17. JUL 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Stretnut medveda v horach stredneho a severneho Slovenska dnes uz nie je raritou. Kazdy medved aj okolnosti su rozdielne, preto neexistuje stopercentna rada, co robit, ked „maca“ stretneme. Ludia zaoberajuci sa medvedmi vsak tvrdia, ze ich konanie sa da predvidat. Je dobre v duchu si premietnut, ako by sme mali reagovat. Ak sa stretneme s medvedom na blizku vzdialenost, moze sa citit ohrozeny a zacne sa branit. Utok byva prudky, ale kratky. Mnohi odbornici odporucaju, ze pri priamom kontakte je najlepsie lahnut si na brucho a siju si skryt rukami. Co by ste robili pri stretnuti s medvedom? Bojite sa chodit do lesa? - zneli nase anketove otazky.


S anketovym mikrofonom


o stretnuti s medvedom

Ladislav Simonic, zvarac, Klenovec:
- Od polovnikov som pocul, ze pri stretnuti s medvedom si treba lahnut na zem, chytit si hlavu odzadu a nepohnut sa. Ja osobne sa nebojim. To je priroda, tomu sa nevyhnete. Ked som na hubach, snazim sa nerobit velky hluk.

Mgr. Helena Podolska, stredoskolska profesorka, Bratislava:
- Keby som nebodaj stretla medveda, lahla by som si na zem, chranila by som si hlavu a robila sa, ze som mrtva, nehybala by som sa. Pred medvedom netreba utekat, nedrazdit ho a nepozerat sa mu do oci, co zvierata beru ako vyzvu na boj. Asi to by bolo jedine, co by mi napadlo a v tej panike mozno ani nie. Dovolenkujeme v Myte pod Dumbierom, chodime aj na huby, ale zatial sme nastastie nemali tu cest stretnut medveda.

Michaela Majercikova, nezamestnana, Sumiac:
- Medvedov sa velmi bojim. Obmedzila som aj prechadzky do lesa, hlavne kvoli mojej malej dcere, je to dost nebezpecne. Neviem, co by som robila, keby som takeho maca stretla.

Mgr. Alena Janecekova, pedagogicka, Brezno:
- Cez prazdniny do lesa chodim velmi casto, hoci sa bojim medvedov. Vacsinou idem s manzelom. Co by som robila, keby som stretla medveda? Urcite by som v prvom momente spanikarila, ale treba si zachovat rozvahu a pokoj. Asi by som si lahla. Co by sa dialo, neviem. V televizii som videla pripady napadnutia medvedom, co ma velmi znepokojuje. Myslim si, ze medvede su premnozene a bolo by treba zvazit ich odstrel.

Emilia Murinova, dochodkyna, Polomka:
- V okoli Polomky medvede nie su, len v Benusskej doline. Moja nevesta tam robi a ked isli autom do lesa, videli medveda, ale nic sa nestalo. Keby som ja stretla medveda, zvalila by som sa na zem a potom nech robi, co chce. Podla mna nebezpecne medvede treba zlikvidovat a necakat, kym pobiju ludi. Hovori sa, ze para sa da nahradit, ale ludsky zivot nie.

Jaroslav Zluky, zamocnik, Zavadka nad Hronom:
- Keby som videl medveda, asi by som sa vystveral na strom. Do hory sa nebojim ist, ale v podvedomi ma strach kazdy, ked v televizii vidi, co sa deje.

(ng, pl)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Stretnutie vozickarov

   Stava sa uz tradiciou, ze Zakladna organizacia Slovenskeho zvazu zdravotne postihnutych v Brezne vo svojom celorocnom plane ma miesto pre svojich clenov, ktori su priputani na invalidny vozik, ale aj pre tych, ktorym zdravotne postihnutie nedovoli zucastnit sa na ostatnych akciach poriadanych zvazom.
   V sobotu 7. jula sa v dome Zdruzenia technickych a sportovych cinnosti na Ulici CSA v Brezne uskutocnil 13. rocnik stretnutia vozickarov a tazko zdravotne postihnutych clenov. Na akcii spojenej s gulasom sa zucastnilo sestdesiatosem clenov.
   Navstivila nas riaditelka uradu prace Ing. Eva Krahulcova, veduca odboru socialnych veci mestskeho uradu Mgr. Eva Lukacova a piati clenovia druzobnej ZO SZZP v Martine. Dobru naladu ucastnici stretnutia a ich hostia vytvorili svojimi hlasmi a prijemnou konverzaciou. Nepodarilo sa nam totiz zabezpecit hudobny sprievod, pretoze hudobnici sa zucastnili na folklornych slavnostiach.
   Na akciu neprislo niekolko pozvanych clenov, ktorym ucast zrejme nedovolil zdravotny stav alebo rodinne problemy. Verime, ze v buducnosti pridu.
   Na zaver sa chceme podakovat vsetkym, ktori prispeli k uspesnemu priebehu akcie, vsetkym sponzorom, predsedovi ZTSC v Brezne Jozefovi Gonsenicovi za pozicanie objektu, vsetkym clenom ZO SZZP a clenom vyboru za snahu pri organizovani podujatia.

O. Repka, predseda ZO SZZP

 Uspech ziakov specialnej zakladnej skoly

   V dnoch 22. a 23. juna sa ziaci Specialnej zakladnej skoly z Brezna zucastnili uz po tretikrat na Majstrovstvach Slovenska v atletike zdravotne postihnutych v Bratislave. V silnej konkurencii mladeze a dospelych z celeho Slovenska sme sa nestratili a zabodovali vo viacerych sportovych disciplinach: beh na 200 m dievcata, beh na 400 m chlapci, beh na 800 m dievcata, beh na 800 m chlapci, beh na 1500 m chlapci a skok do dialky. Priviezli sme si tri zlate, styri strieborne a dve bronzove medaily. Vitazom blahozelame a dakujeme aj pedagogom, ktori ziakov pravidelne vedu k sportovej aktivite.

Mgr. M. Votroubkova

 

 Tematicky zajazd v Osviencime

   Na zajazde do Osviencimu, ktory uskutocnila Zakladna organizacia Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov Brezno, sme sa zastavili pre nasich priatelov v obci Zuberec, boli nimi RSDr. Milan Miklas a ucitel – historik Ignac Kuchtiak, ktori nas cestou do Osviencimu oboznamovali s pamiatkami. Zucastnili sa s nami na zajazde do koncentracneho tabora. V Osviencime sme polozili kyticu k pomniku Smrti padlych.
   Niet slov a slz pre tych, ktorym hitlerovsky fasizmus sposobil nesmierne utrapy a bolesti. Srdce mi zviera a akoby chcelo povedat, dost uz clovece, zdvihni hlavu a chod dalej, povedz to vsetkym ludom, aby nezabudli na tych, ktori za nasu slobodu nevahali svoje zivoty polozit. Smrt v koncentracnom tabore a plynovych komorach ci masovych hroboch uz nebola len prostriedkom na dosiahnutie fasistickeho ciela, ale stala sa sama osebe cielom. Vysledkom tejto politiky boli miliony mrtvych, zmrzacenych, moralne a dusevne zdeptanych ludi v okupovanej Europe. Na pamiatku padlym a udusenym v plynovych komorach sme polozili kyticu kvetov pri mure smrti. To vsetko zavazuje cely mierumilovny svet, aby starostlivejsie chranil draho zaplatenu slobodu, aby branil demokraciu, slobodu a mier.
   Na spiatocnej ceste sme boli aj v dedine Zverovka, kde sme si uctili pamiatku padlych hrdinov druhej svetovej vojny a polozili sme kyticu kvetov k pomniku.Tematicky zajazd sme ukoncili tym, ze nas prijal mily starosta obce Zuberec Ing. Vladimir Siska. Vo svojom prispevku hovoril o aktivitach obyvatelov obce najma v cestovnom ruchu, ale aj o velmi priaznivych a uzitocnych aktivitach obecneho uradu pre obyvatelov Zuberca. Bolo to velmi mile prijatie, kazdemu ucastnikovi venoval starosta malu pozornost. Samozrejme i my sme priniesli spomienkove predmety mesta Brezna. Na zaver nam padol vhod chutny gulas.    Srdecna vdaka vam, priatelia – RSDr. Milan Miklas, Ignac Kuchtiak a Ing.Vladimir Siska.

Edita Weisenpacherova

Rubrika pokracuje na 4. strane


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT