PODBREZOVAN   3/2005

STRANA 5

logo ZP a.s.

STRANA

0

1 2 3 4 5 6

Prakticke rady


<<<

Ak chcete ist na liecenie

musite vediet, ze...

...podla novej upravy navrh na liecenie moze vypisat len opravneny odborny lekar specializovanej ambulancie alebo ustavnej starostlivosti? Navrh splnajuci kriteria uvedene v indikacnom zozname doruci pacient osobne alebo postou pobocke zdravotnej poistovne, kde je zaregistrovany podla trvaleho bydliska. Revizny lekar pobocky navrh posudi a rozhodne o jeho schvaleni alebo zamietnuti, zaroven podla stupna indikacie urci aj sposob uhrady “A” alebo “B”. Jeho rozhodnutie, pre objektivnost, este overi veduci zdravotneho odboru zdravotnej poistovne. Platnost navrhu na kupelnu starostlivost je jeden rok od datumu vystavenia.

Kupelnu liecbu navrhuje:

Za vypisanie kupelneho poukazu sa neplati, uhrada je zo zdravotnej poistovne?

Onkologicke choroby – klinicky onkolog.
Choroby obehovej sustavy – internista, kardiolog, kardiochirurg.
Choroby traviaceho ustrojenstva – gastroeenterolog, internista, chirurg, infektolog.
Choroby z poruchy latkovej vymenya zliaz – internista, pneumolog, imunolog, alergolog.
Nervove choroby – neurolog, rehabilitacny lekar, internista, neurochirurg.
Choroby pohyboveho ustrojenstva – reumatolog, rehabilitacny lekar, ortoped, chirurg.
Choroby obliciek – internista, urolog, nefrolog, chirurg.
Dusevne choroby – psychiater.
Kozne choroby – kozny lekar, alergolog, plasticky chirurg.
Zenske choroby – gynekolog.
Choroby z povolania – klinika pracovneho lekarstva.

Co zaplati pacient:

    • pri diagnozach skupiny A – 50 Sk/den,
    • pri diagnozach skupiny B – stravu a ubytovanie
    • pri diagnozach skupiny C liecbu alebo jej cast, stravu a ubytovanie.

Poplatky platia pre standardne ubytovanie a sluzby. Za nadstandard si pacient priplaca. Ak si pacient plati vsetko sam, kupele si moze sam aj vybrat. Dopravu do kupelov si plati pacient.

 


<<<

Pre zamestnancov aj

MRAZENA STRAVA Z AUTOMATU

Prve informacie o zavadzani elektronickeho stravovacieho systemu prinasali zmiesane pocity. Predovsetkym to bol strach z niecoho noveho. Co ak to nezvlademe? Druha faza priniesla poznanie, ze to ani take tazke nie je a dnes pri sledovani chodu kantin nadobudame pocit, ze spokojnost vladne na obidvoch stranach. Vsetko ide ako po masle, obsluha je pruznejsia a ludia nie su nervozni. A nesporne sa vyriesil dlhorocny problem – stravnici uz pouzivaju antikorove pribory a poskytovatelia stravovacich sluzieb uz nemaju starosti s inventarom.

zelp0503c.jpg (18952 bytes)Je pochopitelne, ze sa v zariadeniach ZP GASTRO servisu nestravuju vsetci zamestnanci. Na druhej strane, aj oni maju moznost vyuzivat pozicku, ktoru poskytuje zamestnavatel kazdemu stravnikovi na vydaje v kantinach. Zuctovanie sa uskutocnuje az v nasledujucom mesiaci. ZP GASTRO servis preto od decembra minuleho roka ponuka vsetkym moznost nakupu mrazenej stravy. V kantine si zamestnanec vyzdvihne zeton, prostrednictvom ktoreho nakupuje v automate. V sucasnosti je instalovany automat na vydaj mrazenej stravy v kantine noveho zavodu, ktory ponuka moznost vyberu zo styroch druhov jedal, ktorych zarucna doba pouzitia je dvanast mesiacov. Ci pribudnu aj dalsie, zavisi od zaujmu. Treba vsak pripomenut, ze mrazenu stravu, ktoru zamestnanec dostane za tu istu sumu, akoby jedol v kantine, si moze v tejto cene kupit len do vysky poctu odpracovanych dni v mesiaci (25 jedal za mesiac je maximum). Z uvedeneho vyplyva, ze ak napr. ma v tom case dovolenku, pripadne je praceneschopny ci z ineho dovodu nepracuje, nema narok na stravu v hodnote 30 korun.

Svoje pripomienky volajte na odkazovu sluzbu 1569, pripadne do redakcie 2711 alebo 2714.

O.K.

zp_kuchl_tr.gif (4601 bytes) zp_gastro_tr.gif (12780 bytes)

zp_kuchp_tr.gif (4578 bytes)

Jedalny listok 14. - 20. februar 2005 Jedalny listok 21. – 27. februar 2005
 

Pondelok 14.2.

I. - II. - III. zmena

Polievka: borsc s masom, pecivo
Svieckova hovadzia pecienka, knedla
Kurac. rezen na srbsky sposob, tarhona, salat
Zvolenske udene maso s fazulou, chlieb
Francuzsky salat sampinonovy, pecivo
Zapekane zemiaky s porom
Moravske kolace, kakao

 

Utorok 15.2.

I. - II. - III. zmena

Polievka: zeleninova domaca, pecivo
Brav. rezen na rasci, zeleninova ryza, salat
Pec. kuracie stehno s kapustou, zemiaky
Pecena ryba s hol. omackou, zemiaky
Ryzovy salat s tuniakom
Dusena zelenina, volske oko
Rezance s orechmi

 

Streda 16.2.

I. – II. - III. zmena

Polievka: goralska, pecivo
Udene vypr. maso v cest., zem. kasa, salat
Bravcovy gulas, cestovina
Kluzska kapusta
Strukovinovy salat miesany
Pec. kur. stehno s tofu plnkou, obloha
Tvarohove knedle so slivkov. naplnou

 

Stvrtok 17.2.

I. - II. - III. zmena

Polievka: francuzska, pecivo
Hovadzie dusene, parad. omacka, knedla
Morcaci rezen plneny nivou, ryza, salat
Vareny karfiol, koprov. omacka, zemiaky
Lahodkovy salat, pecivo
Spaldove halusky s tvarohom, zakysanka
Makovy zavin s jablkami, kakao

 

Piatok 18.2.

I. - II. - III. zmena

Polievka: gulasova, pecivo
Vyprazane kuracie stehno, zemiaky, kompot
Kopaniciarske hovadzie file, tarhona, salat
Brokolicova pizza
Salat zeleninovy s jogurtom
Hrach. kasa, opek. tofu, volske oko, uhorka
Buchty na pare s lekvarom, kak. posypka, kakao

 

Sobota 19.2.

Polievka: fazulova so salamou, pecivo
Sikulsky bravcovy rezen, knedla

 

Nedela 20.2.

Polievka: zemiakova s hubami, pecivo
Kuracie stehno na zelenine, ryza, salat

 

Pondelok 21.2.

I. - II. - III. zmena

Polievka: kapustova s ud. masom, pecivo
Sedliacka brav. pecienka, kapusta, knedla
Kuraci rezen na hubach, ryza, salat
Rolnicke zemiaky, uhorka
Brokolicovy salat so sparglou
Francuzsky fazulkovy nakyp
Tvarohovy nakyp s ceresnami

 

Utorok 22.2.

I. - II. - III. zmena

Polievka: zemiakova s koprom, pecivo
Vyprazany brav. rezen, zemiaky, salat
Hyd. sote na azijsky sposob, tarhona, salat
Fliacky s kapustou
Horehronsky syrovy salat, pecivo
Svajciarske sojove zemiaky, uhorka
Sisky s dzemom, kakao

 

Streda 23.2.

I. - II. - III. zmena

Polievka: hov. vyvar s cestovinou, pecivo
Cevabcici s cibulkou, zemiaky, salat
Pecene kuracie stehno, ryza, salat
Zemiakove placky, zakysanka
Zelotofu, pecivo
Kuracie prsia na hubach s jogurtom, obloha
Hanacke kolace, kakao

 

Stvrtok 24.2.

I. - II. - III. zmena

Polievka: hrachova so salamou, pecivo
Madarsky gulas, knedla
Plneny podtatran. rezen, zel. ryza, salat
Sampinony na paprike, cestovina
Salat cestovinovy so zeleninou
Kelovy karbonatok, zemiaky, salat
Palacinky s dzemom a cokoladou

 

Piatok 25.2.

I. - II. - III. zmena

Polievka: rolnicka, pecivo
Vypraz. syr, zemianky, tat. omacka
Bravcove stehno na smotane, cestovina
Spenat. listy s hubami, opekane zemiaky
Fazulovy salat so salamou a chrenom
Rybie file s korenovou zeleninou
Dukatove buchticky s vanilkovym kremom

 

Sobota 26.2.

Polievka: hrstkova, pecivo
Udene maso, zemiakovy salat

 

Nedela 27.2.

Polievka: frankfurtska, pecivo
Slovenska hov. rostenka, cestovina


<<<

PODBREZOVAN   3/2005

STRANA 5

logo ZP a.s.

STRANA

0

1 2 3 4 5 6