20.MAJ 2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Mozno ste sa uz stretli s tym, ze pri plateni za nakup v obchode sa na pokladnicnom bloku objavil tovar, ktory ste vobec nekupovali, alebo ten isty vam zauctovali dvakrat, ci za vyrobok ponukany v akcii ste zaplatili jeho povodnu cenu. Netvrdime, ze je to umyselne, ale stava sa to. Staci mala nepozornost na jednej ci druhej strane a ohen je na streche. Skusenosti niekolkych zakaznicok zaznamenal nas anketovy diktafon:


S anketovym mikrofonom


o pokladnicnych blokoch

Jana Brozmanova, zeriavnicka, Brezno:

- Pokladnicne bloky kontrolujem pravidelne hned priamo v obchode, pretoze som sa uz stretla s chybami. Vzdy to dopadlo k mojej spokojnosti, proste ospravedlnili sa mi, ze to nebolo urobene umyselne. Stretla som sa s tym, ze mi nieco nauctovali navyse alebo jeden tovar dvakrat, co sa moze stat, ked nechtiac pridrzi klavesnicu.

Drahomira Srnkova, chyzna, Myto pod Dumbierom:

- Velakrat si blok ani nevsimnem, lebo niekedy je v obchode velky zhon a clovek chce rychlo odist, nezdrziavat dalsich zakaznikov. Vacsinou si vsak ho zoberiem domov aj kvoli kontrole domaceho rozpoctu. Doteraz som nemala zlu skusenost, zatial som spokojna. Verim, ze predavaci ostanu taki a nebudu klamat.

Ludmila Peniakova, zdravotna sestra, Podbrezova:

- Ucet si bezne beriem a predbezne uz viem, kolko budem platit. Ale stalo sa mi aj to, ze ma oklamali, trebars bola akcia a tovar mi predali za normalnu cenu.

Mariana Laclavikova, nezamestnana, Brezno:

- Pokladnicny ucet si vzdy beriem so sebou, skontrolujem ho a prepocitam si peniaze. Vravi sa, ze istota je gulomet. Stalo sa mi v potravinach, kde som bola na nakupe s kamaratkou, ze ma oklamali o patdesiat korun. Hned sme na to prisli a preniaze mi vratili.

Miriam Mazurekova, nezamestnana, Brezno:

- V poslednom case mam dobre skusenosti, ale ked som studovala na strednej skole v Trencine, tam sa mi dost casto stavalo, ze na ucte bolo nahodene nieco naviac, co som vobec nekupila, alebo ina cena ako bola napisana.

Mgr. Katarina Hutkova, ucitelka, Tisovec:

- Pokladnicne bloky si prezriem hned, alebo beriem so sebou, podla situacie. Mam skusenost, ze mi nauctovali viac o jeden vyrobok, ale boli sme v inom meste. Clovek je vtedy bezmocny a vratit sa kvoli tomu, to je nerentabilne.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Laska je trpezliva

Kazda rozpravka sa zacina slovami: Kde bolo, tam bolo - bolo jedno male mestecko. Zila v nom matka a mala jedneho syna. Ked Martin vyrastol, isiel do sveta - studovat. Na strednej skole spoznal studentku Luciu. Mali spolocne zaluby - turistiku, sport a kulturu. Zaciatocne sympatie prerastli do pekneho priatelstva a po maturite pokracovali v studiu na vysokej skole. Priatelstvo sa zmenilo na dovernejsi vztah a vtedy sa prvy raz medzi nich zamiesala Martinova matka. Upozornila Luciu, ze jej syn ma vyssie ambicie, a preto nech ho necha na pokoji.
Martin velmi miloval Luciu a Lucia prevelmi milovala Martina. Ako tisice inych zamilovanych parov tesili sa jeden na druheho prekonavajuc velku vzdialenost, drzali si palce pri skuskach. Matka s nevolou sledovala ich rozvijajuci sa vztah. Na Luciu hladela ako na zlodejku svojho syna, synovi nezabudla vycitat, ze si dovolil bez jej suhlasu zamilovat sa. Lasku mladych studentov okorenovala vycitkami.
Pred zasnubami si vynutila navstevu u rodicov Lucie, kde zahrala dokonale divadlo matky-trpitelky, ktorej kazdy len ublizuje a nechape ju. Hned v uvode spustila monolog na synovu adresu, ze aky je nevdacny za vsetku jej starostlivost a obetavost. A kym sa vsetci spamatali, urazila Luciinych rodicov, vraj ktovie, co je to za dievka, ked sa tak vesia na jej syna. On ma pred sebou narocne studium, tak nech mu radsej nezavadzia. Kedze Lucia neposluchla tvrde varovanie buducej svokry, nastal otvoreny boj zeny proti zene. Zatial co mladi ludia vynakladali velke usilie v zavere studia, nespokojna a nahnevana Martinova matka spriadala okolo nich klebety v duchu hesla: Ucel svati prostriedky.
Zloba buducej svokry vyvrcholila, ked sa Martin a Lucia rozhodli uzavriet manzelstvo. Napriek vsetkemu dostala svadobne oznamenie i pozvanie k svadobnemu stolu. Odmietla. Vraj neboli splnene jej podmienky: sobas mal byt az vtedy, ked ona urci jeho termin a najidealnejsia by bola vymena nevesty podla jej chuti. Vrcholom celej tejto tragikomedie bol dar: dva dni pred svadbou prisiel na adresu nevesty balicek od svokry. Obsahoval pohrebny veniec so stuhou a menom Lucia...
Ako kazda rozpravka aj tato mala svoje pokracovanie. A bola svadba. Vsetci svadobcania sa tesili z ludskeho stastia dvoch mladych milujucich sa ludi. Lebo skutocna laska prekona vsetky nastrahy. Laska je trpezliva.

Ing. Irena Helcova

DARKYNIAM ZIVOTA

Mamicka a Den matiek

Je taky den v celom roku, na ktory myslim na kazdom kroku. Rozmyslam, co ti z lasky dam, uz viem a tajne sa usmievam. Ty by si to rada vedela, no este nie je nedela. Dockaj este chvilocku, potesis sa balicku. Je to prekvapenie velike, samostatne spravene. Polovica drevena, polovica vysita. Vlozila som kusok svojho srdiecka do tohto maleho darceka. Pre teba, moja mamicka. Za zivot, za lasku, radost detsku – za objatie, ochotu podat pomocnu ruku, ti zo srdca za vsetko dakujem.

Miroslava Benackova, Zakladna skola Pionierska 2

Ozilo matkami

Druha majova nedela je uz tradicne venovana matkam – nositelkam zivota. Bolo tomu tak aj 11. maja, kedy mesto Brezno a Zbor pre obcianske zalezitosti Clovek – cloveku pripravili pre vsetky matky, stare a prastare matky mesta slavnostne odpoludnie na Namesti gen. M. R. Stefanika.
K prijemnej atmosfere podujatia prispela mala dychova hudba Mostarenka so svojimi solistkami E. Bruchackovou, I. Poliakovou a M. Vetrakovou. O umelecke slovo sa postarali clenky ZPOZu M. Zilinkova a Z. Drstakova, ako aj konferencier podujatia J. Surina.
Pritomnym matkam, ktore boli z ruk tych najmladsich – nasich deti k sviatku obdarene kvietkom, sa prihovorila zastupkyna primatora Brezna Ing. Janka Mihalovicova.
Vsetkym zucastnenym a organizatorom patri uprimna vdaka za to, ze aj nase prekrasne namestie konecne ozilo v prijemnej atmosfere majovych dni.

(ah)

Nasim mamam

Den matiek je naozaj medzinarodny sviatok a aj u nas uz pevne zakotvil v kalendari. Pri prilezitosti tohto sviatku pre vsetky mamy a stare mamy pripravil Obecny urad vo Valaskej v spolupraci so zakladnou skolou v nedelu 4. maja slavnostny program. Pri vstupe do vestibulu kulturneho domu cakalo na mamicky mile prekvapenie – vystavka kresieb tych najmensich venovana Dnu matiek.
Po slavnostnom prihovore starostu obce Ing. Emila Gröneho sa mamickam a ostatnym pritomnym predstavil novovzniknuty Miesany spevacky zbor pri Miestnom odbore Matice slovenskej z Valaskej piesnami Kysuca, Kysuca a Styri nocky nespala som a flautistka Anna-Maria Skultetyova, ziacka zakladnej skoly, skladbou Johana Sebastiana Bacha Badineria. Bodkou za slavnostnym programom bolo vystupenie detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo z Brezna, ktory si svojim pestrym, pritazlivym a umelecky hodnotnym programom vysluzil zasluzeny potlesk. Ziacky Zakladnej skoly vo Valaskej nezabudli na srdecne privitanie mamiciek, ktorym pri vstupe do kulturneho domu odovzdali farebne papierove kvetinky s venovanim, ktore boli prijemnym prekvapenim.

(ou)

Jedenasteho maja sa v Helpe oslavovalo

Po prvykrat v tomto roku sa otvorili brany prirodneho amfiteatra v Helpe na oslavu Dna matiek. Najmladsia generacia obce tu privitala svoje mamicky, stare mamicky a tety a pozdravila ich pri prilezitosti Dna matiek hudbou, spevom a tancom. Veru bolo sa na co pozerat a Helpa sa moze pysit svojimi talentovanymi detmi. V krasnom slnecnom pocasi sme spolocne mohli stravit nedelu plnu kulturneho programu, ktory spolocne s detmi z materskej, zakladnej a zakladnej umeleckej skoly pripravili pedagogicki pracovnici. Kulturny program si prisli pozriet aj clenky miestneho Zvazu zdravotne postihutych, ktore zavrsili oslavu pri spolocnom posedeni a speve s harmonikou. Medzi ne zavitala aj predsednicka okresneho Zvazu zdravotne postihnutych Anna Husenicova.

(mk)

SOU hutnicke Podbrezova uspesne

Pod zastitou Ministerstva hospodarstva SR usporiadal Cech predajcov a servisov motorovych vozidiel sutaz mladych automechanikov pod nazvom Autoopravar junior 2003 – Castrol. Dna 8. aprila sa vo firme Seco Autotrans, s. r. o., v Martine v oblastnom kole ziak ucebneho odboru mechanik opravar cestnych motorovych vozidiel Radoslav Belko umiestnil na 2. postupovom mieste. Dna 25. aprila vo firme Auto Valusek, s. r. o., v Bratislave sa konalo celoslovenske finale tejto sutaze, kde R. Belko skoncil na peknom tretom mieste. Svojim vysledkom potvrdil vyborne teoreticke vedomosti a prakticke zrucnosti ziskane na teoretickom vyucovani pod vedenim Ing. Juraja Pobisa a na odbornom vycviku pod vedenim majstra Jana Lvomskeho v SOU-h Podbrezova. Podakovanie patri aj Zeleziarnam Podbrezova a. s., prevadzke doprava a autosalonu ROSKA, kde vykonaval v ramci odborneho vycviku odbornu pripravu na tuto sutaz.

Ing. Anna Pavlusova, riaditelka


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT