8. JUL  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Den stromu v C. Balogu

V sobotu 19. jula sa v areali amfiteatra vo Vydrovskej doline v Ciernom Balogu uskutocni 2. rocnik akcie Den stromu, v ramci ktorej slavnostne otvoria prvu etapu naucneho chodnika lesnickeho skanzenu. Organizatori na toto podujatie pozvali predstavitelov ministerstva podohospodarstva, ministerstva zivotneho prostredia a Lesov SR, s. p. V bohatom kulturnom programe vystupi Ladislav Chudik, herci Divadla J. G. Tajovskeho zo Zvolena, s ktorymi sem v scenke ,,zavita" aj historicka osobnost, vyznamny lesohospodar Jozef Dekret Matejovie. Okrem folklornych suborov zo Slovenska a Chorvatska a sokoliarov navstevnici uvidia mnohe atrakcie. Sucastou Dna stromu bude aj diskusne forum Lesnicky hyde park a krst knihy o Dobrocskom pralese.

(r)

Peter Bercik vystavuje

Znamy brezniansky fotograf Peter Bercik v juli a v auguste absolvuje ,,maraton" vystav. Zacina 11. jula v Detve spolocnou vystavou niekolkych autorov s nazvom Odeti do krasy. Od 14. jula do 31. augusta mozeme vyber jeho fotografii obdivovat v Horehronskom muzeu, ktore vystavu pripravilo pri prilezitosti zivotneho jubilea tohto fotografa ludovej kultury regionu. Na jej vernisazi predstavia aj kalendar na rok 2004: Folklor vo fotografii Petra Bercika. Druheho augusta vystavuje v Liptovskej Teplicke, ktoru casto navstevoval aj fenomen svetovej fotografie Dr. Martin Martincek. Bercikove Navraty do Teplicky priblizia tamojsi folklorny festival a zivot v tejto dedine. Hontianska parada vo fotografii Petra Bercika - takyto nazov dali jeho expozicii v Hrusove, kde fotografie z festivalu doplnia ilustracne folklorne zabery. To vsak este ani zdaleka nie je vsetko, koncom roka totiz vyber toho najlepsieho z tychto vystav patdesiatnika P. Bercika spristupnia v Narodnom osvetovom centre v Bratislave.

(r)

Tibor Gilla v zivom vysielani

Banskobystricke studio Slovenskeho rozhlasu kazdu stredu vysiela pre dochodcov relaciu, ktoru uvadza znama herecka Ida Rapaicova. Druheho jula sem pozvali predsedu Okresnej organizacie Jednoty dochodcov v Brezne a podpredsedu krajskej organizacie Tibora Gillu. Posluchacom priblizil druhy rocnik okresnej prehliadky spevackych skupin v Bacuchu, treti rocnik okresneho turistickeho zrazu dochodcov i krajsky zraz turistov v Ruzinej pri Lucenci a zaroven pozval na krajsku prehliadku spevackych skupin, ktora bude vo Zvolene pravdepodobne v septembri. Hovorili aj o clenskej zakladni v okrese a v kraji, T. Gilla sa zmienil o problematike dochodcov - samotarov. Vyzval ich, aby sa nezatvarali doma a navstivili ich kluby a akcie, ktore neorganizuju len pre clenov JDS.

(r)

Predavat ci nepredavat ?

Vazeni spoluobcania, okrem usporaduvania pravidelnych tlacovych konferencii po kazdom zastupitelstve, citim potrebu vas i touto formou informovat o tom, co a ako riesime, spolocne s poslancami, na rokovaniach mestskeho zastupitelstva. Dnes to bude otazka predaja niektorych nehnutelnosti z majetku mesta, v buducom cisle budem reagovat na dalsie aktualne otazky tak, aby ste poznali i moj nazor, ale neskresleny (upraveny) ako sa to stalo v niektorych mediach.
Poslanci mestskeho zastupitelstva na svojom zasadani dna 4. aprila schvalili predaj alebo prenajom mestskeho hotela Dumbier. Neskor na zasadani mestskeho zastupitelstva dna 28. aprila odsuhlasili zoznam dalsich budov urcenych na predaj.
Medzi obcanmi nasho mesta sa vedie diskusia, diskusia (mnohokrat podliehajuca emociam) o tom, ci predavat, alebo nepredavat majetok mesta? Ci sme na tom az tak zle? Ci musime predavat? Co viedlo primatora predlozit takyto navrh a co viedlo mestske zastupitelstvo schvalit ho?
Pokial odpoviem na tieto otazky, chcem vam oznamit, ze mestske zastupitelstvo schvalilo aj zoznam, ktory sme nazvali Register investicnych akcii. Tento register obsahuje 62 akcii, a je to zoznam vsetkych investicii, ktore je potrebne a ucelne realizovat v meste pre zlepsenie a skvalitnenie nasho zivota. Pre ilustraciu vymenujem len niekolko: dostavba a stavebne upravy zimneho stadiona v Brezne, rekonstrukcia verejnych socialnych zariadeni, prestahovanie autobusoveho nastupista, vystavba vodojemu Podkorenova, vystavba domu smutku alebo krematoria, rozsirenie mestskeho rozhlasu, vystavba najomnych bytov na sidlisku Mazornikovo, sprevadzkovanie osady Hlavina, oprava chodnikov a ciest, vystavba mostu na Mliekarenskej a Budovatelskej ulici ...
Akcii vela, vsetko je potrebne, no krytie investicnymi zdrojmi chyba. V beznom roku sme schopni drobnymi predajmi ziskat do kapitaloveho rozpoctu 5 az 7 milionov korun. Pri celkovom objeme registrovanych investicnych akcii za niekolko sto milionov korun, by nam ich realizacia trvala niekolko desiatok rokov. A to v registri este nie su investicie do budov, ktore presli do majetku mesta s kompetenciami v skolstve. Tam predpokladame, ze ich bude i nadalej financovat stat.
Niektore investicne akcie, ako napriklad vystavba krematoria s cintorinom sa daju realizovat bud samostatne ako investicia mesta alebo ako spolocny podnik mesta a dalsieho spoluinvestora (je tu taka ponuka). V kazdom pripade ide o navratnu investiciu. Moj nazor je, ze na taketo investicie, ktore sa postupne “samo zaplatia”, je vyhodne zobrat si uver z banky. A banky nam ho radi poskytnu.
No v registri su aj investicie ako zimny stadion alebo opravy miestnych komunikacii ci vystavba najomnych bytov a pod., ktore i podla poslancov treba realizovat, ale ich navratnost je dlhodoba alebo ziadna. Co s takymi stavbami? Nestavat? Nestavat napr. mosty na Budovatelskej a Mliekarenskej ulici, ked vieme, ake problemy tu mame pri povodniach? Nestavat byty ked mame 1100 ziadatelov ?
Na krytie takychto investicnych zamerov je len malo pravdepodobne, ze by sme ziskali uver z bank. Ak by sme ho aj ziskali, jeho splacanie v suvislosti so sucasnym uverovym zatazenim mesta by bolo viac ako problematicke Ak teda chceme realizovat aj tieto investicie, musime ziskat peniaze inak. Napriklad aj predajom niektorych budov a ineho majetku mesta. Ano, je tu aj dalsia moznost, zvysit miestne dane a poplatky, no to i ja povazujem za krajnu moznost. Samozrejme, ze sa budeme snazit na spolufinancovanie takychto akcii ziskat prostriedky zo statnych i nestatnych fondov a grandov.
Teda na otazku ci predavat alebo nepredavat by si kazdy z citatelov mal odpovedat sam. Moj nazor je predat. Predat, ale nie za kazdu cenu a len tolko, kolko budeme potrebovat. Predat, ale len tie, ktore dnes prinasaju do rozpoctu mesta minimalny prijem, ci ziadny prijem (i take mame), ba dokonca, na ktore viac vynakladame, ako z nich ziskavame.
Prikladom je predaj arealu Banisko. Dnes nevyuzivany objekt, teda nulovy prijem do rozpoctu. Znalec ohodnotil tuto nehnutelnost na 9,8 milionov korun. Ponuky zaujemcov o kupu nepresiahli 2,8 milionov korun. Podla mna malo za taku lukrativnu nehnutelnost. Aj mestske zastupitelstvo, ktore rozhoduje o predaji kazdej nehnutelnosti, to zhodnotilo ako nedostatocnu ponuku, Banisko sme nepredali a stanovili sme si minimalnu cenu (5,5 milionov korun), za ktoru ho predame, ak sa najde vhodny zaujemca.
Za predaj niektoreho majetku hovori aj to, ze takto ziskane prostriedky musime, ale aj chceme vlozit do dalsich nasich nehnutelnosti a tym ich zhodnotit. Teda hodnota majetku mesta sa vyrazne neznizi, prinajmensom sa zachova. Nehnutelnosti, do ktorych dnes mesto nemoze vzhladom na svoj rozpocet investovat, tak dostanu noveho majitela, ktory sa o ne bude starat, bude ich udrziavat a bude do nich investovat. Ved je viac ako pravdepodobne, ze bude chciet, aby sa mu investovane peniaze co najskor vratili. Sucasne mesto ziska prostriedky na zveladenie svojho majetku. Budeme mat mozno menej nehnutelnosti, ale mestske budovy nebudu pomaly chatrat a vypadat najhorsie v meste.
Vsetky predaje budeme realizovat cez verejnu ponuku na vyvesnych tabuliach mestskeho uradu, v miestnych, regionalnych i celoslovenskych novinach tak, aby sa mohol prihlasit co najvacsi pocet potencialnych kupcov. Ponuky budeme vyhodnocovat komisionalne, predlozime ich na vyjadrenie mestskej rade a komisiam pri mestskom zastupitelstve, a ako som uz spominal, v konecnom dosledku o predaji rozhodne mestske zastupitelstvo.
Na zaver chcem citatelov (opat) vyzvat. Ak mate zaujem, pridte na mestsky urad a informujte sa bud priamo u mna alebo u zodpovednych pracovnikov. Informujte sa u poslancov v jednotlivych volebnych obvodoch. Neverte famam a klebetam. Zucastnite sa na zasadaniach mestskeho zastupitelstva, kde o kazdom predaji verejne rokujeme.

Ing. Jaroslav Demian, primator mesta


h0327g.jpg (15738 bytes)

h0327f.jpg (19565 bytes)

Podtatranska dedinka Vychodna uplynule vikendove dni zila folklorom. V miestnom amfiteatri sa konal 49. rocnik najvacsieho folklorneho festivalu na Slovensku, kde medzi 1500 ucinkujucimi a 60 folklornymi subormi a skupinami tradicnej hudby a tanca Horehronie reprezentovali skupiny Kycera z Cierneho Balogu (vlavo) a Telgart z Telgartu (vpravo).

Snimky: Peter Bercik


wpe1.jpg (3104 bytes)Zabudli na zatvaracie hodiny

O tretej v noci 19. juna hliadka zistila porusenie zatvaracich hodin a rusenie nocneho kludu v Biliard klube na namesti. Priestupok vyriesili zavretim podniku a blokovou pokutou. Podobne telefonicke hlasenie prevzali o polnoci 20. juna. A tak opat ,,robili poriadky", tentoraz v hostinci Pod zelenym stromom, kde vyhravala hudba.

Pili za bieleho dna

Popoludni 20. juna skupinka pozostavajuca z dvoch muzov a jednej zeny popijala na lavicke na Hronskej ulici neuvedomujuc si, ze tym porusuju vseobecne zavazne nariadenie mesta o verejnom poriadku. Mozno, ze A. H., E. F. a E. E. z Brezna blokova pokuta poucila.

Blokove pokuty za kradeze

v obchodoch dlhoprstych neminuli ani v tomto obdobi: 20. juna o siedmej vecer L. C. z Raztoky v Bille, ktory tam ukradol tovar za 49,90; 22. juna o osmej rano R. Z. z Brezna v potravinach Satel na Mazornikove s lupom za 74,80; 23. juna o pol druhej L. D. z Brezna v Real Markete na Mazornikove s ,,nakupom" za 195,90; 24. juna o pol deviatej A. H. z Brezna v Bille, ktora zabudla zaplatit 125,50; 25. juna o pol deviatej rano M. Z. z Nemeckej 54,90 a v ten isty den popoludni v Dome textilu na namesti, kde M. R. z B. Bystrice ukradol tricka za 2525 korun.

Zabudli ho na parkovisku

Desat minut pred tretou popoludni 23. juna na parkovisku na Ulici CSA postaval strateny chlapcek. Privolana hliadka zistila, ze Jozko ma styri roky a je z Piesku. Auto Policajneho zboru chlapca zaviezlo domov k zabudlivym rodicom.

Bezohladni

Na hlasnu vravu a smiech pred vchodom do cinziaka na Ulici Frana Krala sa o tristvrte na jedenast v noci 23. juna stazovali poriadkumilovni ludia. Rusitelov nocneho kludu - B. S., J. P., D. K. a L. K. z Brezna - utisil az prichod hliadky a pridelena blokova pokuta.

Traja na jedneho

Dvadsiateho siedmeho juna o 23.48 hodine hliadka vystartovala na Ulicu 9. maja, odkial hlasili rusenie nocneho kludu. V sucinnosti s policajtmi z obvodneho oddelenia PZ zistili, ze do bytu na 6. poschodi neopravnene vnikli traja mladistvi z Brezna a napadli jeho majitela.

Az ked vytriezvie ...

Desat minut pred druhou v noci 30. juna hliadka na autobusovej zastavke na namesti spozorovala muza prevracajuceho kontajnery. Ked ho vyzvali, aby sa preukazal, nemal sa cim. Po predvedeni na mestsku policiu zistili, ze nespratnikom je M. R. z Brezna. Pripad je v stadiu objasnovania, pretoze jeho akter bol velmi opity.

Co tam robil?

Po informacii, ze na Malinovskeho ulici podomovi obchodnici predavaju paplony, hliadka tam 1. jula o stvrt na styri popoludni vyrazila. Vo vchode nadabili na I. B. z Filakova, ktory vsak tvrdil, ze prisiel na navstevu rodiny. Podozriveho muza sa potom ujal Policajny zbor.

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT