18. NOVEMBER 1998 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Neschopnost, ci lahostajnost?

Mestske zastupitelstvo na svojom zasadnuti 9. novembra schvalilo pre obyvatelov sidliska Mazornikovo, byvajucich na Ulici 9. maja c.1 az 8, 11 az 51 a Ulici MPCL c. 6 az 10, 14 az 21, upravu poplatku za odvoz, likvidaciu a nakladanie s domovym odpadom z vysky 140 Sk/osobu/rok na 180 Sk/osobu/rok s ucinnostou od 1. januara 1999. To je kokretny vysledok doterajsieho pristupu tychto obyvatelov odpadu.

V tomto zvyseni poplatku je zahrnute doplnenie jedneho kontajnera na ostatny odpad na kazde stanoviste kontajnerov, a raz za stvrtrok poriadenie priestorov okolo kontajnerov.V pripade, ze toto riesenie prinesie ocakavany efekt, moze byt dlhodobejsie. Ak nie, hrozi dalsie zvysovanie poplatku. Nejde totiz len o likvidaciu hrozostrasneho neporiadku. Ide o dalsie triedenie domoveho odpadu. Ak bude neochota obyvatelov pokracovat a nevytriedia z ostatneho odpadu take mnozstva druhotnych surovin, ako by mohli a neznizi sa mnozstvo odpadu vysypaneho na skladku, dalsie zvysenie poplatku je len otazkou casu.
Obyvatelia si musia uvedomit, ze poplatky za domovy odpad, ktore hradia priamo oni, tvoria len 47 percent nakladov potrebnych na likvidovanie tohto odpadu, 53 percent doplaca mesto zo svojho rozpoctu. Ak sa teda spolupraca obyvatelov nezlepsi, hrozi zvysenie poplatku az na uroven 280 Sk/osobu/rok.
Neustale, pocas celeho roku, je potrebne v nasom meste velmi uzkostlivo zvazovat, co urobit za tych nie vela financnych prostriedkov, ktore su k dispozicii. V roznych anketach Horehronia ludia navrhuju, co by v nasom meste uvitali. Velmi casto dostavaju odpoved: ano, len kde na to vziat?

Kde? Obyvatelia samotni tieto peniaze vyhadzuju z rozpoctu mesta doslova priamo na skladku odpadu! Tych 53 percent nakladov, ktore na kazdeho obyvatela doplaca za odpad mestska kasa, je rocne okolo 3,63 miliona korun! Za tieto peniaze by sme kazdorocne opravili tolko ciest, chodnikov, vysadili tolko stromov, nakupili tolko novych ulicnych smetnych kosov... Su dva sposoby,. ako tieto peniaze v mestskom rozpocte usetrit:

1. Cele naklady spojene s likvidaciou domoveho odpadu rozpocitat na obyvatelov. Presne tak, ako to urobili v mnohych obciach (ci mestach alebo dedinach) na Slovensku, kde takto ziskane prostriedky potom investuju do rozvoja mesta. A v tychto obciach to aj vidno.

2. Obyvatelia mesta budu aktivne spolupracovat pri triedeni domoveho odpadu, cim znizia mnozstvo odpadu vyvazaneho na skladku, zvysia mnozstvo druhotnych surovin a usetria mestu peniaze.

Takze, ak zase najblizsie budete niekde v niektorom meste na Slovensku zavistlivo chodit po namesti a obdivovat, co tam vsetko uz vybudovali, co u nas nemame, chodte sa po navrate domov pozriet do kontajnerov. Mozno prave tam je odpoved na otazku? Preco tam na to maju a u nas nemame?
Pre uplnost uvadzam vsetky platne poplatky za domovy odpad od obyvatelov mesta Brezna: obyvatelia rodinnych domov pri odvoze 1 raz za tyzden 140 Sk/osobu/rok, obyvatelia rodinnych domov pri odvoze 1 raz za 2 tyzdne 70 Sk/osobu/rok, obyvatelia cinziakov na Nalepkovej ulici, od 1. januara 98 (za aktivny pristup k triedeniu odpadu) 130 Sk/osobu/rok, obyvatelia cinziakov na Mazornikove od 1. januara 99 - Ulica 9. maja c. 1 az 8, 11 az 51, Ulica MPCL c. 6 az 10, 14 az 21, 180 Sk/osobu/rok, obyvatelia ostatnych cinziakov... 140 Sk/osobu/rok, obyvatelia rodinnych domov v okrajovych stvrtiach pri jednoclennej domacnosti 50 Sk/domacnost/osobu/rok, pri dvoj a viacclennej domacnosti 100 Sk/domacnost/rok. Na mestskom zastupitelstve 9. novembra nebolo rozhodnute o sposobe likvidacie sucasneho neporiadku okolo kontajnerov na sidlisku Mazornikovo. Samotni obyvatelia sidliska zatial neprejavili zaujem v prave prebiehajucej akcii jesenneho upratovania mesta a nepoziadali o pristavenie velkoobjemoveho kontajnera, do ktoreho by umiestnili neporiadok. Zastupcovia bytoveho druzstva nemozu akceptovat ponuku technickych sluzieb na poriadenie okolia kontajnerov na objednavku - a teda na naklady stavebneho bytoveho druzstva, bez odsuhlasenia v predstavenstve druzstva. No a poslanci ostatnych stvrti nesuhlasia, aby technicke sluzby zadarmo - na ukor ostatnych obyvatelov, riadili prave sidlisko Mazornikovo, ked na inych sidliskach, si to robia obyvatelia sami. Na zaver, by som sa chcel opytat vsetkych tych anonymnych obyvatelov Mazornikova, ked este sami boli detmi, akoze sa to ich vlastni rodicia a stari rodicia spravali k svojmu najblizsiemu okoliu? A ak ich teraz pridu navstivit, naozaj sa nikto nehanbi?
T. Gabon

Vzdialenost medzi prazdnymi kontajnermi na triedeny odpad a obsypanymi kontajnermi na ostatny odpad je 15 metrov...

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT