30. SEPTEMBER 1998 Strana 9

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Do pohostinstva Puk v objekte zimneho stadiona v Brezne sa ktosi vlamal pod ruskom noci 17. septembra. V predajnych priestoroch ukradol flasu Fernetu, rozne druhy cigariet a cokolad, cim N. S. sposobil skodu asi za 5000 korun a mestskemu sportovemu klubu poskodenim zariadenia tiez skodu asi za 5000 korun. V pohostinstve vypacil hraci automat firmy Barbot, kde nasiel 4000 korun.

...

Opel Astra, za volantom ktoreho sedel N. B. z Nitry, 17. septembra o pol piatej popoludni pri jazde v Lopeji bocne narazil do oprotiiduceho Peugeota 405, ktory viedol M. CH. z Dolnej Lehoty. Pri nehode k zraneniam nedoslo, odniesli si to len auta, Opel so skodou asi za 50 000 korun a Peugeot asi za 30 000 korun.

...

Na ucelovej komunikacii v Hronci 17. septembra napoludnie havarovalo nakladne auto. Vodic S. P. z Lipian siel smerom z Hronca do Cierneho Balogu, kde zasiel na nespevnenu cast cesty, odtial ho zosmyklo a skoncil mimo cesty. Vyviazol bez zranenia, na aute je skoda asi za 50 000 korun.

...

Popoludni 17. septembra oznamil J. B. z Brezna, ze 16. septembra patnast minut po polnoci ho zrazila Skoda 100 neznamej farby a evidencneho cisla. J. B. jazdil na bicykli po Svermovej ulici a z Ulice B. Nìmcovej mu auto nedalo prednost v jazde. Po zrazke vodic z miesta nehody usiel. Cyklista utrpel zranenie s dvojtyzdnovou praceneschopnostou.

.

....

V noci z 22. na 23. septembra vycinal autickar v Pohronskej Polhore. Spred rodinneho domu ukradol bezovu Skodu 125 L SPZ RSB 57-46 za 65 000 korun. Po aute majitelky M. S. z Hnuste a po pachatelovi kradeze vyhlasili patranie.

...

Zo skladu plynoveho materialu v objekte Horehronskej drevarskej fabriky v Polomke neznamy pachatel ukradol kyslikovu a plynovu flasu. Kradez, ktorou zlodej sposobil firme Messer Tatragas Bratislava skodu za 14 000 korun, sa stala niekedy medzi 10. a 17. septembrom.

Na miestnej komunikacii v Ciernom Balogu sa tesne po siestej hodine rano 20. septembra stala dopravna nehoda. L. M. tu jazdil na motocykli CZ 175 bez evidencneho cisla, zasiel za lavu krajnicu v smere jazdy a skoncil v stlpe elektrickeho rozvodu. On a jeho spolujazdec J. G. utrpeli zranenia, z ktorych sa budu liecit vyse styridsat dni. Na motocykli je skoda asi za dve tisicky. L. M., ktory nie je drzitelom vodicskeho preukazu, odobrali krv na zistenie pozitia alkoholickych napojov.

. ....

V noci na 21. septembra sa akysi odvlazlivec vlamal do autobusu SAD v Sumiaci. Odniesol si tisic korun v kovovych minciach a tisic korun v papierovych bankovkach. Vodicovi autobusu ukradol pera a cigarety.

. ....

Nezelanu navstevu mali v noci 22. septembra v Zavadke nad Hronom v budove, v ktorej su predajne textil, obuv a drogeria. Z oddelenia textilu a obuvi zmizli rozne druhy teplakovych suprav, vrchneho oblecenia, obuv, kabelky, vaky, ponozky, zreby, cigarety a dvesto korun, dovedna je to pre majitelku A. B. skoda za 44 000 korun. V oddeleni drogerie sa zlodej ulakomil na pracie prasky, zubne pasty, sprchovacie gely a kremy, kde skoda sposobena K. H. cini asi 8000 korun.

...

V Stvrti Laca Novomeskeho v Brezne od 17. do 20. septembra sarapatili zlodeji. Z posilnovne panelaka v noci na 18. septembra ukradli K. Z. bordovy horsky bicykel Laurint - Clement za 5000 korun. Niekedy medzi 18. a 20. septembrom z pivnice A. R. zmizol bordovy horsky bicykel Author za 6050 korun, z pivnice P. K. motorova pila Stihl 026 za 10 200 korun a motorova pila Husqvarna za 25 000 korun, ktorej majitelom bol A. V. z Brezna.

...

Pri vykonavani polnych prac na Luckach v katastri Brezna 23. septembra nasiel J. A. z Valaskej delostrelecky granat z obdobia druhej svetovej vojny. Privolany pyrotechnik z Krajskeho expertizneho ustavu PZ v Banskej Bystrici granat zneskodnil.

....

(mv) V noci 21. septembra pat minut po jednej hodine na Skode 120 havaroval M. P. z Helpy. Tesne pred tym nezastavil na znamenie policajnej hliadky z Pohorelej a pri prenasledovani sluzobnym autom v Helpe narazil do betonoveho murika pri farskom urade. Vyviazol bez zranenia, ale na aute je skoda asi za 10 000 korun a na muriku a na zabradli asi za 2000 korun. Dychova skuska ukazala vyse dve promile alkoholu. Stalo ho to zadrzanie vodicskeho preukazu.

Co sa udialo v tyzdni od  17. septembra do 24. septembra

V sobotu 19. septembra poziarnici pomocou rebrika otvorili byt na Krculovej ulici, z ktoreho sa dymilo. Majitel odisiel a nechal na plyne jedlo. Aj nasledujuci den otvarali byt, tentokrat na poziadanie policie.Uzivatelka bytu na Ulici Frana Krala neotvarala a po rozobrati zamky ju nasli v bezvladnom stave na zemi. Dva poziare hasili 22. septembra. Nadranom horel dreveny bufet vedla obchodu v Podkorenovej. Potom pomocou cisterien s vodou zlikvidovali poziar rubaniska v Brezne, cast Krajcovo. Streda priniesla opat dva vyjazdy, boli v Brezne. Na Nalepkovej ulici horel odpad pod skladom piva, zlikvidovali ho vysokym tlakom, v lese v casti Hlboka uhasili poziar jednoduchymi hasebnymi prostriedkami. Rano 24. septembra deti zabuchli dvere bytu na Ulici 9. maja. Kedze na plyne sa uz varil obed, byt otovorili pomocou rebrika cez okno.

Cestni zachranari pocas tohto tyzdna sestnastkrat poskytli technicku pomoc v stredisku zachranneho systemu. Okrem beznych oprav niekedy pomahaju aj pri kurioznych pripadoch. Napriklad namiesto benzinu si vodic natankuje naftu, alebo nemoze nastartovat auto a potom zistia, ze v aute nie je benzin. Jedenkrat odtahovali auto a jeden vyjazd mal Zlty anjel. V nedelu 20. septembra mala zachranka "perno". Rano o siedmej vystartovala do Cierneho Balogu - Zamostia, kde okoloiduci nasli dvoch zranenych mladencov, pri kotrych lezala motorka. Jeden z nich utrpel otras mozgu, zlomeninu ramennej kosti, trznu ranu na hlave a hospitalizovali ho v oddeleni urazovej chirurgie. Druhy mal tazky otras mozgu, zlomeninu lebky, pomliazdenie mozgu, brucha a vnutornych organov. Po primarnom osetreni a stabilizacii previezli pacienta do Banskej Bystrice. Tazke alergicke reakcie sposobuje ustipnutie osou. Pri jednom zasahovala sanitka RZP v nedelu o polnoci. Osa ustipla 44-rocneho muza z Brezna do ruky a reakcia sa prejavila az po niekolkych hodinach tak, ze mu opuchla cela polovica tela. Vyjazd mali aj do Pohronskej Polhory, kde vretenica ustipla 38-rocneho pana. Dalsie vyjazdy mali k siedmim nahlym prihodam srdca a obehu, siestim mozgovym, po jednej dychacej a gynekologickej, dvom brusnym, trom urazom, jednej neuspesnej resuscitacii a dvakrat prevazali pacientov do B. Bystrice. Dovedna to bolo dvadsatosem zasahov.

Viliam Stec z Valaskej, Marek Lilko z Helpy, Tereza Sojakova z Nemeckej, Boris Belko z Brezna, Simon Reis z Polomky, Daniel Nosko z Bacucha, Timea Rusnakova zo Zavadky nad Hronom, Miroslav Pocklan z Brezna, Lukas Murin z Bacucha, David Dobrota z Brezna, Marek Bartos z Brezna.

Maria Mravikova (87) z Dolnej Lehoty, Maria Kovacikova (78) z Cierneho Balogu, Maria Pacerova (60) z Valaskej, Maria Tazka (86) z Brezna, Dusan Gabor (46) z Brezna, Alexander Reiser (54) z Nemeckej, Jan Roncak (77) z Dolnej Lehoty, Emilia Luptakova (77) z Nemeckej, Margita Divokova (88) z Benusa, Alica Matosova (87) z Brezna, Maria Longauerova (85) z Podbrezovej, Ivan Ramza (43) z Osrblia, Jozef Bosela (80) zo Zavadky nad Hronom, Jozef Medved (51) z Brezna.

...

Spomienky

Dvadsiateho osmeho septembra uplynulo desat rokov odvtedy, co nas opustila manzelka, mama a stara mama

Emilia Oravska, rod. Stastna

z Brezna.

Kto ste ju poznali, venujte jej tichu spomienku.

S uctou spominaju manzel, deti, vnucata, ostatna rodina a znami.

...

Len ten, kto stratil, koho mal rad, pochopi, co je bolest a zial.

Prveho oktobra si pripomenieme prve vyrocie smrti nasho manzela, otca a stareho otca

Andreja Dobrotu

z Brezna.

S laskou a uctou spomina cela rodina.

 

 

HOROSKOP

BARAN

Mate fantasticke namety, ide len o to, ci ich dokazete realizovat. Beriete na seba, a aj na svojich blizkych kladiete, prilis narocne ulohy, ktore tazko vedia splnit. Mnohi by vam chceli poradit, vy vsak pokojne pokracujete v uskutocnovani svojich cielov.

BYK

Nesmiete podlahnut klamnemu zdaniu, ze si mozete dovolit vsetko. Riadte sa vlastnym vkusom, drzte sa zasad, ktore su pre ludi vo vasom okoli zname a vazia si ich. Nic neslubujte, radsej sa sikovne vyhovorte bez toho, aby ste stratili doveru a imidz.

BLIZENCI

Kazdodenny zivot vam stale viac komplikuju lubostne vztahy. Namiesto radosti prinesu starosti. Pomocou odvaznych a sikovnych tahov mozete ziskat vacsi zisk, pripadne mat nevsedne vyhody. Nenechavajte si nic na zajtra, vzdali by ste sa casti svojich sanci.

RAK

Dostanete ponuku, ktora bude az podozrivo slubna. Zvazte pred rozhodnutim vsetky okolnosti, nevynechajte ani detaily. Najviac sa opierajte o svoj instinkt. Bez rizika mozete dosiahnut zelane vysledky, strazte si vsak doterajsie priatelstva.

LEV

Caka vas zatva, zber urody - vysledkov vasho dlhodobeho usilia v pracovnej oblasti. Je prijemne si uvedomovat, ze ste neobetovali tolko sily nadarmo. Mate prilezitost na priazen Stasteny aj v lubostnych otazkach. Vyskusajte to.

PANNA

V niecom je tento tyzden pre vas osobitne stedry. Zatuzite po skusani, provokovani svojho stastia, prebudi sa vo vas hracska naruzivost. Moze sa tykat tuzby po vyhre v loterii, ale aj dosiahnutia uspechu v laske. Nevzdavajte sa.

VAHY

O vas je vseobecne zname, ze ochotne pomozete, ked vas o to poziadaju. Nenechajte sa vsak vodit za nos od vypocitavych ludi. Im totiz nejde o radu, ale o peniaze. Vyhybajte sa akymkolvek slovnym subojom, tie nic pozitivne neprinesu.

SKORPION

Vasi predstaveni dali jednoznacne na vedomie svoje stanovisko, ze totiz na novu ulohu ste sposobily jedine vy. Kolegovia neprotestuju, dajte sa do prace. Vdaka dovernym informaciam zistite, ze pricina vasich starosti je v niecom inom, ako ste si mysleli.

STRELEC

V ostatnych dnoch ste mali pred sebou plno otaznikov. Teraz je vam uz vsetko jasne, viete, kto aku ulohu hra. Vdaka svojej tolerantnej povahe dokazete vstrebat chaos okolo seba s nadhladom. Ludia vam budu zavidiet, vy budete mat radost, ze im pomozete.

KOZOROZEC

Pre inych urobite viac ako pre seba. Vedia to o vas, nedivte sa tomu, ze vas vyuzivaju. V ramci riesenia pracovnych uloh sa vysvetli aj nedorozumenie, ktore sa tyka aj vasho sukromia. Ak ide o lasku, hodte hrdost za hlavu a chopte sa iniciativy.

VODNAR

Oproti nedorozumeniam v kruhu svojich najblizsich, velmi dobre vas prijme spolocnost priatelov a kolegov. V citovych otazkach sa vsak nezavazujte ani v pripade sladkych slubov, tie nemaju dlhu buducnost.Viac sa sustredte na obchodne otazky.

RYBY

Ak odolate zaslepenej vasni a prilezitostiam vratit svojim nepriaznivcom vsetko i s urokmi, tyzden prezijete v pohode a harmonii. Vo vztahu k partnerovi v zasadnych otazkach hladajte spolocneho menovatela za vsetkych okolnosti. Dodrziavajte pravidla.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT