy stanok slavnostne otvorili 21. decembra, pricom do konca roka mohli obyvatelia mesta tieto priestory vyuzivat zadarmo. Po vianocnych sviatkoch sme sa sem vybrali aj my s anketovym mikrofonom, aby sme zaznamenali nazory tych, na ktorych sme tam nadabili:


S anketovym mikrofonom


o zrekonstruovanej plavarni

Jan Sulej, plavcik, Brezno

- Myslim si, ze breznianska kryta plavaren mala byt otvorena uz davnejsie. Bola velka chyba, ze ju odstavili, nasledkom coho sa zdevastovala. Po styroch rokoch nanovo opravovat takuto plavaren stoji vela penazi. Podakovat treba tym, ktori sa rozhodli dat tieto priestory znovu do prevadzky. Vysledok mame pred sebou. Je to velmi dobre a dufam, ze plavaren bude fungovat co najdlhsie. Pan primator rozhodol, ze od 27. decembra do konca roka bude plavaren zadarmo, co je od neho pekne gesto v prospech obyvatelov mesta.

Lubos Dej, plavcik, Brezno:

- Je dobre, ze mesto spravilo nieco taketo pre ludi. Ja osobne som pred zatvorenim plavarne zavodne plaval, bol som tu viac-menej sestkrat do tyzdna. Dufam, ze plavaren nebude otvorena len rok a zase ju nezavru.

Ondrej Potancok, zivnostnik, Brezno:

- Som rad, ze plavaren konecne otvorili. Po obnoveni je tu krasny bazen s teplou vodou pre male deti. Krasne su urobene sprchy, satne. Myslim si, ze ked sa to este dokonci, ludia budu spokojni.

Janka Brozmanova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Tesi nas, ze plavaren konecne otvorili. Clovek tu ma nejake vyzitie. Vyuzili sme, ze deti maju prazdniny a prisli sme sem s nimi. Sme radi. Je to aj o tom, ze budu otuzile, nebudu chore. Paci sa nam tu, je to zrenovavane, tepla voda pre deti, hygiena, bufet, ktory sme este nestihli navstivit. Mrzi ma len jedno, ze rodic nemoze ist do bazena s malym miminkom.

Gennadij Zacharov, elektrikar, Brezno:

- Spravili to velmi dobre. Chodieval som sem aj predtym. V zime je to vyborne. Pribudol detsky bazen, nove sprchy, satne. Proste, vsetko je dobre.

Ivana Kruzliakova, uradnicka, Brezno:

- Je velmi dobre, ze po takom dlhom case sa aj mestu Breznu podarilo zrekonstruovat plavaren a spustit ju do prevadzky. Verim, ze to nebude len pre ludi, ale aj pre skolsku vychovu, ze znovu obnovia kurzy plavania a deti sa budu viac venovat tomuto sportu. Chodievali sme sem aj predtym, kryta plavaren v Brezne velmi chybala. Cestovali sme si zaplavat do Banskej Bystrice, pripadne do Zavadky nad Hronom. Myslim si, ze plavaren vyhovuje standardom, ktore su momentalne vo svete. Zatial je to dobre.

(ng, ma)

 hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 

Nemoznost kupenia Horehronia v centre Brezna

Pravidelne kazdy stvrtok, ked po 16. hodine pricestujem z Banskej Bystrice do Brezna, kde sa zucastnujem na nacviku Chramoveho zboru apostola Pavla, zamierim po vystupeni z autobusu do najblizsieho novinoveho stanku, aby som si kupil cerstve cislo Horehronia. Deviateho decembra ma vsak cakalo velmi nemile prekvapenie: zatvoreny stanok na autobusovej stanici z dovodu cerpania dovolenky. Siel som teda do druheho stanku na namesti (pod vezou) a z papierika som sa dozvedel to iste. No ked som sa stade vybral do dalsieho stanku za obchodnym domom na Ulici CSA, z podobneho oznamu som sa dozvedel rovnaku informaciu, rezignoval som.
Kto je zodpovedny za udelenie suhlasu, aby tri stanky v samotnom centre okresneho mesta mohli byt sucasne zatvorene pre cerpanie dovolenky predavaciek?

MUDr. Juraj Zelnik

...

V oddeleni spravy majetku mesta a podnikatelskej cinnosti mestskeho uradu nam vysvetlili, ze ,,mesto Brezno v zmysle zakona c. 369/90 Zb. o obecnom zriadeni a VZN c. 061/2001 o predajnej a prevadzkovej dobe v zivnostenskom podnikani vydalo rozhodnutie o otvaracich hodinach v novinovych stankoch. Vo vyrokovej casti rozhodnutia je uvedene, ze kazdu zmenu prevadzkovej doby treba ohlasit mestskemu uradu." Prevadzkovatela tychto novinovych stankov upozornili, ze stanoveny cas nemozu svojvolne bez suhlasu mesta menit a upravovat a kazdu zmenu pracovneho casu treba oznamit mestskemu uradu najmenej tri dni pred jej realizaciou, co vsak prevadzkovatel nespravil.

Redakcia

 

Filmovy festival: One World - jeden svet 2004 aj u nas

Obcianske zdruzenie Clovek v ohrozeni aj tento rok pripravilo uz piatu filmovu prehliadku dokumentov o ludskych pravach a globalnych problemoch (konzum, terorizmus ...). Tento filmovy festival v Bratislave ponukol 67 dokumentov rozdelenych v osmich sekciach (Strety a stretnutia kultur, Prijimanie inakosti, Bohaty sever - chudobny juh, Odysea migrantov, Dozvediet sa viac, Za oponou demokracie, Visegradsky fond, Jeden svet detom), ktore mapuju problemy vo vyse tridsiatich krajinach sveta. Po ukonceni bratislavskej prehliadky putoval vyber filmov do dalsich osmich miest Slovenska. Jednym z nich je aj Brezno, kde sa vdaka obcianskemu zdruzeniu Nairam tieto dokumenty premietali v klube alternativnej kultury Bombura. Premietanie trvalo od 2. do 8. decembra kazdy pracovny den o 19. hodine.
Moznosti na rozne postrehy, zamyslenia bolo naozaj dost. Niektori reziseri dosiahli svojou kreativnostou aj svoj zamer, niektori naopak, nezaujem zo strany divaka. Dolezite vsak je, ze tento druh podujatia v skratenej verzii bol ponuknuty aj u nas a mozno je na skodu veci, ze nebol dostatocne propagovany.

(lr)

 

Slusnost nasa kazdodenna

Nielen priprave programu na Vianocnu akademiu sa venovali ziaci Zakladnej skoly Pionierska 2 v decembri. Nasli si cas aj na ine aktivity. V jedno popoludnie sa stretli patclenne sutazne druzstva ziakov 7. a 8. rocnikov, aby si zmerali sily v sutazi pod nazvom Co sa patri a co nie.
Ziaci dokazovali svoje znalosti etikety z oblasti pozdravov, zoznamovania, predstavovania, ci spravania sa na verejnosti (v divadle, kine, na ulici) a medziludskych vztahov. Najlepsie uspeli ziaci 8. A triedy v zlozeni D. Tapajcikova, N. Ballova, S. Skalosova, P. Marek, S. Kurek.
Zmyslom popoludnia bolo okrem vyhodnotenia vitazov aj doplnenie znalosti pravidiel spolocenskeho spravania a hladanie odpovede na otazku, co je tym spravnym klucom k slusnemu spravaniu. Vobec nie je zvelicenim, ak povieme: je to priamost, uprimnost, slusnost a takt. Su to aj spolocenske prejavy, ktore mozno v sebe vypestovat. Potrebna je vsak patricna davka vytrvalosti.
Rozum inych musime vediet respektovat a ten svoj vyuzime pre vlastny rast a pozdvihnutie osobnostnej urovne.
Slusne spravanie by nas nemalo opustat ani v najvypatejsich situaciach. Spravanim nepriamo nutime k slusnosti aj svojho spolubesednika. Okrem toho - kazdy ma svoj kusok rozumu. Alebo to plati len pre niekoho?

Mgr. A. Veverkova, Mgr. J. Golianova

 

Akosi potichu

Akosi potichu (mozno az privelmi), ako to uz byva zvykom v duchovnych kruhoch, odisiel na zasluzeny pastoracny odpocinok farar evanjelickej cirkvi a. v. Mgr. Dusan Fabricius. Pan farar, ktoreho meno poznaju v zbore rovnako dobre ako v Bratislave, Banskej Bystrici, ci mnohi usporiadatelia kulturnych podujati, na organizovani ktorych sa podielal, alebo s jeho “pozehnanim” sa organizovali v kostole, na farskom nadvori alebo v meste. Nezabudnutelny je jeho spev, nezabudnutelne su jeho rozlucky so zosnulymi (takato s nezahojitelnou stratou syna mojej spolupracovnicky by si zasluzila to najvyssie ocenenie v oblasti duchovneho zivota a umenia), jeho vtipy a ponaucenia.
Pan farar, pridte – az bude slniecko – obcas sa poprechadzat na nase prekrasne namestie, aby sme vam mohli stisnut ruku a zazelat este vela zdravia a radosti zo zivota.

Ivan Halama

 

Kurz, na ktory sa nezabuda

Pojmy ako mys, disketa, CD-cko, Word, Excel a podobne, boli pre mna – ako sa hovori “spanielska dedina”. Doma som obcas nepochopila rozhovor medzi mojimi dvoma dcerami, ktore rozoberali pocitacovy svet. Tak som si povedala, ze musim nieco urobit, aby som nebola v ociach mojich deti “pozadu”. A v tom dcera doniesla ponuku zo Zakladnej skoly K. Raposa na absolvovanie kurzu – Praca s PC a oboznamenie sa s internetom – v ramci projektu Otvorena skola. A co ma najviac prekvapilo – pre rodicov zadarmo. No nevyuzili by ste to?
V zaciatku kurzu sa objavili obavy z odbornych nazvov, z manipulacie s pocitacom. Ale pani ucitelka Kovacikova nase neistoty ihned zahnala, a to aj vdaka jej pristupu a vykladu. Kurz prebiehal intenzivne cely tyzden. Mozno si niekto povie, ze je to malo, ale ja tvrdim, ze nie. Lebo zaklady prace s PC som ziskala a teraz ich uplatnujem na nasom doma. Dcery sa rozculuju, ze tam sedavam prilis dlho. V sucasnosti to uz budu potrebne znalosti.
Zaverom by som sa chcela podakovat vedeniu skoly za vynikajuci napad zorganizovat tento kurz, pani Kovacikovej za to, ze svoj volny cas stravila cely tyzden s nami, za jej pristup k celemu kurzu.

Iveta Libicova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT