PODBREZOVAN   09/2003

STRANA 5

logo ZP a.s.

STRANA

0

1 2 3 4 5 6

Prakticke rady


<<<

 HOROSKOP       

 

horosa.jpg (12664 bytes)

kozorozec.gif (455 bytes)KOZOROZEC
22. 12. – 20. 1.

Zacinate byt trocha namysleni. Ste pohruzeni do seba, uzavreti pred pripomienkami i dobre mienenymi radami. Okolie ma co robit, aby sa dostalo do vasho povedomia. Nikto si nie je isty vasimi reakciami.

vodnar.gif (539 bytes)VODNAR
21. 1. – 20. 2.

V tychto tyzdnoch prezivate dusevnu krizu, ktora meni vas nahlad na zivot a svet okolo vas. Uz vam nevyhovuje stary zivotny styl a na novy ste si este celkom nezvykli. Tento rozharany a trochu nepohodlny stav vasho vedomia vsak coskoro pominie.

ryby.gif (480 bytes)RYBY
21. 2. – 20. 3.

Spociatku budete velmi prekvapeni rychlym zvratom celej doterajsej situacie. Dostanete sa do viru udalosti, ktore nebudete moct ovplyvnovat. V maji nebude nic vyzerat podla vasich predstav.

baran.gif (499 bytes)BARAN
21. 3. – 20. 4.

Nemozno tvrdit, ze nebudete so skutocnym stavom veci nakoniec spokojni. Postupne si totiz uvedomite, ake nerealne a v podstatne neuspokojive boli vase tuzby a sny. Radsej o nich nikomu nehovorte, aby ste nestratili doterajsiu uctu.

byk.gif (526 bytes)BYK
21. 4. – 20. 5.

Uvedomte si, ze laska je velmi dolezita. Sucasne vsak odmietate bojovat o kazdy usmev a drobne pozornosti, ktore by vam tento cit potvrdzovali. Zacina sa pre vas nova etapa - zrelej osobnosti, ktora vie ocenit tichu lasku bez slov a bez hrdinskych dokazov

blizenci.gif (509 bytes)BLIZENCI
21. 5. – 21 . 6.

Ak zijete v stabilnom vztahu, prave teraz zazije vas partner nieco, po com dlho tuzil a pritom sa vam nebude musiet nicim revansovat. Ak sa vsak sklamete, vasa velkodusnost sa rychlo strati.

.

rak.gif (1898 bytes)RAK
22. 6. – 22. 7
.

Beriete vsetko prilis vazne. Nemozete sa potom cudovat, ze vam nasledujuce dni prinesu mnozstvo sklamania a smutku. Ak budete nadalej takto pokracovat, coskoro vas prepadnu depresie alebo aspon podlahnete dusevnej rozkolisanosti.

lev.gif (487 bytes)LEV
23. 7. – 23. 8.

K svojej spokojnosti potrebujete prevratne uspechy. Nestaci vam obycajny slnecny den. Chcete vynikat, mat uspech a stastie za kazdu cenu. Takto vsak pridete aj o to malo, co by ste inak mohli hravo dosiahnut.

panna.gif (446 bytes)PANNA
24. 8. – 23. 9.

Ak sa aj v tomto mesiaci vyskytnu vo vasom vztahu nejake nezhody, nemusite byt z toho hned nestastni. Coskoro sa odhalia vase dobre umysly a hrdost i tuzba po zadostucineni si pridu na svoje.

vahy.gif (553 bytes)VAHY
24. 9. – 23. 10.

Partneri urcite olutuju svoje unahlene reakcie. Podla toho, v akom znameni sa narodili, moze prist dalsia etapa bud ako zjavne otvorene udobrovacia, alebo ako tajne priznanie ich viny, ktore sa skonci ustupkami, v ake ste uz nedufali.

skorpion.gif (558 bytes)SKORPION
24. 10. – 22. 11.

Ste trochu lahkomyselni. Toto obdobie je charakterizovane ubytkom vasho zmyslu pre zodpovednost a vaznost situacie. Narabate lahko a nezodpovedne nielen so svojimi vztahmi, ale i s peniazmi.

strelec.gif (544 bytes)STRELEC
23. 11. – 21. 12.

Nezatazujete sa starostami. Najhorsie na tom je, ze si to vlastne ani neuvedomujete. Nechcete si priznat, ze nad svojimi cinmi nerozmyslate. Naopak, povazujete svoje unahlene rozhodnutia za vynikajuci instinkt a riadenie osudu.


<<<

Zdravie mas len jedno

RIZIKA TYCHTO DNI

Na aktualne zdravotne otazky odpovedaju pracovnicky Statneho zdravotneho ustavu v Banskej Bystrici - MUDr. Maria Avdicova, veduca odboru epidemiologie a MUDr. Viera Morihladkova, veduca oddelenia infekcnych chorob:
* Na uvod, vratme sa aspon statisticky k chripkovej sezone, ktoru mame uz za sebou. Mnohi z nas si chripku odlezali aspon tyzden v posteli. Aka vlastne bola tohorocna zimna sezona vyskytu chripky?
- Na Slovensku chripka vyvrcholila v 9. a 10. kalendarnom tyzdni. Chorobnost v tychto tyzdnoch dosiahla 2568/100.000 obyvatelov. Nadpriemerny sezonny vyskyt bol zaznamenavany od 7. tyzdna a pretrvaval do 13. kalendarneho tyzdna. Ochorenie bolo sposobovane vsetkymi tromi typmi virusu chripky, ktore vsak boli obsiahnute aj v ockovacich latkach odporucenych pre tuto sezonu. To znamena, ze ten, kto bol ockovany, bol aj vysoko pravdepodobne proti chripke chraneny.
V Breznianskom okrese vrcholila chripka v 9. kalendarnom tyzdni, kedy bolo hlasenych celkom 2967 pripadov novych ochoreni, co predstavovala chorobnost az 4483/100.000 obyvatelov. Svojou chorobnostou okres Brezno znacne prevysil celoslovensky priemer. Najviac postihnutou vekovou skupinou boli deti skolskeho a predskolskeho veku, ochorenia neobchadzali vsak ani dospelych.

*Pred nami je leto. Ake rizika so sebou prinasa?
- Medzi rizika prenosnych ochoreni suvisiacich s letnym obdobim, do ktoreho mozeme zapocitat aj maj, zaradujeme salmonelozu, kliestovu encephalitidu a Lymesku borreliozu.

* Mozete blizsie specifikovat prve riziko?
- V letnom obdobi musime zvysit svoju opatrnost pri vybere potravin, ktore mozu byt faktorom prenosu mnohych infekcnych chorob, hlavne salmonelozy. Pritom treba pocitat s tym, ze v nespravne uschovanych potravinach pri teplote vyssej ako 4 – 8 stupnov C dochadza k mnozeniu mnohych mikroorganizmov, ktore mozu vyvolat chorobne procesy.
Ochorenie na salmonelozu sa prejavuje zvysenou teplotou, bolestami brucha, hnackami, u niektorych pacientov sa objavuju aj bolesti hlavy a zvracanie. Intenzita klinickych priznakov zavisi od mnozstva infekcnej davky, od zdravotneho stavu pacienta, imunity - od jeho kondicie. Najdramatickejsie moze ochorenie prebiehat u malych deti, starych ludi a u osob, ktore maju nejake zavazne choroby, ako su napr. metabolicke poruchy, ochorenia srdca, obliciek, vysoky krvny tlak, poruchy imunity a pod.
Inkubacny cas, cize cas od pozitia kontaminovanej potravy do doby objavenia sa prvych klinickych priznakov, je od niekolko hodin az do dvoch dni, takze pacient si nespravne vysvetluje, ze pred hodinou skonzumovana potravina moze byt pricinou jeho ochorenia. Samotne liecenie zavisi od charakteru ochorenia a klinickeho stavu pacienta, trva priemerne 2 - 3 dni, u niektorych pacientov aj dlhsie. Vazne, tazsie pripady si vyzaduju hospitalizaciu. Ide o pacientov, u ktorych sa prejavuju znamky dehydratacie.
Najcastejsim faktorom prenosu su primarne kontaminovane potraviny. Za najrizikovejsie potraviny sa povazuju najma vyrobky z vajec a potraviny, ktore sa tepelne nedostatocne upravuju, su to najma kremy, melanze do zakuskov, majoneza ale najma vajcia. Ani domace chovy nie su bezpecne, nie su veterinarne kontrolovane a tak aj ony mozu byt nakazene hlodavcami, ktore nakazu v prirode udrzuju. Dolezite je aj vhodne skladovanie vajec a vyrobkov z nich pri teplote 2 - 8 stupnov C.
K ochoreniam dochadza najcastejsie v letnych mesiacoch. Salmoneloza postihuje rovnako muzov aj zeny. Pri kazdom ochoreni dochadza k poskodeniu organizmu, preto by po prekonani ochorenia a vylieceni mal pacient aspon niekolko dni dodrziavat dietu - mal by konzumovat lahsie jedla zo zeleniny a pit dostatocne mnozstvo tekutin. Stravu, na ktoru je bezne zvyknuty, by mal do jedalneho listka zaradovat pomaly a postupne.
Prekonanie ochorenia neznamena, ze je clovek imunny. Imunita je kratkodoba. Clovek by sa nemal liecit sam a neuzivat lieky, ktore zvysili susedovi, ked sa liecil na podobne ochorenie. Kazdy chory by mal navstivit svojho lekara, u neho sa dozadovat laboratorneho vysetrenia a predpisu spravnych liekov.
Netreba zabudat, ze ochorenie sa siri aj tzv. fekalno - oralnou cestou (t.j. do organizmu sa dostane bakteria ustami a vylucuje sa najma stolicou). Preto dodrziavanie zasad osobnej hygieny je jednym z najdolezitejsich a najucinnejsich opatreni a ochrani nas nielen pred ochorenim na salmonelozu, ale aj pred mnohymi inymi chorobami, a to najma pred dyzenteriou, hnackami sposobenymi inymi mikroorganizmami a najma pred zltackou typu A.

v.k.


<<<

zp_kuchl_tr.gif (4601 bytes) zp_gastro_tr.gif (12780 bytes)

zp_kuchp_tr.gif (4578 bytes)

Jedalny listok od 12. - 18. maja 2003 Jedalny listok od 19. - 25. maja 2003
Pondelok 12.5.

I. - II. - III. zmena
Polievka: zeleninova s liatym cestom, chlieb
Bravcovy gulas segedinsky, knedla
Hovadzia rostenka ciganska, ryza, salat
Zapekane cestoviny s udenym masom, uhorka
Salat vitaminovy s jablkami
Porovy nakyp, salat
Buchty na pare s cokoladou, makova posypka, kakao

Utorok 13.5.

I - II. - III. zmena
Polievka: stupavska zabijackova, chlieb
Kuracie stehno na paprike, cestovina
Hovadzie maso namornicke, ryza, salat
Plneny kapustny list zeleninou a sampinonmi, zemiaky
Salat cestovinovy so zeleninou
Hovadzie varene so zeleninou, horcicova omacka
Sisky s dzemom, kakao

Streda 14.5.

I. - II. - III. zmena
Polievka: karfiolova, chlieb
Vyprazany bravcovy rezen, zemiakova kasa, kompot
Bravcovy perkelt, cestovina
Spagety s neapolskou omackou
Salat sosovicovy s horcicovou zalievkou, cerealne pecivo
Rizoto natural so zeleninou, salat
Tvarohovy nakyp s ceresnami

Stvrtok 15.5.

I. - II. - III. zmena
Polievka: sedliacka, chlieb
Hovadzi gulas madarsky, knedla
Bravcovy rezen prirodny, zeleninova ryza, salat
Rolnicke zemiaky, uhorka
Pikantny syrovy salat, cerealne pecivo
Zapekana brokolica s tofu, salat
Lievance s tvarohom

Piatok 16.5.

I. - II. - III. zmena
Polievka: slepacia, chlieb
Pecena krkovicka, kapusta, knedla
Hovadzia pecienka polovnicka, cestovina
Fazulovy privarok, volske oko, zemiaky)
Salat macedonsky s tofu
Pecene kuracie stehno, obloha
Langose s kecupom

Sobota 17.5.

Polievka: gulasova, chlieb
Hovadzi rezen polsky, ryza, salat

Nedela 18.5.

Polievka: furmanska, chlieb
Bravcove stehno bratislavske, cestovina

Pondelok 19.5.

I. - II. - III. zmena
Polievka: fazulkova kysla, chlieb
Vyprazany syr, zemiaky, tatarska omacka
Hydinove sote na paprike, cestovina
Fliacky s kapustou
Salat strukovinovy miesany
Kelovy karbonatok, zemiaky, salat
Orechovy zavin, kakao

Utorok 20.5.

I. - II. - III. zmena
Polievka: horacka, chlieb
Hovadzia pecienka svieckova, knedla
Bravcove maso na rasci, ryza, salat
Zemiakove placky, zakysanka
Salat francuzsky sampinonovy, cerealne pecivo
Kuracie prsia s brokolicou a mandlami
Dukatove buchticky s vanilkovym kremom

Streda 21.5.

I. - II. - III. zmena
Polievka: frankfurtska, chlieb
Vyprazany hydinovy rezen, zemiakova kasa, kompot
Hovadzie maso na koreni, slovenska ryza, salat
Kluzska kapusta
Salat srbsky
Ryzovy nakyp
Moravsky kolac, kakao

Stvrtok 22.5.

I. - II. - III. zmena
Polievka: hovadzia s pecienkovymi haluskami, chlieb
Bravcove stehno na smotane, knedla
Pecene kuracie stehno, ryza, salat
Vareny karfiol, koprova omacka, zemiaky
Syrove tajomstvo, cerealne pecivo
Opeceny tofu, hrachova kasa, volske oko, uhorka
Ceresnova bublanina, kakao

Piatok 23.5.

I. - II. - III. zmena
Polievka: hrstkova, chlieb
Vyprazany karbonatok, zemiakovy salat
Kuracie prsia na zelenine, ryza, salat
Pizza s udeninou
Salat bretonsky
Francuzsky fazulkovy nakyp
Zapekane palacinky s tvarohom

Sobota 24.5.

Polievka: paradajkova, chlieb
Hovadzia rostenka na slanine, tarhona

Nedela 25.5.

Polievka: kapustova, chlieb
Bravcovy rezen sikulsky, knedla


<

PODBREZOVAN   09/2003

STRANA 5

logo ZP a.s.

STRANA

0

1 2 3 4 5 6