10. JUN 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

 

Opytali sme sa za vas

 

konatela Mestskeho televizneho kanala, spol. s r. o., Brezno Juliusa Obernauera:

Niektori divaci MTK zaregistrovali pokusne vysielanie infotextu. Na co bude sluzit a v com bude spocivat jeho prinos?

- Infotext bude uvadzany nonstop, samozrejme okrem vysielania relacii, a bude obcanom sprostredkuvat informacie tykajuce sa oznamov uradov a verejnych ustanovizni, prehladu kulturnych a sportovych podujati, kina Mostar. Kto bude mat zaujem, moze vyuzit moznosti inzercie ci reklamy v infotexte. Zaujimave nesporne je, ze nezamestnanym, ktori touto formou budu chciet hladat pracu, vyhovieme zadarmo. Bohuzial infotext bezi zatial len skusobne a nie na sidlisku Mazornikovo. Chcem este podotknut, ze v strednych skolach sa objavili plagaty, ktore informuju o zalozeni kruzku mladeho televizneho tvorcu. Prostrednictvom tohto kruzku chceme dat moznosti mladym ludom, stredoskolakom prejavit talent a vyjadrit vlastne nazory a postoje formou priamej vyroby vlastnej mladeznickej relacie.

Verim, ze o kruzok mladeho televizneho tvorcu bude zaujem.

Technicke sluzby oznamuju...

 

...vsetkym podnikatelskym subjektom, hlavne obchodnym prevadzkam, ze na zaklade nahlasenia technickym sluzbam a po zaplateni poplatku 50,- korun zabezpecime na dobu siedmich mesiacov do 31. decembra 1998, odvoz odpadoveho papiera. V pripade potreby dodame bezplatne igelitove vrecia. Sposob odvozu dohodneme pri nahlasovani. Nehadzte nam papier do ulicnych smetnych kosov, tie by mali sluzit inemu ucelu.

...

... ze skusobne zavadzame odber pouzitych autobaterii z osobnych automobilov, vratane naplne tekutej (elektrolytu).Autobaterie nesmu byt mechanicky poskodene, je mozne ich odovzdat priamo v objekte technickych sluzieb na Razusovej c. 16, po zaplateni poplatku 10,- Sk/ks pani V. Oborcekovej - oddelenie odpadoveho hospodarstva

....

...vsetkym podnikatelskym subjektom v Brezne a okolitym obciam, ze skusobne zavadzame odber svietidiel: ortutove ziarivky, ortutove vybojky, sodikove vybojky, kalogenove vybojky. Podmienky odberu, vratane ceny, je mozne dohodnut v technickych sluzbach, Razusova c. 16, v Brezne, v oddeleni odpadoveho hospodarstva, cislo telefonu 634040, kl. 24.

 

 

 

Ministerka skolstva opat v Brezne

V stredu 3. juna zavitala na pracovnu navstevu do Brezna ministerka skolstva Eva Slavkovska. Po prijati u primatora mesta sa na dvore Zakladnej skoly na Skolskej ulici v Brezne, ktorej v aprili prepozicala cestny nazov Zakladna skola Karola Raposa, konala mala slavnost. Za ucasti zastupcov kraja, okresu a mesta pani ministerka odovzdala riaditelovi skoly kopirovaci stroj.

(is)

Mostar vo Francuzsku

Velmi zive brezniansko-francuzske vztahy opat posilnuje zajazd folklorneho suboru Mostar, ktory sa od 3. do 10. juna uskutocnuje na pozvanie Parizskeho spolku priatelov a asociacie Slovensko v Meudone. Mostar vystupi vo viacerych francuzskych mestach s pestrou paletou nasho folklorneho umenia.

(js)

Odstavenie tepelnych zdrojov

Bytovy podnik mesta Brezna zacina s realizaciou strnastdnovej planovanej udrzby tepelnych zdrojov podla vyhlasky c. 206/1991 Z. z. V tejto suvislosti od 15. do 28. juna budu odstavene tepelne zdroje Mazornikovo II. (Ulica 9. maja) a Mazornikovo IV. (Ulica MPCL c. 26 - 32). Cely harmonogram odstavenia tepelnych zdrojov od 22. juna zverejnime v buducom cisle.

(ls)

Prestan a vyhras

Vo stvrtok 28. maja sa v Statnom zdravotnom ustave v Banskej Bystrici za ucasti notara uskutocnilo zrebovanie narodneho kola medzinarodnej sutaze pre odvykanie fajcenia Prestan a vyhras. V ramci Banskobystrickeho kraja sa do sutaze zapojilo 136 fajciarov, z toho devat z Breznianskeho okresu. Vyhercom v ramci Slovenska sa stal Mario Klein z Topolcian, ktory ziskal farebny televizor a postupje do medzinarodnej sutaze o super cenu 10 tisic USD.

(mp)

CD Vodopad 1998 v predaji

Ako sme vas uz informovali, contry skupina Vodopad z Brezna vydala svoj novy, hudobne velmi zaujimavy produkt pod nazvom Vodopad 1998. CD a MGC su v predaji v music shopoch Minori v obchodnom dome a Romana na Namesti gen. M. R. Stefanika 15 v Brezne. Hudobne sa na novom diele okrem clenov Vodopadu podielaju i zname hudobne osobnosti country hudby.

(js)

Otvorenie syrovej cesty

 

V uplynulych dnoch zastupcovia Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia v ramci Programu obnovy dediny navstivili rakusku obec Schwarzenberg. Obec sa nachadza v prekrasnom prirodnom prostredi Alp nad Bodamskym jazerom v nadmorskej vyske 700 m , ma 1700 obyvatelov. V obci nas privital starosta Jacob Franz Greber a miestny pan farar. Porozpravali nam o historii osidlenia, ktore sa zacalo v roku 1000. O 600 rokov bola obec pripojena k Bavorsku. Dozvedeli sme sa nieco aj o prastarej forme demokracie, kde obyvatelia mali tri pravomoci: vlastnu vladu, pravo sudu a pravo miery. Pravo a vykonna moc boli v jednych rukach. Volba panovnika bola na principe slobodnej vole. Od roku 1918 je to minulost. Na cele obce stoji starosta, ktory riadi obecny urad a tiez obec reprezentuje. Volby starostu a obecneho zastupitelstva sa konaju kazdych pat rokov. Pocet poslancov obecneho zastupitelstva zavisi od poctu obyvatelov obce. Schwarzenberg ma osemnast poslancov. Styria z nich tvoria obecnu radu spolu so starostom. Financovanie obce je zabezpecene z vlastnych dani a poplatkov a dotaciami od statu. Rocny rozpocet je 44 miloonov silingov. Z toho je 12 milionov od statu a 5 milionov od zemskeho uradu na investicnu cinnost (Rakusko je rozclenene na 12 zemskych krajin a 96 komun regionov).

Obec Schvarzenberg je velmi casto navstevovana turistami, ktori urcite neobidu miestny kostol, ten svojimi malbami vyzdobila vynikajuca maliarka Angelika Kaufimann. Cez obec smerovala stara rimska cesta, ktora jej zabezpecila pravidelnu vymenu tovaru, obchod, hospodarsky rozvoj. Zachovali sa tu este typicke drevene domy so sindlovymi strechami. Aj nove domy su obite drevom a pokryte drevenymi sindlami, aby cela obec tvorila jednoliaty harmonicky celok.

Schwarzenberg je zacleneny do Bregenzwaldu (podobna organizacia s nasimi mikroregionmi), ktori tvori 24 obci s 30 tisic obyvatelmi.Bregenzwald zaznamenal za poslednych 20 rokov velmi razantny rozvoj. V roku 1975 zucastnene obce prijali plan regionalneho rozvoja. Riesili v nom cestne spojenia, skoly, infrastrukturu, atd. Jednotlive obce si v nom stanovili svoje priority. V 80 - tych rokoch sa riesil rozvoj turistiky, spolocna propagacia, reklama.

Zastupcovia Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria sa stali ucastnikmi "otvorenia syrovej cesty" (nieco ako vinna cesta). Cielom tejto akcie je ziskat na svoju stranu turistov niecim zaujimavym. Spoluorganizatormi je 160 podnikov regionu polnohospodarskych usadlosti, obchodnikov, gastronomov, pracovnikov v cestovnom ruchu. Aby si male podniky Bregenzwaldu udrzali schopnost konkurencie velkym spolocnostiam, musia ponukat zvlast atraktivne programy a vyrobky. Kulturu spojenu s historiou, ktora je nezamenitelna, vynimocna. Tento program ziskal na veltrhu OR v Berline prvu cenu pod nazvom Priroda v Bregenzwalde. Tvorcovia programu vsadili na filozofiu srdca a zivota. Zivot treba vratit tam, odkial prisiel do prirody. To, co je umele, sa nepresadi. K tomu patri ohranicit cestnu premavku, zamedzit spotrebu olovnatych benzinov, znizit mnozstvo vyfukovych plynov... Z tejto obce sme si odniesli mnozstvo peknych zazitkov a ponauceni. Vela myslienok nam zacalo virit hlavou. Prebudila sa v nas tuzba, aby sme nase krasne Horehronie dostali do povedomia tiez niecim originalnym.

Nasa cesta zo Schwarzenbergu pokracovala po svajciarskom vidieku do mesta Luzern, po francuzskom vidieku do hlavneho mesta Pariz, kde sme obdivovali jeho nespocetne historicke pamiatky a tiez supermodernu stvrt 21. storocia. Cestou domov sme navstivili historicku radnicu v Mnichove.

Maria Pohancanikova

 

:

 

O rozvoji byvania

V stredu 3. juna sa na pode Mestskeho uradu v Brezne uskutocnil seminar o rozvoji byvania v meste. Hoci bytova situacia v Brezne je neradostna, zaujem zo strany obcanov bol minimalny, ich pocet nepresiahol ani dve desiatky. Ako nas informoval veduci oddelenia vystavby a zivotneho prostredia mestskeho uradu Ing. Stefan Murin, profesor Michal Sarafin zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave z Fakulty architektury predviedol studiu na vystavbu cenovo vyhodnych bytov pre mlade rodiny s dvoma izbami, kuchynou a prislusenstvom s celkovou plochou 60 m2. Zo studie vyplyva, ze je idealne, ked ma dom tri podlazia so schodistom na vonkajsej strane. Mesto bude podla zaujmu obcanov taketo domy rozpracovavat do projektu stavby, ktora ma byt umiestnena nad kostolom na Mazornikove. Vystupil aj profesorov ziak Ing. arch. Jan Kukula, ktory prestavil studiu nadstandardnych bytov na Banisku. Architekt mesta Ing. arch. Jan Kralik informoval o priprave individualnej bytovej vystavby v casti Vrchodolinka. Prisli aj investori, ktori maju zaujem riesit bytovu otazku v meste. Prva slovenska obchodna spolocnost pripravuje dokoncenie predstavanej a podstavanej vybavenosti na Mazornikove ako polyfunkcny objekt s obchodmi, sluzbami a dvadsiatimi styrmi bytmi. Gruntstav, spol. s r.o., Brezno robi nadstavbu a stavebne upravy v byvalej Materskej skole na Nalepkovej ulici, kde sa pocita aj s bytmi. Penazne ustavy reprezentovala Prva stavebna sporitelna a VUB Wüstenrot. Ich zastupcovia horovili o poskytovani uverov a medziuverov na vystavbu bytov. Ing. Marie Stubnova, veduca odboru bytovej politiky Okresneho uradu v Brezne, informovala o moznosti ziskat financne prostriedky z Fondu rozvoja byvania SR.

Skoda len, ze obcania, ktori maju problemy s byvanim, nevyuzili prilezitost porozpravat sa s kompetentnymi pracovnikmi a mat informacie z prvej ruky.

(r)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT