29. APRIL  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Ochotnicke divadlo v Polomke ma svojich pokracovatelov

Zaslu slavu a uspechy ochotnickeho divadla v Polomke sa snazili oprasit nadsenci divadla, ktori spojili svoj elan a talent. Vytvorili ochotnicky divadelny subor a nastudovali hru Jozefa Gregora Tajovskeho Zensky zakon, ktorej slavnostna premiera sa uskutocnila v sobotu 26. aprila. Tremu a obavy rychlo zahnal potlesk domacich priaznivcov a cele predstavenie sa nieslo vo velmi prijemnej a uvolnenej atmosfere. Starsi ochotnici s pychou sledovali vykony svojich nasledovnikov a neubranili sa slze dojatia, ze zasiate semienko padlo na urodnu podu a ochotnicke divadlo v Polomke ma svojich pokracovatelov. Za cely kolektiv, ktory divakom priniesol nadherny umelecky zazitok, podakovanie z ruk starostu obce Ing. Jana Lihana prijala reziserka Marta Pisarova.

(dd)

Predprvomajova

V dnoch 25. az 27. aprila sa v priestoroch stanice Ciernohronskej zeleznice v Ciernom Balogu uskutocnila predprvomajova vikendova brigada, na ktorej sa zucastnilo asi tridsat dobrovolnych brigadnikov. Ako nas informovala Maria Srolova z Vydry, podielali sa na udrzbe vozoveho parku, kde odstranovali stare natery, malovali vagony, umyvali na nich okna a rekonstruovali vozne. Okrem toho upravili priestory stanice, poupratovali v muzeu, poumyvali okna, vycistili peron a vyviezli srot. Profesionalni pracovnici Ciernohronskej zeleznice, Vydry a mladi dobrovolnici z celeho Slovenska i Ceskej republiky urobili vsetko pre to, aby 1. maja, kedy otvaraju sezonu, mohli privitat prvych navstevnikov v krajsich priestoroch.

(ms)

Vyhodnotili krnohove preteky

Sobota 26. aprila urobila bodku za tohtorocnymi krnohovymi pretekmi. V areali benusskej fary sa totiz konalo vyhodnotenie 2. rocnika Velkej ceny Horehronia v krnohovych pretekoch. Zislo sa tu okolo osemdesiat pretekarov, ktorych privital miestny farar Dusan Horvat, tiez pretekar. V dobrej a druznej zabave odmenili prve tri miesta v muzskej a v zenskej kategorii. Medzi muzmi bezkonkurencne prve tri miesta obsadili posadky zo STRESu Zvolen. Aj prve miesto v zenskej kategorii obsadili Zvolencanky pred jazdkynami z Jakuba a z Benusa.

(pb)

M. R. Stefanik na znamke

Stvrteho maja si pripomenieme 84. vyrocie tragickej smrti velikana slovenskych dejin - Milana Rastislava Stefanika. Dej jeho zivota sa zacal odvijat 21. jula 1880 v evanjelickej fare na Kosariskach, aby za necelych styridsat rokov precestoval pol sveta. Stefanik bol mimoriadnym clovekom. Bol vedcom, hvezdarom, vynalezcom, cestovatelom, diplomatom a prvym Slovakom generalom. Bol to aj prvy Slovak, ktoreho poznala Europa a svet. Velmi sa tesil na navrat do vlasti, domov. Svoj narod a rodnu zem vsak uz neobjal zivy. Po pade lietadla pri Vajnoroch nedaleko Bratislavy tragicky zahynul. Svoj vecny sen sniva v mohyle na Bradle.
Francuzsko sa stalo druhou vlastou M. R. Stefanika a prave v areali Meudonskeho observatoria, kde posobil, sa od roku 1999 vypina kopia jeho sochy z breznianskeho namestia. Filatelistov urcite potesi informacia, ze spravy post Slovenska a Francuzska sa rozhodli vydat spolocnu znamku M. R. Stefanika. Na oficialnej inauguracii tejto znamky 4. maja v Parizi sa zucastni aj delegacia mesta Brezna na cele s primatorom Ing. Jaroslavom Demianom.

(r)

h0317e.jpg (16548 bytes) h0317f.jpg (15113 bytes)

V posledne piatkove aprilove popoludnie breznianske namestie ozilo velkym dychovym koncertom, v ktorom ucinkovali Dychovy orchester mesta Halberstadt z Nemecka pod taktovkou Thila Eulenburga, Dychovy orchester Zeleziarni Podbrezova vedeny Pavlom Machajdikom a tanecna mazoretkova skupina Miroslava Prochazku z Podbrezovej.

Snimky: Stefan Vozar

Podpisali zmluvu o zriadeni Spolocneho obecneho uradu v Brezne

V priebehu minuleho tyzdna skoncilo podpisovanie poslednych zmluvnych stran o zriadeni Spolocneho obecneho uradu v Brezne. Primator Brezna a starostovia Bystrej, Cierneho Balogu, Dolnej Lehoty, Drabska, Hronca, Jasenia, Lomu nad Rimavicou, Michalovej, Myta pod Dumbierom, Nemeckej, Osrblia, Podbrezovej, Pohronskej Polhory, Predajnej, Sihly, Valaskej, Raztoky a Sumiaca tak podporili spolocny urad na vykonavanie vybranych cinnosti v suvislosti s prechodom niektorych posobnosti z organov statnej spravy na obce a vyssie uzemne celky.
Sidlo spolocneho obecneho uradu je uz od 1. aprila v Mestskom urade v Brezne. Statutarnym organom v pracovnopravnych vztahoch zamestnancov a v majetkopravnych vztahoch tykajucich sa spolocneho uradu je primator Brezna. Urad bude riadit povereny pracovnik, ktory za svoju cinnost bude zodpovedat primatorovi.
Spolocny obecny urad posobi na useku vykonu statnej spravy vo veciach stavebneho konania a opatrovatelskej sluzby.

(r)

Lucia Soralova a Zblizka tour 2003

V sobotu 3. maja v breznianskom Bombura klube vystupuje Lucia Soralova v ramci svojej velkej koncertnej snury. Medzi jej prve podiove skusenosti patrilo ucinkovanie v Lucnici, potom vystriedala hlavne ulohy v muzikaloch Vlasy (Hair) v Prahe, Dracula a Krysar. Momentalne ucinkuje na Novej scene v Bratislave v muzikali Hamlet a v Prahe v divadle Ta Fantastika alternuje Luciu Bilu a Baru Basikovu v muzikali Johanka z Arku. Podielala sa na nahravani albumov Roba Grigorova, Vasa Patejdla, skupiny Elan a muzikalu Kral David. Na konzervatoriu J. Jezka v Prahe studuje spev. V decembri 2000 bola hostkou na druhom uspesnom londynskom koncerte skupiny Elan, kde zaspievala piesne Prsi, Alma mater a Saty z filmoveho muzikalu Neberte nam princeznu. V roku 2001 sa so svojou skupinou zucastnila ako predkapela na slovensko-ceskom turne skupiny Elan. Od roku 2001 je zaradena do Grand prix radio - prestiznej sutaze o najoblubenejsieho interpreta. Vlani vydala svoj prvy album pod nazvom Zblizka, ktory pokrstil Dano Barta. V oktobri sa s muzikalom Johanka z Arku zucastnila na znamom muzikalovom festivale v anglickom Cardiffe.
Na adresu sucasnej velkej koncertnej snury L. Soralova povedala: ,,Je trochu vacsia ako tie predchadzajuce. Ide asi o dvadsat koncertov, ktore uz neodohrame iba v kluboch, ale aj v kulturnych domoch. Repertoar sme zostavili z mojej tvorby a niekolkych prevzatych veci od Nerezu a inych oblubencov."

(pv)

V prvom stvrtroku az dve vrazdy

Od 1. januara do 31. marca tohto roka v okrese Brezno zaznamenali 299 trestnych cinov, z ktorych 174 objasnili. V porovnani s lanskym rokom je to mierny narast trestnej cinnosti o sedemnast pripadov a mierny pokles objasnenia o patnast. Ako nas informovala hovorkyna Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne npor. Mgr. Dana Kmetova, v prvom stvrtroku nasilna trestna cinnost bola nizsia takmer o 50 percent (82 v roku 2002 a 44 v roku 2003), a to najma v pripadoch umyselneho ublizenia na zdravi.
Kym vlani nedoslo k ziadnej vrazde, v tomto roku tento trestny cin spachali dvakrat. V prvom pripade v Zavadke nad Hronom, kde matka surovo odhodila novorodenca na smetisko. Dievcatko zomrelo na nasledky neposkytnutia prvej pomoci po porode, pretoze vykrvacalo a bolo podchladene, na skladke lezalo dlhych osem az desat hodin. ,,Mozem vsak konstatovat, ze okruh podozrivych sa zuzil a kriminalna policia v Brezne nadalej intenzivne pracuje na tomto pripade s cielom objasnit ho", zdoraznila D. Kmetova. Druha vrazda sa stala v Pohorelej, kde brat zastrelil brata, ku ktorej hovorkyna uviedla: ,,Muz bol na mieste mrtvy, nepomohla mu ani Rychla zdravotna pomoc, ktoru privolali na miesto. Ludsky zivot sa neda nahradit nicim a clovek si to uvedomuje neskoro."
Mravnostna kriminalita narastla o dva pripady (vlani v prvom stvrtroku nebol ziadny takyto trestny cin), mierne vzrastla majetkova a ekonomicka kriminalita. Pri majetkovej sa vyskytlo viac kradezi vlamanim. Paradoxne mierne sa znizil pocet vykradnutych chat, motorovych vozidiel a suciastok z nich. Kradeze v bytoch su porovnatelne s predchadzajucim rokom. Na ekonomickej trestnej cinnosti (vlani z 22 objasnili 19 a v tomto stvrtroku z 37 objasnili 27) sa podielala sprenevera a podvod. Kriminalisti vyriesili takmer vsetky pripady sprenevery, jeden je neobjasneny, ale podla slov D. Kmetovej je realny predpoklad jeho vyriesenia.
Pri 153 dopravnych nehodach v prvom stvrtroku vyhasli dva ludske zivoty, dve osoby boli tazko zranene a patnast vyviazlo s lahkymi poraneniami. Hmotne skody vycislili na 6 094 700 korun. Pri tychto nehodach najcastejsie uradovali porusenie zakladnych povinnosti, sposob a rychlost jazdy. V tejto suvislosti D. Kmetova skonstatovala: ,,V porovnani s predchadzajucim stvrtrokom doslo k narastu dopravnej nehodovosti. Je len na nas samotnych, ako sa na ceste budeme spravat. Teraz s prichadzajucou jarou sa na cestach objavuju aj tzv. sviatocni vodici, ktori cez zimne obdobie vozidla odstavuju, a coraz castejsie aj cyklisti, ale i chodci. Preto nepodcenujme svoje schopnosti a budme skutocne tolerantni."

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT