17. JUL  2007 Strana 7

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

        Vzacne obrazky

           

         „Charleyho teta“ mala nazov divadelna inscenacia, ktorej hercov vidite na fotografii. Podla miesta nalezu fotografia pochadza z Brezna. Ak ste niekoho spoznali, zavolajte na tel. c. 6112283.

 


Pohronska Polhora

v zakrutach casu (2)

 

   Prevazna vacsina obyvatelstva zila z polnohospodarskej  vyroby. Robotnickych rodin bolo iba niekolko (Kurek, Prukner, Vrana). V obci boli vsetky zakladne remesla – cizmarstvo (Baldovsky, Becker, Grener), obuvnictvo (Cipciar, Kolarik), kovacstvo (Hrnciarik, Korytiak), stolarstvo (Reichenberg,  Schrank), debnarstvo (Holotik), tkacstvo (Mutnan), sukenictvo (Hrabina z Moravy – Valasske Klobouky), pekarstvo (Pokorny),  mlynarstvo (Arvay, Belej), krajcirstvo, garbiarstvo, kozusnictvo a zivnosti - masiarstvo, pohostinstvo (Lamen, Peki, Rostar, Vlcek). V obci byval ucitel, horar a slachticky rod Kemnickovcov. Cigansku koloniu tvorilo niekolko rodin (Abrahamova, Bartosova, Balazova, Jeremiasova, Susukova...).

   Postupne sa pristahovalo viac obyvatelov z Brezna, Cierneho Balogu (Muransky, Medved...), z Bielych  Handlov, jednotlivci zo Starych Hor, Banskej Bystrice, Zavadky, Hronca, Tisovca, Lomu nad Rimavicou, Klenovca, Kokavy, Liptova... Dna 30. novembra 1896 bola odovzdana do uzivania ozubnicova zeleznicna trat Pohronska Polhora – Tisovec. To vyznamne prispelo k rozvoju obce. Gemer sa spojil s Horehronim aj technikou, este aj dnes jedinecnou svojho druhu v Europe.  

   V roku 1869 mala obec P. Polhora 1480 obyvatelov,  r. 1890 - 1707 obyvatelov, r. 1900 - 1854, r. 1910 - 1847, r. 1930 - 1806, r. 1940 - 3087, tu zrejme ide o spolocne scitanie s obcou  Michalova, r. 1950 - 1719,  r. 1960 - 1981, v sucasnosti zije v Pohronskej Polhore 1718 obyvatelov.   

   Nedela 2. augusta 1942 (65. vyrocie) bola ciernym dnom Pohronskej Polhory, cerveny kohut si zasadol na obydlia. Poziar  vznikol na vysnom konci dediny a preskakoval z drevenice na drevenicu. Ludia si stihli zratovat len svoje zivoty. Majetok a dobytok pohltil poziar. Bez pristresia ostalo 42 rodin. Prichylil ich velky majer v Ploskom nedaleko Kosic, kde nasli ubytovanie i robotu. Tu prezili aj vojnu. Po vojne v spomienkach na rodnu Polhoru zacali s budovanim vlastnej Novej Polhory. Pisal sa rok 1954, ako oficialny datum vzniku obce Nova Polhora. Dnes ma 421 obyvatelov. 

   Takto sme sa na zaver dostali ku geneze troch Polhor - Oravskej (pocet obyvatelov 3587, 1. pisomna zmienka r. 1588), Pohronskej (1718 obyvatelov, r. 1786) a Novej Polhory pri  Kosiciach (426 obyvatelov, r. 1954) - navzajom sa historicky podmienujucich. Dnes su spojene nielen rodove – genealogicky, ale aj culou kulturnou a sportovou vymenou.
 

Pouzita  literatura: Horehronske  muzeum v Brezne - Erby obci breznianskeho okresu – popis, Pohronska Polhora - Internetova stranka http: //www.muranskaplanina.com/polhora.htm, J. Alberty: Formovanie robotnickej triedy v obvode Brezna -  Vydavatelstvo Osveta 1981, R. Binder: Osadnici na Horehroni - Vydalo Stredoslovenske vydavatelstvo 1962, F. Kreutz: Zbojstva Jakuba Surovca - Vydalo mesto Tisovec 2004, K. Rapos: Mesto Brezno narodnemu bohatierovi. Vydal Turciansky sv. Martin 1929. Kniha obsahuje kroniku mesta Brezna od prvopociatku r. 1260, A. Fischerova: Horehronie vita, vari, ponuka. Vydavatelstvo Matice Slovenskej 2005.

 

Silvia Kovacikova, rod. Nepsinska

 

 

Nove sako

 

   Som dolezity clovek. Bezo mna, vlastne, bez mojej peciatky, by sa obcania nasho mesta nepohli dalej. Som si toho nalezite vedomy, preto si ma vsetci povazuju a obchadzaju.

   Ocitli sme sa v Europskej unii. Dostal som novu peciatku a podvedome som citil, ze by sa mal vo mne narodit novy clovek. Mozno to znie ako patos, ale ja som skutocne rozmyslal, kade som chodil, co by som mal vo svojom zivote zmenit. Uz to mam! - povedal som si. Prestanem brat uplatky. Ziadne uprednostnovanie, vsetkych budem vybavovat pekne do poradia. Nezaujima ma, ze tento lajster patri panu generalnemu, ze dalsi ucitelke mojho syna ci rodinnemu lekarovi. Neberiem viac obalky, ani naturalie, neziadam protisluzbu.

   V novom saku kracal do prace novy clovek s novymi pevnymi predsavzatiami. Darilo sa mi to az do poludnia, ked tu pride dama v strednych rokoch a doverne mi oznamuje, ze ona by to potvrdenie potrebovala mat hotove uz zajtra.

   „Mila pani,“ hovorim jej, „to predsa nejde, pozrite sa, aka halda klientov je pred vami. Bude to len v zakonnej lehote, teda o tyzden.“

   „To je skoda, zajtra cestujem do zahranicia…“

   „Ak to teraz podpisete, mozete prevzatim tlaciva poverit kohokolvek.“

   „Naozaj to nejde?“ neveriacky kruti hlavou. „Skuste to, porozmyslajte, ak by sa nieco zmenilo, zavolajte mi. Do videnia!“

   Uff! To bola fuska, ale odolal som. Chcel som si utriet z cela pot, siahnem do vrecka a bac ho! V ruke drzim novucicku patstovku. Tak toto teda nie! Raz som sa zapovedal a nehodlam menit svoje rozhodnutia. Utekal som na parkovisko a pani prave nasadala do beemvecka.

   „Pani, pani, pockajte! Ako si to, prosim vas, predstavujete, podplacat statneho zamestnanca? Ha? Tu mate svoju bankovku a nech sa to uz viac nezopakuje.“

   Pani na mna nechapavo hladela, asi sa robila, ze o nicom nevie. Vyraz jej tvare hovoril: Co si to dovolujete mna obvinovat z takeho ohavneho cinu? Nakoniec peniaze predsa len zobrala.

   Obratil som sa a vtom mi zazvonil mobil. Volala moja zena:

   „Zlatko, nezabudni kupit vino a nejaku dobru sunku, vies, ze k nam pride vecer generalny.“

   „Ale ja nemam peniaze…“

   „Milacik, dala som ti predsa rano do saka patstovku.“

   Dokelu! Takze, peniaze predsa len nepatria tej dame, otocil som sa a prave startovala. Hodil som sa pred kapotu a ona vykrikla:

   „Clovece, co to robite, chcete ma dostat do basy a seba do hrobu?“

   „Prepacte, ale tie peniaze su moje…“

   „Vy naozaj neviete, co chcete!“ a hodila mi bankovku pod nohy.

   Zodvihol som ju, oprasil, no moja pekna, uz by si bola skoncila v cudzich rukach…a skrusene som kracal do kancelarie. Taka hanba! Nuz, darmo, poctivost nieco stoji.

   Sedel som za stolom a snazil som sa sustredit na pracu. Vtom mi opat zvoni zena:

   „Drahy, pozicaj si od niektoreho kolegu a prepac, len teraz som si vsimla, ze si si dnes rano zobral druhe sako…“

 

Emilia Molcaniova   

           

Nemilosrdne krasna poezia Miroslava Valka

   V poslednych rokoch zivota tazkeho a marneho zapasu so smrtelnou chorobou, ale aj celych patnast rokov od skonu Miroslav Valek je vacsinou oznacovany za kontroverznu a rozporuplnu osobnost. To vsak suvisi vylucne s jeho politickou cinnostou, ale neubera na vyzname osobnosti basnika, esejistu a esteta.

   Miroslav Valek debutoval v roku 1959 zbierkou Dotyky. Predtym o nom vedeli len ti najblizsi, mladi katolicki basnici z Trnavy a ludia z okolia casopisov pre mladych a zacinajucich autorov. S prichodom jeho basnictva prichadza do slovenskej literatury nepokoj novatorstva. K jeho zbierkam, ktore zmenili ak aj nie svet, tak urcite svet novej slovenskej poezie patria: Pritazlivost, Nepokoj, Milovanie v husej kozi. Poznacili svet slovenskej poezie poetikou krutej analyzy cloveka a jeho ludskej situacie na zemi. Jeho verse vrazednou skepsou otvarali temna ludskych perspektiv. Nebola to angazovana poezia optimizmu, ale inspirujuco posobila na mladu nastupujucu generaciu slovenskych basnikov. Stavala sa pre nich akoby ucebnou osnovou novej basnickej reci a celej poetiky. V rokoch 1962 – 1966 bol sefredaktorom Mladej tvorby a daval dostatocne slobodny priestor na hladanie vtedajsej mladej basnickej generacie. A ako esejista a literarny teoretik metodologicky inspiroval novu tvorbu. Utvoril pevne zazemie, povedane s Mikulasom Kovacom, „zem pod nohami“ pre novych, dynamickych basnikov. Ako basnik bol velmi popularny, najma medzi pisucou a citajucou mladezou – az natolko, ze „bez neho a jeho vplyvu sa nemohol pohnut ani listok na strome modernej slovenskej poezie“. (P. Stevcek)
   Ako minister kultury a clen politbyra KS Valek posobil v rokoch 1969 – 1988. Jeho posobenie na tomto poste by malo byt historicky pravdivo zhodnotene. „ Bez ohladu na dobovo typicke a standardne politicke poverenie sa M. Valek sustavne prejavoval ako prvy slovensky minister kultury dokladne kulturne a kulturnotvorne. V tom neziclivom dejinnom case previedol slovensku narodnu kulturu do jej perspektiv (z ktorych, mimochodom, dosial vydatne tazime) bez vacsich strat a takmer povinnych obeti. Nebyt ministra Valka a jeho osobnych postojov, zhubny proces v slovenskej kulture by bol prebiehal este zhubnejsie. Len s nim sme si zachovali viac, ako sa objektivne dalo a malo. Aj to sa nevyhnutne pripisuje na konto jeho politickeho ucinkovania“.(P. Stevcek)
   Miroslav Valek napisal este zbierky Jesenna laska, Zapalky, Slovo, Z vody a ine. Pisal aj poeziu pre deti (Kuzla pod stolom, Kde ziju vtacky, Do Tramtarie...). Preklad ruskych, francuzskych, nemeckych, americkych a polskych basnikov a jeho eseje vysli pod nazvom O literature a kulture.
   Aj ked M. Valek patri medzi osobnosti, ktore profesionalne historiografia pomenuva ako osobnosti s rozpormi v sebe, ostava basnikom, co inspiroval a sucasne zalozil poeticku modernu druhej polovice 20. storocia slovenskych literarnych dejin. Jeho poezia ma co povedat aj dnes a nemala by zapadat prachom v kniznych regaloch.
   Miroslav Valek sa narodil 17. jula 1927 v Trnave a zomrel 27. januara 1991 v Bratislave. Pripominame si 80. vyrocie jeho narodenia.

   (Podla clankov P. Stevceka v Novom slove: Basnik bez pridavneho mena a Umelecke hodnoty 20. storocia – literatura)

   A. Prepletana


„OSRBLIE JE PRESLAVENE BIATLONOVYM SPORTOM,“

tvrdi starosta obce Ladislav Pancik. V hlavnom povolani je veducim energetiky v hroncianskej spolocnosti ZLH. Na hasicov neda dopustit, ved do roku 1986 „velil“ dobrovolnemu poziarnemu zboru v Osrbli. Otec dvoch dospelych dcer a trojnasobny stary otec na konci tohto volebneho obdobia oslavi sestdesiatku. Hovori, ze je pripraveny prenechat urad starostu mladsiemu. „Starostuje“ nepretrzite sedemnast rokov a predtym bol styri roky predsedom miestneho narodneho vyboru. Zazil casy budovania sportoveho arealu v Osrbli a jeho zveladovanie povazuje za prioritu.

 Velkym prinosom v cestovnom ruchu
    by bolo predlzenie trasy Ciernohronskej zeleznice z Hronca do Osrblia. Jeho priprave sa venovali posledne tri roky. Usilie stroskotalo na dvoch majetkovo nevysporiadanych pozemkoch v katastri Hronca. Na novej trase by boli tri zastavky - za Hroncom, pri chate Poniklec a ubytovni Drotar, posledna v blizkosti arealu biatlonu. Projekt s rozpoctom 260 milionov korun zahrna vystavbu penzionu za 60 milionov korun. Hoci investor stratil trpezlivost a odstupil od realizacie uzkorozchodnej zeleznicnej trate, nadej stale zije.
„Zo strany Obecneho uradu v Hronci vidime vacsi zaujem ako v minulosti pomoct nam v tejto veci. Koncom juna sa opat ozval sprostredkovatel, ktory nasiel noveho partnera na spolufinancovanie.“

V Osrbli maju ambicie
   vytvorit komplexny zimny sportovy areal. Spolocne s Klubom biatlonu vypracovali v aprili tohto roku strategiu rozvoja obce od roku 2007 do roku 2013. V nej na poprednych miestach figuruju technicke vybavenie stadiona a dostavba hotela Biatlon. Pripravuju vybudovanie lyziarskeho vleku, studiu uz vypracovali a rokuju s investorom. V letnych mesiacoch bude navstevnikom ubytovanym v hoteli Biatlon k dispozicii plavaren, dvojdrahova kolkaren a univerzalna sportova plocha. Vystavat chcu viacucelovu halu. Stadion potrebuje tribunu, informacnu svetelnu tabulu a osvetlenie asfaltovej drahy, co umozni organizovat vecerne sportove podujatia v areali biatlonu. Drahu chcu predlzit na sesttisic metrov a dobudovat U rampu, ktora by sluzila na treningove ucely. Vyuzivali by ju sportovci na kolieskovych korculiach a lyziach.Vystavbou letnej rekreacnej zony, ktorej sucastou bude futbalove ihrisko s krytou tribunou, tenisove, volejbalove, nohejbalove a golfove ihrisko, a viacucelovej budovy s pozicovnou sportoveho naradia, fitness centrom a turistickoinformacnou kancelariou pomozu rozsirit moznosti navstevnikov obce. Spristupnit chcu miestne turisticke okruhy napriklad na Hrb, Cervenu jamu, Hroncok alebo Tri Vody s novymi oddychovymi zonami. „Verim, ze tieto aktivity „rozbehneme“. Ak sa podari co len jedna z nich, okamzite odidem do obce a budem sa tomu venovat na plny uvazok,“ konstatuje Ladislav Pancik.

Zle sa na to diva
   Predvlanajsia zima bola tuha. Stresniky, ktorymi vedu miestny rozhlas, poskodilo mnozstvo snehu. Do niektorych domov dokonca zacalo zatekat. Co sa dalo, to opravili. Rekonstrukcia rozhlasu sa preto stala sucastou volebneho programu obecneho zastupitelstva, o prispevok na financovanie uz poziadali. Separovany zber odpadu zaviedli uz pred patnastimi rokmi. Pravidelny zvoz plastu a skla realizuju v dvojtyzdnovych intervaloch, papier uskladnuju a odvazaju podla potreby. „Este aj dnes sa najdu lajdaci, ktorym je jednoduchsie prejst mozno dvadsat metrov k potoku a vysypat donho odpadky namiesto piatich metrov do kolne, kde mozu mat uskladneny triedeny odpad. Kazdy pondelok potom osmi ludia na aktivacnych pracach cistia okolie kontajnerov a miestny potok. Nemame zberne dvory ani velky rozpocet, odvoz a ulozenie TKO nas rocne vyjde na 150 000 korun. Chceli by sme zrealizovat kompostovisko. Ukladal by sa tam zeleny odpad. Okolie dediny je zarastene, mame tu sest – sedem kusov hovadzieho dobytka, zopar oviec a koz, tie nestihnu skrmit vsetku travu. Nasi ludia by to dokazali skosit, ale nieto pre koho. Predajna cena stopatdesiat korun za sto kil sena ich nemoze motivovat. O par dni bude v Osrbli motozraz. Blizi sa Europsky pohar v letnom biatlone a vyzera to tu nie podla nasich predstav. Bolo by v prospech celeho Slovenska, keby sa ministerstvo podohospodarstva zaoberalo touto situaciou. Cely stat je spustoseny tak, ze sa na to zle diva. Polnohospodarsky podny fond dava do prenajmu pozemky a zrejme nekontroluje skutocny stav, lebo zmenu nevidiet. Usek medzi Hroncom a Osrblim je udajne v rukach ludi, ktori za udrziavanie beru dotacie. Denne tuto trasu prejdem minimalne dvakrat a nemam z toho dobry pocit.“ Podujatia celoslovenskeho alebo dokonca europskeho vyznamu zviditelnuju region a niet divu, ze Osrblanom zalezi na tom, aky dojem si navstevnici z ich dediny odnesu. Pocas posledneho Svetoveho pohara v biatlone pripravili pre nich vystavu na propagaciu obci Horehronia.

Oazy pri vodnych tokoch
   Nadalej chcu podporovat aktivity medzinarodneho vytvarneho sympozia. Domaci i zahranicni akademicki umelci – sochari vytvorili v obci oazy pri vodnych tokoch a pramenoch. Ich vytvarne prejavy su harmonicky vclenene do prirody, pretoze pouzili prirodne materialy – drevo, kamene, rastliny, vodu. Niektore ich diela vsak znicila veterna smrst pred jedenastimi rokmi a povoden pred piatimi rokmi. Po roku 1997 sa so suhlasom obce medzinarodne sympozium prestahovalo do Vydrovskej doliny pri Ciernom Balogu. Umelci z Ameriky i Europy sa tam podielali na vytvoreni atrakcii pre navstevnikov lesnickeho skanzenu.
   Cisticku odpadovych vod postavili v Osrbli uz pred dvadsiatimi rokmi a postupne po usekoch budovali kanalizaciu. Podarilo sa im to na sestdesiatich percentach uzemia. Zostava odkanalizovat horny koniec obce povyse obecneho uradu, cast ulice Vrsok a Dolnej ulice. Tento zamer figuroval aj vo volebnom programe staronoveho starostu. V najblizsich mesiacoch sa bude obecne zastupitelstvo zaoberat vypracovanim projektov a „tlacit“ na ich realizaciu z prostriedkov eurofondov.
„Cerpat z fondov mozeme do roku 2010. Obec ma 390 obyvatelov, do roku 2015 mozeme odpadovu vodu volne vypustat do recipientu, ale mozno uz v tom case nebudu peniaze z europskych fondov. Projekty na cerpanie prostriedkov chceme predlozit do konca tohto volebneho obdobia. Hladame projektanta, ktory by to vedel zrealizovat.“

  
K stalym obyvatelom v lete pribudaju chalupari. Je ich priblizne styridsat. Opravuju stare drevenice. Vacsina chaluparov je pre Osrblie prinosom, no najdu sa aj vynimky. „Niektori pridu raz za cas, vyhadzu z domu stare veci od vymyslu sveta a hned je plny kontajner. Na druhej strane od niektorych chaluparov ziskame vo forme sponzorskych darov rocne tak 20 – 30 tisic korun. Nedavno nam jeden daroval 100 mē  zamkovej dlazby, pouzili sme ju pri uprave domu smutku.“ V dedine, kde niet vacsieho podniku, zbieraju peniaze do rozpoctu po stovkach a po tisickach.

  Nemaju pristup na internet
   Osrblie je jedinou obcou v okrese Brezno, ktora nema pristup na internet. „Kabel mame potiahnuty z Valaskej,“ hovori starosta,
„ubezpecili ma, ze nainstalovat a spustit internet je otazka niekolkych dni. O pripojenie je u nasich obcanov velky zaujem.“

  
Spojenie obci Ciernohronskeho mikroregionu cyklotrasou bude prvou aktivitou verejno-sukromneho partnerstva Muranska planina. Zapojili sa don obce Valaska, Hronec, Osrblie, Sihla, Drabsko, Lom nad Rimavicou a Cierny Balog. „Male obce nemozu mat „velke oci“. Do volebneho programu si mozem popisat kadeco, ale musim vychadzat z realneho rozpoctu, aby som sa nemusel hanbit pred obcanmi, ze som polovicu nesplnil. Ak sa pritrafi este nejaka zivelna pohroma, narobi to riadne problemy. Naposledy pri oprave mostu na Tri Vody nam pomohli lesnici z Odstepneho zavodu Cierny Balog, inak by sme to sami financne nepokryli,“ dodava na zaver Ladislav Pancik.

   (pl)

 - Sochari z Europy a Ameriky na medzinarodnom vytvarnom sympoziu vytvorili diela, ktore aj dnes mozno najst roztrusene v okoli Osrblia a Cierneho Balogu

 
- Od kostola je pekny vyhlad na areal biatlonu i spodnu cast obce   - V opravenych dreveniciach chalupari nechcu ani televizor

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT