17. JUL  2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vylety do okolia Brezna

   Dnes na Krakovu holu

   V dnesnom tipe na celodenny vylet sa vyberieme na Krakovu holu (1752 m).Na tento vrch sa mozeme vydat rovno od vstupneho portalu Demanovskej jaskyne slobody. Pomerne pohodlnym chodnickom, ktory prechadza cez borovicovy haj, sa dostaneme na lucnaty hreben Pusteho.
   Otvoria sa nam prekrasne vyhlady na zaver Demanovskej doliny a strme skalnate zrazy Chopku a Dumbiera. V popredi sa nachadza rozlozita silueta Krakovej hole. Pohodlne, akoby parkom kracame cez lucne strminy, ktore su posiate impozantnymi skalnymi solitermi a skupinkami lesa. Ked sa dostaneme na sedlo Machnate, chodnik sa vnori do lesa a neskor do vysokej kosodreviny. Kosodrevinou obideme zapadne svahy nasho vrchu a z opacnej strany sa dostaneme na vrchol.
   Krakova hola nie je typicky vyhladovy kopec (vrch). V podzemi ukryva priepasti, prepadliny, sachty a ine uchvatne priestory. Pre bezneho turistu su vsak podzemne priestory Krakovej hole zakazanou trinastou komnatou. Povrch tejto hole sa odhaluje len postupne. Pohlady zatienuje kosodrevina, ktora postupne ovlada hole temena vrchov v nizsie polozenych castiach pohoria.
   Veru vela sa zmenilo od cias po valasskej kolonizacii. Ked sa vsak pozerame z vrcholoveho brala na severnu panoramu, nasa mysel a srdce dostane plnu satisfakciu. Za Nizkymi Tatrami, najma vrcholom Poludnice, ocami sledujeme krasu Liptovskej kotliny, Liptovskej Mary a hradbu Zapadnych a Vysokych Tatier.
   Nezabudli sme ani na pestru horsku floru. Spomenieme pochybok nizky (jedine nalezisko v Nizkych Tatrach), kostravu pestru, ostricu pevnu, lomikamen pochybkovy, pizmovy a sivy, devatornik alpinsky, horec Clusiov, astru alpinsku, soldanelku karpatsku a ine.
   Vdaka siroko vysekanemu priestoru chodnika sa nam pri navrate z vrcholu otvori vyhlad na sever a pri zostupe do sedla Javorie si ho vychutname nadostac. Javorie je spolocny nazov dolinky a sedla (1485 m) na severnej strane pohoria, medzi krystalickym jadrom pohoria a vapencovym prikrovom, konkretne medzi Tanecnicou a Krakovou holou. Sedlo je dolezitou krizovatkou turistickych chodnikov.
   Zo sedla Javorie sa pohodlne dostaneme do Demanovskej doliny. Ked nam bude pocasie priat, tento vylet bude urcite patrit k tym, na ktore budeme dlho spominat.

   (E-ova)

Sutaz o knihu receptov

Divina

   Srnci chrbat, jelenie ragu a zajac na smotane su klasicke jedla z diviny, ktore casto byvaju korunou slavnostnej tabule. Publikacia Divina iste nabudi chutove bunky nejedneho milovnika dobreho jedla a diviny zvlast. Okrem praktickych rad ponuka recepty na polievky a teriny, klasicke pecienky, drobnosti pre labuznikov, pastety a rychle jedla zo srstnatej a pernatej diviny.
   Divina sa vyborne hodi na pripravu jemnych aj pikantnych jedal, ochutenych stredomorskymi ci exotickymi koreninami. Maso z diviny je chutne, vyzivne, nizkokaloricke, obsahuje malo tuku a cholesterolu a tym padom je idealnou potravinou pre ludi, ktori sa chcu stravovat zdravo. Zaroven je bohatym zdrojom bielkovin, dolezitych mineralnych latok, ako draslika, fosforu a zeleza, ako aj cennych vitaminov skupiny B. No a co je v tomto letnom obdobi tiez dolezite, divinu mozete pripravovat aj vonku.
   Medzi receptami v bohato ilustrovanej publikacii Divina nechybaju take speciality ako napriklad bazant s jablkovou omackou a gastanovym pyre, diva kacica s medovou korkou, diviacia svieckovica s marhulami, husacie stehna s dusenymi figami, jarabica s olivami, jelenia strudla s porom, kacacie prsia s hruskami, kralik s articokovym pyre, prepelica s jablkami v karameli, pstrosi steak v arasidovej omacke, srncie plece na cmare, zajaci chrbat v medovnikovej omacke a mnohe dalsie. 
   Narobili sme vam chute? Zapojte sa do sutaze a publikacia Divina vas moze uz toto leto inspirovat pri priprave chutnych jedal. Vase listky s kuponom a odpovedou na otazku (nezabudnite na cislo telefonu) cakame v redakcii najneskor do 26. jula. Meno vyzrebovaneho vyhercu uverejnime 31. jula.

(ag)    

   Otazka: Ktore mineralne latky obsahuje divina?
   Spomedzi zaujemcov o knizne novinky Mozart Syn svetla, Posledne tajomstvo a Vojvodkynin nahrdelnik stastie pri zrebovali mali: Tibor Kalisky z Podbrezovej, Iveta Krelova z Brezna a Mgr. Igor Gallo z Brezna. Blahozelame.

 KUPON – DIVINA

  

Automobilove leto Brezno 2007

   Leto je v plnom prude, po Slovensku a okolitych mestach prebiehaju rozne festivaly, kulturne leta a vobec kazde aj to najmensie mesto ci dedinka ozivaju, aby pritiahli do svojich centier co mozno najvacsi pocet domacich a cezpolnych obyvatelov. Inak na tom nie je ani Brezno, ktore ozilo Dnami mesta a organizuju sa v nom rozne podujatia pocas celeho leta. V Brezne ma sidlo aj produkcna agentura Aybee-production, ktora uz zaciatkom tohto roka rozbehla viacero uspesnych projektov. A tak sme sa spytali PR manazera tejto agentury Andreja Barancoka, co pripravili na toto leto v Brezne:

Agentura, ktoru zastupujete, zaciatkom tohto roka zazila znacny uspech, no nejake obdobie nebolo o vas pocut. Co sa stalo?
   - Udialo sa toho velmi vela. Niekedy mam pocit ako na husenkovej drahe, raz ste hore a raz zas dole. Agentura rozsirila svoje posobenie v oblasti marketingu a reklamy a z tohto dovodu sa na urcity cas stratila z produkcie. Minuly rok sa nam podarilo prerazit na bystricky trh, no a tento rok nas caka Zvolen. Takze mozno preto nie je o nas pocut tak ako doteraz.

Dalo by sa povedat, ze tych projektov, ktore agentura organizovala doteraz, bude menej?
   - Nie, nie v ziadnom pripade. Prave naopak. Trufnem si povedat, ze dokonca este viac, ako v minulosti. V roku 2008 chceme ponuknut cez kazde rocne obdobie jeden projekt a ak pojde vsetko tak, ako ma, mozno uz na buduce leto sa budeme podielat na nejakom tom festivale alebo sportovom podujati urcenom pre masy ludi.

A co toto leto?
   - V juni agentura oslavila druhy rok vzniku a presla roznymi zmenami. Ako darcek dostala nove logo, ktore mozete vidiet na viacerych autobusoch MHD a uplne novu internetovu stranku. Od tohto momentu sme sa rozbehli na plne obratky a pripravujeme velke dvojdnove podujatie pod nazvom Automobilove leto Brezno 2007.

O co ide a kedy bude?
   - V spolupraci s mestom Breznom a spolocnostou Rolta, s. r. o., sme sa rozhodli ponuknut zaujimavu akciu priamo na Namesti gen. M. R. Stefanika. Uz z tohto nazvu mozno odvodit, ze pojde o auta. Pocas dvoch dni (10. - 11. august)  pride priamo na namestie niekolko predajcov automobilovych znaciek a budu ich prezentovat. O tom, ze sa na tieto auta bude dat naozaj pozerat, svedci aj fakt, ze ich bude dvadsat, a to znacky ako: Skoda, Opel, Chevrolet, Seat a Ssangyong. Spoluorganizator Rolta, s. r. o., bude prezentovat dalsich pat znaciek s roznymi naradiami a mechanizmami.

Bude podujatie pristupne vsetkym, alebo pojde o nejaku inu formu?
   - V piatok 10. augusta v case od 9. do 17. hodiny budu mat vsetci bez rozdielu veku moznost zucastnit sa na tomto podujati priamo na namesti. Pre tych najmensich je pripravene mnozstvo darcekovych predmetov a nejedny oci sa urcite rozjasaju pri peknom aute. Starsich urcite zaujme Juraj Barbaric, ktory je majitelom viacerych titulov, tahal uz osobne, nakladne auta, elektricky a dokonca aj tazke mechanizmy. Pre tych, ktori zvazuju kupu noveho auta, su pripravene testovacie jazdy. Pocas troch tyzdnov mozete hlasovat za najsympatickejsie auto leta 2007 formou internetoveho hlasovania na
www.aybee.sk a budete zaradeny do zrebovania o vodicsky preukaz skupiny B od autoskoly Marta Pancikova. Pre tych, ktori v piatok nestihnu z rozlicnych dovodov prist na namestie, je pripravena sobota 11. augusta. Hlavny rozdiel je v tom, ze auta uz nebudu len stat, ale budu aj jazdit. Zeny si budu volit zenske auto leta 2007, muzi muzske. V sucasnosti vacsina z nas pozera na spotrebu auta, preto je pripravena aj kategoria o najnizsiu spotrebu. To je v skratke Automobilove leto Brezno 2007.

Cele podujatie sa bude odohravat pod holym nebom, no co ak sa vam nepodari vybavit pocasie?
   - Boli by sme samovrahovia, keby sme s niecim takym nepocitali. Cela reklamna kampan je pripravovana od Zvolena az po Kosice. Uz z tohto dovodu je projekt financne velmi narocny. Ak nam pocasie nedovoli zacat, cele sa to presunie na sobotu a nedelu alebo presne o tyzden, takze projekt sa uskutocni stoj co stoj.

Co obnasa automobilove leto?
   - V prvom rade pevne nervy. Ide o projekt, ktory pripravujeme dva mesiace. Ak sa v piatok rano cely tim prebudi do burky, potom to zacne byt naozaj zaujimave. Pocas celych dvoch dni bude uzavrete namestie a juzna cestna komunikacia. Tymto by som chcel poprosit vsetkych zainteresovanych podnikatelov o zhovievavost a pochopenie. Ide o podujatie a propagaciu nasho mesta, no v prvom rade o to, aby nase namestie ozilo. Som rad, ze vedenie mesta podporuje taketo myslienky a pridalo ruku k dielu. No a dnes ideme do finalnej verzie. Projekt je urceny pre ludi, preto vas chcem vsetkych pozvat 10. a 11. augusta na namestie. Oslovte priatelov, v sobotu pozvite deti na zmrzlinu a urobte si spolu s nami jeden pekny augustovy vikend. Pevne verim, ze ucast a zaujem ludi bude vysoky. Vsak kto z nas sa bezne neobzrie za peknym autom? Dalsie informacie sledujte na
www.brezno.sk www.aybee.sk.
   Drzime palce, nech vam vyjde pocasie a dufame, ze sa z tohto ojedineleho projektu v ramci celeho kraja stane tradicia, ktora sa postupom rokov bude len rozrastat.

(jack)


 

Popoludnajsia siesta...

Foto: Stefan Vozar

 

 


Dovolenkoviny

 Sme narod turistov, pozname mnozstvo krivych chodnickov.
...
- Preco prestali vyrabat turisticku salamu?
- Niet turistov.
...
Kto sa boji ist do lesa, ten nech ide do Tatier.
...
- Ako vyzeraju inteligentni ludia v USA?
- Ako turisti.
...
Nielen horolezkyne tuzia dosiahnut vrchol.
...
- Vies, aka som bola na dovolenke obletovana?
- Nevrav, tolko tam bolo komarov?
...

Opalovanie sa na morskych plazach je pridrahy sposob ako ukazat, ze aj my si mozeme dovolit ziskat rakovinu koze.
...
- Ako sa dari tvojej manzelke? - spytuje sa Jozo Jana, ked sa stretnu po case na ulici...
- Nie velmi dobre. Kvari ju velka viera...
- Neblazni. A v co veri?
- Ze pojdeme na dovolenku k moru.
...
Su miesta, kde na kazdom rohu stretnes dievcata, ktore sa z turistickeho ruchu zaujimaju len o stovky cudzincov. Niekedy aj patstovky.
...
Polsky turista chce prepasovat cez hranice capa.
- A toto je co? - pyta sa colnik.
- To je moj pes.
- S rohami?
- Prepacte, do jeho sukromia sa nemiesam.
...
V prirode oddychujeme tak, aby si aj ona mohla oddychnut.
...
- Och, ked si pomyslim, ze zena sa o dva tyzdne vrati z dovolenky...
- Uz je tam dlho?
- Nie, zajtra cestuje.
...
Ked plati, ze vsetky cesty vedu do Rima, preco si tie nase neudrzuju Taliani?
...
- Tak co, presvedcil si svoju manzelku, ze si z financnych dovodov tento rok nemozete dovolit zahranicnu dovolenku pri mori?
- Hej. Obetovala sa a sla sama.
...

Voda v mori je perfektna, ale ked sme boli v Sydney, tam bola miestami este perfektnejsia.
...
- Pan sused, vraj ste boli s manzelkou na dovolenke v Egypte. Videli ste tam aj mumiu?
- Nielenze som ju videl, ale som s nou aj kazdu noc spal...
...
Voda v kolene more nenahradi.
...
Kapitan zaoceanskeho parnika si da zavolat vsetkych ludi na palubu. Ked sa zhromazdia, kapitan spusti:
- Mam pre vas dve spravy, jednu dobru a jednu zlu. Ktoru chcete pocut ako prvu?
- Dobru.
- Dostaneme jedenast Oscarov...
...
K moru vyrazaju len ti, ktorych nevyrazili z prace.
...
- Marka, aky dar by si si zelala k desiatemu vyrociu svadby? Kozuch alebo dovolenku v Bulharsku?
- Podme do Bulharska. Tam su vraj kozuchy lacnejsie.
...
Ceny zajazdov za hranice vsednych dni su daleko za hranicami vsednych prijmov.
Zozbieral: J. Pupis

 

 


Text pod kresbu:

Cestne uznanie v tohtorocnej sutazi kresleneho humoru a satiry O Bomburovu sablu dostal 62-rocny Pavol Svancar zo Svrcinovca za pracu s nazvom Hniezdo zachrany.


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT