4. MAREC  2003 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Kratke informacie

Po patdnovom sudnom procese sudkyna okresneho sudu v N pre proceduralne chyby vo vysetrovani a neuplnost potvrdeni o zaplateni vypalneho zbavila znameho bosa kriminalneho podsvetia obvineni z vydierania. Poskodeni si mozu svoje pohladavky uplatnit v obcianskopravnom konani.

...

V minulych dnoch sa na odporucenie zastupitelskych organov vratil do vlasti nas vyznamny archeolog prof. Ing. JUDr. Alfonz Kopacik, DrSc., zucastnivsi sa na vykopavkach v Iraku. Po prichode oznamil novinarom, ze zatial sa mu nepodarilo vykopat ziadne zbytky drotu, z coho usudzuje, ze Sumeri nepoznali telefon, a teda urcite museli komunikovat pomocou radiovych signalov.

...

Miestny odbor nezavisleho obcianskeho zdruzenia ,,Blahobyt zasluzilym" sponzorovaneho ministerstvom prace zorganizoval minulu nedelu vorksop na temu: Moderny zakonnik prace - jedine riesenie problemu nezamestnanosti. Ojedinele prejavy nesuhlasu boli fyzicky odsudene pritomnymi mladistvymi ucastnikmi.

...

Na spravu odvysielanu predcasom v televizii, podla ktorej sukromna lekarka za prislusny poplatok osetruje pacientov prednostne, reagovala s poburenim aj o etiku dbajuca lekarska obec. Loajalny casopis No pockaj! v sulade s tvrdenim, ze zdravie nie je zadarmo, konstatoval, ze hlavne starsi obcania, ktori by si to, aj v akutnych pripadoch, nemohli dovolit, su produktom totality, ktora v nich nevypestovala schopnost postarat sa o seba.

...

Vzhladom na caste straty dazdnikov vlada rozhodla o ich povinnom poisteni uz od zaciatku buduceho roka. Ministerstvo financii transparentne urobi vyber poistovni, ktore budu mat opravnenie dazdniky poistovat. Predpoklada sa, ze poistovnami stanovene povinne poistne nepresiahne desatnasobok ceny dazdnika.

...

Vo vecernych hodinach policia zatkla J. H. podozriveho z pripravy teroristickeho utoku na popredneho predstavitela nasho statu. Zatknuty, v pohostinstvach znamy pod menom ,,Streleny", sa pri vysetrovani priznal, ze je cernoch a patri ku skupine Kung-fu. Ohrozeny predstavitel vyslovil presvedcenie, ze i tento pripad signalizuje najvyssi cas stat sa clenom skutocne obranneho spolocenstva.

...

V noci zo vcera na dnes spachal samovrazdu znamy podnikatel E. E. Dovodom boli rodinne nezhody, ked jeho tretia manzelka odmietla prijat valentinsky dar, vozidlo Audi A8, pouzijuc vyrok, ze take dary davaju len niktosi.

(js)

Sme nablizku

Vazeni citatelia, po rocnej prestavke ,,oprasujeme" nasu rubriku, v ktorej vam Mgr. Marcela Skultetyova z Centra poradensko-psychologickych sluzieb v Brezne poradi v problemoch z oblasti psychologie dospievajucich a dospelych. Na vase otazky cakame na adrese redakcie, alebo ich mozete zatelefonovat, pripadne odfaxovat na c. 6112315.

Poziarovost v okrese Brezno v roku 2002

V roku 2002 vzniklo na uzemi okresu Brezno 126 poziarov, ktorymi bola sposobena priama skoda 7 746 800 korun. Nasledne skody pri poziaroch boli vo vyske 2 008 000 korun. Pri tychto poziaroch nebola usmrtena ani zranena ziadna osoba. Vcasnym zasahom prislusnikov Hasicskeho a zachranneho zboru Okresneho riaditelstva v Brezne spolu so zamestnancami zavodnych hasicskych utvarov, clenov mestskeho hasicskeho zboru a obecnych hasicskych zborov a s obcanmi sa podarilo uchranit hodnoty vo vyske 29 488 000 korun.
Medzi najcastejsie priciny vzniku poziarov v roku 2002 patrilo vypalovanie travy a suchych porastov, zakladanie ohnov v prirode, umyselne zapalenie, prevadzkovo technicke poruchy vykurovacich telies, deti od sest do patnast rokov a nedbalost, neopatrnost dospelych.
Pre zaujimavost uvadzam niekolko poziarov, ktore rozsahom skod zasadne ovplyvnili poziarovost v nasom okrese:
Dna 1. marca asi o 15.10 hodine vznikol poziar rekreacnej chaty v katastralnom uzemi Cierneho Balogu, cast Jergov, v lokalite zvanej Korenova – Sucha. Majitelke vznikla skoda 1 500 000 korun. Poziar hodpodarskej budovy na Nam. gen. M. R. Stefanika v Brezne podla vyjadrenia majitela sposobil skodu za 400 000 korun. V rannych hodinach vznikol poziar v budove drevospracujucej firmy v Benusi, skodu urcil riaditel zavodu priblizne na 990 000 korun. Poziar tahaca navesov SCANIA na ceste I. triedy c. 72 na horskom priechode Certovica, majitel urcil skodu na tahaci asi na 2 miliony korun. Poziar motoroveho vozidla Citröen Jumper, vozidlo bolo odstavene v uzamknutom dvore firmy, majitel urcil skodu na asi 400 000 korun.
V porovnani s rokom 2001 vzniklo na uzemi okresu Brezno o trinast poziarov viac, priame skody sposobene poziarmi su o 1 901 800 korun vyssie. V roku 2002 neboli zranene ani usmrtene ziadne osoby. Uchranene hodnoty su o 11 333 000 korun vyssie ako v roku 2001.

por. Peter Daxner,
veduci technik specialista

 

Vyjadrenie Technickych sluzieb Brezno k pripomienkam poslancov z ostatneho mestskeho zastupitelstva

R. Ambroz: Vycislenie nakladov na zimnu udrzbu polnych ciest v roku 2002.
- R-TS: Udaj bude doplneny do materialu Plnenie rozpoctu TS za rok 2002
MUDr. B. Kilvadyova: Orezavanie drevin, zvysenie svietivosti verejneho osvetlenia na Ulici CSA.
- R-TS: Na orezavku drevin (cast) sme uz od oddelenia zivotneho prostredia dostali rozhodnutie. Budeme realizovat v nasledujucich tyzdnoch. Na dalsie ziadosti mame slubene rozhodnutie v najblizsich dnoch. Svietivost verejneho osvetlenia nielen na Ulici CSA bola obmedzena v roku 2000 z ekonomickych dovodov. V mieste predajne potravin “Televizor” posilnime svietivost.
I. Murinak: Udrzba chodnikov, prerabanie okien na budove TS, jamy v ceste na Razusovej ulici pred TS, prevadzka vozidla Favorit v TS.
- R-TS: Osobne s poslancom I. Murinakom sme dna 19. februara posudili priamo na mieste vsetky pripomienky. Upresnili sme, ktore chodniky su v sprave TS, ktore su v sprave uzivatelov bytov a preco boli niektore oznacene tabulkami. Dohodli sme sa, ze dve z oznacnych posypeme. Nove plastove okna na Razusovej ulici su na budove, ktora uz nepatri TS. TS prerobili len vstup do dvora. Tento bol od roku 1964 z vlniteho plechu uz v takom stave, ze ked boli v Brezne majstrovstva sveta v biatlone, bol nas objekt vyfotografovany medzi dalsimi “okrasami” mesta. Vtedy som dostal za ulohu tento vstup prerobit. Trvalo nam styri roky, kym sme na to zohnali peniaze. Pre uplnost este dodavam, ze rozostavany objekt vedla vstupu do TS uz nepatri nam, ale Hasicskemu a zachrannemu zboru. Cesta na Razusovej ulici, a teda aj jamy v nej, nepatri do spravy TS, ale do spravy Slovenskej spravy ciest. TS denne zabezpecuju prace okrem ineho na usekoch: cistenia mesta – na 2-3 miestach v meste, miestne komunikacie – na 4-5 miestach v meste, verejna zelen – na 2-3 miestach, useky odvozu odpadu, verejne osvetlenie, cintoriny, kompostaren. Vsetky tieto pracoviska treba zabezpecit vozidlami, mechanizmami. Aby nedochadzalo k zbytocnym prestojom, denne vsetky tieto prace koordinuje veduca prevadzky, ktora k tomu vyuziva osobne vozidlo Favorit, vybavene vysielackou. Preto nie je nic vynimocne, ak aj trikrat za den pride na sidlisko Mazornikovo. Technicke sluzby su tu preto, aby zabezpecovali verejne sluzby pre obyvatelov mesta. Kedykolvek bude zo strany obyvatelov sidliska Mazornikovo alebo ktorejkolvek inej casti mesta zaujem, mozeme sa spolu zist a podrobnejsie prerokovat vsetky problemy.
M. Palovcik: Problem oznacenia chodnikov, zvysit mnozstvo kontajnerov na odpad pri bytovych blokoch.
- R-TS: Problematiku oznacovania chodnikov prerokujeme osobne. Zyvsovanie poctu kontajnerov by bolo velmi drahe, jeden stoji 10 000 korun. Neumerne by tym narastli naklady na odvoz odpadu, cim by sme boli nuteni zvysovat poplatok. Pri zavadzani triedenia domoveho odpadu upresnujeme pocty kontajnerov podla poctu obyvatelov, aby sme nediskriminovali ziadnu mestsku cast. Ak su kontajnery na zvyskovy odpad preplnene, ale kontajnery na triedeny odpad su vyuzite len na 42 % (v priemere), treba naozaj kupovat dalsie kontajnery? Navyse, preco pri niektorych blokoch je cisto a pocet kontajnerov staci, napr. ulice Fr. Krala 2-4, Csa 54-62, 9. maja 32-35, Clementisova 7-9, 2-8, Razusova 53-67, ... a pri niektorych inych je neustale neporiadok, napr. 9. maja 11-31, MPCL 3-10, SLN 12-15, 26-28, 29-33, 22-25, ... Obyvatelia niektorych blokov poziadali pristavit kontajnery nad stanoveny pocet, ale za cenu zvysenia poplatku, napr. SLN 1-7, Cernakova 2-10, Fr. Krala 3-5.
Mgr. M. Sajgalikova: Je mozne vozit odpad od rodinnych domov aj raz za tyzden?
- R-TS: Je to mozne, 2-tyzdenny odvoz bol na rok 2003 odsuhlaseny v mestskom zastupitelstve preto, lebo uz vsetky rodinne domy su zapojene do triedenia odpadu. Poplatok je vyberany sposobom za osobu a rok. Preto, ak pre niektory rodinny dom nestaci jedna nadoba, mozu pouzit viac nadob, bez zmeny poplatku. Ak niekto chce odvoz kazdy tyzden, ani to nie je problem, treba prist na TS, dohodneme sposob odvozu, ale uz aj s upravou poplatku.

Ing. Tomas Gabon,
riaditel TS

Sme nablizku

Byvaly manzel si mysli, ze stvem deti proti nemu. Nie je to pravda. Ako mu to mam dokazat?
Znacka: Po rozvode
V situacii po rozvode by casto bolo najjednoduchsie, keby sa byvali manzelia rozdelili dnom rozvodu definitivne so vsetkym vratane deti a uz nikdy o sebe ani nepoculi.
Problem je v tom, ze
... dieta ma rado oboch rodicov (aj ked niekedy nie celkom rovnako)
Mala som v poradni 16-rocneho mladeho muza, ked mi zazvonil telefon s problemom riesenia deti po rozvode. Pozrel na mna spytavo. Hovorim mu, ze v jeho pripade by uz on sam rozhodoval, ku komu z rodicov by chcel ist. “To by bolo tazke.” Najprv som myslela, ze si predstavuje situaciu rozvodu svojich rodicov. Potom dodal: “Ja by som sa nevedel rozhodnut...”
... dieta potrebuje oboch rodicov
Bola som na besede so ziakmi. Po besede prisla ku mne jedna osmacka a hovori, ze by chcela pomoct kamaratke – jej rodicia sa davnejsie rozviedli a otec sa s nou nestretava. Vyzera to tak, ze mu to nedovoli jeho druha manzelka, pretoze kym nebol zenaty, chodieval. Kamaratka je smutna, velmi jej otec chyba.
... niekedy sa zivot skomplikuje
Stretla som klienta, ktory mal po rozvode problemy stretavat sa so svojim dietatom – matka dietata vsemozne branila stretnutiam. Teraz vyzeral spokojne: “Ziadny problem.” Zostala som prekvapena. Vysvetlil mi: byvala manzelka vazne ochorela a nemala nikoho, kto by sa o dieta staral. Musela sa obratit na neho.
... niekedy jedna rodicovska autorita nestaci
Prave teraz som mala problem dospievajuceho mladeho muza, ktory zije s matkou. Situacia, kedy – este – dieta chce rozhodovat o svojom zivote, ale ma viac tvrdohlavosti ako zivotnych skusenosti. “Vy dvaja ste sa spojili proti mne!” Spojili sa proti jeho tvrdohlavemu napadu, aby mu pomohli. Nastastie sa dokazali spojit napriek rokom odluceneho zivota.
To je jedna cast problemu. O druhej nabuduce.

Mgr. Marcela Skultetyova,
psychologicka


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT