16. SEPTEMBER Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

h9837d.jpg (83467 bytes)

Maria Nomilnerova, robotnicka, Brezno:

- Som spokojna, aspon ku mne sa milo spravali.

Neznama pani:

- Po uradoch nechodim, takze nemozem vam na tuto otazku odpovedat. Nemam nijake skusenosti.

Neznamy pan:

- S uradnikmi nemam ziadne skusenosti a som rad, ze som zatial nic nepotreboval.

Juraj Misani, starosta, Myto pod Dumbierom:

- Neda sa to povedat pausalne, ale vacsinou su to solidni ludia, s ktorymi sa da dohodnut.

Lucia Jendralova, obchodna zastupkyna, Brezno:

- Moj nazor je zhruba taky, ze pokial mam znamych po uradoch, tak sa ku mne velmi dobre spravaju, ale pokial su to ludia, ktorych nepoznam ja a ani oni nepoznaju mna, tak su dost odmerani. Stretla som sa aj s nezaujmom o to, co po nich clovek chce a potrebuje. Oni su tu pre nas, nie my pre nich.

Roman Pavlov, udrzbar, Hnusta:

- Vo vseobecnosti vybavovanie po uradoch trva dlho, tej administrativy je cim dalej viacej. Mam aj osobne zle skusenosti. Ked som sa po styroch rokoch prace vonku vracal domov, prichadzal som s vecami, ktore som mal a bolo to nieco strasne vybavit, co sa tyka colnych uradov. Bol som z toho znechuteni. Vsetko zalezi aj od spravania ludi, ale je vela administrativy. Je to fantazia, kolko dokladov potrebujete od vsetkeho pri vybavovani jednej veci. Na vsetko potrebujete len same povolenia. Jednoducho asi preto, aby mali z coho zit ti ludia v uradoch, ja si len tolko myslim. Prebujnena administrativa.

Eleonora Lukacovicova, dochodkyna, Brezno:

- Malo chodievam po uradoch. Velmi malo. Absolutne ziadne skusenosti nemam. Ak by som aj mala a nebola by som spokojna, pojdem sa postazovat na kompetentne miesta, ale najlepsie je, ak so vsetkymi sa dobre vychadza.

Silvia Gemzicka, opatrovatelka, Brezno:

- Nie som spokojna. Rozculuju sa, ked sa dvakrat spytame, nemaju dobry pristup. Len aby co najrychlejsie vybavili. Konkretizovat nebudem, lebo to by nebolo dobre potom.

D. B., nezamestnana, Brezno:

- Som nezamestnana, rozvedena, matka dvoch deti, momentalne nemam ziadny prijem, lebo manzel pravidelne neprispieva na vyzivu deti. Ked som hladala pomoc v uradoch, uradnici mi povedali, ze to je moj a nie ich problem, ze si to mam sama vybavit. Zo socialneho ma poslali do mestskeho uradu. Pinponguju ma z jednej strany na druhu a beham len po uradoch, prefocujem, platim za kadejake papiere. Clovek, ked sa nevyzna do zakonov, je uplne odpisany.

(ria, ng)

Prvy den v materskej skole

Druheho septembra sa otvorili dvere do noveho skolskeho roka. V nasej materskej skole sme zili ocakavanim tohto dna takmer cele prazdninove obdobie. Po desiatich rokoch prevadzky sme vymalovali celu skolu. Kto by sa teda netesil, ze v septembri privita deticky v krasnom, cistom prostredi? Az do posledneho prazdninoveho dna sme kraslili nasu skolu, nas drahy domov.

Okrem tejto zmeny sme pripravili rodicom aj zmenu organizacnu. Po prvykrat sme vytvorili dve heterogenne triedy s alternativnym zameranim. Triedu s uplatnovanim prvkov Waldorfskej pedagogiky a triedu s vyuzivanim ucebnej pomocky Lego Dacta. Rodicom sme poskytli moznost vyberu triedy a v istom zmysle i vyberu ucitelky. Ved v obidvoch triedach budu deti plnit rovnake ulohy vyberane z Programu vychovnej prace. Rozdiel bude len vo forme cinnosti. Tymto rozhodnutim sme reagovali na zmeny, ktore so sebou prinasa dnesna doba v oblasti vychovy a vzdelavania.

Nas "prvy" september boli iny, a predsa sa podobal vsetkym prvym septembrom. Nove detske tvaricky prinasaju usmev, nadsenie, neistotu, ocakavanie... Hlavolam, ktory musi s citom, s pedagogickym taktom lustit kazda ucitelka, ak si chce ziskat drobne stvorenie vstupujuce do zivota skolacika. V tento den viacej ako v hociktory iny zalezi na kazdom pohlade, na kazdom slove, pohladeni. Dolezite su aj tie najzdanlivejsie malickosti. Takze - malickosti neexistuju. Za jediny den mozno postavit zaklady viacrocnej spoluprace. Spravodlive je, ze v detskom svete nejestvuje pretvarka, falos, pokrytectvo. Detska dusa je ten najcitlivejsi monitor. Ak to s detmi myslime uprimne, po najtazsom dni skolskeho roka zbierame prve ovocie radosti. Tieto plody maju potom sladku chut pocas celeho skolskeho roka.

Dagmar Krupova, riaditelka MS Pohorela

Preco tolko nenavisti?

Stretol som sa s kamaratom, ktory sa mi postazoval, ze este robi, ale ze je chory, neciti sa dobre, ze uz je cela "kalika".

Nech ta boli, co ta boli, nikdy to nedavaj najavo, nikdy sa nestazuj, lebo ludia su skodoradostni, mnohi uz za to ani nemozu. A porozpraval som mu celkom bezny, skutocny pribeh, ktory sa mi stal v cakarni u lekara. V cakarni sedeli tri zeny a debatovali. Ja som bol stvrty v poradi. V tom prisla starsia zena a vravi tym trom (vsetky sa poznali): "Zenicky, prosim vas, pustite ma k lekarovi, je mi velmi zle. Uz som mala trikrat infarkt!" "Prepustime ju, chod," vravi jedna. Bol som rad ake su zdvorile. Ale vzapati som pocul hlas jednej z troch: "Tu uz mohlo davno a nacisto porazit. Uvidite, ze ked nas vsetkych lekar vysetri, este ji uvidite na ceste debatovat. Klame, len aby mohla vsade ist prva."

Neviem. Ostal som zarazeny. Co ak bola naozaj na tom zle so svojim zdravim? Preco ju uz malo davno porazit? Ved clovek cloveku by to ani v zlosti nemal povedat! Ziskal som vsak poucenie. Ak pridem do cakarne, vzdy sa budem usmievat, nech ma boli, co ma boli a cakat na poradie, aby sa to aj mne nestalo: "Uz ho mohlo davno porazit."

Vladimir Cupka

"VYDRA" je naozaj nestranna?

Neda sa nam nezareagovat na clanok v Horehroni z 9. septembra 1998 "Opytali sme sa za vas", kde sa pisatel alebo pisatelka - (autor nie je podpisany), pyta konatelky obcianskeho zdruzenia VYDRA Mgr. Michaely Galvankovej: "Ako hodnotite diskusne stretnutie kandidatov za poslancov do NR SR v obciach Mikroregionu Cierny Hron, ktore pripravilo vase zdruzenie?"

Vazime si pracu obcianskeho zdruzenia VYDRA, pretoze urobili vela dobreho a verime, ze este vela urobia pre Mikroregion Cierny Hron, hlavne pri ochrane a obnove Ciernohronskej zeleznice. Ale ze sa uchylia k tekejto manipulacii, to sme necakali.

V celom clanku sa hovorilo o tom, ako sa snazili byt nestranni, ale clanok tak nevyznieval. Cely priebeh diskusneho fora vo Valaskej bol filmovany videokamerou Ing. Alesom Bilkom a je dokumentom skutocneho priebehu akcie.

Ako moze Mgr. Michaela Galvankova vyzadovat toleranciu, ked ju nemal kandidat na poslanca do NR SR za SDK MUDr. Michal Bucek, ktory nevhodnym sposobom napadal vladu a poslancov NR za HZDS za uplynule obdobie? Toto sa obcanom nepacilo a preto reagovali nesuhlasne. Mgr. Galvankova upozornila, ze netreba ani tlieskat ani inymi reakciami rusit priebeh diskusneho fora. Dovodom tejto poziadavky bolo nerusene zosnimanie zvukoveho zaznamu odpovede kandidata za poslanca. Na zaklade toho zacali pritomni pouzivat zlte a cervene karticky, ktorymi davali najavo suhlas - zlta, nesuhlas - cervena aj pocas odpovedi jednotlivych kandidatov na poslancov do NR SR.

Nekulturnu atmosferu vo Valaskej nevyvolala "polovica obcanov zucastnenych na mitingu HZDS", ako sa uvadza v clanku, ale obcan Dusan B. (plne meno je k dispozicii v redakcii), ktory prisiel na diskusne forum pod vplyvom alkoholu. Na vyzvu, aby opustil miesnost, ktoru mu adresovala prave ta "polovica obcanov" vobec nereagoval a stale vyrusoval. Na zaciatku svojej otazky menovany prehlasil, ze bude volit SDL, za co mu kandidat na poslanca do NR SR za SDL podakoval. Stale sa snazil vstupovat do priebehu diskusneho fora. Az na doraznu poziadavku clena vyboru HZDS vo Valaskej, ktory poziadal Ing. Alesa Bilka, ako organizatora tohto stretnutia, aby sa postaral o napravu, menovany sa ukludnil.

Preco, ked su organizatori taki nestranni, neuviedli v clanku ako dopadlo hlasovanie obcanov po hodine odpovedi v jednotlivych obciach? Vo Valaskej kandidat za HZDS dostal 27 hlasov, za SDK 10 a za SDL 3? 27 hlasov je nadpolovicna vacsina, takze asi kandidatovi za HZDS dali hlasy aj obcania inac orientovani, ako ti ktori tam prisli z mitingu HZDS.

Su tieto vysledky hlasovania natocene aj na videozaznam? Ak nie, potom z toho vyplyva len jedno, ze tu neslo o objektivnost, ale len o zhromazdenie materialu, aby v pripade vitazstva HZDS vo volbach sa tieto materialy pouzili na spochybnenie vysledkov volieb s poukazovanim na to, ze vlastne pred volbami boli ine nalady medzi obcanmi a ze volby boli zmanipulovane.

Ponechavam citatelovi, aby si po precitani obidvoch clankov vytvoril o nestrannosti VYDRY usudok sam.

Ing. Lubomir Krupa, predseda obecnej organizacie HZDS vo Valaskej


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT