21. OKTOBER 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Spevokol Nadeje v Trencine

Krajska organizacia Jednoty dochodcov na Slovensku v Trencine usporiadala nedavno prehliadku amaterskych seniorskych spevokolov. Banskobystricky kraj tu s uspechom reprezentovali clenky spevokolu Nadeje zo Zavadky nad Hronom, kde zozali velky potlesk. Za uspesnu reprezentaciu patri podakovanie zenam, ktore obetuju svoj volny cas nacvicovaniu piesni a starostovi obce Jozefovi Sulejovi, ktory im vsemozne vychadza v ustrety.

Jesenne upratovanie

Na zaklade skusenosti z jarneho upratovania v mesiacoch april - maj ´98, kedy bolo pristavenych dovedna 83 velkoobjemovych kontajnerov a naklady s tym spojene dosiahli vysku 102 000 korun, prijala mestska rada 12. oktobra nasledovne podmienky: Technicke sluzby Brezno pristavia velkoobjemovy kontajner len na zaklade poziadavky poslanca, alebo zastupcu spravcu bytov. Tento je potom zodpovedny za riadne vyuzitie pristavneho kontajnera, tzn. ze obyvatelia do neho neumiestnia ziadny nebezpecny odpad (pneumatiky, autobaterie, svietidla, chladnicky, televizory, ... a pod. ), ale ho vyuziju na vycistenie verejneho priestranstva. V pripade porusenia tychto zasad, nebude na toto miesto v buducnosti pristavovany kontajner. Kontajnery nebudu pristavene k domom obyvatelov, ktori neplatia za odpad!!

Spomienka na Martina Razusa

Na pozvanie priatelov z Dolneho Srnia (kedysi filie Moravskeho Lieskoveho, kde posobil Martin Razus) sa v nedelu 18. oktobra cast evanjelickeho cirkoveho zboru z Brezna zucastnila oslav 110. vyrocia narodenia tohto knaza, spisovatela, verejneho cinitela. K slavnostnej atmosfere bohosluzieb prispel piesnami brezniansky spevokol, potom ucastnici polozili kytice kvetov k pamatnej tabuli Martina Razusa v Moravskom Lieskovom. Na oboch miestach bol hostom primator Brezna Vladimir Fasko.

Spomienke na Razusa bola v nedelu venovana aj kazen v breznianskom evanjelickom chrame.

(md)

Pre skor narodenych

V ramci Mesiaca ucty k starsim pripravil Obecny urad v Ciernom Balogu v nedelu 18. oktobra pre skor narodenych spoluobcanov nedelne popoludnie. K pritomnym sa prihovoril starosta obce a kulturny program pre nich pripravili deti z Materskej skoly v Ciernom Balogu a detsky folklorny subor Mala Kycera. Ako prejav ucty k starobe dostali ucastnici podujatia Kvet a malu pozornost.

Opytali sme sa za vas

zapisovatela mestskej volebnej komisie v Brezne, prednostu mestskeho uradu Ing. Jana Medveda:

o Co ma robit volic vo volebnej miestnosti?

- Po preukazani totoznosti a po zazname v zozname volicov dostane volic vo volebnej miestnosti od okrskovej volebnej komisie prazdnu obalku opatrenu odtlackom uradnej peciatky obce alebo mesta a odtlackom reliefnej peciatky (sucha pecat) okrskovej volebnej komisie a dva hlasovacie listky, a to hlasovaci listok pre volbu starostu obce, v meste primatora a hlasovaci listok pre volby poslancov obecneho, v meste mestskeho zastupitelstva.

Po prevzati obalky a hlasovacich listkov vstupi volic do priestoru urceneho na upravu hlasovacich listkov. Hlasovaci listok pre volby poslancov obecneho alebo mestskeho alebo miestneho zastupitelstva moze volic upravit dvojakym sposobom:

- bud zakruzkuje cislo politickej strany, politickeho hnutia alebo koalicie politickych stran a politickych hnuti, cim dava svoj hlas vsetkym kandidatom tychto subjektov,

- alebo zakruzkuje poradove cisla jednotlivych kandidatov politickych stran, politickych hnuti alebo koalicie politickych stran a politickych hnuti, alebo nezavisleho kandidata, avsak zakruzkovat moze najviac taky pocet kandidatov, aky ma byt v obci alebo v meste zvoleny, v pripade Brezna je to tridsattri kandidatov,

- hlasovat sucasne za politicke strany a za jednotlivych kandidatov nie je pripustne, ak sucet kandidatov takto volenych prevysuje pocet mandatov, t. j. v pripade Brezna tridsattri,

- v narodnostne zmiesanej obci moze zakruzkovat najviac taky pocet kandidatov, aky ma byt zvoleny pre jednotlive narodnosti. Netyka sa to sice Brezna, ale v okrese Brezno su obce, kde budu volit aj romskych kandidatov.

Na hlasovacom listku pre volbu starostu obce, primatora alebo starostu mestskej casti moze zakruzkovat poradove cislo jedneho kandidata. Volic hlasuje tak, ze po opusteni priestoru urceneho na upravu hlasovacich listkov vlozi obalku do volebnej schranky. Volicovi, ktory sa neodobral do tohto priestoru, komisia hlasovanie neumozni. Volic moze poziadat z dovodov hodnych osobitneho zretela o to, aby mohol hlasovat mimo volebnej miestnosti. V takom pripade okrskova volebna komisia vysle k volicovi dvoch svojich clenov s prenosnou volebnou schrankou, hlasovacimi listkami a obalkou. Volic hlasuje tak, aby sa dodrzala tajnost hlasovania. Volic, ktory nemoze sam upravit hlasovaci listok pre telesnu chybu alebo preto, ze nemoze citat alebo pisat, ma pravo vziat so sebou do priestoru urceneho na upravu hlasovacich listkov ineho volica, aby za neho hlasovaci listok podla jeho pokynov upravil a vlozil do obalky.

Co zistila "soika"

Pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v 41. tyzdni skontrolovali sedemdesiatdevat prevadzkovych jednotiek. Vykonali v nich sestdesiat nakupov, z ktorych bolo styridsatjeden predrazenych, co je 68,3 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov predstavuje 6,30 koruny.

Pre kvalitativne chyby, nedodrzanie doby spotreby a nesplnenie informacnych povinnosti inspektori v styridsiatich piatich prevadzkovych jednotkach pozastavili 259 druhov tovaru za 452 429 korun. V trinastich prevadzkovych jednotkach pri dvadsiatich troch druhoch zlikvidovali tovar nevhodny na konzum a suroviny nevhodne na pripravu v hodnote 4544 korun. Za nedostatky mensieho rozsahu na mieste ulozili sestdesiatdva blokovych pokut za 55 300 korun a za nedostatky vacsieho rozsahu spisali tridsatdva oznameni o zacati spravneho konania, o ktorych rozhodne riaditel inspektoratu.

V Breznianskom okrese v potravinach Horehronskeho spotrebneho druzstva Mix v Polomke na Kosarkach bol nakup za 41 korun predrazeny o korunu z dovodu nedodrzania hmotnosti pri predaji strojovej sunky.

(tm)
Sucastou Dni mesta Brezna bol aj pondelkovy krst knihy Brezno - mesto, ktore Ti poda ruku. Jej vydavatel - mesto Brezno - chcel, aby splnala viacere ciele. Ma sluzit obyvatelom mesta, ale aj jej navstevnikom. Publikacia, ktora vychadza nakladom 2500 kusov, na 96 stranach prostrednictvom 130 farebnych a 30 ciernobielych fotografii, obrazom i slovom poodhaluje bohatu historiu mesta, ale ma sa stat i svedkom casu pritomneho. Sprevadza navstevnikov po kulturnych pamiatkach mesta, pozyva ich na tradicne podujatia, oboznamuje s prirodnymi hodnotami a atraktivitami krajiny. Autorsky kolektiv tvorilo mnozstvo zanietenych ludi - historikov, etnografov, pracovnikov kultury, fotografov, vytvarnikov.

Snimka: Viktor Sajgalik

Co aky dobry host

Od 5. oktobra Myto pod Dumbierom pravidelne navstevuje zlodej v hnedom kozuchu. Ano, je to medved, ktory sarapati nielen v okrajovych zahradach, ale aj priamo v dedine. Pohybuje sa po miestnych komunikaciach, potok prekonava pohodlne po lavickach a po moste, branicky si otvara nedovolenym sposobom. Objavuje sa kazdy den o pol deviatej vecer, obera jablka, zerie zeleninu a nad ranom spokojny odide.

Co aky dobry host, za tri dni je ho dost! - povedali si v Myte a zacali konat. V pondelok 12. oktobra starosta Juraj Misani zvolal rokovanie s cielom riesit situaciu pravidelnych navstev hunateho maca. So zastupcami NAPANTu, Lesneho zavodu Cierny Balog, odboru polnohospodarstva a lesneho hospodarstva, odboru ochrany a tvorby zivotneho prostredia Okresneho uradu v Brezne a podnikoveho riaditelstva Stredoslovenskych lesov Banska Bystrica prijali opatrenia na odchytenie i mozny odstrel nespratnika.

Preco nesla voda?

Obyvatelia Mazornikova za uplynule dni boli dvakrat nemilo prekvapeni, ked z vodovodnych kohutikov prestala tiect voda. Sirili sa kadejake famy, preto sme poziadali o odpoved toho najpovolanejsieho - zastupcu veduceho Stredoslovenskych vodarni a kanalizacii, odstepny zavod 01 B. Bystrica, prevadzka vodovodov Brezno Juliusa Puchyho.

- Ano, mate pravdu, ze sidlisko Mazornikovo zostalo dvakrat bez vody. Musim povedat, ze aj nas velmi mrzi, ze nastala tato situacia, ked prichadzame do konfliktu s nasimi odberatelmi a nemozeme im zabezpecit dodavku pitnej vody. Pricinou prvej odstavky bola poveternostna situacia, ked po vydatnych dazdoch doslo k zosuvu pody a odtrhnutiu zvaru na zasobnom potrubi. Cize bola porucha, ktorej clovek tazko moze zabranit. O to viac ma mrzi druha odstavka, ktoru zavinila ludska zloba. Po anonymnom ozname v 41. tyzdni, ktorym sa anonym vyhrazal otravenim zdrojov pitnej vody, zabezpecujeme zvyseny dozor nad nami spravovanymi objektami. A prave v utorok 13. oktobra pri obhliadke objektu vodojemu Mazornikovo sme nasli poskodene uzatvaranie dveri a mozne vniknutie do objektu. Okamzite sme odstavili odber vody z objektu a iformovali prislusne institucie. Voda bola prehlasena za nepitnu, pokial odobrate vzorky nepreukazu jej neskodnost. Zasobovanie vody sme museli prevadzat cisternami. Pretoze vlastnime len jednu cisternu, ostatne tri museli byt zabezpecene prostrednictvom Podnikoveho riaditelstva B. Bystrica z inych zavodov. Dakujeme aj panovi Sajgalovi, ktory nam poskytol kadu s rybami, na odskusanie neskodnosti vody. Taktiez v B. Bystrici tim chemikov skumal odobrate vzorky a po zisteni neskodnosti nam prehlasili vodu za pitnu. Okamzite sme zacali pracovat na obnoveni dodavky vody a o 20. hodine uz vsetci odberatelia Mazornikova mali vodu.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT