Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria  
ROCNIK 7 CISLO 01 5. JANUAR 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Sviatok malych umeelcov

h9849b.jpg (19187 bytes)Slavnostnym koncertom a vystavou vytvarnych prac ziakov si v Kulturnom dome v Polomke 3. decembra pripomenuli 15. vyrocie zalozenia pobocky Zakladnej umeleckej skoly v Brezne. Zasluhu na jej zriadeni mal aj vtedajsi riaditel Ludovej skoly umenia v Brezne Ivan Zvarik a predseda Miestneho narodneho vyboru v Polomke Frantisek Durcenka. Zo zaciatku ziaci vytvorili jednu tiredu a ucitelia vyucovali hru na klaviri a spev v priestoroch zakladnej skoly. V roku 1992 pobocka dostala budovu - byvalu bytovku. V sucasnosti sedem ucitelov vyucuje styridsatpat deti v hudobnom odbore hru na husliach, klaviri a akordeone a tridsatpat ziakov vo vytvarnom odbore okrem tradicnych technik sa venuje aj ludovoumeleckej technike tkania. Podla slov riaditelky ZUS v Brezne Gabriely Pravotiakovej, aj ked sa obec snazi spolupracovat s pobockou, vychadza im v ustrety, zela si ziskat pre nu vhodnejsie priestory. Na Horehroni je vela nadanych deti, preto by si zasluzili, aby tu vznikla samostatna zakladna umelecka skola.

Daleko sa nedostal

Policajti Obvodneho oddelenia Policajneho zboru v Brezne zistili pachatela trestneho cinu pokusu kradeze vlamanim do objektu firmy ZP - Promax v Brezne. Tri minuty pred jedenastou hodinou vecer 27. novembra sa sem pokusil vlamat trindsatrocny K. J. z Brezna. Daleko sa vsak nedostal. Hned po tom, co poskodil signalizacne zariadenie za 7000 korun, ho zadrzali.

Komunalne volby´98

Uz 18. a 19. decembra pristupime k volebnym urnam, aby sme v komunalnych volbach odovzdali svoj hlas poslancom zastupitelstiev obecnych i mestskeho a aby sme si zvolili starostov obci a primatora mesta. Prave kandidatom na post primatora v Brezne sme vyclenili dvojstranu v tomto cisle, kde sme vsetkym piatim poskytli rovnaky priestor.

Prekvapeni zlodeji

Tridsatjedenrocny M. S. a o dvadsat rokov starsi T. R. sa 2. decembra vydali na lup do predajne Univerzal - ovocie a zelenina v Pohorelej. Do ruksaka a do vreca si naukladali rozne druhy potravin, alkoholu a cigariet asi za 5000 korun a podho von. Pred obchodom ich vsak desat minut po desiatej vsecer cakalo prekvapenie: pohorelski policajti. Okrem skody za ukradnuty tovar ide na ich vrub aj tisickorunova skoda za poskodene zariadenie firmy L&SZ Univerzal Nove Zamky.

Jedna otazka
tajomnicke pretekov Svetoveho pohara v biatlone Brezno - Osrblie Oline Hanesovej

Ako ste pripraveni na tieto preteky, ktore sa uskutocnia v dnoch od 15. do 20. decembra?

- V tychto dnoch vrcholia pripravy na prichod ucastnikov Svetoveho pohara. Pripravuje sa stadion, trate a vsetky technicke podmienky. Pripravene su ubytovacie zariadenia na prijatie ucastnikov z dvadsiatich siedmich statov sveta. Mozem povedat, ze dnes, ked mame presne tyzden do slavnostneho otvorenia podujatia, na ktore tymto pozyvame vsetkych obcanov Brezna a jeho okolia, je pre ucastnikov, funkcionarov a divakov pripravene Osrblie po vsetkych strankach. Zaujmom organizacneho vyboru je, aby spickovi biatlonisti z celeho sveta mali vybornu atmosferu, na ktoru su u nas zvyknuti. Preto organizacny vybor pre divakov zabezpecuje kyvadlovu dopravu z Brezna - Mazornikova cez Valasku do Osrblia a takisto z Podbrezovej do Osrblia. Rozpis kyvadlovej dopravy bude vyveseny na vsetkych zastavkach SAD. Dalsim ustretovym krokom organizacneho vyboru je, ze divaci, ktori sa rozhodnu prist do Osrblia svojimi autami, nebudu platit na parkoviskach pod Osrblim parkovne. O obcerstvenie a zabavu divakov je pocas podujatia postarane. Verime, ze aj v predvianocnom ruchu si obcania Horehronia najdu cas a pridu na ceremonialy v Brezne a na preteky do Osrblia povzbudit svetovych, ale predovsetkym nasich biatlonistov k co najlepsim vysledkom. Tesime sa dovidenia v Osrbli.

Tridsatrocna Slovenka

Druheho decembra uplynulo tridsat rokov od chvile, co na novej budove prevadzky Slovenky v Brezne na Brezenskej ulici slavnostne prestrihli pasku. Nie nahodou sa o Slovenke hovori ako o zenskej fabrike, ved vacsinu zamestnancov tvoria zeny. Zo zaciatku tu naslo pracu sto ludi a vyroba bola zamerana na spodnu bielizen pre deti a zeny. Postavenim novej haly v roku 1981 pribudla dalsia konfekcna hala, cim sa rozsirili aj socialne priestory. Sortiment vyroby sa zmenil, sije sa tu okrem spodnej bielizne aj vrchne osatenie. V sucasnosti prevadzka zamestnava stopatdesiatstyri pracovnikov. Podla slov veducej prevadzky Marty Sevcikovej pracovna napln by aj bola, len je nedostatok siciek. Je to skoda, ze zeny neprejavuju zaujem o tuto profesiu, hoci v nasom okrese je velka nezamestnanost.

Na podnet odborov pod vedenim Olgy Friedlovej sa pri prilezitosti 30. vyrocia zlozenia prevadzky na slavnostnom stretnuti v nedelu 6. decembra v hoteli Dumbier zisli pracovnici Slovenky, a. s. Banska Bystrica, prevadzka Brezno. Pozvanie prijal i primator Brezna Ing. Vladimir Fasko, zastupcovia akciovej spolocnosti z Banskej Bystrice i byvali pracovnici, ktori su uz na dochodku. Slavnostne chvile svojim programom spetrili clenovia detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo, ktorych uz dvadsat rokov uspesne vedie pracovnicka breznianskej Slovenky Angela Cernakova. Pritomni sa zabavali i pri zivej hudbe - do tanca im hrala ludova muzika Jozka Gasperana z Bravacova.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT