24. DECEMBER 2005 Strana 7

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Vzacne obrazky

Svadba je, aj bezpochyby bola jednou z najvyznamnejsich rodinnych udalosti a fotografia z nej mala vzdy cestne miesto v interieri domacnosti. Urcite to platilo aj v pripade tychto mladomanzelov. Nespoznavate ich?

 


Vlk a kozliatka

   Kde bolo, tam potom nebolo, pretoze to rozkradli, v katastri isteho mesta zivorila jedna koza a mala sedem neplnoletych kozliatok. Bola na tom relativne dost mizerne. Alimenty si nevysudila, na rodinne pridavky narok nemala, socialne davky, to tiez nebolo bohvieco, a tak jej nezostavalo nic ine, ako chodit sa past a produkovat deckam vlastne proteiny. Nuz a tie ju riadne vyciciavali.
   Koza bola v terene a ratolesti sa prave mlatili, ked tu zrazu niekto zazvonil pri dverach.
   „Kozliatka otvorte, prisiel som vam ponuknut druhy pilier dochodkoveho poistenia. Robim pre poistovnu, ktora ma zarucene vynosy.“
   Ale kozliatka, hoci neboli pripojene na internet, dobre vedeli, ako to v tomto biznise chodi, a preto povedali na rovinu, ze nemaju zaujem, pretoze oni sa pri ich nizkej zivotnej urovni a nespravnej zivotosprave aj tak dochodku nedoziju.
   Koza prisla zo zatahu pod parou, lebo na pasi nasla nedopitu flasu po pikniku a uvidela decka s kalkulackami v ruke. Preratuvali, ci ten diler predsa len nemal pravdu a vyratali, ze urcite percento pravdepodobnosti by tu bolo. Ked sa spytali spolocensky unavenej matere, co ona na to, povedala, ze pre mna, za mna aj stvrty ci piaty pilier, len nech jej uz daju pokoj. A tak ked onen reprezentant zazvonil opat, otvorili mu. Bol to pan Wolf, znamy recidivista, ktory uz dlhsi cas lovil v tomto reviri. Nestacili sa ani rozlucit so svojou dospavajucou matkou a ocitli sa v interieri vlkovho brucha.
   V Dobsinskeho verzii prisiel polovnik a kozliatka laparotomicky zachranil. No, ja vas sklamem. Horar z nasej rozpravky sa totiz v tom case nepodielal na zvysovani percenta hrubeho domaceho produktu, lebo bol registrovany v urade prace a jeho dennodennou cinnostou bolo zhananie peciatok. A teda ani nemohol poskytovat zachranarske prace tohto druhu.
   Preto capkovia a kozicky, pozor! Toto individuum stale obchadza sidliska a lahko sa moze stat, ze bude z vas koza rohata do pol boka odrata, ale to je uz ina rozpravka. Dobru noc, deti!         

Emilia Molcaniova

Dajako bolo, dajako bude
alebo
Svet aky ho pozname dnes, v prognozach ake nepozname
(Prejav)

   „Dajako bolo, dajako bude“. Akoby povedal jeden moj znamy. Zhodou okolnosti moj spoluziak krsteny menom Lukas. V nasej triede mu vsak prischla kultova prezyvka „Ego“. Tento clovek je bez pochyb najvyraznejsou postavou 4. A triedy. Teda aspon pre mna je tento clovek bezodnou studnicou zabavy a inspiracie.
   Rad by som, ak dovolite, nadviazal na „Egovu“ pamatnu vetu a predstavil vam par mojich futuristickych vizii ako by mohol vyzerat svet o 30 rokov.
   No, v pripade, ze si dovtedy nenahadzeme „atomovky“ navzajom na hlavy, moze to byt naozaj pestre.
   Zacnime Spojenymi statmi americkymi. O 30 rokov vymrie americka populacia na Mc´Donalds, Happy meal a fritovane hranolky.
   V dosledku topenia ladovcov sa hladina svetoveho oceanu zdvihne natolko, ze zaplavi cele Holandsko. A to uz prestava byt vtipne...! Na miestach, kde Holandania pestuju ten najkvalitnejsi „matros“, sa budu past akurat tak morske koniky.
   Dalej predpokladam, ze v roku 2035 dopije Rusko posledne zasoby vodky a Rusi budu nuteni pit okenu. Coho nasledkom bude hlavne to, ze 150 milionov ludi bude mat okrem cirhozy pecene aj spinave okna...8-).
   A co Cina? Populacna explozia zapricini to, ze Cinania uz nebudu mat dostatok ryze. Ako alternativny pokrm im mozno posluzia slovenske „bryndzaky“. A takto sa stanu z malych zltych predavacov neznackovych tenisiek svarni zlti junaci spod Himalaji. Zhubny vplyv slovenskej kultury bude taky silny, ze sa svarni zlti junaci daju na zboj. Cinski mladenci zacnu lupit ako „pravi zbojnici“, co bude mat za nasledok zrutenie cinskej ekonomiky. Nakoniec sa vyhladovany narod vzda slovenskych pokrmov a vrati sa k zbytkom ryze, ktore im ostali...
   Tento masivny transport slovenskej bryndze a slivovice do Ciny sposobi obrovsky ekonomicky BOOM a nasa ekonomicka sila stupne do astronomickych vysok. Slovensko sa stane najbohatsim statom na vychodnej pologuli a pomaly sa zacne formovat nova „Velkoslovenska risa“. Minister pre romsku problematiku urychlene odkupi ostrov Gronsko. Velkodusne venujeme vsetkym Romom autonomiu, ba co viac, dame im ich vlastny ostrov... „Romsko“. So stahovanim Romov sa zacne neocakavane rychlo a uz za mesiac po nich na Slovensku ostanu len nezaplatene ucty za najomne a nevyzdvihnute rodinne pridavky. Kazdy z Romov dostane na navrh ministra polnohospodarstva vrece psenice a hrachu, aby sa naucili obrabat podu. Otazkou vsak ostava, co asi Romom vyklici z tych „urodnych gronskych ladovcov“. Zo zvlastneho dovodu nezriadi slovenska vlada v „Romsku“ ziadne letiska ani pristavy. Ktovie, co tym asi budu politici sledovat...
   A co priroda? O 30 rokov to tucniaky na juznom pole prestane bavit a odletia spat na Madagaskar. Arabom na Blizkom vychode sa vycerpaju vsetky zasoby ropy, a tak sa vratia spat k jazdeniu na tavach. Pokus arabskych vedcov o vytvorenie paliva z pustneho piesku skonci pravdepodobne neuspechom...
   Po kompletnom vyrubani amazonskych pralesov sa holandski „matrosovi magnati“ presunu do povodia Amazonky. Ich uspesny biznis coskoro vytlaci z trhu aj tie najsilnejsie kolumbijske drogove kartely.
   Na opacnej strane zemegule sa nemecka ekonomika v roku 2035 zruti po tom, co bude Nemecku doruceny oneskoreny ucet za plyn z 2. svetovej vojny. Zbedacene a zadlzene Nemecko bude za kratko priradene k „Velkoslovenskej risi“.
Slovaci si potom kupia madarsky Balaton a zacnu tam chovat kacky. Predpokladam totiz, ze „vianocny kapor“ bude o 30 rokov uz davno OUT, a tak ho vystrieda novy hit - „vianocna kacka“...
   Spravy z domova: Skupina S. P. E, cize skupina „ Slovenskych pivnych extremistov“ uskutocni chmelovu revoluciu. Najvacsim ceskym chmelniciam zasadi smrtelny uder. Vsetky ceske pivovary budu vytunelovane az do poslednej chmelovej rastlinky. Bude nastolena diktatura slovenskeho piva a Zlaty Bazant sa konecne stane svetovym pivom cislo 1!!
   Spomenul som, ze vsetky ceske chmelnice krachnu? Vlastne, plati to az na jednu... Chmelnica pri Roudniciach nad Labem sa vdaka extremnym profitom z roku 2005 udrzi nad vodou. Tento profit bude mat pravdepodobne na svedomi anonymna skupina brigadnikov z Brezna a jeho okolia.
   Kultura: V Slovenskom narodnom divadle sa bude konat jubilejna 5000. repriza hry Na skle malovane. V hlavnej ulohe s nesmrtelnym „Docom“ na elektrickom voziku a s jeho zbojnickou druzinou nosiacou jeho kyslikovu bombu.
   Ekonomika: Novy svetovy gigant Zeleziarne Podbrezova sa po dlho ocakavanej zmene vedenia rozhodne prehodnotit svoju obchodnu strategiu a zacne vyrabat instantne polievky pre hladujucu Cinu...
   A co Australia?? Australski hladaci ropy sa nikdy nezmieria s tym, ze ziadnu ropu doma nenajdu a budu kopat hlbsie a hlbsie... Az jedneho dna narazia na sokujuci archeologicky nalez. Obrovsky korkovy stopel. Zo zvedavosti ho vytiahnu a ... nie, nie ropa tam nebude. Vytryskne odtial slana voda Indickeho oceanu a Australia sa potopi ako deravy cln. Unikatny korkovy stopel a kengury takto navzdy zmiznu z povrchu zemskeho.
   Co sa stane s Afrikou? Nic ! Vlastne ... takmer nic. Ozonova diera nad Afrikou sposobi nezvycajnu anomaliu. Vsetci africki cernosi pod vplyvom vysokeho UV ziarenia vyblednu a stanu sa z nich obycajni bieli smrtelnici. Nakupia si auta, postavia panelaky a najdu pracu. Vyrubu africke pralesy a zrusia posledne prirodne rezervacie... Uz to nikdy nebude ta stara dobra Afrika.
   No, ak by vas zaujimalo, co bude robit moj spoluziak „Ego“, odpoved je jednoducha. Bude hrat predsa futbal za Real Madrid! Ano, vazne! Spanielsko bude totiz len obycajnou koloniou „Velkoslovenskej rise“. Pre futbalistov to bude trestanecka kolonia, kam ich budeme posielat, az kym sa nenaucia triafat medzi dve tyce.
   Dakujem.

Martin Kolejak

Iskra okamihu...

   Kalendarovy Pravdomil vyparadil sa zimnym, chladnym, ale slnecnym dnom. V tento den som v tichu breznianskeho cintorina... Pod nadielkou snehu oddychuju hroby. Kde – tu na nich blika plamienok sviecky. Dve mam vo vrecku zimnika. Pre priatela Pala. Spolu sme na krivolakych chodnickoch prirody presli desiatky kilometrov. Zial, jeho srdiecko predcasne povedalo dost. K nemu kroky snehom. Z ucty a priatelstva, ved presiel dalsi kalendarny rok, ale...
   Do krokov a zadumania prisla iskra okamihu prave vtedy, ked na nahrobnom kameni oci precitali: Pavel Stur, evanjelicky farar, 1900 – 1933. Vyberam sviecku, zapalujem. Sam pre seba si hovorim – kamarat moj, len jednou ta potesim. Pavel Stur a Brezno. Mas nieco s Ludovitom? Taketo a podobne otazocky zacali dobiedzat, lenze...
   Sturovsky rodokmen je kosata lipa. V ktorom konari mas korene? Medzi starsimi domorodcami padli aspon slova „ano, pozname, poculi sme“, nuz a pomoct sa hlasia monografie, ine knihy, ba i blizky sused, ktory sa zaobera historiou osobnosti mesta, a tak...
   Pavel Stur (1900 – 1933) z vetvy hontianskych Sturovcov. Bol vnukom Karola Stura (Honti) 1821 - 1897. Pavel narodil sa v Dolnych Pribovciach. Stal sa teologom. Ako evanjelicky kaplan posobil v Brezne od 1. augusta 1925 do 24. marca 1926. Potom odisiel do Velkeho Krtisa, kde v roku 1933 nahle zomrel. Preco ale Brezno? Odpoved jednoznacna. Padla mu do oka Elena Skrovinova. Ozenil sa a mali jednu dceru, Elenku. Pavel, ako som uz uviedol, nahle zomrel, ale isto – iste v posledne dni, ked Pavel uz citil bliziaci sa odchod, s manzelkou hovoril o poslednom odpocinku. Nech je nim Brezno, dovolim si tvrdit. Spolu s rodinou Skrovinovcov.
   Pri P. Sturovi zostava este jedna vec, pre pisatela riadkov, nezodpovedana. A to – P. Stur v rokoch 1930 – 1931 napisal dva listy Martinovi Razusovi. Co je v nich? Aky obsah maju? Ten prvy (1930), mozeme len tusit, moze suvisiet s prichodom Razusa do Brezna. A druhy list sa moze dotykat myslienok zdravotnych, literarnych, spolocenskych... Pockajme. Cas je dobry lekar. Vela nezodpovedanych otazok postupom casu vysvetli.
   A este tieto slova. Smrtou P. Stura hontianska vetva na Slovensku vymrela.
   A vzdy to tak byva, ze iskra okamihu, vie vydolovat vela slov, ktore zaplnia cisty harok papiera.

(sg)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT