11. MAREC  2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Chripkova epidemia zachvatila cele Slovensko. Chripka a jej podobne ochorenia najviac postihli skolopovinne deti. V niektorych skolach ostali poloprazdne triedy, preto museli vyhlasit chripkove prazdniny. Chripke sme venovali aj nasu anketu. Kedze chori ostali doma v posteli, v uliciach mesta sme zastavovali tych, ktori ochoreniu odolavaju a vyzvedali, ako sa im to dari:


S anketovym mikrofonom


o chripkovej epidemii

Katarina Kubaliakova, dochodkyna, Brezno:

- V mojom okoli, ani v nasej rodine nemame chripku. Jeme vela vitaminov, uprednostnujeme cerstve ovocie a zeleninu, co ine mozete?

Emilia Nadudvariova, dochodkyna, Brezno:

- Proti chripke sa branime predovsetkym konzumaciou vitaminov, kazdy den mame zeleninu, ovocie a rozhodne bylinkove caje. Nepijeme nic sumive, na mna velmi zle vplyvaju bublinky, nemozem pit nic studene. Okrem toho uprednostnujeme kazdodenne prechadzky. A chvalabohu nikto z rodiny nie je chory. Stalo sa mi uz sice, ze som chripku ,,chytila" v nemocnici, ked som vdychla do seba chripkovy virus.

Marian Rafaj, kontrolor Valaska:

- Momentalne nastastie nie sme chori, aj ked svagrina uz chripku odlezala. Chranime sa zeleninou, ovocim a sem-tam este dokupime nejake vitaminy.

Magdalena Mikloskova, domaca, Zavadka nad Hronom:

- Chripku u nas zatial nemal nikto, viac-menej nas trapi unava. Jeme hlavne vela vitaminov, zeleninu, ovocie, rozne salaty a dolezity je aj pobyt na cerstvom vzduchu. To je asi vsetko. Syn je gymnazista, v ich skole maju chripkovu epidemiu, dcerka chodi do zakladnej skoly, tam epidemia nebola. Prezili sme to v pohode.

Anna Duburova, chemicka - operatorka, Pohorela:

- Dcerky chodia do siedmej a do stvrtej triedy, obidve uz boli mierne prechladnute, polezali si doma, ale chripka to nastastie nebola. Aj ja som momentalne nachladnuta, ale nemam teplotu. Asi pomahaju vitaminy, celaskon a obcas si kupime aj nieco drahsie.

Peter Bosela, stolar, Helpa:

- Chripke odolavame vitaminmi, kupujeme pomarance, citrony, casto vetrame miestnosti a pohybujeme sa po cerstvom vzduchu.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Prechadzka zimnou prirodou

Bliziaca sa jar vylakala dochodcov z Bacucha do prirody. Prveho marca sa zislo dvadsatstyri clenov ZO-JDS pred klubom, odkial sa vydali do zatial este zasnezenej Bacusskej doliny. Cestou obdivovali vytvory pani Zimy – pekne ladove vodopady na bacusskom potoku a zasnezene svahy. Neporusenu snehovu pokryvku miestami prerusovali stopy lesnej zveri. V druznej besede cesta rychlo ubiehala a v jej cieli si rozlozili ohen, na ktorom si opekali slaninku. Spestrenim bola hra Mateja Kana na heligonke, pri ktorej si zaspievali krasne slovenske pesnicky. Kedze nalada bola vyborna, trasu zvladli vsetci bez problemov, dohodli sa, ze podobnu akciu zorganizuju aj do prebudzajucej sa jarnej prirody.

Mgr. Zuzana Piliarova

Tri otazky SAD

Vseobecne plati, ze o obrubniky a prijazdove cesty k objektom by sa mali starat majitelia a spravcovia prilahlych nehnutelnosti. Zda sa vsak, ze v Brezne to neplati ani len teoreticky.
Rada by som vedela stanovisko SAD k zastavkam autobusov, ktore su dlhodobo ako miniklziska (vid napr. Ulicu CSA – zastavka pri obchode “Televizor” v oboch smeroch). Ozaj tu kazdemu na nicom nezalezi, alebo sa caka, kedy slniecko vykona pracu za zodpovednych?
Dovolte este postreh: SAD nas vozi v predpotopnych autobusoch, potahy na sedadlach su v mnohych krasne zakonzervovane spinou.
Na otazku – kolko stoji cestovny listok do... – sa soferi velmi cuduju, ze sa moze vobec niekto take nieco pytat. Mam navrh. Aby neboli soferi obtazovani “zbytocnymi otazkami”, nech su v autobusoch viditelne umiestnene cenniky.

(ml)

Stanovisko SAD BBDS, a. s., zavod Brezno

SAD nie je majitelom autobusovych zastavok. Pozemky, na ktorom sa nachadzaju (aj s pristreskom), su majetkom obci. Cize na Ulici CSA v okoli nastupneho ostrovceka by udrzbu mali zabezpecovat Technicke sluzby Brezno. Prijazdova cesta I/66 patri Slovenskej sprave ciest, ktora vykonava aj udrzbu.
V nasom zavode je priemerny vek autobusu v primestskej doprave 13,5 roka, co ma vplyv na zvysenu prasnost interieru. Potahy su pravidelne chemicky cistene. Velakrat sa vsak stane, ze su poskodene cestujucimi (dorezane) a nestacime ich vymienat. Aj napriek tomuto sprisnime kontrolu na cistotu autobusov, hlavne pri odchode z objektu SAD.
Pri kazdej uprave cestovneho su vsetky autobusy vybavene cennikom. Chybajuce budu doplnene. Vodici su povinni cestujucim poskytovat informacie, na co su upozornovani na vyrobnych poradach.

FASIANGOVE PELE – MELE
III. maskarny bal v Predajnej
V nasej obci sa uz pomaly stava dobrym zvykom, ze v obdobi medzi sviatkami Troch kralov a Popolcovou stredou niekolko nadsencov kulturnej komisie pod vedenim Bozeny Sulkovej a pod zastitou starostky obce Ing. Tatiany Contofalskej pripravuju baly. V tomto roku uz v poradi III. maskarny bal, ktory sa konal 21. februara.
Bal sa zacal, bal sa skoncil, a tak ho mozno aj charakterizovat. Pri vynikajucom menu, dobrej hudbe, vtipnych i smiesnych maskach a velmi bohatej tombole (35 hodnotnych cien) velmi sprijemnil hostom posedenie. Ze bol taky, aky bol, vraj vynikajuci, za to patri vdaka vsetkym, ktori sa na jeho priprave podielali a hlavne sponzorom, ktori boli velmi stedri. Ale podakovanie patri aj milym hostom, ktori pomohli svojim spravanim vytvorit vynikajucu atmosferu.

Anna Mikloskova

Fasiangovy vecierok

Uz sa fasiang krati, uz sa nenavrati... To boli uvodne slova deti z Odborneho ucilista z Valaskej na fasiangovom vecierku v utorok 25. februara v Domove dochodcov v Hronci. Deti prisli medzi obyvatelov v maskach, aby navodili pravu fasiangovu atmosferu. Spokojnost vladla na obidvoch stranach. Sladkou odmenou pre vsetkych boli pampusiky s penou.

(aj)

Fasiangy na lade

Za krasneho slnecneho pocasia sa na zimnom stadione 26. februara v case fasiangov deti zo Zakladnej skoly na Pionierskej 4 v Brezne premenili na rozne jezibaby, zvieratka, kovbojov a ine pekne masky. Za ucasti pracovnikov Prvej stavebnej sporitelne v Brezne, okresnej riaditelky Emilie Semenakovej, oblastnej veducej Marie Hubertovej, zastupcu casopisu Doma a maskota Bobrika ucitelky odovzdali odmeny najkrajsim maskam a sladkosti vsetkym detom. Karneval na lade sa vydaril. Prispela k tomu dobra nalada, radost deti z pohybu a dobry pocit nas vsetkych z vydarenej akcie, ktoru sme pripravili pre deti na zaver tyzdna pred jarnymi prazdninami.

Eva Andreuttiova

1. fasiangovy karneval v Helpe

Prvu marcovu nedelu Sportovy klub – kolektiv pracovnikov lyziarskeho vleku v spolupraci s obecnym uradom pripravili pre obyvatelov Helpy fasiangovy karneval. Den plny hier, sutazi a prekvapeni odstartoval folklorny subor Priehyba prezleceny v maskach. Sprievodom obcou na konskom zaprahu pozyvali spevom a hudbou obyvatelov obce na lyziarsky vlek na Dolinkach, kde sa podujatie uskutocnilo.
Deti z materskej a zakladnej skoly, mladez, ba aj dospeli vyobliekani za strigy, certov, vodnikov, princezny, rozpravkove postavy a rozlicne zvierata na vleku sutazili v netradicnych disciplinach – zjazd na vreci plnom slamy, krnohach, loparikoch, sankach a lyziach. Vsetci si mohli zasutazit v disciplinach – plieskanie bicom a pretahovanie lanom. Ti, ktorym sa sutazit nechcelo, mohli vyuzit na vybornu lyzovacku lyziarsky vlek, ktory premaval zadarmo, pre ostatnych boli pripravene kone so sanami, na ktorych sa mohli povozit po okoli. Odvaznejsi sa mohli ponosit na koni.
Vsetky masky si odniesli sladku odmenu a ti najlepsi aj hodnotne ocenenia. Najmladsou ucastnickou karnevalu bola sedemmesacna Bibianka, ktora bola prezlecena za princeznu. Organizatorom sa teda 1. fasiangovy karneval vydaril a uz pripravuju plany na druhy rocnik.

(mk)

Tvaricky ziarili

Napriek chripkovym prazdninam sa podujatie nasho OZ ELLIS uskutocnilo v stanovenom, dlho naplanovanom termine – v piatok 28. februara.
Opat sme mohli vyuzit priestory skolskej jedalne na Pionierskej 2, vyzdobenej mnozstvom lampionov, stuziek, balonov a veselych kresieb – ved islo o karneval. Od klasickeho sa lisil snad tym, ze sme si masky vyrabali priamo na mieste. Aby sa deti rychlejsie adaptovali do prostredia a mnozstva ludi, hned na uvod vystupili so svojim pasmom veselych basniciek a pesniciek deti zo ZOS v Brezne pod vedenim uciteliek Mgr. Henriety Kuvikovej, Anny Fabikovej a Ivety Baranovej. Na “zamaskovanie” sme mali jednu hodinu. Z vykresov, prstovych farieb, satiek, lepidla, specialnych licidiel a samozrejme s pomocou sikovnych ruk vznikli zaujimave, vesele dielka: tiger, pirat, nocna obloha, duha, upir, mala carodejnica, lucne kvety. Dokonca aj stary otec jednej z ucastnicok sa dal zlakat a za par minut bol z neho mysiak, alebo osemmesacny Andrejko ako lienka.
Styri druzstva potom sutazili v “zaludnych” disciplinach hod papierom a slamkou, fukanie na vzdialenost lahuckym pierkom ci loptickou. Ani vyhodnotenie najkrajsej masky nebolo lahke, preto sa porota rozhodla odmenit vsetkych zucastnenych. Na zaver nam zaspievali mladi zo skupiny Tensing, ktori pravidelne spestruju nas program. Mohli sme maskrtit na vybornych pampusikoch, pudingoch, zuvackach, sojovom mlieku a caji, za co srdecne dakujeme sponzorom. Zdrave deti si posantili, nasim postihnutym ziarili tvaricky radostou a my dospelaci sme sa mohli aspon na chvilu preniest do bezstarostneho rozpravkoveho sveta. Podujatie sa uskutocnilo vdaka podpore Europskeho spolocenstva.

Zdenka Meskova,
clenka vyboru OZ ELLIS

Skautsky karneval

Mozno ani neviete, ale 22. februar je oficialnym dnom skautiek. Tak aj nasi clenovia skautskeho zboru sa rozhodli, ze tento vyznamny den pre skautky musime nejakym sposobom poriadne oslavit... A kedze bol cas fasiangov, cize roznych plesov, zabav, karnevalov, rozhodli sme sa aj my, ze si spravime karneval. A tak zacala narocna priprava masiek a zaroven sme my skauti pripravovali darcek pre nase sestry skautky. Samozrejme, ze rucne vyrobeny... A tak nastal dlhoocakavany den D (22. februar), hodina H (10.00) na mieste M (Magic klub). Na karnevale sa zucastnili vyznamne osobnosti, ako Samson s Dalilou, Indianka Ohnivy kvet, dievcata v kroji, styria chlapi s velkymi hlavami, jeden pirat s teroristom, nechybala ani navsteva z Ameriky az po velke, makke, hnede ... cudo. Nechybala ani hviezda hudobneho neba Shakira... Po slavnostnom vyhlaseni vysledkov a odovzdani daru nastali sutaze, kde sme si mohli zmerat sily a svoje vedomosti. Nechybala ani sutaz skautov proti svojim rodicom v skladani stanov, kde im deti ukazali, ako sa rozklada stan (za tri a pol minuty!) a zasluzene zvitazili. Pre vsetkych bolo pripravene obcerstvenie a dobra muzika. A ani sme sa nenazdali a bol tu koniec zabavy. Uz teraz sa tesime na april, kedy je den skautov....
Ak by si mal aj ty chut spoznat zivot v skautingu – zucastnit sa na roznych vyletoch do prirody, zahrat sa rozne hry, dozvediet sa mnoho zaujimaveho, ale i naucit sa prezit v prirode, tak nevahaj a prid, radi ta uvitame medzi nami.
Stretavame sa kazdu stredu o 16.00 (chlapci) a piatok o 16.30 (dievcata) v skautskej klubovni, ktora sa nachadza na namesti gen. M. R. Stefanika 3 (vo dvore medzi predajnou Eurotel a Metalmarket). Blizsie informacie: 102.skautsky zbor Huga Bomburu, Brezenska 2, Brezno, mobil: 0905 830814

Rafael Ambos,
zastupca skautskeho zboru

Ciertaz a Priechodan priblizili tradicie

Pozvanie folklornej skupiny Ciertaz 4. marca prijala aj folklorna skupina Priechodan z Priechodu. Spolocnym vystupenim v Kulturnom dome v Nemeckej predviedli pocetnemu a vdacnemu publiku ludove piesne a zvykoslovie fasiangoveho obdobia, typicke pre obce stredneho Pohronia. Nechybalo fasiangovanie pastierov a pochovavanie basy. Uderom polnoci sa fasiangovnici rozisli, respektujuc zaciatok postu. Ctitelia tradicii a milovnici folkloru boli urcite spokojni.

(ml)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT