10. FEBRUAR  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Memorial V. H. Kurthu

Uz po stvrtykrat sa v sobotu 14. februara zidu priaznivci bezeckeho lyzovania na Memoriali V. H. Kurthu v Lome nad Rimavicou. Miestny obecny urad ho tradicne organizuje na pocest svojho najslavnejsieho rodaka, novinara, publicistu a organizatora kulturno-spolocenskych podujati. Start pretekov je hromadny pre vsetky vekove kategorie v lyziarskom areali o desiatej hodine. Pisomne prihlasky treba zasielat Obecnemu uradu v Lome nad Rimavicou, no prihlasit sa mozno aj v sobotu rano pred podujatim od osmej hodiny v kancelarii pretekov. Do zrebovania o hodnotne vecne ceny budu zaradeni vsetci pretekari, ktori trat v dlzke necelych desat kilometrov zdolaju v casovom limite dve hodiny a tridsat minut. Organizatori slubuju, ze opat, tak ako po minule roky, pripravia v malebnom prirodnom prostredi perfektne trate, kvalitne obcerstvenie i rezku ludovu hudbu.

(lk)

Svetovy den boja proti rakovine

Stvrteho februara sme si pripomenuli Svetovy den boja proti rakovine. Tento datum do zoznamu vyznamnych dni zaradili po tom, co 4. februara 2000 vyse sto zastupcov vlad, zdruzeni na ochranu prav pacientov a organizacii zapojenych do vyskumu rakoviny podpisalo Svetovu chartu boja proti rakovine. Prave v roku 2000 v Europe zistili asi 1 892 000 vsetkych druhov tohto zhubneho ochorenia, s vylucenim rakoviny koze. Najcastejsim druhom v roku 2000 bola rakovina hrubeho creva a konecnika, ktora dosahovala zhruba 258 000 pripadov, z toho 123 000 u muzov a 135 000 u zien.

(tt)

Nezabudnite na Valentina

Strnasty februar - den svateho Valentina, den zalubenych, lubiacich sa a lubenych - ma v okolitom svete svoju tradiciu a udomacnil sa uz aj u nas. Kto bol muz, meno ktoreho tento sviatok nesie? Podla povesti Valentin zil v 3. storoci po Kristovi. Bol pohanskym knazom neskor obratenym na krestansku vieru a povysenym na biskupa. V tom case rimsky cisar Hadrian chcel zrusit manzelstvo ako instituciu, pretoze zenati muzi vraj boli zlymi vojakmi. Biskup Valentin to povazoval za nieco, co je proti Bohu a ludskej prirodzenosti a tajne sobasil mladych milencov. Zatkli ho, uvaznili a 14. februara roku 269 brutalne zavrazdili. Menej romanticka verzia hovori, ze Valentin pomahal prenasledovanym krestanom, a preto ho zatkli. Vo vazeni prinavratil zrak slepej dcere svojho zalarnika, ale ani tento zazrak mu zivot nezachranil.

(r)


V 141-rocnej skole v Bujakove
sa na parackach stretli styri generacie

Fasiangy plne plesov, nesputanej zabavy a inych veselych cinnosti vrcholia. Za nimi pride 40-dnove postne obdobie, ktore zacina Popolcovou stredou. Kym sa tak stane, treba sa este poriadne vyblaznit.
Obcianske zdruzenie Jasienok zo Zadnych Halan uz pred rokom v starej skole v Bujakove zorganizovalo ,,pokusne podujatie" - paracky pre najstarsich spoluobcanov z Halan a z Bujakova. Prve paracky sa vydarili. Zeny si nevedeli vynachvalit vydarene stretnutie, na ktorom urobili kus roboty, popri nej spominali na mladost a ako sa na paracky patri, neobisli sa ani bez spevu a veru ani tanca.
Ine to nebolo ani tento rok v piatok 6. februara. Chyr o vlanajsich parackach urobil svoje a o zeny - paracky nebola nudza. Zislo sa ich do patdesiat. Viac ako osem krizikov malo pat z nich, najstarsia bola byvala ucitelka Jolana Masarova, ktora ucila prave v tejto starej skole. Z oboch stran pri nej sedeli byvale ziacky a veru mali sa o com rozpravat. Pozvanie prijala aj poslankyna Banskobystrickeho samospravneho kraja Mgr. Iva Urbanova z Bujakova.
Rozhovory a klebety prestali, ked do miestnosti vosli chlapi s heligonkami. Ani jedna zo zien sa nedala zahanbit pri parani, ale ani pri speve, zabave ci tanci. Najma starsie zenicky mali z tohto napadu organizatorov najvacsiu radost.

(pb)

V okrese Brezno zaznamenali pokles chripky

,,V siestom kalendarnom tyzdni v porovnani s predchadzajucim v Banskobystrickom kraji doslo k poklesu ochoreni na chripku a jej podobnych akutnych respiracnych ochoreni o 17 percent, ked chorobnost predstavuje 1533,24 na 100 tisic obyvatelov," povedala nam veduca oddelenia infekcnej epidemiologie Regionalneho uradu verejneho zdravotnictva v Banskej Bystrici MUDr. Viera Morihladkova. Ked to porovname s rovnakym obdobim lanskeho roka, vyskyt ochoreni sa zvysil o 42,15 percenta, ale aj napriek tomu v kraji nejde o celoregionalnu epidemiu. Vzhladom na rozdielnu situaciu v jednotlivych okresoch mozno hovorit len o lokalnych epidemiach.
V okrese Brezno v siestom kalendarnom tyzdni zaznamenali chorobnost 1723,84 na 100 tisic obyvatelov pri absolutnom pocte chorych 1134, co je znacny pokles od predchadzajuceho tyzdna, kedy bola chorobnost 2617,03 na 100 tisic obyvatelov. Ako nas informovala Dr. V. Morihladkova, v okrese Brezno je zakaz navstev v Domove socialnych sluzieb v Pohorelskej Masi, kde sa vyskytlo viac ochoreni, a preto vydali aj zakaz odchodu chovancov domov. Pre chripku je zatvorena aj Materska skola v Myte pod Dumbierom.
Predpoklady, ze minulotyzdnove oteplenie prinesie vzostup chorobnosti, sa nastastie nesplnili a opak bol pravdou. Uvidime, co prinesie dalsi tyzden.

(r)

Co zistila ,,soika"

Slovenska obchodna inspekcia v druhom polroku 2003 vykonala kontrolnu akciu vo vyse tristo z celkoveho poctu asi osemsto cerpacich stanic na uzemi Slovenska. Vyplyva z nej, ze az 25 percent benzinu a 33 percent letnej nafty nacerpanych na slovenskych cerpacich staniciach nevyhovuje pozadovanym normam.
Podla vyjadrenia ustrednej riaditelky SOI Nadezdy Machutovej, pomer nevyhovujucich pohonnych latok je na cerpacich staniciach znamych znaciek rovnaky ako na malych ,,benzinkach".

(tt)

Samosprava protestuje

Zdruzenie miest a obci Slovenska kritizuje nedodrzanie terminov na stanovenie normativov na ziaka a odsuvanie splatenia lanskeho dlhu statu (300 milionov korun) na prevadzku skol. Ako poznamenal predseda ZMOSu Michal Sykora, z okresov preslo na krajske skolske urady 712 pracovnikov, co asi pri 2400 obciach znamena na jedneho pracovnika uradu kontrolu necelej tri a pol obce. ZMOS poukazuje aj na dalsie nedostatky v systeme reformy a presune dalsich uloh na samospravu, ked napriklad pri zruseni okresnych uradov obce ziskali novu kompetenciu pri vydavani predbeznych opatreni v obcianskopravnych problemoch, rozsirili sa ich ulohy pri danovom konani a zmeny nastali aj v spravnom konani.

(hn)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT