23. JUL  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) P. Weiss v Brezne

V stredu 17. jula navstivil Brezno poslanec NR SR Peter Weiss. V rozhovore s primatorom Ing. Vladimirom Faskom a starostom Hornej Lehoty Ottom Vacokom prerokovali tri okruhy problemov. Predovsetkym hovorili o stave privatizacie a obnovy prevadzky raja zimnej a letnej turistiky Srdiecko - Kosodrevina - Chopok v sulade s obsahom listu, ktory primator Brezna poslal predsedovi vlady. Ing. V. Fasko porovnal oddlzenie Kosic a exekucie v Dolnej Lehote a v Pohorelej za to, ze tieto obce zobrali uver na verejnoprospesne stavby cistiarne odpadovych vod a kanalizacie. V diskusii o prechode kompetencii skolstva P. Weiss poukazal na nepripravenost obci, resp. ZMOSu, co primator a starosta razne odmietli s tym, ze statna sprava vseobecne na Slovensku obsahovo i casovo nerespektuje metodicke usmernenia jednotlivych rezortov.

Dalsi protest lekarnikov

Na protest proti nenaplnenym slubom vlady o oddlzeni boli lekarne vo stvrtok 18. jula opat zatvorene. Do dobrovolnej akcie sa pripojila vacsina lekarni, ked na tri hodiny zatvorili dvere pre zakaznikov. V okrese Brezno sa na proteste zucastnili vsetky lekarne, okrem breznianskej Afrodity. Ak sa situacia nezmeni, su pripraveni v podobnych aktivitach pokracovat az do konca volebneho obdobia. Lekarne zatvoria kazdy tyzden o hodinu dlhsie. Znamena to, ze o par tyzdnov sa ludia k liekom nedostanu cely den.

Prazdniny v detskom domove

Deti si plnymi duskami uzivaju chvile prazdnin, o program sa im postarali rodicia. Su vsak aj take, ktore ziju bez rodicov v detskych domovoch. V detskom domove Slniecko v Polomke a v Detskom domove Valaska sme sa informovali, co pre svojich zverencov pripravili. V Polomke ostalo 27 deti, len jedno si zobrali rodicia. Ako nam povedala ekonomka Maria Kubandova, za sebou uz maju tyzdenny pobyt v prirode v chate Lapinka, v Patinciach prezili tyzden pri vode. Pred sebou maju este dva tyzdne v Dolnej Strehovej a pobyt v stanovom tabore, o ktory sa postarala nadacia Usmev ako dar. Vo Valaskej ostalo vsetkych 34 deticiek. Vacsinu casu travia v domove, pretoze su este male, len jedna skolopovinna pojde so svojimi rovesnikmi z Polomky do Dolnej Strehovej. Podla slov riaditelky Marie Mesiarovej kupu sa v bazenoch, chodia na prechadzky do okolia. V plane maju vylet Ciernohronskou zeleznickou, do Bystrianskej jaskyne i do Bojnic.

Opytali sme sa za vas

primatora Brezna Ing. Vladimira Faska

o Ako pokracuju rekonstrukcne prace na namesti?
- Rekonstrukcia namestia pokracuje presne podla harmonogramu. Kazdu stredu o osmej rano mavame s dodavatelom kontrolny den. Urcili sme uz detailne terminy dokoncovania jednotlivych stavebnych objektov do 5. augusta. Predpokladame, ze 8. augusta by malo byt vsetko ukoncene. Podla mna najvacsi problem bude robit vydlazdenie priestoru okolo tribunky, fontany, fontanky s pitnou vodou, infopavilonu a chodnikov malymi zulovymi skalkami. Coskoro by mal byt hotovy chodnik a cesta na juznej strane namestia i vstupy do obchodov i obchodneho domu. Rozmyslame este o dodatkoch, ktore by mali byt pred obchodnym domom i mestskym uradom. Podla nazoru odbornikov sme namestie stihli vo velmi kratkom case a velmi lacno. Nechcem porovnavat s Martinom, kde je namestie o nieco vacsie a o niekolko desiatok milionov korun drahsie. Namestie v Brezne bude pekne a bude sluzit nielen navstevnikom, ale hlavne obcanom mesta.
o Je podla vasho nazoru dostatocne zabezpecene nahradne parkovanie?
- Vypadla nam parkovacia plocha, ale na druhej strane musime zobrat do uvahy aj spokojnost obcana nejazdiaceho autom, ktory chce tichsiu zonu. Vytvorime ju na centralnej ploche vo vazbe na juznu stranu namestia. Bude tam specialny dopravny poriadok pre zasobovanie obchodov. Sucasne nudzove parkovanie nepovazujem za idealne. Samozrejme pre vodicov bolo najidalnejsie parkovanie v strede namestia. Parkovisko s rampou je zabezpecene na lavej strane Ulice CSA, ale nikto ho nevyuziva. Je len docasne, pretoze na definitivne parkovanie musi byt umyvatelna plocha s lapacom olejov atd. Mnohi urcite hovoria, preco sme ho nespravili v priestore byvalej hasicskej zbrojnice. Na podlozie by sme totiz museli opat vynalozit peniaze. Snad sme urobili chybu, ale v tom dobrom slova zmysle, ze sme povolili parkovanie na Razusovej ulici, kde je statna cesta a tam parkovne nemozeme vyberat. Budme vsak sebakriticki. Ulica B. Nemcovej je parkovacia, ale velmi malo vodicov si kupi parkovaci listok. Pre autobusy je vyhradene parkovanie pri futbalovom stadione a na Cernakovej ulici.V spolupraci s SAD pripravujeme zmeny v dopravnom poriadku zastavok, aby sme mohli parkovat v centralnej mestskej zone dovtedy, kym autobusove nastupiste presunieme pred zeleznicnu stanicu.

S hovorkynou Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne

o situacii na cestach

Letna turisticka sezona je v plnom prude, co sa odraza aj na nasich cestach, kde je coraz viac vozidiel, chodcov, cyklistov i korculiarov. O dopravno-bezpecnostnej situacii v prvych dvoch julovych tyzdnoch nas informovala hovorkyna Okresneho riaditelstva Policajneho zvoru v Brezne npor. Mgr. Dana Kmetova.
V tomto obdobi zaznamenali osemnast dopravnych nehod, ktore zapricinili vodici. V jednom priprade sa stala aj nehoda s tragickymi nasledkami, ked vyhasol zivot vodica. Alkohol figuroval ,,iba" v dvoch pripadoch.
Podla slov hovorkyne najcastejsimi pricinami nehod su rychlost, sposob jazdy a porusenie zakladnych povinnosti vodica. Najviac dopravnych nehod bolo v prvom tyzdni v sobotu (styri) v case od deviatej do trinastej hodiny, v druhom tyzdni okrem stredy a vikendu kazdy den, najma v nocnych hodinach od dvadsiatej prvej do jednej hodiny. Pocas tychto letnych tyzdnov ani jednu nehodu nesposobil cyklista, chodec ci iny ucastnik cestnej premavky.
,,Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v Brezne prijalo vlastne opatrenia na zabezpecenie bezpecnosti na cestach pocas letnej turistickej sezony. Avsak kazdy ucastnik cestnej premavky musi v prvom rade sam respektovat ich pravidla, aby zabranil moznej dopravnej nehode. Ziadame vsetkych ucastnikov cestnej premavky o zvysenu pozornost na cestach", zdoraznila na zaver D. Kmetova.

 

Policia1.jpg (9101 bytes) Vypil si a ...

Tretieho jula desat minut pred jedenastou nocny pokoj v Prednych Halnoch rusil L. P. Ako zistila hliadka, na pricine bol alkohol. Prosto, muz posmeleny alkoholom sa hadal s manzelkou. Pripad je v stadiu preverovania.

 

Opat dlhoprsti

Pri drobnej kradezi personal v supermarkete obchodneho domu 4. jula pred trisvrte na desat ,,vyrusil" M. B. z Brezna so zuvackami za 13,20. Lak na vlasy za 67,90 bez zaplatenia z Billy sa nepodarilo prepasovat A. Sch. z Brezna. Vsimli si ju 9. jula tesne pred tristvrte na styri. Skodnu tu mali aj 17. jula o deviatej rano, kedy tovar za 214,90 ukradla B. P. z Brezna. Ani jedneho z nich blokova pokuta neminie.

Poriadne to prehnal!

Mensia potycka sa o stvrt na sedem podvecer 4. jula strhla v pohostinstve Korcula. Jej povodcom bol opity J. K., ktory napadol jedneho z hosti. Vykazali ho von, ale o styridsat minut sa opat vratil. Ked mu nechceli naliat, dolamal stol. Neostavalo nic ine, len opilca predviest pred Policajny zbor, kde dychova skuska ukazala 4,57 promile alkoholu.

Pravdive udanie

Tesne pred siedmou rano 5. jula prevzali telefonicky oznam, ze po trznici sa potuluje muz, ktoreho hlada policia. Podla popisu hliadka podozriveho objavila v hostinci Pod branou, potom sa ho ujal Policajny zbor.

Nechcena straz

O pol tretej nadranom 7. jula telefonovala vystrasena pani z Nalepkovej ulice, ze pred vchodom do cinziaka postavaju dvaja neznami. Ukazalo sa, ze ide o vojakov D. K. a G. V., ktori mali vychadzku povolenu len do 24. hodiny. Vojacikov odovzdali dozornemu utvaru.

Odpadla

Desat minut po stvrtej rano 7. jula hliadka na namesti pri autobusovej zastavke spozorovala hlucik okolo leziaceho dievcata. J. P. zo Stiavnicky vraj odpadla, preto poziadali hliadku, aby ju odviezla do nemocnice na osetrenie.

Pokus o vniknutie

do objektu technickych sluzieb na Hronskej ulici si hliadka vsimla o pol siedmej rano 9. jula. Neznamy pachatel tam na dvoch miestach rozrezal plechove oplotenie skladu, co oznamili Policajnemu zboru.

Zbili a ukradli

Pat minut pred pol jedenastou vecer 10. jula M. M. z Brezna prisiel oznamit, ze mu z garaze ukradli auto. Uviedol, ze ho zlodeji zbili a vyhrazali sa mu zabitim. Pre podozrenie z trestneho cinu muza odviezli na Policajny zbor.

Dobry kamarat?

Vzapati, co vecer 12. jula prevzali oznam, ze na Razusovej ulici lezi opity muz, prisiel M. D. a poprosil o odvezenie kamarata J. S. z Jasenia. Slubil, ze vyjazd zaplati. Nestalo sa tak. Pripad bude mat svoju dohru.

Vytopila susedov

O tristvrte na dve v noci 13. jula hasici poziadali o asistenciu pri otvarani bytu na Mazornikove. Nikto tam totiz neotvaral a v kupelni tiekla voda. Prave v case, ked tam dorazili, sa podarilo zobudit majitelku, ktora pravdepodobne zaspala vo vani.

Rozbil a usiel

Podvecer 13. jula telefonovali z vratnice breznianskej nemocnice. Oznamili, ze v prednej casti ktosi rozbil okno a usiel. Vinnik G. R. mal ,,smolu". Vsimli si ho. Pretoze predtym bol na osetreni, hliadka vedela, o koho ide a coskoro ho nasla. Pripad budu riesit po vycisleni skody, ktoru sposobil.

,,My nic ..."

Sedemnasteho jula o tristvrte na styri po sprave, ze na budove muzea pri autobusovej zastavke mladi muzi rozbijaju okno, tam uz nikoho nenasli. O desat minut ich videli na Mazornikove pri obchode Satel a tam ich uz nasli. M. K., Z. N. a M. S., zjavne pod vplyvom alkoholu, svorne tvrdili, ze okno ma na svedomi S. G. Vec je v stadiu objasnovania.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT