4. JUN  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Koncert cimbalovej hudby

Preplnena sala Zakladnej umeleckej skoly v Brezne v stredu 29. maja sledovala koncert cimbalovej hudby venovany piatemu vyrociu vzniku Fakulty muzickych umeni Akademie umeni v Banskej Bystrici a zalozenia Slovenskej cimbalovej asociacie. V medzinarodnom obsadeni (Madarsko, Moldavsko, Libanon, Japonsko, Slovensko) sa predstavili studenti Akademie umeni v Banskej Bystrici pod vedenim solistky Madarskeho rozhlasu, clenky Madarskej statnej opery, docentky Viktorie Herencsar, ktora na tejto skole vyucuje. Ako darcek k narodeninam svojej akademii venovali seriu koncertov v B. Bystrici, vo Zvolene, v Hronseku a ich ponuku prijalo aj Brezno.

Vyhodnotili ,,Prestan a vyhraj"

V stredu 29. maja v Statnom zdravotnom ustave v Banskej Bystrici vyhodnotili sutaz Quit and Win Prestan a vyhraj 2002. Cielom tohto medzinarodneho programu s pozitivnou motivaciou vo forme deviatich cien je vyzvat ludi, aby prestali fajcit. V tomto roku sa sa do akcie zapojilo 626 pravidelnych fajciarov z celeho Slovenska, okres Brezno mal zastupenie 42 ucastnikov. Prvu cenu - rekreacny pobyt za 10 000 korun podla vlastneho vyberu - vyhral Milos Lahky z V. Krtisa a postupuje do europskej a celosvetovej sutaze. Z nasho okresu sa stastie usmialo na Pavla Bullu z Brezna, ktory ziskal druhu cenu - sportove nacinie ,,bezec". Na vyhercov vsak este caka objektivizacia nefajcenia vysetrenim mocu a vydychovaneho vzduchu.

Polovnici snemovali

V poslednu majovu sobotu sa clenovia Okresnej organizacie Slovenskeho polovnickeho zvazu Brezno stretli v mestskom hoteli Dumbier na okresnom sneme. Delegati zo sestnastich polovnickych zdruzeni okresu medzi sebou privitali hosti zastupujucich statnu spravu, odbor polnohospodarstva a lesneho hospodarstva okresneho uradu, odstepne lesne zavody Cierny Balog, Benus, Mestske lesy Brezno a z ustredneho vyboru Slovenskeho polovnickeho zvazu predsedu legislativnej komisie Vlastimila Holika. Zhodnotili vysledky prace v uplynulom obdobi a schvalili hlavne smery cinnosti, ktore doplnia o ulohy vytycene 8. snemom Slovenskeho polovnickeho zvazu. Do funkcie predsedu okresnej organizacie SPZ znova zvolili Mirka Oberhausera a do funkcie tajomnika opat Dusana Brozmana.

Oprava

V minulom vydani Horehronia v clanku Z rokovania zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja sme uviedli nespravny udaj. Na rekonstrukciu hradneho arealu Matejov dom v B. Bystrici v roku 2002 stat vyclenil 1 050 000 korun a nie1 000 050 korun.

Co zistila ,,soika"

V 19. az 21. tyzdni inspektori Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj kontrolovali aj v Breznianskom okrese. V potravinach Mix v Benusi, ktore patria Horehronskemu spotrebnemu druzstvu v Brezne, im v nakupe uctovanom za 78 korun predali udenu slaninu v hodnote 10,60 koruny po datume spotreby, okrem toho nedodrzali hmotnost cibule, cim doslo k poskodeniu spotrebitela o tridsat halierov. Zistili aj dalsie nedostatky, pri styroch vyrobkoch (bryndza, praskovy cukor, dva druhy chleba) chybali informacie o cene a zastavili predaj jedneho druhu tovaru v hodnote 131,90 koruny, ktory bol po lehote spotreby. V breznianskej predajni vypoctovej techniky DV com pozastavili desat druhov tovaru v hodnote 14 653 korun, slo o naplne do tlaciarne po datume spotreby. Okrem toho dlzkove meradlo nebolo opatrene uradnym overenim.
V tomto obdobi v kraji prekontrolovali 163 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 80 kontrolnych nakupov. Zaznamenali v nich 32 predrazeni, co predstavuje 40 percent a miera (vyska predrazenia na sto korun k predrazenym nakupom) korunu dvadsat halierov. Pri kontrole kvality v 79 prevadzkach zastavili 524 druhov vyrobkov v celkovej hodnote 2 580 036 korun. V strnastich prevadzkovych jednotkach chybalo 69 cenoviek, v piatich styri vahy, styri zavazia a jedno meradlo mali neplatne uradne overenie. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 91 blokovych pokut v hodnote 78 500 korun a spisali 15 oznameni o zacati spravneho konania, na zaklade ktorych budu ulozene postihy podla ustanoveni platnych zakonov.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT