Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 13

CISLO

01

4. JANUAR  2005 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dve otazky primatorovi Brezna Ing. Jaroslavovi Demianovi

Na konci stareho a na prahu noveho roka

o Ako hodnotite uplynuly rok? Co sa vam podarilo a co nie?

h0501e.jpg (11992 bytes)- Idealne by bolo, keby nas zhodnotili obcania tak, ako oni vnimaju, ci sa mesto v niecom pohlo, alebo nepohlo dopredu. Da sa hodnotit rozpocet, daju sa hodnotit investicie, da sa zhodnotit praca mestskeho uradu, praca zamestnancov jednotlivych zloziek. Celkovo rok 2004 povazujem za uspesny co sa tyka mna osobne, aj mesta. Museli sme robit i nepopularne kroky, ale napriklad konecny efekt racionalizacie siete skol sa prejavil aj v znizeni stravneho a v jeho dostupnosti pre deti zo socialne odkazanych rodin. Ked hodnotim rok z hladiska investicneho, co najviac vidiet, plavaren uz sluzi verejnosti. Verejnosti budu urcite sluzit aj zrekonstruovane miestne komunikacie, skolske budovy, ktore dostali novu strechu, zmodernizovana kuchyna na Pionierskej ulici 4. Som rad, ze mesto v roku 2004 pripravilo tri projekty, ktore sa uchadzaju o financovanie z eurofondov. Dva projekty su na zakladnu infrastrukturu, jeden na komplexnu rekonstrukciu mestskeho domu kultury a druhy na zateplenie skoly na Pionierskej ulici 2, treti projekt je na prvu etapu rekonstrukcie namestia, co by malo prispiet ku skvalitneniu a zatraktivneniu prostredia pre domacich, ale aj turistov. Pracujeme na dalsich projektoch, s ktorymi sa postupne budeme uchadzat o prostriedky z Europskej unie. Su to kroky, ktore hovoria o tom, ze nieco sa urobilo a nieco samozrejme planujeme zrealizovat v dalsom obdobi. Cize rok 2004 aj po investicnej stranke hodnotim pozitivne. Trochu ma mrzi, ze prietahy vo vystavbe zimneho stadiona zapricinili, ze verejne obstaranie na dodavatela stavby sme mohli spustit len koncom roka. Verim, ze v marci, najneskor v aprili bude znamy dodavatel a tuto investicnu akciu budeme moct realne spustit. Mrzi ma aj to, ze nie vsetko sa da stihnut. Zial balik investicii zahrna vela potrieb, na ktore jednoducho nemame peniaze. Ked hodnotim rok z pohladu priebehu mestskeho zastupitelstva, jeho rokovania byvaju niekedy aj burlive, sprevadzane zivou diskusiou o predkladanych materialoch, co je samozrejme dobre, lebo ak su pripomienky vecne, material mozu len vylepsit. Aj napriek tomu rokovania zastupitelstva su konstruktivne, vecne, hoci sa stalo par pripadov, ked poslanci material neschvalili, pripadne vratili na prepracovanie. Vacsina predkladanych materialov, aj ked s pripomienkami, bola schvalena, co svedci o praci mestskeho uradu ako vykonnej zlozky a svedci to aj o praci prispevkovych a rozpoctovych organizacii mesta.

o Co ocakavate od roka 2005?

- Urcujucim materialom pre rok 2005 je rozpocet mesta, ktory sme zostavili ako vyrovnany s prijmami a vydavkami v objeme 290 755 000 korun aj napriek tomu, ze sme nepristupili k zvysovaniu miestnych dani a poplatkov. Moj nazor je jednoznacny: dane a poplatky by mali odrazat podmienky v meste. Nevidim ziadny dovod na zvysovanie dani, nam sa dokonca podarilo urcitymi opatreniami v odpadovom hospodarstve znizit poplatok za odpad. Viem, ze bol vysoky, ale znizili sme ho zo 600 na 550 korun. Predpokladam, ze tendenciu, ktoru sme nabrali za posledne dva roky v separacii v odpadovom hospodarstve, bude mozne udrzat a je mozne, ze poplatok este klesne. Co by bolo velmi dobre, pretoze vela obcanov vo svojom rodinnom rozpocte pocita kazdu korunku. Nas rozpocet napriek tomu, ze sme nezvysili dane, dava dostatocny priestor na zabezpecenie chodu mesta a jeho prispevkovych organizacii. V roku 2005 planujeme napriklad len pre Technicke sluzby mesta Brezna prispevok 35 170 000 korun na udrziavanie verejnej zelene, verejneho osvetlenia, miestnych komunikacii. V tejto sume nie su zahrnute transfery, pat milionov korun planujeme investovat do miestnych komunikacii a rekonstrukcie dalsich ciest, navyse sme schvalili aj kapitalovy transfer na rekonstrukciu verejneho osvetlenia. Cize mali by sme svietit lacnejsie i vykonnejsie a zabezpecit stopercentnu bodovu svietivost. Z fondu reprodukcie technickych sluzieb planujeme investovat dalsich niekolko 100 000 korun do rozsirenia verejneho osvetlenia, lebo su casti mesta, kde verejne osvetlenie nebolo rozsirene napriek tomu, ze vystavba domov tam pokracovala. Rozpocet zabezpeci aj dalsie investicne akcie, najvacsou bude dostavba zimneho stadiona. Popri nej zrealizujeme aj mensie akcie, ako je osada Hlavina, aby sme poskytli priestor pre ubytovanie socialne slabsich rodin. Som rad, ze mestske zastupitelstvo v rozpocte schvalilo aj vystavbu pomnika Martina Razusa v objeme 1 300 000 korun, co je vyvrcholenim stvorrocnej zbierky, v ktorej sa vyzbieralo 293 000 korun. Verim, ze postavime dostojny pomnik Martinovi Razusovi, ktory zil, pracoval i zomrel v nasom meste. Uz v roku 2004 sme pripravovali zmenu uzemneho planu. Mesto ma zaujem, aby sem prisli dalsi investori. Zial, do priestorov, ktore uz intenzivne styri roky ponukame, ako je areal mostarne, sa investori velmi nehrnu. Byvale priemyselne zony maju totiz vysoku investicnu a ekologicku zataz. Preto mesto pristupilo a dufam, ze zaciatkom roka na mestskom zastupitelstve aj schvali zmenu uzemneho planu a vytvorenie novej priemyselnej zony na tzv. zelenej luke. Bolo by idealne naplnit najskor stare priemyselne parky, ale na druhej strane investori, ktori maju zaujem len o zelenu luku, hladaju takyto priestor niekde inde, pretoze my takuto plochu nemame v uzemnom plane vyspecifikovanu.
Verim, ze vsetky kroky, ktore robime spolocne s mestskym zastupitelstvom, prispeju k lepsiemu zivotu v nasom meste. Dakujem vsetkym obcanom mesta za podporu v roku 2004 a v novom roku im zelam pevne zdravie, vela pracovnych a osobnych uspechov tak, aby sme mohli spolu aj v roku 2005 budovat krajsie mesto Brezno.

 


h0501f.jpg (11217 bytes)

Silvestrovska noc bez incidentov

Zaver roka, kedy okrem sampanskeho strielaju aj petardy a vystreluju svetlice, je charakteristicky zabavou bez zabran. Niektori pestovali ,,papucovu kulturu”, ini sviatocne chvile prezivali v lone prirody, dalsi sa veselili na silvestrovskych zabavach. V prvych minutach Noveho roka mnohi vysli do ulic svojej obce ci mesta, aby spolocne oslavili prichod roka 2005 i 12. vyrocie vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

Na breznianskom namesti

Breznianske namestie sa lucilo so starym rokom tradicnym sposobom. Slavnostnu atmosferu dotvorilo jeho osvetlenie, hudba, tanecnici, ale aj velke mnozstvo zabavajucich sa az do skorych rannych hodin. Novy rok Brezno zacalo nielen peknou vinsovackou, ale aj slovenskou a europskou hymnou a ohnostrojom.

PF 2005 Foto: Peter Bercik

 

Prva bola Sandra

Prvym novorodencom Breznianskeho okresu je Sandra Biacovska, ktora sa narodila 1. januara desat minut po siestej hodine vecer ako prve dieta mamicke Andree a otcovi Pavlovi. Malej Sandre, ktora mala hmotnost 3200 gramov a merala 52 centimetrov, pri operacnom porode pomahali na svet MUDr. Ivan Dubiny a primar MUDr. Ivan Taufer.

Noc bez incidentov

Silvestrovsku noc bez neprijemnych incidentov zaznamenali zdravotnici, takisto sluzba hasicov a cestnych zachranarov bola pokojna. Nemuseli hasit ziadny poziar sposobeny silvestrovskou vybusninou, ani pomahat pri vaznejsej dopravnej nehode. Kiezby takyto pokojny bol aj nastavajuci rok.

Pokus o samovrazdu

Podla informacii zastupcu hovorkyne Krajskeho riaditelstva Policajneho zboru v Banskej Bystrici, prelom rokov v okrese Brezno bol pomerne pokojny. Asi na silvestrovsku zabavu sa predzasobil zlodej, ktory v noci z 30. na 31. decembra v potravinach Mix v Michalovej ukradol cigarety a alkoholicke napoje. Nadranom 1. januara sa 44-rocny muz pokusil spachat samovrazdu. Kuchynskym nozom si sposobil reznu ranu na vnutornej strane laveho zapastia. Motiv samovrazdy muza, ktory sa podrobil operacii, zatial nie je znamy. Neprijemne spomienky na novorocnu dovolenku v nasom okrese si odniesli traja majitelia motorovych vozidiel zo Senca, Bratislavy a z Madarska, ktore sa stali tercom zlodejov. V noci z 1. na 2. januara spred hotela v Helpe zo stresneho boxu na zaparkovanom VW Touran zmizli styri pary lyzi, podobny lup si tej noci v Jarabej odniesol neznamy pachatel z Opelu Astra. Druheho januara za Jarabou v smere na Certovicu neznamy pachatel poskodil zamok na stresnom boxe a rozbil bocne sklo na VW Passat.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT