2. DECEMBER 1998 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Slovenska reprezentantka v lyzovani Lubica Lopusna hovori:

"Najradsej mam obrovsky slalom a super G"

Ked sme si telefonicky dohovarali stretnutie, predstavovala som si ju ako sebavedome dievca, no prisla mila usmievava dievcinka. Hoci reprezentantka Slovenska nema casu nazvys, nasla si ho, a tak sa mohol odvijat nas rozhovor.

h9848h.jpg (13596 bytes)

Lubka Lopusna a lyze patria nerozlucne k sebe. Tuto sestnastrocnu studentku Osemrocneho sportoveho gymnazia v Banskej Bystrici do tajov lyzovania zasvacovali jej najblizsi: "Lyzovat som zacala troj az stvorrocna. Mojimi prvymi trenermi boli, aj v sucasnosti su, moj otec a jeho sestra Dana, ktora bola uspesna reprezentantka v ramci CSSR, vtedy boli trenermi TJ Mostaren Brezno. Pretekarsky som zacala lyzovat od siedmich rokov za pripravku TJ Mostaren Brezno."

Pod pozornym trenerskym okom otca a tety sa zdokonaluje a po niekolkorocnej drine sa objavuju prve uspechy: druhe miesto na Interkriteriu ziakov super G na Plejsoch pred dvoma rokmi, je dvojnasobnou majsterkou Slovenska junioriek v obrovskom slalome (vlani a v tomto roku), v tomto roku vyhrala aj kombinaciu slalomu Velku cenu Slovenska vo Vysokych Tatrach, na Cene Demanovskych jaskyn bola druha. V marci tohto roka po prvykrat cestovala na Majstrovstva sveta juniorov do francuzskeho Chamonix: "Nemala som tu velmi dobre uspechy, v zjazde som skoncila tridsiata tretia, v obrovskom slalome tridsiata siedma. S umiestnenim som nebola spokojna, ale so stratou na veducu pretekarku je to dobre." Z nasich reprezentantiek vsak bola najlepsia.

V slovenskej reprezentacii su okrem Lubice znacne starsie lyziarky Zuzana Smerciakova z Liptovskeho Mikulasa a Maria Kvopkova, ktora momentalne studuje v USA, kde ma lepsie podmienky na lyzovanie. Co o svojich podmienkach hovori Lubka? "V reprezentacii som druhy rok. Ucitelia mi toleruju, ze som v skole prakticky len v septembri a v oktobri, v maji a v juni. Nasa trieda je zamerana na zimne sporty (su tam skokani, bezci, zjazdari), ale tito spoluziaci maju lepsie podmienky na Slovensku ako ja, a tak vela nevymeskavaju." Ale stiha to vcelku dobre, ma individualny studijny plan a skusky robi s vybornym prospechom.

V reprezentacii ju vedie trener Vincent Kekeli z Kezmarku, jeho asistentom je Jan Dubovsky z Liptovskeho Mikulasa. V skole trenuje v kolektive pod vedenim Frantiska Schwendta s druzstvom chlapcov, ktore sa pripravuje na Zimne olympijske hry mladeze, tie budu v marci vo Vysokych Tatrach. Trochu v juli, v auguste a od septembra kazdy druhy tyzden je na sustredeni na ladovci v Hintertuxe v Rakusku. Chvilu pobudne doma, potom cestuje do Banskej Bystrice. Obdivuhodne! Jej rovesnicky vychutnavaju slasti mladosti a pre nu je takyto zivot samozrejmostou. Kde sa berie v tomto dievcatku tolka davka sebazaprenia a sily? Jedinou odpovedou je laska k lyziam: "Je to krasny sport, bavi ma, mam vztah k nemu, od malicka ma k nemu viedli. Otcova sestra bola uspesna, a to ma motivovalo. Vyhraneny idol alebo vzor vsak nemam. Priklad si beriem z viacerych uspesnych pretekarov, ale ze by to bol len jeden, to nie."

Nasa rec sa zvrtla aj na chvile oddychu. Rada si popri treningoch s bratom zahra tenis, bicykluje, stara sa o psa Marka a nepohrdne ani dobrou knihou. Ale opat sme skoncili pri lyzovani a jeho disciplinach, z ktorych oblubuje obrovsky slalom a super G.

Nech hovorime o comkolvek, nemozno vynechat financnu

stranku. Ani v lyzovani to nie je ruzove: "Financne podmienky su v sucasnosti slabsie. Sponzoruju nas VSZ Kosice a Slovenske telekomunikacie. Momentalne si na sustredeniach platime stravu a pohonne hmoty, varime si sami. Myslim si, ze coskoro - ak nedojde k vyraznym uspechom na pretekoch - budeme platit ovela viac. Lyze mam sponzorsky od francuzskej firmy Dynastar, obuvam lyziarky Lange, okuliare su z Uvexu a podlozky od svajciarskej firmy STM. S oblecenim a s ostatnou vybavou je to horsie. Vzhladom na to, ze Slovensky lyziarsky zvaz ma malo financii, vystroj a vybavu mi zaistuje matersky oddiel SKI SPORT Brezno a na obleceni je volne miesto pre reklamu mojho sponzora.

Co ju onedlho caka? Dvadsiateho novembra odisla opat do Hintertuxu a potom nasleduje seria slalomov v Taliansku a v Rakusku. Podla vysledkov sa dve najlepsie Slovenky zaciatkom decembra zucastnia Europskeho pohara v Spindlerovom Mlyne. Vianoce prezije doma s rodicmi, ale medzitym absolvuje este zopar treningov v Myte a Certovici a pretekov doma i v zahranici.

Na otazku o najblizsich cieloch moja spolubesednicka odpoveda: "Na Majstrovstvach sveta juniorov, ktore budu od 7. marca v Pra Loup vo Francuzsku, by som sa chcela umiestnit v niektorych disciplinach do 15. az 20. miesta. Este som nerozmyslala o tom, akym smerom sa uberiem po skonceni skoly. Chcem pokracovat v pretekarskom lyzovani v ramci reprezentacie a potom prichadza do uvahy jedina skola - Fakulta telesnej vychovy a sportu v Bratislave. Ale to je este daleko.

Nuz, Lubka, zelame ti, aby si aj nadalej ostala skromnym dievcatkom a aby ti tvoja sila a vytrvalost priniesli ovocie v krasnom sporte, ktoremu sa venujes.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT