6. MAJ  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Primator a poslanci v Meudone

V dnoch 1. az 4. maja primator Brezna Ing. Jaroslav Demian a poslanci mestskeho zastupitelstva Mgr. Maria Sajgalikova a Marian Kvackaj navstivili Francuzsko. Pobyt delegacie zacal privitanim na letisku Charlesa de Gaulle a po ubytovani sa stretli so svojimi partnermi na veceri v hoteli Mercure. V piatok ich prijal primator Meudonu a potom si pozreli mesto. Popoludni sa na terase observatoria zucastnili na ceremonii pri prilezitosti 84. vyrocia tragickej smrti M. R. Stefanika. V sobotu boli ucastnikmi inauguracie znamky M. R. Stefanika za pritomnosti velvyslankyne Slovenskej republiky vo Francuzsku. Popoludni si s cestnym obcanom mesta Brezna Danielom Compagnonom pozreli Pariz. Viac informacii z tejto navstevy prinesieme v buducom cisle.

(r)

Dalsia vystava Jaroslava Surinu

V piatok 2. maja pod zastitou Alliance Francaise v Statnej opere v Banskej Bystrici slavnostne otvorili vystavu fotografii Jaroslava Surinu s nazvom ... a este raz prezit Provence, ktora potrva do konca maja. Na vernisazi vystavy konanej v ramci Europskych dni kultury sa zucastnilo mnoho predstavitelov verejneho i kulturneho zivota, medzi nimi prezident Alliance Francaise Tomas Marton a jej riaditel Robert Masciocchi.

(js)

Ocenili biatlonistov

Na sklonku aprila vedenie Slovenskeho zvazu biatlonu v Banskej Bystrici na zaverecnej bodke za sezonou 2002/2003 pestrou skalou odmien od dakovneho listu po olympijske vyznamenania ocenilo najlepsich biatlonistov. Martina Halinarova spolu s kolegynami zo stafety Sonou Mihokovou, Annou Murinovou a Marcelou Pavkovcekovou z ruk predsedu SOV Frantiska Chmelara prevzala bronzove olympijske kruhy a za tohtorocny titul kralovnej biatlonovej stopy dostala 95 000 korun a zajazd podla vlastneho vyberu v hodnote 15 000 korun. Dalsie ocenenia prevzali - strieborne olympijske kruhy: byvaly prezident SZB Benjamin Leitner, najpopularnejsi biatlonisti roka: Sona Mihokova (30 000 korun) a Marek Matiasko (25 000 ), najvacsi vykonnostny skok: Pavol Hurajt, cenu fair play: clen KB Cierny Balog Marek Giertl, dakovne listy: Marek Matiasko, Pavol Novak a Peter Reguly, juniori Dusan Simocko, Matej Kazar, kadeti Jana Gerekova a Michal Capko a treneri Juraj Sanitra, Milan Gaspercik a Dusan Simocko st.

(sm)

wpe1.jpg (3104 bytes) Dvakrat ,,poplach”

Sestnast minut po desiatej predpoludnim 18. aprila signalizacne zariadenie avizovalo narusenie objektu kvetinarstva na namesti. Hliadka zistila, ze dvere su otvorene, a tak zavolali kontaktnu osobu a Policajny zbor. Pretoze neznamy pachatel vykradol registracnu pokladnicu, vysetrovania tohto trestneho cinu sa ujal Policajny zbor. Na druhy den desat minut po jedenastej vecer vystartovali do klenotnictva na Ulici CSA, kde zabezpecovali objekt az do prichodu Policajneho zboru, ktory pripad prevzal.

Kradnu ako straky

Blokove pokuty uz zaplatili, alebo to este len caka dlhoprstych, ktorych zaevidovali mestski policajti: Na prave poludnie 19. aprila v obchodnom dome Jednota kradla D. G. z Brezna, ktora ma na rovasi tovar za 179,20 koruny. Na druhy den rano tu prichytili Z. C. z Brezna, ktora zabudla zaplatit za nakup v hodnote 84,10 koruny. M. K. z Brezna 24. aprila o deviatej vecer v Bille nezaplatil za ,,drobnosti” v sume 22,90 koruny. Skodnu v tomto supermarkete mali aj 25. aprila o pol siedmej vecer, kde s lupom za 808,90 a 657,40 zadrzali Ciernobalocanov N. B. a S. E. a o dve hodiny B. B. (264,80) a V. B. (119,90), tiez z C. Balogu.

 

Bitkari v Labuzniku a v Televizore

Pomoc policie v Labuzniku potrebovali 20. aprila nadranom, kde hliadku privolali telefonicky o 2. hodine a 48. minute. Bitku, ktora sa tam strhla, ,,riesili” v spolupraci s Policajnym zborom. Proti bitkarom spolocne zakrocili aj v ten isty den o pol deviatej vecer v pohostinstve Televizor. Ked dorazili na miesto, hliadka PZ uz ,,vyprevadzala” troch podozrivych, ktorych odviezli na vypocutie.

Vreckarka v galanterii

V predajni s galanternym tovarom TIMO zlodejku prave vo chvili, ked chcela z kabelky vytiahnut penazenku, zbadala jej majitelka. Odohralo sa to 23. aprila popoludni a neuspesnu vreckarku M. S. z Bulharska predviedli na Policajny zbor.

Styria nespratnici

Pat minut pred siestou rano 27. aprila prevzali informaciu, ze styria mladenci na Svermovej ulici vyvracaju dopravne znacky a smetne kose. Nespratnikov v sucinnosti s policajnou hliadkou zadrzali a prevzal ich Policajny zbor.

Upratali na Rurach

Uz vlani mestska policia a vedenie specialnej zakladnej skoly zacali organizovat peknu a uzitocnu akciu - upratovanie v doline Rury. Aj 28. aprila o jedenastej hodine sa tu zisli, aby dolinu vycistili od smeti, ktore potom odviezlo vozidlo technickych sluzieb.

Znecistovatelka

Pred pol siestou podvecer 28. aprila vystartovali na Kiepku, aby preverili oznam o znecistovani sukromneho majetku. Domovy odpad tam totiz vyviezla L. B., ktora sa priznala. Jej skutok bude mat este dohru.

Kto ma pravdu?

Pat minut pred polnocou 29. aprila pri obchodnom dome hliadku oslovil B. M. Tvrdil, ze ho v Gill klube napadol muz a vybil mu zub, co mu potvrdil aj svedok. Vybrali sa do klubu, kde pri stole s dvoma spolocnikmi sedel udajny utocnik M. K. z Cierneho Balogu. Ten ale obvinenie poprel, v com ho podporili aj jeho spolusediaci. Co sa tam stalo, vysetruje Policajny zbor.

(mp)

Obce a mesto ozili pracovnou aktivitou

Mozno ste v priebehu aprila postrehli culy pracovny ruch v okrese Brezno i v samotnom meste. Je dosledkom novych opatreni v oblasti aktivnej politiky zamestnanosti, na ktorej participuju formou partnerstva obce a urad prace. Viac nam o tomto programe porozpravala veduca oddelenia sprostredkovatelsko-poradenskych sluzieb Narodneho uradu prace - Okresneho uradu prace v Brezne Mgr. Eva Lukacova:
Program udrziavania pracovnych navykov evidovanych nezamestnanych obcanov vykonavanim mensich obecnych sluzieb organizovanych obcou z hladiska ucelu mal pomoct obcanom ,,obnovit, alebo udrzat” pracovne navyky, ktore u mnohych z nich vplyvom najma dlhodobej nezamestnanosti zoslabli. Na strane druhej, aj samotnym obciam pomaha aktivita vlastnych obcanov (ktora je vlastne ich povinnostou v zmysle § 3 ods. 3, pism. a) zakona c. 612/2002 Z. z. o obecnom zriadeni) pri realizacii cinnosti urcenych na zlepsenie zivota, zivotneho prostredia, ekonomickych a socialnych podmienok obyvatelov obce, v zaujme ktorej sa vykonavaju. Mensie obecne sluzby vykonavane v prospech obce nemaju charakter zamestnania v zmysle Zakonnika prace, a teda za ich vykonavanie nepatri obcanovi mzda, resp. odmena za vykonanu pracu. Urad prace odvadza obciam financne prostriedky vynalozene na urazove poistenie vo vyske maximalne 150 korun/1 pracovna cinnost v prospech obce. V pripade odmietnutia, resp. neucasti na tychto aktivitach caka obcanov sankcia, ktorou je vyradenie z evidencie nezamestnanych na sest mesiacov pre nespolupracu na programe.

Jarne upratovanie popri Hrone

h0318c.jpg (18202 bytes)Je tu cas, ked sa prebudza jar, castejsie pocut svitorenie vtacikov a priroda je coraz viac zelensia. Je prirodzene, ze clovek ma rad prirodu, tesi sa z nej a ochranuje ju. Mozno rychlostou zivota, mozno starostami alebo nam vlastnou davkou letargie k tomu, co nie je nase vlastne zaciname zabudat na potrebu chranit prirodu. Je tiez prirodzene, ze sa najdu ludia, ktori chcu zabudlivost a neporiadnost druhych napravit. Asi toto si povedali clenovia strany SMER v Brezne a rozhodli sa konat. Po rozhovore s pracovnikmi Povodia Hrona sa zisli v poslednu aprilovu sobotu rano pri malej zeleznicnej stanici. Za tri hodiny naplnili dvadsat modrych plastikovych vriec vsakovakym odpadom, ktory patri do smetnych kosov. Bolo ich osem a vycistili usek od malej stanice po Baldovsky most popri Hrone, zeleznici i ceste. Ciastocne tak pomohli prirode i nam. Ake jednoduche a prirodzene.

(ab)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT