22. FEBRUAR 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Bude z toho tradicia?

Strnasty februar - den svateho Valentina. Den, ktory patri laske a vsetkym zamilovanym. Prave tento den si vybrali mladi zalubenci Zuzana a Vladimir ako den sobasa a svoje ANO si povedali v Obecnom urade v Podbrezovej. Novomanzelom zelame, aby im svaty Valentin - patron vsetkych, co miluju a chcu milovat, prinasal na spolocnej ceste zivotom lasku a vzajomne porozumenie. Pomahal im znasat spolocne dobre i zle, pretoze v zivote nic nie je iste. Este raz, vela stastia novomanzelia.

Zime sa odist este nechce

Po vydatnej snehovej nadielke 16. a 17. februara nas o situacii na cestach v okrese vo stvrtok v dopoludnajsich hodinach informovali v Slovenskej sprave ciest - stredisko Predne Halny. Vacsinu usekov vdaka plnemu nasadeniu udrziavali tak, ze boli zjazdne. Problemy sposobovala najma kamionova doprava. Zly technicky stav nakladnych vozidiel (ojazdene pneumatiky) a nedodrziavanie dopravneho znacenia, prikazujuceho pouzivanie snehovych retazi, sposobovali spomalovanie dopravy najma na horskych priechodoch a v niektorych stupajucich usekoch ciest smerom na Horehronie.

Barmansky kurz

Stredisko praktickeho vyucovania v Horehronskom spotrebnom druzstve v Brezne usporiadalo zaciatkom februara barmansky kurz, ktoreho obsolventi si osvojili zrucnosti a vedomosti miesania napojov. Absolvovalo ho dvadsatpat studentov odboru kuchar - casnik zo stredneho odborneho ucilista strojarskeho pod vedenim predsedu barmanskej sekcie pre stredoslovensky region Jozefa Cipova zo Stredneho odborneho ucilista Slanicka osada. Vzhladom na velky zaujem ziakov a na vysoku uroven vedenia kurzu v buducnosti chcu pokracovat v jeho organizovani.

V Nemeckej vedia, ako na to

Po vydarenej vlanajsej premiere sa nemecianski ochotnicki divadelnici rozhodli predstavit aj v inych obciach. A tak predposledny februarovy piatkovy podvecer sprijemnili divakom v kino-divadelnej sale v Podbrezovej.

Autorom veselohry v troch dejstvach Criepky kupelne alebo Nikdy tak zle nebolo, aby dako nebolo je niekdajsi starosta Nemeckej Ing. Jan Turcan, ktory o hre povedal: "Kazdorocny problem s vyberom divadelnej hry prameniaci z nedostatocnej ponuky novych hier ma vyzval k nezvyklemu cinu napisat cosi vhodne pre nas subor. Ked sa tak stalo, ponuknuty scenar vedenie suboru prijalo a dnes je hra na svete v podobe, ako bola napisana, teda bez jazykovej upravy ci ineho zasahu profesionalnych odbornikov. Je to moja prvotina, ktora mozno porusuje zauzivane konvencie, ale ubezpecujem vas, ze vznikla spontanne s jedinym cielom - Zabavit divaka."

To sa ochotnikom a clenom tanecno-spevackeho suboru folklornej skupiny Ciertaz z Nemeckej pod rezijnou taktovkou autora hry a Mgr. Martina Loksu podarilo. Dej tejto veselohry je situovany do blizkych kupelov Brusno od ich vzniku v minulom storoci cez rozvoj na zaciatku tohto storocia. Vykresluje nazory a vztahy drobnych slovenskych ludi, ludi mnohokrat tazko skusanych tlakom moci, nutenych do pretvarky, ale pritom zachovavajucich si zdravy usudok a svojsky humor.

Opytali sme sa za vas

prednostu Obchodno prepravnej spravy osobnej prepravy Zeleznic Slovenskej republiky vo Zvolene Ing. Jana Mudraka

* V akom rozsahu sa zvysili ceny cestovneho v osobnej preprave ZSR ?

- Ceny cestovneho sa zvysili 15. februara na zaklade uznesenia vlady SR a nasledneho cenoveho vymeru Ministerstva financii SR c. R-1/2000 zo dna 31. januara 2000. Pre jednotlive tarifne pasma boli na odporucanie Ministerstva dopravy, post a telekomunikacii SR stanovene maximalne ceny zo strany Ministerstva financii SR nerovnomerne, to znamena, ze v nizsich tarifnych pasmach je toto zvysenie vyssie a vo vyssich tarifnych pasmach nizsie, v priemere vsak narastli ceny cestovneho o 30 percent.

Zvysenie cien sa tyka obycajneho cestovneho, ziackych tyzdennych a mesacnych cestovnych listkov a za polovicu obycajneho cestovneho, tratovych predplatnych listkov, pre organizovane skupiny mladeze, kilometricku banku, sietovych casovych cestovnych listkov pre oblast Vysokych Tatier, komercnej ponuky pre rodinnu zlavu, komercnej zlavy Junior. Rozsah poskytovania zliav a ich percentualna vyska zostava nezmenena. Zvysenie cien sa netyka cien EC, IC a R priplatkov, miesteniek lozkovych a lezadlovych listkov, ako aj evidencneho cestovneho (dochodcovia nad 70 rokov) - tieto ceny zostavaju nezmenene.

Zenit v strojarstve

Zrucnost, elan, narocnost, iniciativa a tvorivost. Pod tymto heslom vyhlasovatel - Ministerstvo skolstva Slovenskej republiky, zorganizoval prvy rocnik sutaze zrucnosti v strojarstve pre dve kategorie ziakov na urovni celostatneho kola (A - ziaci strednych priemyselnych skol, B - ziaci strednych odbornych ucilist).

Sutaz sa uskutocnila v dnoch 10. - 12. februara v Strednej priemyselnej skole elektrotechnickej v Piestanoch (teoreticka cast) a v Strednej priemyselnej skole elektrotechnickej a strojarskej v Novom Meste nad Vahom. Na celostatnej sutazi sa zucastnili vitazi krajskych kol. Stredne odborne uciliste strojarske v Brezne reprezentoval ziak stvrteho rocnika Miroslav Rapcan. Kvalitna priprava a profesionalne osvojenie si svojho studijneho odboru prispeli k tomu, ze obsadil prve miesto. Jeho vysledok bol oceneny diplomom Ministerstva skolstva Slovenskej republiky, diplomom prezidenta Zvazu strojarskeho priemyslu SR Ing. Milanom Cagalom, CSc, a Nadaciou ucnovskeho skolstva. Svojim vzornym vystupovanim, reprezentaciou ziskanych teoretickych vedomosti a pracovnej zrucnosti prispel k vzornej reprezentacii, co ocenil aj riaditel Stredneho odborneho ucilista strojarskeho v Brezne Ing. Jozef Dudas.

Vzhladom na to, ze Miroslav Rapcan bude v Brezne studovat este jeden rok, cely pedagogicky zbor, ale hlavne majstri odborneho vycviku mu zelaju vela zdravia a studijnych uspechov.

Dusan Gall

Patracia a zachranna akcia v oblasti Chopka a Krizskeho sedla
Vystrojili sa ako na letnu prechadzku

V stredu 9. februara sluzbukonajucemu pracovnikovi Horskej sluzby v Dome Horskej sluzby na Taloch o desiatej vecer oznamili pracovnici Kamennej chaty pod Chopkom, ze do chaty dorazil dvadsattrirocny vycerpany madarsky turista. Oznamil im, ze s priatelom robi turu hlavnym hrebenom Nizkych Tatier z Donovalov cez Zamostsku holu, kde noc predtym bivakovali. V stredu odtial vyrazili cez Chabenec a Krizske sedlo na Chopok. Jeho dvadsatdvarocny priatel v Krizskom sedle nevladal pokracovat v ture, preto ho opustil a dalej pokracoval sam.

Po tomto ozname Horska sluzba Nizke Tatry - juh okamzite rozvinula patraciu akciu od Chopka smerom do Krizskeho sedla, na ktorej sa zucastnili styria profesionalni pracovnici Horskej sluzby a lavinovy patraci pes. Patranie prebiehalo v krajne nepriaznivom pocasi pri teplote minus jedenast stupnov Celzia, severnom vetre v narazoch cez tridsat metrov za sekundu a za silneho snezenia pri viditelnosti na patnast az dvadsat metrov.

Vo stvrtok o stvrt na tri nadranom bolo patranie uspesne zavrsene objavenim nezvestneho na hlavnom hrebeni nad sedlom Polany, kde bol pri skale zabaleny do stanovej celty, ale povyzliekany, co potvrdzovalo, ze jeho konanie uz bolo ovplyvnene silnym podchladenim a vycerpanim.

Po poobliekani postihnuteho do rezervneho vystroja Horskej sluzby madarskeho turistu transportovali do Kamennej chaty pod Chopkom, kde zachranna skupina s nim dorazila o pol tretej rano. Do piatej hodiny rano sa zachrancom z Horskej sluzby podarilo stabilizovat jeho zdravotny stav a tym skoncila aj tato za velmi nepriazniveho pocasia prebiehajuca zachranna akcia.

Pri vyhodnoteni zasahu skonstatovali, ze ak by Horska sluzba nebola okamzite rozvinula patraciu akciu, nezvestny nemal ziadnu nadej dozit sa rana. Obaja turisti boli vystrojeni ako na letnu prechadzku lesom a nie na narocne vysokohorske podujatia, akym je zimny prechod hlavnym hrebenom Nizkych Tatier. Pritom v sucasnom legislativnom stave zakona o bezpecnosti v horach nie je nijako mozne postihnutych financne sankcionovat v zmysle nahrady nakladov na patraciu a zachrannu akciu.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT