17. JUN 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Harmonogram odstavenia tepelnych zdrojov

Mazornik II (Ul. 9. maja), Mazornik IV (Ul. MPCL c.26 - 32) 15. - 28. juna, Mazornik III. (Ul. MPCL) 22. juna - 5. jula, SDC (Ul. Frana Krala, Clementisova, Krculova, Malinovskeho, CSA 21 - 37, 39 - 43, Hradby 4 - 10, Fucikova 15 - 21) 29. juna - 12. jula, TP 5 - Zapad (stvrt L. Novomestskeho) 6. - 19. jula, CSA - Sever (Ul. CSA, Hradby 1 - 7, Kozmonautov 2 - 4) 13. - 26. jula, Svermova - L. Saru - Fucikova - Laskomerskeho (Ul. Svermova 26 - 34, Sladkovicova 18 -20, Krculova 22 - 25, 20 - 26, 32 - 36, L. Saru 1 - 5) 20. jula - 2. augusta, Cernakova - Mostarenska (Ul. Cernakova 2 - 10, Razusova 53 - 67) 27. jula - 9. augusta, TP 1 - Nalepkova 10. - 23. augusta, Sturova - Glianska 17. - 30. augusta.

V pripade, ze bude realizovana rekonstrukcia tepelneho zdroja TP 1 - Nalepkova a prislusnych tepelnych rozvodov tato bude casovo narocnejsia a o jej harmonograme budu obcania informovani. Taziskom strnastdnovej planovanej udrzby tepelnych zdrojov je udrzba a oprava technologickeho zariadenia, odborne prehliadky technickych zariadeni tlakovych, plynovych a elektrickych. V dobe udrzby bude prerusena dodavka TUV. Informacie - 633094 - tepelne hospodarstvo.

Opytali sme sa za vas

veducej oddelenia infekcnej epidemiologie Statneho zdravotneho ustavu v Banskej Bystrici MUDr. Viery Morihladkovej:

Ake su zdravotne rizika pri konzumacii masa a inych zivocisnych produktov?

S pouzitim potravin zivocisneho povodu, pri vyrobe ktorych neboli pouzite spravne technologicke postupy zabezpecujuce zdravotnu bezchybnost potravin, alebo boli pouzite produkty neznameho povodu, ci s pitim vody z neznamych zdrojov suvisi vyskyt niektorych infekcnych chorob. Nakazy prenosne surovym alebo nedostatocne tepelne spracovanym masom a masovymi vyrobkami. Medzi tieto nakazy patri: pasomnica, trichineloza, botulizmus, salmoneloza. Nakazy prenosne surovymi alebo polosurovymi vajickami alebo vyrobkami z nich, medzi ktore patri salmoneloza. Nakazy, ktore sa prenasaju surovym mliekom alebo mliecnymi vyrobkami, a to tuberkuloza, Q horucka, lymeska borrelioza, bakterialne enterotoxikozy. Nakazy prenosne vodu. Medzi tieto patri: dyzenteria, brusny tyfus, leptospiroza. Tieto nakazy sa vyskytuju na celom svete a nie su len slovenskym problemom.

Ako predchadzat nakazam? Odporucame: nekonzumovat potraviny neznameho povodu, konzumovat len veterinarne prehliadnute potraviny alebo z veterinarne prehliadnutych chovov, konzumovat len potraviny, pri ktorych mame istotu, ze pri ich vyrobe boli dodrzane riadne technologicke postupy, dodrziavat zasady osobnej hygieny pri priprave jedla a tak zabranit sekundarnej kontaminacii pripraveneho jedla, dodrzat chladovy retazec pri uskladneni, prevoze, distribucii a predaji potravin najma zivocisneho povodu, dodrzat chladovy retazec pri docasnom ulozeni uz pripraveneho jedla, tak aby nedoslo k pripadnemu pomnozeniu mikrobov, alebo tvorbe toxinov, skratit dobu od ulozenia pripraveneho jedla po jeho konzumaciu na co najkratsiu dobu, v obchodnej sieti kupovat podla moznosti potraviny len v neporusenych obaloch (vratane vajecnej skrupiny), vajcia pred uskladnenim alebo pouzitim neumyvat (Salmonela z povrchu skrupiny sa moze dostat cez pory do vajca).

Dodrziavanim zasad osobnej hygieny osob pripravujucich stravu, ale aj nas konzumentov, sa nam podari zabranit nielen spominanym nakazam, ale aj mnoho inym.


 

Poslanci na Horehronie

Na celodennu pracovnu navstevu do Breznianskeho okresu zavita vo stvrtok 18. juna skupina poslancov NR SR vedena predsedom parlamentu Ivanom Gasparovicom. Podla pripravovaneho programu poslanci navstivia Brezno a obce Valaska, Hronec, Osrblie, Predajna, Jasenie, Raztoka a vo vychodnej casti okresu Polomku, Sumiac a Telgart. Cielom tejto navstevy bude oboznamenie sa poslancov s problematikou okresu ako aj specifikacia konkretnych navrhov jej riesenia.

(DaRa)

Vodopad opat vo Francuzsku

V nadvaznosti na koncerty francuzskej formacie Lionela Wendlinga v Brezne odcestovala vo stvrtok popoludni breznianska country skupina Vodopad na reciprocnu navstevu Francuzska. Svoje muzikantske a spevacke umenie bude prezentovat na velkom medzinarodnom festivale country hudby nedaleko Strasburgu. Vodopadu, ktory je uz pomaly stalym hostom i ozdobou zahranicnych country scen, prajeme nielen stastnu cestu, ale i stastny navrat.

(js)

Pozvanka na Den postihnutych deti

V piatok 19. juna organizuje neziskove obcianske zdruzenie Vydra v priestoroch stanicky Ciernohronskej zeleznice v Ciernom Balogu kulturne podujatie pre postihnute deti z okresu Brezno. Telesne aj mentalne postihnute deti sa mozu zabavit na babkovom predstaveni divadla Pimprlo, vystupeni detskeho folklorneho suboru, ukazke vycviku dravych vtakov a samozrejme bude aj jazda vlacikom. Vsetkych zaujemcov radi privitaju o 13. hodine v Ciernom Balogu na stanicke CHZ, v pripade dazda v kulturnom dome. Podujatie je pre postihnutych a ich sprievod zadarmo vdaka financnej podpore Ministerstva skolstva SR.

(mg)

Krajina nadeje

Pod tymto nazvom Ustredny vybor Slovenskeho zvazu zdravotne postihnutych v Martine vyhlasil v tomto roku sutaz pre zdravotne postihnute deti. Deti mali nakreslit, ako si predstavuju svoju vysnivanu krajinu. Z Breznianskeho okresu sa taktiez zucastnili deti s roznym zdravotnym postihnutim. Porota vybrala od nas Zuzanu Supalovu a Miroslavu Jagercikovu. Obe dievcata spolu s rodicmi pozvali 30. maja na slavnostne vyhodnotenie sutaze do Martina. Vo velkom galaprograme vystupovali rozne subory, mazoretky, hralo sa divadlo, pozreli si vystavku prac od zdravotne postihnutych deti z celeho Slovenska. Vitazi dostali krasne ceny a ostatni farbicky, fixky, vykresy, zapisniky. Zuzka a Mirka mali krasny zazitok a rady sa zucastnia i dalsieho rocnika tejto sutaze, aby dokazali, ze aj zdravotne postihnute deti sa vedia tesit zo zivota.

Okresna kancelaria SZZP Brezno

Cistili sme Cierny Hron

Uz po piaty raz sa v Ciernom Balogu odhodlalo necelych 60 obyvatelov vytahovat odpad z Cierneho Hrona von. Vdaka patri vsetkym dobrovolnikom za ich ochotu a Nadacii Ekopolis a Obecnemu uradu v Ciernom Balogu, ktori poskytli nevyhnutne financie na zrealizovanie tejto akcie. Bezmala dve tony vytiahnuteho odpadu je celkom dobry vykon, najma vzhladom na to, ze vacsina ucastnikov cistenia boli deti. Snad je v nich aj nasa nadej, ze ako buduca dospela generacia budu mat silny zazitok z vytahovania odpadov zo smradlavej rieky a rozmyslia si, ci odpad po vzore svojich rodicov a starych rodicov hodia do vody alebo do kukanadoby.

(mg)

Komunitny minigrantovy program rozhybal aktivitu ludi

Od januara tohto roka realizuju obce Bacuch, Polomka a Zavadka nad Hronom v spolupraci s ACDI/VOCA Banska Bystrica a A projektu n. o. Liptovsky Hradok Komunitny minigrantovy program. Tento program je urceny ludom vidieckych oblasti. Prostrednictvom malych grantov, dotacii, si obcania mozu skraslit zivotne prostredie alebo zlepsit zivot v svojej obci. Podmienky pre ziskanie grantu boli: skupina najmenej troch clenov sa zucastni na skoliacich stretnutiach, ich projekt bude prospesny celej obci (komunite), venuju svoju dobrovolnu pracu na jeho realizaciu a uskutocnia ho pocas siestich mesiacov od udelenia dotacie.

A projekt n. o. v uplynulych mesiacoch usporiadal pre obcanov tychto troch obci styri skoliace stretnutia, kde sa ucastnici naucili napisat si projekt, urcit ciele, zostavit rozpocet. Svoj projekt mohli konzultovat aj s prizvanymi odbornikmi - architektkou, ekonomkou, ekologom, etnografkou. Najzaujimavejsie bolo snad posledne skoliace stretnutie, na ktorom boli pridelovane finacne prostriedky. Preco? Grantovu komisiu tvorili veduci projektov. Teda ludia sa museli sami rozhodnut, ako rozdelia venovanu sumu penazi 550 tisic korun. O dotaciu sa uchadzalo patdesiatsedem projektov. Z Bacucha strnast, z Polomky dvadsatpat a zo Zavadky osemnast a takmer vsetky projekty ziadali najvyssiu moznu sumu dvadsattisic korun. Na prvy pohlad by sa zdalo, ze nie je mozne sa dohodnut. Ale vsetko slo hladko, slusne, rozumne. Grantova komisia sa dohodla, aby sa venovana suma rozdelila poctom projektov a aby sa zisli tri mensie komisie podla obci a dohodli sa, co ma prioritu prave u nich. Pretoze vsetky projekty boli velmi dolezite a prospesne, vacsina z nich dostala sumu 9649 korun. Niektori veduci skupin, ktori neziadali az takuto sumu, venovali zvysok inemu projektu. Niektore, skutocne nevyhnutne, podporili v plnej vyske dvadsattisic korun. Stalo sa aj, ze niekolko projektov by nebolo mozne zrealizovat za 9600 korun, preto sa veduci vzdali tejto ciastky v prospech ineho projektu, aby ten bol "urobeny poriadne". Vsetci odchadzali spokojni. Teraz caka uz len praca a potesenie z vysledku.

Podla poctu a pestrosti projektov, ale aj podla ucasti na skoliacich stretnutiach vidiet, ze tento program oslovil ludi, rozhybal ich k cinom. S Komunitnym minigrantovym programom a ciastkou 550 tisic korun prisla do nasho regionu ACDI/VOCA Banska Bystrica, americka organizacia, ktora sa zaobera budovanim a rozvojom kapacit vidieckych komunit. Takychto programov ma viacero a uspesne ich realizuje aj v inych regionoch Slovenska. Su to nacuvaci program na zistenie potrieb obcanov, program pre rozvoj turizmu, program podpory maleho podnikania, program pre polnohospodarstvo a male potravinarske firmy, program pre zeny vidieka a podobne.

Ako postupuje pri ich realizacii? Spolupracuje s miestnymi neziskovymi organizaciami a obecnymi zastupitelstvami, snazi sa o lokalne riesenie miestnych problemov a zakladny ekonomicky komunitny rozvoj. Organizuje vymenne programy, skuma nove sposoby marketingu miestnych remeselnych produktov, poriada skoliace programy pre podnikatelov a firmy zamestnavajuce menej ako desat ludi, umoznuje mikropozicky. Vydatne pomahaju dobrovolnici z USA, ktori maju skusenosti s rozvojom vidieckych komunit.

Komunitny minigrantovy program rozhybal aktivitu ludi na Horehroni. VOCA so svojim programom pre zeny nacrela aj do dusi nasich zien, ked pre ne usporiadala seminar o podnikani. Je predpoklad, ze bude moct urobit pre nas vidiek aj viac, ak budeme o to stat.

M. Heretova

Styridsat deti z dvadsiatich materskych skol z Breznianskeho okresu a jednej z Banskej Bystrice v Ludoteke v Materskej skole na Clementisovej ulici v Brezne v stredu 10. juna v ramci prehliadky detskej tvorivosti v stavani z Lega stavalo z Lega zariadenie do domu. Pri tejto prilezitosti tu instalovali vystavku detskych prac a tvorivosti uciteliek tunajsej materskej skoly. Verejnost si ju moze pozriet do konca tyzdna.

Snimka: Ferdinand Hrablay


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT