17. JUL 2007 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Majstrovstva sveta zachranarskych psov

   Stodvadsatsedem pretekarov v styridsiatich troch druzstvach z osemnastich krajin sveta sa v dnoch 25. juna az 1. jula zucastnilo na 13. Majstrovstvach sveta zachranarskych psov v rakuskom meste Eisenstadt. Slovensko reprezentoval aj Zvaz kynologickych zachranarskych brigad SR s pretekarmi: Denisa Fazekasova so suckou Arnicou z Banskej Bystrice, Slavomir Lackan s Elly zo Ziliny, Janka Sikulova s Falconom a Igor Podmanicky s Nerom z Hronca. Organizatori si dali zalezat na tazkom terene (husty les zarasteny tahavymi cernicami), ktory prekonalo so splnenym limitom len devat psov v kategorii les. Rozhodoval hlavny rozhodca Otto Lanz zo Svajciarska s dalsimi rozhodcami z Holandska a Ceska. Zvitazila zachranarka z Madarska, J. Sikulova skoncila na 31. mieste, D. Fazekasova na 40. mieste a I. Podmanicky obsadil 41. priecku.

(pm)

 Ked sa zima opyta, co ste robili v lete...

    Nie, nebudeme hovorit o cestaroch, ale o mladych hokejovych nadejach breznianskeho ladu. V tychto horucich letnych dnoch uz niet ani stopy po ladovej ploche, ale to nic nemeni na skutocnosti, ze hokejisti stale aktivne pracuju na svojej kondicii. A plati to aj o tych najmladsich, ktorych stvrty rok trenuje Mgr. Tomas Turna. Hokejista, ktory v niekdajsej domacej ankete ziskal titul NAJsympatak.

Ste trenerom mladeznickych druzstiev. Ako to v nich vyzera?
   - Su to rocniky od skolkarov az po siedmakov v zakladnej skole a trenuju v troch kategoriach predpripravka, pripravka a mladsi ziaci. Starsich ziakov trenuje Mgr. Jan Cpin. Predpripravka v sezone 2006/2007 evidovala 29 chlapcov, pripravka, v ktorej je zahrnuty stvrty a piaty rocnik, 42. V mladsich ziakoch vznikla v minulosti priepast sposobena nie najlepsou pracou s pripravkou a tu mame zaevidovanych 17 hracov, ale 4 pravidelne nehraju, lebo vykonnostne nedosahuju potrebnu uroven, takze je to v podstate 13 siestakov a siedmakov. Ak pocet porovname s pripravkou, v ktorej je 42 deti, je to vyrazny rozdiel. Starsich ziakov je 18.

Hokej nie je lacny spas, preto aj rodicia si dobre rozmyslia, ci do tohto sportu investuju svoje peniaze. Hladate zdroje, aby ste pomohli detom pri zabezpeceni vystroja?
   - K naplneniu rocnikov nam velmi pomohla firma Hrivis, ktora nam dodala vystroj a dokazala obliect aj brankarov. Hokejovy klub dokupil dalsie veci, a tak sa nam podarilo obliect jedno cele muzstvo a niekolko dalsich deti. Tym, ze sa aj prostrednictvom spominanej firmy a klubu naplnil sklad a informovanim, ze veci sa daju pozicat a rodicia ich nemusia hned naraz kupit, stav v stvrtom a piatom rocniku sa zodvihol. Co je uz ale horsie, treti rocnik nie je taky naplneny, ako by sme potrebovali, preto by bolo dobre, keby buducorocni stvrtaci prichadzali v hojnejsom pocte.

Co vas caka v nadchadzajucej sezone?
   - V maji sme zacali s prvou fazou suchej letnej pripravy a bude pokracovat druhou fazou v auguste. Zaciatkom septembra by sme mali ist na lad. Najmensich sme prihlasili do celoslovenskej registrovanej divizie pripraviek, kde sa budu stretavat s rovesnikmi z velkych hokejovych miest, ako su Martin, Zilina, Zvolen, Banska Bystrica a dalsie. Myslim si, ze tato sutaz by mala byt obrovskou motivaciou pre ostatne deti. Mladsi a starsi ziaci budu hrat v druhej lige, ktora vsak bude mat vyssiu uroven ako za posledne roky. Zvysi sa pocet zapasov, ktory presiahne 20 sutaznych kol a pribudne aj zahranicny ucastnik z Polska, Nowy Targ. Dorast sa opat predstavi v prvej lige. Dalsia velmi dolezita vec - pokracuje vystavba zimneho stadiona, cim sa sezona predlzuje z povodnych dvoch - troch mesiacov, vzdy to zaviselo od pocasia, na pravidelnych sedem mesiacov. Je velky rozdiel, ked si uvedomime, ze na zaciatku detom trva aspon poldruha mesiaca, kym znovu pochopia, o com to je, kym sa dostanu do tempa a pohody, takze ten mesiac na uvod a mesiac na zaver v porovnani s minulou sezonou urobi velmi vela. Viac informacii o cinnosti hokejoveho klubu sa dozviete na www.brezno.sk v rubrike sport.

Ako vyzera situacia s hokejovymi triedami?
  
- Ist hlavou proti muru a deti davat nasilu do nejakych tried asi nie je spravna cesta, preto hladame rozne formy, aby deti mali viac casu spolu sa stretavat na stadione a robit hokej na vrcholovej urovni. V blizkej buducnosti by sme sa chceli pokusit vytvorit stredisko mladeze dotovane statom bez podmienky, ktorej sa obavaju riaditelia zakladnych skol, aby deti boli sustredene v jednej skole. Pri optimistickom pohlade na situaciu sa da ocakavat, ze sa naplni rozpracovany casovy harmonogram, ak don nevstupia ine okolnosti a bude sa nam darit postupne plnit rocniky tak, ze v sezone 2010 /2011 by sme mohli poziadat o zaradenie vsetkych kolektivov od piatakov po deviatkov po jednotlivych rocnikoch do prvej ligy. Ak sa nepodari husarsky kusok, ze by sme tam boli o rok skor...

(ms)

 

 Rodeo v Polomke

V Polomke sa uplynuly vikend uskutocnilo tradicne podujatie Polomsky western. O tom, ze toto podujatie sa tesi velkej oblube, svedci aj rekordna ucast jazdcov. Zucastnilo sa na nom patdesiatdevat sutaziacich z celeho Slovenska od Bratislavy az po vychodne Slovensko. Tridsat muzov a dvadsatdevat zien sutazilo o prve miesta v deviatich disciplinach. Najvacsim lakadlom pre priblizne tisic divakov boli rychlostne a pracovne discipliny s dobytkom. Telata z druzstva v Pohorelej boli vo velmi dobrej kondicii a jazdcom dali pri oddelovani zo stada poriadne zabrat. Najstarsim ucastnikom bol Jozef Horvath z Dunajskej Stredy a najmladsou ucastnickou Karolina Buckova z Ranca 4C Podunajske Biskupice. Podujatie navstivil a vitaza jednej discipliny dekoroval podpredseda NR SR Milan Hort. Po uspesnych pretekoch sa vsetci skvele zabavili na country bale s oblubenou kapelou Tulibanda z Polomky.

(dd) Foto: Ferdinand Hrablay

 

 

Abelova sedemnaste miesto na majstrovstvach sveta

   V ceskej Ostrave sa uskutocnili od stredy 11. do nedele 15. jula Majstrovstva sveta v atletike do sedemnast rokov. Klara Abelova v skoku do vysky vykonom 170 cm obsadila sedemnaste miesto a z kvalifikacie do finale nepostupila. Patnastrocna  pretekarka Atletickeho klubu Mostaren MSK Brezno ma vsak pred sebou dalsie vyzvy v podobe majstrovstiev Europy juniorov, resp. sampionatu do dvadsattri rokov.

M. Cernak


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT