13. AUGUST  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vytrvalci na pocest SNP

Namestie gen. M. R. Stefanika v Brezne je uz tradicne v poslednu augustovu sobotu miestom startu medzinarodnych vytrvalostnych pretekov venovanych pamiatke Slovenskeho narodneho povstania.
Tradicia organizovania sportovych zapoleni na pocest Povstanie bola zalozena v roku 1974, kedy mladeznicke organizacie v Brezne v spolupraci s Armadnym strediskom vrcholoveho sportu Dukla B. Bystrica pri prilezitosti 30. vyrocia SNP zorganizovali Stafetu vdaky. Bol to beh stvorclennych druzstiev, ktorych clenovia bezali 10 kilometrove useky so startom pred pomnikom SNP na hlavnom namesti v Brezne a stafetu si odovzdavali na pamatnych miestach v Podbrezovej, Nemeckej, Slovenskej Lupci. Ciel pretekov bol pred Pamatnikom SNP v B. Bystrici.
Z uspesnych stafiet vdaky sa zrodila myslienka usporiadat Maraton SNP. Prvych osem rocnikov tohto medzinarodneho podujatia sa bezalo na trati z Brezna do Banskej Bystrice, dalsich sedem na maratonskej trati z Brezna k Pamatniku umucenych obeti fasizmu v Nemeckej s cielom na sportovom stadione v Brezne. “Krstnym otcom” a hlavnym akterom tychto podujati je cerstvy sestdesiatnik – i clen ZO SZPB Mostaren Brezno Ing. Milan Kovacik, v ktoreho hlave sa zrodila myslienka ich pravidelnej organizacie.
Stavba maratonskej trate je pomerne narocna predovsetkym na znacny pocet usporiadatelov, dopravne a materialne zabezpecenie. Vyznamne tu v tom case pomahali mladeznicke organizacie z Horehronskych podnikov – Mostaren Brezno, Zeleziarne Podbrezova a Petrochema Dubova. Po roku 1990 tato pomoc zanikla tak, ako postupne zanikali aj mladeznicke organizacie. V roku 1994 sa cast organizatorov podujala usporiadat Polmaraton SNP ako mestsky okruh.
V tomto roku (24. augusta) sa uz v ramci 9. rocnika, ktory je zaroven majstrovstvami Slovenska v polmaratone pre rok 2002 na zrekonstruovanom namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne, postavia na start vytrvalci, aby tak aj tymto sposobom prispeli k miestnym i regionalnym oslavam tejto vyznamnej udalosti nasich novodobych dejin.

D. Rakyta


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT